Post

Czekoladowe pierniczki kanapkowe

Przejdź do przepisu

Ten post jest sponsorowany przez ALDI USA. Moje czekoladowe pierniczki łączą w sobie pierniczki z gęstym i kremowym czekoladowym ganache. Te świąteczne ciasteczka w kształcie linzerek są wyjątkowo smaczne, wyjątkowe i niezwykle uroczyste na sezon świąteczny!

Wszystkiego najlepszego z okazji Narodowego Dnia

Ciasteczek i trzeciego dnia w Sally's Cookie Palooza!!! Tak, dziś 4 grudnia jest Narodowy Dzień Ciasteczek i jest to święto, które traktujemy tutaj BARDZO poważnie. Aby uczcić tę radosną okazję, przygotowałam przepis, w którym dosłownie zjadasz dwa ciasteczka na raz. Czy naprawdę istnieje lepszy sposób na uczczenie tego dnia?

Te czekoladowe pierniczki są:

  • Uroczo ukształtowane i wyjątkowo świąteczne
  • Aromatyzowane mocną melasą
  • Przyprawione dużą ilością imbiru, cynamonu, ziela angielskiego i goździków
  • Chrupiące na brzegach, miękkie w środku
  • Wypełnione dwuskładnikowym ganache czekoladowym

Łączą w sobie ciasteczka linzer, czekoladowy ganache i mój najpopularniejszy przepis na świąteczne ciasteczka: pierniczki. Czy kiedykolwiek mieliście przyjemność skosztować czekolady i pierniczków w jednym? W tym sezonie zapomnij o maśle orzechowym (zaraz, czy ja to naprawdę mówię?), bo pierniczki to nowy najlepszy kumpel czekolady.

Czekoladowe Pierniczki Kanapkowe & ALDI!

W zeszłym tygodniu zaopatrzyłam się we wszystkie produkty do pieczenia w moim lokalnym sklepie ALDI. Wiele z Was zachwycało się ich przystępnymi cenami w mojej grupie na Facebooku (dziękuję wszystkim!), więc byłam bardzo podekscytowana, że mogłam to sprawdzić. Niedawno przebudowali sklep obok nas, więc naprawdę łatwo było znaleźć wszystko, czego potrzebuję do dzisiejszego przepisu i wszystkich moich świątecznych wypieków ciasteczek. Masło, melasę, wiórki czekoladowe, przyprawy, cukier puder, serek śmietankowy, cukier i wiele innych. Jeśli jeszcze nie robiliście zakupów w ALDI, zachęcam Was do znalezienia sklepu w Waszym pobliżu nie tylko po świąteczne wypieki, ale także po zabawne przekąski, niedrogie produkty ekologiczne i artykuły codziennego użytku.

Potrzebne przedmioty:

  • Baker's Corner Molasses
  • Cukier puder Baker's Corner
  • Baker's Corner Semi-Sweet Morsels

Jak zrobić pierniczki w stylu Linzer

  1. Przygotuj ciasto na ciasteczka: Do przygotowania ciasta na pierniczki użyto takich kuchennych składników, jak masło, jajka, mąka, przyprawy i brązowy cukier. Potrzebujesz dużo mąki, aby zrównoważyć lepką melasę i nie bój się użyć jej więcej podczas rozwałkowywania ciasta.
  2. Schłodź ciasto: Ciasto na ciasteczka musi być chłodzone przez 3 godziny. Daj sobie wystarczająco dużo czasu lub zrób ciasto wcześniej i schłodź je przez noc. Ciasto ma być twarde, aby łatwo się z nim pracowało i aby ciasteczka zachowały swój kształt. Najlepszy sposób na schłodzenie ciasta: podziel je na pół, spłaszcz na 2 krążki, zawiń każdy z nich i włóż do lodówki. Mniejsze części szybciej się schładzają i ułatwiają wałkowanie.
  3. Rozwałkuj ciasto: Ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde, więc nie spiesz się z jego rozwałkowaniem. Podsyp mąką powierzchnię roboczą. Ja używam papieru pergaminowego lub silikonowej maty do pieczenia - w ten sposób rozwałkowuję również moje ciasteczka cukrowe.
  4. Wytnij kształty: Pamiętasz moje malinowo-pistacjowe ciasteczka linzer? W ten sam sposób kroimy ciasto na pierniczki. Połowa będzie całymi ciasteczkami, a połowa będzie miała w środku świąteczny kształt, np. gwiazdy lub choinki.
  5. Piecz: Upiecz całe ciasteczka i ciasteczka "pączki" na osobnych blachach. (Ja nazywam ciasteczka z dziurką w środku ciasteczkami pączkowymi!) Ciasteczka pączkowe piecz minutę krócej, ponieważ mają mniejszą powierzchnię.
  6. Posyp połowę ciasteczek cukrem pudrem: Posyp ciasteczka pączkowe odrobiną śniegu w postaci cukru pudru. ????
  7. Wypełnij je czekoladowym ganache: Posmaruj spód całych ciasteczek czekoladowym ganache, a następnie złóż kanapkę z posypanym ciasteczkiem donut cookie.

Te są prawie zbyt piękne, żeby je zjeść. (Powiedziałam prawie.)

Czekoladowe nadzienie ganache

Pamiętacie, jak mówiłam, że do ganache czekoladowego najlepsze są tabliczki czystej czekolady? Okazuje się, że Baker's Corner Semi-Sweet Morsels to niewiarygodny ganache i nie trzeba ich wcześniej siekać. Wlej 1/2 szklanki ciepłej śmietany na 2/3 szklanki półsłodkich kąsków. Pozostaw na kilka minut, a następnie mieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej masy.

Niezawodne i tylko 2 składniki.

Więcej świątecznych ciasteczek

Obchody Narodowego Dnia Ciasteczek

nie kończą się na tym! Jeśli po zrobieniu zakupów w ALDI potrzebujesz więcej inspiracji, tutaj znajdziesz wiele przepisów, które możesz wypróbować w następnej kolejności:
  • Czekoladowe ciasteczka karbowane
  • Ciasteczka Spritz
  • Ciasteczka śnieżki
  • Ciasteczka z masłem orzechowym
  • Delikatne ciasteczka z melasy
  • Ciasteczka z cynamonowymi bułeczkami

Zobacz wszystkie przepisy na ciasteczkową paloozę.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Pierniczki czekoladowe

5 z 7 opinii
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 14 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny, 30 minut (w tym chłodzenie i schładzanie)
  • Wydajność: 30 kanapek z ciasteczkami
  • Kategoria: Desery
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Moje czekoladowe pierniczki łączą w sobie pierniczki i kremowy, gęsty czekoladowy ganache. Ciasto na ciasteczka musi się schłodzić, więc jeśli chcesz, możesz zacząć je robić dzień wcześniej!


Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki(438 g) mąki uniwersalnej, plus więcej na rozwałkowanie (łyżka i wyrównanie)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżka stołowa mielonego imbiru (tak, 1 pełna łyżka stołowa!)
  • 1 łyżka stołowa mielony cynamon
  • 1/2 łyżeczki mielone ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczki mielone goździki
  • 10 łyżek stołowych(2/3 szklanki; 145 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szklanki (150 g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 2/3 szklanki (200 g) melasy Baker's Corner
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z czystej wanilii

Polewa i nadzienie

  • 3 łyżki stołowe(23 g) cukru pudru Baker's Corner
  • 1/2 szklanki (120ml) gęstej śmietany
  • 2/3 filiżanki (120g) półsłodkich kulek Baker's Corner

Instrukcje

  1. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól, imbir, cynamon, ziele angielskie i goździki. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w łopatkę, ubijemy masło i brązowy cukier na średnich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. Dodać melasę i ubijać na średnich obrotach, aż do połączenia. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Wbić jajko i wanilię, ubijając na wysokich obrotach przez 2 pełne minuty. W razie potrzeby zeskrobać po bokach i dnie miski. Masło może się oddzielić - to nie szkodzi.
  3. Na niskich obrotach powoli wmieszać suche składniki do mokrych, aż do ich połączenia. Ciasto będzie dość gęste i lekko klejące. Podzielić ciasto na połowę i położyć każdą z nich na dużym kawałku folii. Spłaszczyć na 1-calowy krążek i zawinąć go szczelnie. Schładzaj krążki przez co najmniej 3 godziny, a nawet do 3 dni. Chłodzenie jest obowiązkowe w przypadku tego ciasta. Ja zawsze chłodzę swoje przez noc. Jeśli ciasto chłodzi się dłużej niż 3 godziny, pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 20 minut przed wałkowaniem, ponieważ będzie dość twarde.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (180°C). Wyłożyć blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia.
  5. Wyjmij 1 krążek schłodzonego ciasta z lodówki. Obficie oprósz mąką blat roboczy, a także ręce i wałek. Ciasto może stać się lepkie podczas pracy, więc miej w pobliżu dodatkową ilość mąki, aby użyć jej w razie potrzeby. Ciasto może też pękać podczas wałkowania. Odczekaj kilka minut, aż ciasto zmięknie. Im dłużej będziesz z nim pracować, tym bardziej stanie się miękkie (i łatwiejsze w obróbce). Rozwałkuj krążek na grubość 1/4 cala. Używając 2,5-calowej okrągłej lub karbowanej foremki do wycinania ciastek, wytnij z ciasta kółka. Ponownie rozwałkuj pozostałe ciasto i kontynuuj wycinanie, aż wszystko zostanie wykorzystane. Powtórz czynność z drugim krążkiem ciasta. Powinno powstać około 60 kółek.
  6. Używając mniejszej foremki do wycinania ciastek lub 1-calowej karbowanej foremki do wycinania ciastek, wytnij otwór w środku połowy kółek. Nazwijmy je "pączkowymi ciasteczkami" z powodu tego otworu w środku.
  7. Ułóż całe kółka i pączkowe ciasteczka w odległości 2 cali od siebie na osobnych blachach (ponieważ pączkowe ciasteczka pieką się o 1 minutę krócej).
  8. Piecz całe koła przez ok. 12-14 minut lub do momentu, gdy stwardnieją na brzegach, a pączkowe ciasteczka przez ok. 11 minut. W połowie czasu pieczenia obróć blachy do pieczenia. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś wszystkie ciasteczka na stojak druciany, aby całkowicie ostygły przed złożeniem.
  9. Po ostygnięciu posyppączki cukrempudrem.
  10. Przygotuj ganache czekoladowe: Podgrzej śmietankę w małym rondelku na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie gotować się na wolnym ogniu. (Nie dopuść do gwałtownego wrzenia - będzie zbyt gorąca!) Zalej wiórki czekoladowe, następnie odstaw na 2-3 minuty, aby czekolada delikatnie zmiękła. Bardzo powoli mieszaj, aż do całkowitego połączenia, a czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada się nie rozpuszcza, nie podgrzewaj jej w mikrofalówce. Po prostu mieszaj dalej, aż do uzyskania gładkiej masy. Przed użyciem na ciasteczkach schładzaj ganache przez 10 minut. Ganache zgęstnieje w miarę chłodzenia i zastygnie po kilku godzinach.
  11. Nałóż 1 łyżeczkę ganache na spód każdego ciasteczka. Ostrożnie nałóż na każde ciasteczko pączek i delikatnie dociśnij, aby powstała ciasteczkowa kanapka.
  12. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Upieczone ciasteczka, przed lub po przygotowaniu kanapek, zamrozić do 3 miesięcy. Niewypieczone krążki z ciasta (samo ciasto przygotowane w kroku 3) zamrozić do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie przejdź do kroku 4. Aby przygotować ganache z wyprzedzeniem, przykryj szczelnie i przechowuj ganache w lodówce do 5 dni. Po schłodzeniu będzie gęsty, dlatego podgrzej go przez kilka sekund w mikrofalówce, aby znów nadawał się do smarowania. Gdy ganache całkowicie ostygnie, możesz go szczelnie przykryć i zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrozić w lodówce.

Słowa kluczowe: piernik, ciasteczka świąteczne, ganache

Przepisy powiązane

  • Malinowo-pistacjowe ciasteczka Linzer
  • Moje ulubione pierniczki
  • Jak zrobić czekoladowy ganache
  • Czekoladowe ciasteczka cukrowe