Post

Łatwe pomarańczowe bułeczki na słodko

Przejdź do przepisu

Spowiedź! Czy wolno mi powiedzieć, że lubię pomarańczowe bułeczki cynamonowe bardziej niż zwykłe? To ten dodatkowy cytrusowy smak w cieście i nadzieniu, ALE... co najważniejsze... słodki pomarańczowy lukier. Sprawia, że za każdym razem miękną mi kolana.

OH! A jeśli myślicie, że cynamonowe bułeczki pachną bosko podczas pieczenia, poczekajcie, aż doświadczycie, jak pieką się te proste pomarańczowe słodkie bułeczki. Twój żołądek będzie burczał tak głośno, że nie usłyszysz, kiedy wyłączy się minutnik w piekarniku.

A więc tak. Pomarańczowe słodkie bułeczki są królem. I nawet jeśli jedyne pomarańczowe bułeczki, jakie kiedykolwiek jadłeś, to te z pillsbury, które są w puszce, to też nie szkodzi. Bo te są przepyszne. Tak, właśnie powiedziałem, że są wspaniałe!

Ale domowa robota jest smaczniejsza. I błagam Cię, spróbuj ich wkrótce!

Na moim blogu mam już przepis na domowe słodkie bułeczki pomarańczowe. Może ktoś z Was już je próbował? Dzisiejsza wersja jest nieco inna, choć nadal doświadczycie tego hipnotyzującego połączenia cynamonu i słodkiej pomarańczy. Starszy przepis na ciasto jest nieco bardziej skomplikowany, ale idealny, jeśli chcesz przygotować bułeczki na noc przed ich przygotowaniem. Dzisiejszy przepis na ciasto, dzięki któremu pomarańczowe słodkie bułeczki będą równie miękkie i puszyste, jest szybszy. A także łatwiejszy!

Ciasto na bułeczki cynamonowe 1 Rise!!!

A gdybym ci powiedziała, że to ciasto możesz upiec szybciej, niż nagrzewa się twój piekarnik? Mówię poważnie. Nie ma niekończącego się mieszania ani kilku minut wyrabiania ciasta. A czas wyrastania jest skrócony o połowę, więc możesz zjeść śniadanie wcześniej. Bo wiem, że jesteś głodny i masz ochotę na cynamonowe bułeczki. Czyż nie?

Ten przepis na ciasto jest taki sam, jak moje łatwe bułeczki cynamonowe. W przypadku tego łatwego ciasta na cynamonowe bułeczki wystarczy tylko jedno wyrastanie. Wszystko, co musisz zrobić, to wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem, zagniatać je tylko przez 1 minutę, rozwałkować, napełnić, zwinąć, pokroić i pozostawić pokrojone bułeczki do wyrośnięcia na około godzinę. Brzmi to jak dużo pracy, ale można to zrobić w mgnieniu oka.

Poradnik pieczenia

z drożdżamiPrzy

każdej pracy z drożdżami piekarskimi korzystaj z

tego poradnika.

Zawarłem w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.

( ↑ To ciasto jest jak masło i pachnie jak drzewo pomarańczowe).

Użycie wysokiej jakości drożdży i tego starannie opracowanego ciasta pomoże ci osiągnąć status maksymalnie pysznej bułeczki cynamonowej

. To prawdziwe określenie. Mówiąc o wysokiej jakości, mam na myśli jedyne w swoim rodzaju drożdże Red Star Yeast. Najlepiej z linii Platinum. Dzięki niej praca z drożdżami (nawet po raz pierwszy) jest niezwykle prosta i przystępna. Wiecie, że jestem wielką fanką RSY i używam tych drożdży wyłącznie w mojej kuchni. Zawsze tak było i zawsze tak będzie. Fangirl for life. ♥ ♥

Rozwałkuj i napełnij:

Aby wzmocnić smak pomarańczy, do nadzienia dodaję skórkę pomarańczową. Nadzienie jest więc cudowną, maślaną, pachnącą pomarańczami mieszanką cukru cynamonowego. Ponadto w cieście znajduje się sok i skórka. A polewa ma sok! Ile słodkiej pomarańczy to za dużo słodkiej pomarańczy?

Granica nie istnieje.

Pokrój bułeczki. Otrzymasz około 10-12 bułek:

Pozwól im urosnąć.

Zobacz, jakie puszyste! Te małe bułeczki nie mają już miejsca, aby się rozwinąć. To właśnie wtedy wiesz, że będą wyjątkowo puszyste.

Lukruj je, gdy są ciepłe, aby lukier rozpłynął się w każdej szczelinie. I mocno polej je lukrem. Czy w ogóle potrzebujesz w swoim życiu dodatkowego lukru pomarańczowego?

Więcej odmian cynamonowych bułeczek:

  • Łatwe bułeczki cynamonowe
  • Bułeczki cynamonowe z jabłkami
  • Słodkie bułeczki jagodowe z polewą cytrynową
  • Słodkie bułeczki malinowe (moje ulubione!!)
  • Dyniowe bułeczki cynamonowe
  • Całonocne bułeczki cynamonowe
  • Bułeczki klejące z płatkami pekan
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Łatwe bułeczki pomarańczowe

5 z 16 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina, 40 minut
  • Czas gotowania: 28 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 20 minut
  • Wydajność: 10-12 bułeczek
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Puszyste, miękkie i łatwe w przygotowaniu słodkie bułeczki pomarańczowe smakują nawet lepiej niż cynamonowe, obiecuję. Potrzebują tylko jednego rośnięcia, więc śniadanie jest na stole szybciej!


Składniki

  • 2 i 3/4 szklanki (344 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1/4 szklanki cukier granulowany
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 opakowanie drożdży piekarniczych Red Star Platinum Superior (2 i 1/4 łyżeczki)
  • 3/4 szklanki (180ml) mlekapełnego
  • 3 łyżki stołowe (40g) niesolonego masła
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 pomarańcza (użyj 2 łyżek soku i 1 łyżki skórki)

Nadzienie

  • 3 łyżki stołowe(45g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 łyżka stołowa mielony cynamon
  • 1/4 szklanki (50g) cukru kryształu
  • pozostała skórka z pomarańczy (1 łyżka stołowa)

Lukier pomarańczowy

  • 1 fil iżanka (120g) cukru pudru
  • pozostały sok z pomarańczy (2-3 łyżki stołowe)

Instrukcje

  1. Ciasto: W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Odstawić.
  2. Mleko i masło podgrzej w mikrofalówce, aż masło się rozpuści, a mieszanka będzie ciepła w dotyku (około 110°F). Wymieszaj 2 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżkę skórki pomarańczowej i jajko. Połącz masę maślaną z mieszanką mąki i mieszaj, aż powstanie miękkie ciasto. Nakłuj je palcem - powinno się odbijać. Jeśli nie, dosypać więcej mąki, po 1 łyżce na raz.
  3. Na lekko oprószonej mąką powierzchni wyrabiaj ciasto przez 1 minutę. Przełóż do lekko natłuszczonej miski (użyłam sprayu zapobiegającego przywieraniu) i odstaw na około 10 minut.
  4. Wypełnij bułeczki: Po 10 minutach rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 14×8 cali. Na wierzchu rozsmaruj zmiękczone masło. Wymieszaj cynamon, cukier i pozostałą skórkę pomarańczową. Posypać nim całe ciasto. Ciasno zwinąć ciasto. Pokroić na 10-12 równych rulonów i ułożyć w lekko natłuszczonej okrągłej tortownicy lub naczyniu do pieczenia o średnicy 9 cali.
  5. Przykryj luźno roladki folią aluminiową lub plastikową i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, bez przeciągów, na 60-90 minut.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozgrzej piekarnik do temperatury 375°F (190°C). Piec przez 25-28 minut, aż lekko się zrumienią. Po 15 minutach przykryj bułeczki folią aluminiową, aby nie przyrumieniły się na wierzchu.
  7. Przygotuj polewę: Ubij cukier puder i pozostały sok pomarańczowy razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepłe bułeczki posyp lub rozprowadź polewę.
  8. Resztki bułeczek z lukrem lub bez przykryć szczelnie i przechowywać do 3 dni w temperaturze pokojowej lub do 5 dni w lodówce.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasto można przygotować poprzedniego dnia w kroku 4. Przykryć folią i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia rano wyjmij z lodówki i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, około 1 godziny. Kontynuuj od kroku 6.
  2. Instrukcja zamrażania: Upieczone bułeczki można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj je przez noc w lodówce i podgrzej przed podaniem. Możesz również zamrozić nieupieczone bułeczki, a oto jak: piecz bułeczki w kroku 6 tylko przez około 10 minut w temperaturze 375°F (191°C). Ostudź je całkowicie, a następnie szczelnie przykryj i zamroź. Aby podać, wyjmij bułki z zamrażarki i włóż do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Następnie dokończ pieczenie.
  3. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży można znaleźć w moim Przewodniku po pieczeniu z drożdżami.

We współpracy z Red Star Yeast.

Przepisy powiązane

  • Domowe słodkie bułeczki z pomarańczą
  • Domowe bułeczki cynamonowe (z opcją przenocowania)
  • Łatwe bułeczki cynamonowe od podstaw
  • Słodkie bułeczki cytrynowe