DSC_0028 - KopiaDSC_0046 - KopiaDSC_0051 - KopiaDSC_0055 - Kopia

TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Sztuk
    • 1

Uwielbiam bezy, ich słodycz jest tak kusząca, że nigdy nie mogę się oprzeć. Nie robię ich zbyt często no bo wiadomo ile cukru jednorazowo można zjeść… Ale czasem pozwalamy sobie na takie odchylenie od normy. Tort ten przygotowałam na imieniny naszej Babci. Był tak duży, że każdy z 8 gości pochłonął spory kawałek. No dobrze, nie każdy, po 23 latach dowiedziałam się, że mój chrzestny kremów cytrynowych nie uznaje, ale i na jego porcję znalazła się inna chętna osoba :) Tort jest dosyć pracochłonny gdyż trzeba przygotować cytrynową bazę do kremu „lemon curd”. W poszukiwaniu przepisów na bezy bez wahania zajrzałam na blog www.mojewypieki.com . I miałam rację, kraina pomysłów i inspiracji!

Składniki:

2 blaty bezowe

  • 9 białek
  • 450g drobnego białego cukru
  • 1 ½ łyżeczka octu winnego
  • 2 szczypty soli

lemon curd

  • sok + skórka z 2 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 100g cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

krem

  • 250g serka mascarpone
  • 250g lemon curd
  • 250ml śmietany 36%
  • krem do ozdoby (ok. 3 łyżki)

Wykonanie:

  • Piekarnik nastaw na 180°C
  • W misie miksera ubij białka oraz sól, gdy będą już sztywne dodawaj porcjami cukier. Ubijaj do momentu powstania błyszczącej masy. Dodaj ocet, masę podziel na dwie części i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Moje okręgi miały średnicę około 26cm.
  • Wstaw bezy do rozgrzanego piekarnika, po około 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz je przez około 90 minut. Po tym czasie wyłącz piecyk i pozostaw w nim bezy do całkowitego wystudzenia (najlepiej całą noc). Nie zapomnij o uchyleniu drzwiczek.
  • Lemon curd: jajka, żółtka, cukier, mąkę oraz sok + skórkę. Dokładnie wymieszaj, gotuj w rondelku na małym ogniu cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmij ją z gazu, dodaj oliwę i ponownie gotuj przez około minutę. Gdy powstaną grudki możesz użyć blendera. Krem który pozostanie po zrobieniu masy do bezy możesz z powodzeniem zjeść np. z lodami, herbatnikami czy biszkoptami.
  • Krem: serem mascarpone+ lemon curd zmieszaj łyżką w misce. W osobnej misce ubij zimną kremówkę, gdy będzie już sztywna dodaj przygotowany wcześniej krem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu.
  • Dokładnie wystudzone bezy przełóż gotowym kremem i przy pomocy np. szprycy resztę lemon curd wyłóż na wierzch torciku. Podawaj schłodzony i krój bardzo ostrym nożem, smacznego!

Ocena przepisu

  • (1 Ocen)

Oceń ten przepis

DSC_0046 - Kopia
  • 1 Ludzi oceniło ten przepis

  • Średnia ocen

    (5 / 5)

2 Responses to TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM

  1. Edyta 1 lutego 2014 w 10:11 #

    To najwspanialszy smak, tydzień gubiłam kalorie :) ale wartooooo było :)

    • alesmaki
      alesmaki 2 lutego 2014 w 18:04 #

      Tym razem chodzi za mną dacquoise :)

Dodaj komentarz

Społeczność

Autor

alesmaki

Przygoda z kuchnią zaczęła się od…. KUCHNI a mianowicie od znalezienia na strychu kilkudziesięciu miesięczników KUCHNIA które moja mama zbierała od ok. 1996 gdy ja byłam biegającą po kuchni 5 ...

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress