Post

Ciasteczka owsiane z wiśniami i białą czekoladą

Przejdź do przepisu

Te ciasteczka owsiane z wiśniami i białą czekoladą

są wyjątkowo kruche i miękkie, dzięki wykorzystaniu mojego ulubionego przepisu na ciasteczka owsiane. Ciasteczka zawierają brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, suszone wiśnie i białą czekoladę, dzięki czemu nie sposób im się oprzeć.

Witamy w drugim tygodniu i szóstym dniu Sally's Cookie Palooza!

Ciasteczka owsiane

zawsze będą moimi ulubionymi. Nie jestem też stronnicza - uwielbiam owsiane ciasteczka z kremem, owsiane ciasteczka z masłem orzechowym, owsiane scotchies, owsiane ciasteczka z kawałkami czekolady, lukrowane ciasteczka owsiane i owsiane ciasteczka z rodzynkami. Dzięki przepisom mojej rodziny, książkom kucharskim i mojej stronie internetowej mam około 30 przepisów na ciasteczka owsiane.

Dziś wykorzystamy mój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane. Rodzynki zamieniamy na suszone wiśnie i dodajemy mnóstwo słodkiej białej czekolady. Pozwólcie, że wymienię, dlaczego je pokochacie.

Te ciasteczka owsiane z wiśniami i białą czekoladą są:

  • Miękkie i maślane w środku
  • Lekko chrupiące na brzegach
  • Słodzone brązowym cukrem
  • Pełne płatków owsianych
  • Z dodatkiem słodkich/cierpkich wiśni
  • Przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową (idealne na święta!)
  • Dość szybkie - czas schładzania tylko 30 minut

Moi przyjaciele uwielbiający ciasteczka, nie ma nic lepszego niż to!!!

Potrzebne składniki

  1. Masło: Upewnij się, że masło jest odpowiednio zmiękczone do temperatury pokojowej, która jest niższa niż się większości wydaje i jest to pierwszy błąd popełniany przez ludzi!
  2. Cukier brązowy + cukier granulowany: Cukier jest używany nie tylko do nadania słodyczy, ale także do nadania struktury i kruchości. Lubię używać więcej brązowego cukru niż białego, ponieważ (1) brązowy cukier ma niesamowity smak i (2) zawiera więcej wilgoci niż biały. Dzięki temu ciasteczka owsiane będą bardziej miękkie.
  3. Jajka: 2 jajka pomogą związać wszystko razem.
  4. Czysty ekstrakt waniliowy + sól: Oba składniki nadają smak.
  5. Cynamon i gałka muszkatołowa: Czy można w ogóle jeść ciasteczka owsiane bez cynamonu? I tak, pięknie łączy się on z cierpkimi suszonymi wiśniami i białą czekoladą! Aby uzyskać jeszcze więcej smaku, dodaję też odrobinę gałki muszkatołowej.
  6. Soda oczyszczona: Soda oczyszczona pomaga ciasteczkom urosnąć.
  7. Melasa: Melasa to mój sekretny składnik ciasteczek owsianych. 1 mała łyżka stołowa wzmacnia wszystkie cudowne smaki - tak jak robiła je babcia.
  8. Mąka: Mąka stanowi strukturę ciasteczek.
  9. Owies: Płatki owsiane nadają ciasteczkom bajeczną konsystencję, a my używamy ich aż 3 filiżanki. Używaj grubych, staromodnych, pełnych płatków owsianych, a nie szybkich płatków. Szybkie płatki owsiane są cieńsze i bardziej sypkie, więc stracisz dużo tekstury.
  10. Suszone wiśnie i wiórki białej czekolady: To gwiazdy dzisiejszych ciasteczek i zwycięska kombinacja smakowa, zwłaszcza w połączeniu z brązowym cukrem, melasą, płatkami owsianymi, wanilią i cynamonem. Smakują jak święta! Nie przepadasz za suszonymi wiśniami? Zamiast nich użyj suszonej żurawiny.

Jak zrobić ciasteczka owsiane z wiśniami i białą czekoladą?

  1. Utrzyj masło z cukrem: Użyj miksera ręcznego lub stojącego, aby ubić zmiękczone masło z brązowym cukrem i cukrem granulowanym do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Dodaj jajka, wanilię i melasę: Dodaj jajka, a następnie miksuj na wysokich obrotach przez około 1 minutę, aż do połączenia. Dodaj wanilię i melasę, a następnie wymieszaj do połączenia.
  3. Suche składniki: W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wmieszaj do mokrych składników.
  4. Dodaj dodatki: Wmieszaj płatki owsiane, wiśnie i wiórki białej czekolady na małej prędkości.
  5. Schłodzić: Ciasto jest dość lepkie, więc schłodzenie go jest niezbędne. Bez co najmniej 30-60 minut w lodówce, ciasteczka rozsypią się w płaskie kałuże. Chłodzenie ciasta jest jednym ze sposobów na zagwarantowanie grubszych ciasteczek.
  6. Wałkowanie: Ciasto uformuj w kulki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przy robieniu ciasteczek owsianych zawsze używam średniej miarki, ponieważ ciasto ma fakturę i jest lepkie.
  7. Piecz: Piecz ciasteczka w temperaturze 350°F (177°C), aż lekko zarumienią się na brzegach. Ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone, ale będą twardnieć w miarę stygnięcia.

Czy lubisz ciasteczka z kawałkami?

Bo te są PAKOWANE!

Opcjonalna mżawka z białej czekolady

Ponieważ fajnie jest być ekstra, zwłaszcza w okresie świątecznym, polej upieczone ciasteczka roztopioną białą czekoladą. Jest to całkowicie opcjonalne, ale dodaje tej dodatkowej, wyjątkowej rzeczy. Potrzebujesz jednej tabliczki białej czekolady o wadze 4 uncji, np. marki Bakers lub Ghirardelli, która znajduje się w dziale z artykułami do pieczenia. Posiekaj ją, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w podwójnym kotle. Do polewania zawsze używam wyciskanej butelki, ale można też użyć łyżki.

Powrót ciasteczek na wolnym ogniu

Zanim zostawię was z przepisem!

Już wcześniej używałam określenia "Slow Bend Cookie". Podobnie jak moje owsiane ciasteczka z kawałkami czekolady, owsiane ciasteczka M&M, owsiane scotchies i owsiane ciasteczka z rodzynkami, te ciasteczka owsiane z wiśniami i białą czekoladą są miękkie w środku i mają chrupiące jak masło brzegi. Są tak kruche, że nie łamią się natychmiast po zgięciu. (Zakładając, że nie przesadzisz z pieczeniem!) To jest to, co nazywam ciasteczkami owsianymi, które wolno

się zginają.

Jest w nich tyle gryzienia, że można by pozazdrościć słonowodnej tafli. ????

Co to jest Sally's Cookie Palooza?

Sally's Cookie Palooza to moja coroczna tradycja odliczania ciasteczek na Boże Narodzenie. Po raz pierwszy wystartowała w 2013 roku, w grudniu każdego roku odliczamy czas do Świąt Bożego Narodzenia, podając 10 nowych przepisów na ciasteczka z rzędu. W ciągu najbliższych dwóch tygodni opublikuję 10 nowych przepisów na ciasteczka. To największe i najsmaczniejsze wydarzenie w roku! Zapisz się, aby otrzymywać natychmiastowe aktualizacje, a będziesz otrzymywać bezpłatne powiadomienia e-mail za każdym razem, gdy opublikuję nowy przepis. ????

Kliknij, aby zobaczyć, jak wyglądała Ciasteczkowa Palooza Sally na przestrzeni lat!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka owsiane z wiśniami w białej czekoladzie

4,8 z 13 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Czas gotowania: 13 minut
  • Całkowity czas: 1 godz.
  • Wydajność: 26-30 ciasteczek
  • Kategoria: Desery
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To moje ulubione ciasto na ciasteczka owsiane z dużymi płatkami owsianymi, cynamonem, gałką muszkatołową, suszonymi wiśniami i białą czekoladą. Ciasto należy koniecznie schłodzić przez co najmniej 30 minut.


Składniki

  • 1 filiżanka(230g) niesolone masło, zmiękczone do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200g) cukierjasny lub ciemnobrązowyw proszku
  • 1/4 szklanki (50g) cukierkryształ
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka stołowa czysty ekstrakt waniliowy (tak, łyżka stołowa!)
  • 1 łyżka stołowa melasa
  • 1 i 1/2 szklanki (188 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 3 filiżankis(240 g) pełnoziarnistych, staroświeckich płatków owsianych*.
  • 1 filiżanka (140g) suszone wiśnie
  • 1 fil iżanka (180g) wiórków z białej czekolady
  • opcjonalnie do posypania: jedna tabliczka białej czekolady o wadze 4 uncji (113 g), drobno posiekana*.

Instrukcje

  1. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatkami zmiksować na średnich obrotach zmiękczone masło i oba cukry na gładką masę, około 2 minut. Dodajemy jajka i miksujemy na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodać wanilię i melasę, a następnie wymieszać na wysokich obrotach do połączenia. Odstawić na bok.
  2. W osobnej misce ubij razem mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać do mokrych składników i mieszać na małym ogniu do ich połączenia. Wsypać płatki owsiane, suszone wiśnie i wiórki białej czekolady, mieszając na niskich obrotach. Ciasto będzie gęste, ale bardzo klejące. Schładzać ciasto przez 30-60 minut w lodówce. Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej (do 2 dni), pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed nabieraniem i pieczeniem.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłożyć na bok.
  4. Z ciasta utocz kulki (ok. 2 łyżki na jedno ciasteczko) i ułóż je w odległości 2 cali od siebie na blachach. Zalecam używanie łopatki do ciasteczek, ponieważ ciasto może być lepkie. Piecz przez 12-14 minut, aż lekko zbrązowieją po bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie i niedopieczone. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś na drucianą półkę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie ciastka będą "zastygać" na blasze.
  5. Opcjonalna polewa z białej czekolady: Białą czekoladę można rozpuścić w podwójnym kotle lub wmikrofalówce . Jeśli używasz mikrofalówki: umieść posiekaną białą czekoladę w średniej wielkości żaroodpornej misce. Roztapiaj ją w mikrofalówce co 20 sekund, mieszając po każdej zmianie, aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy. Lekko posypać ciasteczka. Pozostawić białą czekoladę do całkowitego zastygnięcia w temperaturze pokojowej przez około 30 minut lub w lodówce przez 15 minut.
  6. Przykryć i przechowywać resztki ciasteczek (z posypką z białej czekolady lub bez) w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Upieczone ciasteczka można zamrozić do trzech miesięcy. Bez pieczenia, kulki z ciasta na ciasteczka można zamrozić do trzech miesięcy. Zamrożone ciasteczka piec przez dodatkową minutę, nie trzeba ich rozmrażać. Oto jak zamrozić ciasto na ciasteczka.
  2. Owies: Używaj płatków owsianych, a nie płatków błyskawicznych. Pełne ziarna owsa zapewniają wspaniałą, mięsistą, gęstą konsystencję, którą uwielbiamy. Szybki lub błyskawiczny owies jest zbyt drobny i proszkowaty.
  3. Jaja: Preferowane są jajka o temperaturze pokojowej. Dobra zasada: zawsze używaj jajek o temperaturze pokojowej, jeśli używasz masła o temperaturze pokojowej.
  4. Opcjonalna polewa czekoladowa: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj 4 uncji tabliczki "czekolady do pieczenia", którą można znaleźć w dziale z artykułami do pieczenia. Ja preferuję marki Bakers lub Ghirardelli. Do posypki nie używaj wiórków z białej czekolady, ponieważ zawierają one stabilizatory, które uniemożliwiają ich rozpuszczenie do odpowiedniej konsystencji.
  5. Koniecznie sprawdź 5 moich najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a oto 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Słowa kluczowe: wiśnie, biała czekolada, ciasteczka owsiane

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka owsiane z wiórkami czekoladowymi
  • Owsiane ciasteczka z M&M
  • Miękkie i puszyste ciasteczka z rodzynkami owsianymi
  • Miękkie i puszyste ciasteczka owsiane Scotchies