Post

Jak upiec ciasto na pieczywo

Przejdź do przepisu

Podpiekanie (znane także jako pieczenie na ślepo) jest integralną częścią wielu przepisów na ciasta i podstawową techniką, którą warto mieć w swojej tylnej kieszeni.

Zapiekanie ciasta brzmi dość przerażająco, zwłaszcza jeśli masz już tremę przed pieczeniem ciasta. Jestem tu po to, by Ci powiedzieć (i pokazać!), że pieczenie ciasta na ślepo jest proste, ale jest kilka wskazówek, które pomogą Ci zagwarantować sukces.

Dlaczego warto piec?

Dlaczego miałbyś piec ciasto bez nadzienia? Tak naprawdę jest kilka przypadków. Gdy przygotowujesz quiche, ciasto bez nadzienia, ciasto z kremem, ciasto dyniowe, ciasto z kremem, ciasto budyniowe lub po prostu chcesz uzyskać wyjątkowo chrupiącą skórkę.

PEŁNY BLIND BAKE / CZĘŚCIOWY BLIND BAKE

Jeśli przepis na ciasto wymaga upieczonej skorupki, należy ją upiec w całości. Nauczę Cię, jak to zrobić, w tym wpisie na blogu. Jednak niektóre przepisy wymagają częściowo upieczonej skorupy ciasta i te przepisy zazwyczaj zawierają w instrukcji "wstępne" lub "częściowe" pieczenie skorupy. Nauczę Cię, jak to zrobić. Niezależnie od tego, czy pieczesz ciasto w całości, czy częściowo, proces jest dokładnie taki sam, różni się tylko czas pieczenia.

  1. Jeśli pieczesz ciasto bez pieczenia, upiecz je w całości na ślepo. Oczywiście nie chcemy jeść nieupieczonego ciasta.
  2. Jeśli nadzienie wymaga krótszego czasu pieczenia niż skórka, upiecz ją częściowo. A jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo chrupiącą skórkę do szarlotki - możesz częściowo podpiec skórkę przed dodaniem nadzienia.

Jak piec ciasto z ciasta francuskiego

Choć sam proces jest dość prosty, nie wystarczy tylko wrzucić ciasto do naczynia i piec.

Problem jest następujący:

gdy ciasto się piecze, tłuszcz się topi. Powoduje to kurczenie się ciasta po bokach naczynia do pieczenia. A gdy tłuszcz się topi, wytwarza się para wodna. Para wodna jest zarówno dobra, jak i zła. Tworzy DELIKATNE warstwy i płatki, ale także powoduje, że ciasto na pierogi pęcznieje, gdy nie ma ciężkiego nadzienia, które je obciąża.

Oto nasza odpowiedź:

należy czymś obciążyć ciasto, aby nie puchło w środku i nie kurczyło się po bokach. Najpierw starannie wyłóż ciasto pergaminowym papierem, a następnie dodaj trochę ciężaru. Możesz kupić specjalne obciążniki do ciasta lub użyć suchej fasoli. Widziałam też, że można użyć cukru pudru, a nawet grosików. Ja po prostu używam ciężarków do pieczenia. Uwaga: zdecydowanie potrzebne są 2 opakowania tych obciążników!

Jak opukać ciasto

Ponieważ spód ciasta jest przykryty obciążnikami, tak naprawdę się nie gotuje. Łatwo to naprawić. Gdy ciasto stanie się brązowe na brzegach, ostrożnie usuń papier pergaminowy i obciążniki, a następnie pozwól ciastu gotować się nieco dłużej samodzielnie. Zawsze martwię się, że spód ciasta będzie się puchł, dlatego widelcem nakłuwam w nim dziurki. Dzięki temu para wodna wydostaje się na zewnątrz, co zapobiega powstawaniu dużej ilości puchu. Nakłuwanie dziur w cieście nazywane jest także "dokowaniem" ciasta.

Niektórzy piekarze zamiast używać ciężarków do ciasta, po prostu je docinają. Mnie ten sposób nigdy się nie udaje! Boki mojej kruszonki wciąż się kurczą. Dlatego zawsze używam obciążników, wyjmuję je, gdy brzegi się zarumienią, docinam ciasto widelcem, a następnie wkładam z powrotem do piekarnika, aby spód się podpiekł. Pozostały czas pieczenia zależy od tego, czy chcesz uzyskać częściowo czy całkowicie

upieczony placek. W niektórych przypadkach nadzienie można wlać bezpośrednio po wyjęciu obciążników, tak jak w przypadku ciasta dyniowego.

Jak zapobiegać kurczeniu się ciasta?

Obciążniki do ciasta zapobiegają nadymaniu się spodu ciasta i pomagają zapobiec kurczeniu się boków, ale do niedawna wciąż miałam problem z tym, że boki traciły kształt. To było bardzo frustrujące. Zastosowałam kilka technik i teraz moje ciasta nigdy się nie kurczą

. Mam grubą skórkę o pięknym, falistym kształcie wokół naczynia do pieczenia. I Ty też możesz to zrobić!

TE DWIE SZTUCZKI ROZWIĄZAŁY WSZYSTKO

  1. Upewnij się, że schłodziłeś swoją skorupę ciasta przed pieczeniem.
  2. Upewnij się, że masz grubą skórkę po bokach, używając mojej techniki "pasków ciasta".

Chłodzenie ciasta przed pieczeniem nie wymaga wielu wyjaśnień, więc pozwól, że pokażę Ci, jak tworzę grube brzegi. Możesz zobaczyć, jak to robię, oglądając poniższy film!

TECHNIKA PASKÓW CIASTA

Rozwałkuj ciasto na pierogi i wypełnij nim naczynie do pieczenia. Weź trochę dodatkowego ciasta, potnij je na paski i połącz paski wokół krawędzi.

Palcami wmieszaj dodatkowe paski ciasta w krawędzie.

Teraz będzie to jedna jednolita kruszonka o wyjątkowo grubych i mocnych brzegach. Do wykonania pasków ciasta zużywam około 1 i 1/2 kruszonki. Nic wielkiego, ponieważ z mojego przepisu na kruszonkę wychodzą 2 kruszonki. Pozostanie Ci 1/2 ciasta na następny raz, gdy będziesz potrzebować resztek ciasta!

To była spora dawka informacji, ale obiecuję, że da się to opanować.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Jak upiec ciasto na blinie

4,9 z 33 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 2 godz. 45 min.
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 3 godz. 15 min.
  • Wydajność: 1 placek
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Jak upiec ciasto na ślepo.


Składniki

  • Domowa kruszonka (przepis na 2 kruszonki)

Instrukcje

  1. Przygotować ciasto na pierogi: Przygotuj mój przepis na ciasto do kroku 5.
  2. Obejrzyj powyższy film, aby zobaczyć, jak wykonuję poszczególne kroki.
  3. Rozwałkuj schłodzone ciasto: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jeden z krążków schłodzonego ciasta (drugi przechowuj w lodówce). Obracaj ciasto o ćwierć obrotu co kilka wałków, aż uzyskasz okrąg o średnicy 12 cali. Ostrożnie umieść ciasto w 9-calowym naczyniu do pieczenia. Przyłóż je palcami, upewniając się, że jest całkowicie gładkie.
  4. Technika nakładania pasków ciasta: Ten krok jest opcjonalny, ale pomoże zapobiec kurczeniu się boków, a także obiecuje grubą i mocną skórkę. Wyjmij drugi krążek ciasta z lodówki. Rozwałkuj go w ten sam sposób, w jaki rozwałkowałeś pierwszy. Używając noża do pizzy, pokrój na okrągłe 1 lub 2-calowe paski i ułóż je wokół krawędzi. Palcami połącz obie skórki. To, co robisz, to dodanie kolejnej warstwy ciasta tylko na brzegach. Przefazuj brzegi. Powinny być teraz ładne i grube. Resztki ciasta zawiń z powrotem, aby wykorzystać je następnym razem. Zamroź ją na okres do 3 miesięcy.
  5. Przechowywać w lodówce: Schładzaj ciasto w lodówce przez co najmniej 30 minut i do 5 dni. Lub zamrozić na okres do 3 miesięcy. Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż 30 minut lub zamrażane, przykryj je folią plastikową. Jeśli zamrażasz ciasto, pozwól mu się rozmrozić przez kilka godzin w lodówce, zanim zaczniesz kontynuować.
  6. Podczas gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do temperatury 375°F (190°C).
  7. Wypełnij ciasto obciążnikami: Schłodzoną keksówkę wyłóż papierem pergaminowym. (Najpierw zgnieć papier pergaminowy, aby łatwiej było go uformować w kruszonkę). Wypełnij ciastem z obciążnikami lub suszoną fasolą. Upewnij się, że ciężarki są równomiernie rozłożone wokół naczynia.
  8. Piecz: Piecz, aż brzegi skórki zaczną brązowieć, około 15-16 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostrożnie wyjmij papier pergaminowy (z odważnikami) z ciasta. Nakłuj widelcem otwory dookoła dolnej skórki. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika.
  9. Jeśli chcesz mieć całkowicie upieczoną skórkę, piecz do momentu, aż spód ciasta stanie się złotobrązowy, czyli około 14-15 minut dłużej. W przypadku częściowo up ieczonej kruszonki (np. gdy pieczesz kruszonkę po wypełnieniu ciasta, jak w przypadku quiche), piecz, aż spód ciasta zacznie brązowieć, ok. 7-8 minut.
  10. Jeśli robisz ciasto bez pieczenia, pozwól upieczonej skórce całkowicie ostygnąć przed dodaniem nadzienia. W przypadku ciast, które trafią z powrotem do piekarnika, takich jak quiche czy ciasto dyniowe, skórka może być jeszcze ciepła, gdy dodasz nadzienie.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasto na pierogi można przygotować i zamrozić na okres do 3 miesięcy. Zobacz mój przepis na ciasto na pierogi, aby poznać szczegóły. Jeśli chcesz uformować ciasto z wyprzedzeniem, zobacz krok 5 powyżej.

Przepisy powiązane

  • Jak zaplatać ciasto na pierogi
  • Posypane Odcinek 7: Doskonalenie ciasta na pierogi
  • Jak zaplatać ciasto
  • Ciasto z masłem