Post

Ciasteczka z masłem orzechowym

Przejdź do przepisu

Te ciasteczka

z masłem orzechowym, wypełnione podwójną ilością masła orzechowego, charakteryzują się gęstym smakiem, niezwykle miękką konsystencją, grubym środkiem i pysznie kruchym brzegiem. Mój najlepszy przepis na ciasteczka z masłem orzechowym!

Wiem, że te ciasteczka wydają się Wam znajome. Ciasteczka z masłem orzechowym to nic nowego w naszych kuchniach, a już na pewno nic nowego w programie Sally's Baking Addiction. Wraz z owsianymi ciasteczkami z rodzynkami i ciasteczkami z kawałkami czekolady, ciasteczka z masłem orzechowym zajmują wysokie miejsce na mojej liście powtarzających się przepisów!

Na mojej stronie internetowej mam przepis na klasyczne ciasteczka, a w Sally's Cookie Addiction kolejny, ale czy znajdzie się miejsce na jeszcze jeden? Dzięki 2 szklankom masła orzechowego w cieście dzisiejsze wyjątkowo miękkie ciasteczka kradną uwagę. Używamy tego samego ciasta, co w moich ciasteczkach z kawałkami masła orzechowego - przepis, który pokochałam tak bardzo

, że są to obecnie jedyne ciasteczka z masłem orzechowym, jakie piekę. Dzisiejsze ciasteczka są łatwe do zrobienia, pełne smaku, a na wierzchu mają pyszny, kruchy wzór w kształcie krzyżyka. Uwielbiam je!

Poznaj swój nowy ulubiony przepis na ciasteczka z masłem orzechowym.

Mniej mąki, więcej masła orzechowego

Nazywam je ciasteczkami

z masłem orzechowym, ponieważ w cieście znajdują się 2 szklanki masła orzechowego. To dwa razy więcej niż w moim poprzednim przepisie, a do tego mają mniej mąki, więc możesz być pewna, że dzisiejsze ciasteczka są gęste w smaku! Przypominają mi te owsiane ciasteczka z masłem orzechowym, jeśli chodzi o smak masła orzechowego, ale nie mają tej owsianej konsystencji.

A tak przy okazji, czy wiesz, że w niektórych przepisach masło orzechowe może zastąpić mąkę? Te bezmączne ciasteczka z masłem migdałowym wymagają tylko 5 składników. Masło migdałowe zapewnia odpowiednią strukturę i stabilność, więc nie ma potrzeby dodawania mąki. Jeśli szukasz bezglutenowych ciasteczek z masłem orzechowym, skorzystaj z tego przepisu, zastępując masło migdałowe masłem orzechowym.

Oto, co pokochasz:

  • Kruchy brzeg
  • Pełne smaku
  • Wyjątkowo miękkie
  • Chrupiąca cukrowa polewa
  • Prosty, prosty przepis

Moja pierwsza rada... zrób podwójną porcję, abyś mógł zamrozić ciasto na ciasteczka. Nie trzeba go rozmrażać, wystarczy piec przez dodatkową minutę lub dwie. Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się nagły wypadek związany z ciasteczkami. Możesz nie mieć czasu na zrobienie ciasteczek od podstaw, ale będziesz mieć zamrożone ciasto na ciasteczka z masłem orzechowym. To ratuje życie!

Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasto na ciasteczka przygotowuje się w około 10 minut.

  1. Ubij razem suche składniki. Potrzebujesz mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i soli.
  2. Utrzyj razem masło i cukry. Upewnij się, że masło jest chłodne w dotyku, a nie zbyt ciepłe lub roztopione. Oto, co tak naprawdę oznacza temperatura pokojowa masła. Użyj więcej cukru granulowanego niż brązowego. Robiąc ciasteczka z kawałkami czekolady, zawsze wolę używać więcej brązowego cukru niż białego, ponieważ dzięki temu ciasteczka są bardziej miękkie. Jednak w przypadku ciasteczek z masłem orzechowym już samo masło orzechowe sprawia, że ciasteczka są miękkie. Większa ilość brązowego cukru sprawiła, że były one wyjątkowo miękkie, przez co się rozpadły. Za dużo tego, co dobre.
  3. Wbić jajka, dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.
  4. Wymieszaj suche i mokre składniki razem.
  5. Schłodzić ciasto. Schłodzenie ciasta na ciasteczka jest ważne, ale to ciasto jest gęste, więc nie potrzebuje wielu godzin w lodówce. Szybkie schłodzenie przez 1 godzinę zapobiegnie nadmiernemu rozłożeniu się ciasteczek.
  6. Uformuj kulki i posyp je cukrem. Na każdą kulkę ciasta przypada około 1,5 łyżki stołowej. Obtocz każdą z nich w cukrze pudrze, aby uzyskać dodatkową, błyszczącą chrupkość!
  7. Na wierzchu zrób nacięcia widelcem , aby uzyskać klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym w kształcie krzyżyka.
  8. Piecz, aż brzegi będą twarde, około 12 minut.

Najlepsze masło orzechowe do ciasteczek

Najczęstszym błędem w przypadku ciasteczek z masłem orzechowym jest użycie niewłaściwego rodzaju masła orzechowego. Najlepsze masło orzechowe do ciasteczek to przetworzone, kremowe masło orzechowe, najlepiej Jif lub Skippy. (Są to marki preferowane przeze mnie do pieczenia). Naturalne masło orzechowe jest moim wyborem do jedzenia, ale po prostu nie daje takiego samego efektu w ciasteczkach jak jego przetworzony odpowiednik. Naturalne masło orzechowe sprawia, że ciasteczka są suche i kruche. Polecam przetworzone masło orzechowe także do moich kwiatków z masłem orzechowym i miniaturek z dżemem z masła orzechowego.

Jeśli wolisz kawałki orzeszków ziemnych, użyj masła Jif lub Skippy Crunchy. Patrz uwaga do przepisu.

Chcesz dodać więcej smaku orzechowego?

Zrób to! Dodaj do ciasta 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych lub wiórków z masła orzechowego.

Przygotowałam setki różnych przepisów na ciasteczka i ze 100% pewnością mogę powiedzieć, że są to najlepsze tradycyjne ciasteczka z masłem orze

chowym, jakie kiedykolwiek jadłam. I wiem, że się ze mną zgodzisz!

Więcej przepisów na bezbłędne ciasteczka

  • Kwiatki z masła orzechowego
  • Owsiane ciasteczka czekoladowe
  • Ciasteczka potworki
  • Snickerdoodles
  • Ciasteczka cukrowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka z masłem orzechowym

4,8 z 114 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 45 minut
  • Wydajność: 40 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te ciasteczka z masłem orzechowym, wypełnione podwójną ilością masła orzechowego, charakteryzują się gęstym smakiem, niezwykle miękką konsystencją, grubym środkiem i pysznie kruchym brzegiem. Ciasto należy schłodzić przez co najmniej 1 godzinę, aby zapobiec nadmiernemu rozlewaniu się masy.


Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki (313 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 filiżanka(230g; 2 laski) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) cukru kryształu
  • 3/4 szkl anki (150 g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 filiżanki(500 g) kremowego masła orzechowego*.
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki (100g) cukru pudru do posypania
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki (65g) drobno posiekanych orzeszków ziemnych

Instrukcje

  1. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawić.
  2. Mikserem ręcznym lub wolnostojącym z łopatką utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem na gładką masę, około 1-2 minut. Dodaj jajka i ubijaj na wysokich obrotach do ich połączenia (około 1 minuty). W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodaj masło orzechowe i wanilię, a następnie ubijaj na wysokich obrotach do połączenia.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych, a następnie wymieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Na niskich obrotach miksera dodać orzeszki ziemne, jeśli są używane. Ciasto będzie gęste i miękkie.
  4. Przykryj i schładzaj ciasto przez 1 godzinę w lodówce (lub do 2-3 dni). Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż kilka godzin, przed wałkowaniem i pieczeniem pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut, ponieważ będzie dość twarde.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż 2-3 duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek). Odłóż na bok.
  6. Z ciasta na ciasteczka uformuj kulki, po około 1,5 łyżki na jedno ciasteczko, a następnie obtocz je w cukrze pudrze. Na wierzchu każdego z nich zrób widelcem wgłębienie w kształcie krzyżyka. Piecz każdą partię przez 10-12 minut, aż lekko zbrązowieją po bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie.
  7. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić ciasteczka na blasze przez 5 minut, a następnie przełożyć na stojak do drucianego pieczenia, aby całkowicie ostygły.
  8. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Ciasto na ciasteczka można przygotować i schłodzić w lodówce przez 2-3 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie przejść do punktu 5. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta, bez polewy cukrowej, zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone kulki z ciasta na ciasteczka pozostawić na blacie przez 30 minut, obtoczyć w cukrze, zrobić widelcem nacięcia w kształcie krzyżyka, a następnie piec przez dodatkową minutę. Nie ma potrzeby całkowitego rozmrażania. Kliknij tutaj, aby poznać moje rady i wskazówki dotyczące mrożenia ciasta na ciasteczka.
  2. Masło orzechowe: Najlepiej użyć przetworzonego masła orzechowego, takiego jak Jif creamy lub Skippy creamy. Nie sugeruję używania naturalnego, tłustego masła orzechowego. Chrupiące masło orzechowe dodaje kawałki orzechów arachidowych oraz bardziej kruchą teksturę. W tym przepisie wolę używać masła kremowego.
  3. Przed rozpoczęciem pracy sprawdź 5 najważniejszych wskazówek dotyczących ciasteczek. Dowiesz się z nich m.in. jak zapobiegać nadmiernemu rozklejaniu się ciasteczek i dlaczego temperatura pokojowa ma znaczenie.

Słowa kluczowe: masło orzechowe, ciasteczka, ciasteczka świąteczne

Sally's Baking Addiction Email Updates

Zapisz się na e-mail, aby otrzymywać powiadomienia, gdy tylko opublikuję nowy przepis lub aktualizację!

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka z masłem orzechowym
  • Ciasteczka z masłem orzechowym M&M
  • Duże ciasteczka z masłem orzechowym w stylu piekarni
  • Ciasteczka z masłem orzechowym nadziewane masą Reese's