Post

Zdrowe jagodowe batoniki Streusel

Przejdź do przepisu

Te proste, zdrowe batoniki jagodowe

łączą w sobie dwie warstwy migdałowego ciasta owsianego i jedną grubą warstwę jagodowego nadzienia. Do ich przygotowania użyto zdrowych składników, takich jak płatki owsiane, masło migdałowe, sos jabłkowy, jagody i syrop klonowy. Dzięki pominięciu masła, jajek i innych składników mlecznych, te batoniki są wegańskie. Jeśli użyjesz certyfikowanych płatków owsianych bezglutenowych, są one również bezglutenowe! Użyj swoich ulubionych owoców jagodowych, takich jak borówki, maliny czy truskawki.

Ten przepis publikuję na swojej stronie od lat. Ostatnio wprowadziłam 2 niewielkie poprawki: batoniki są teraz wegańskie, a dzięki pulsacyjnemu rozdrabnianiu płatków owsianych, dużo lepiej trzymają kształt. Są one aromatyzowane migdałami, cynamonem, syropem klonowym i mają mnóstwo jagód w każdym kęsie.

Oto dlaczego je pokochasz

  • Dwie warstwy cynamonowo - migdałowo - owsianego streusel
  • Gęste i soczyste nadzienie jagodowe
  • Tylko garść łatwych do użycia, zdrowych składników
  • Naturalnie wegańskie, ale w razie potrzeby można użyć jajka
  • Bez masła, białej mąki i rafinowanego cukru
  • Bezglutenowe, jeśli użyjesz certyfikowanego owsa GF

Plus, łatwo się mrożą i są akceptowane przez dorosłych i maluchy. Przypominają mi te śniadaniowe ciasteczka, które są równie łatwe i zdrowe. (Kolejny faworyt!)

Dwie części zdrowych jagodowych batoników Streusel

  1. Nadzienie jagodowe: Jest to gęste i soczyste nadzienie jagodowe - jest to w zasadzie super chunky domowej roboty dżem. Musisz mieszane jagody, skrobia kukurydziana, woda, czysty syrop klonowy i 1 łyżka cukru kokosowego. Jeśli nie masz cukru kokosowego, możesz użyć białego granulowanego lub brązowego cukru. Potrzebujesz suchego cukru, aby pomóc wchłonąć trochę wilgoci. Mieszanka skrobi kukurydzianej i wody zagęszcza nadzienie, podczas gdy czysty syrop klonowy jest nierafinowanym słodzikiem.
  2. Kruszonka i Streusel: Co uważam za najbardziej wygodne (i wiem, że ty też będziesz) jest to, że skórka i streusel są wykonane z tej samej mieszaniny. Użyj większość z niego do skorupy, a następnie posypać resztę na wierzchu nadzienia jagodowego przed pieczeniem. Do tej mieszanki potrzebujesz: płatków owsianych, cynamonu, masła migdałowego, czystego syropu klonowego, sosu jabłkowego i oleju kokosowego. Aby batony pozostały zwarte i zachowały swój kształt, najpierw sproszkuj owies w robocie kuchennym lub blenderze. Wiem, co sobie myślisz: czy nie mogę po prostu użyć mąki owsianej? Niestety, nie - jest ona zbyt drobna! Możesz jednak użyć szybkich płatków owsianych.

Przegląd & Zdjęcia: Jak zrobić Zdrowy Berry Streusel Bars

Zrób jagodowe nadzienie na kuchence.

To zajmie tylko kilka minut. Musi całkowicie ostygnąć przed użyciem, więc możesz zrobić je z wyprzedzeniem.

Teraz przygotuj ciasto/mieszankę Streusel.

Pulsowanie płatków owsianych rozbija je, co pomaga zagwarantować, że batoniki utrzymają swój kształt. (To bardzo ważne przy soczystym nadzieniu). Zaczęłam to robić z moimi batonikami z masłem orzechowym i to zrobiło różnicę - zwarte, kompaktowe batoniki!

Wmieszaj resztę składników na ciasto/ciasteczka:

Wciśnij większą część ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia 9-calowej formy.

Na wierzchu rozłóż schłodzone nadzienie jagodowe. Dodaj trochę pokrojonych migdałów do reszty ciasta i posyp nim wierzch.

Wskazówka:

Aby uzyskać schludne kwadraty, najlepiej jest pozwolić tym batonom całkowicie ostygnąć przed pokrojeniem.

Pomysły na zamienniki

Oto kilka sprawdzonych przeze mnie zamienników składników:

  • Owies: Użyj szybkich płatków owsianych lub pełnych płatków owsianych. Jeśli używasz całych, będziesz musiał je zmielić. Jeśli używasz szybkich płatków owsianych, możesz pominąć pulsowanie. Zauważę jednak, że bary trzymają swój kształt znacznie lepiej, jeśli pulse owsa pierwszy, niezależnie od tego, czy używasz pełnych lub szybkich płatków owsianych.
  • Masło orzechowe: Zamiast masła migdałowego, spróbuj masła orzechowego, masła z nerkowców lub masła słonecznikowego dla opcji naturalnie bezorzechowej.
  • Sos jabłkowy: Sos jabłkowy domowej roboty lub kupiony w sklepie działa. Zamiast sosu jabłkowego, spróbuj puree bananowe lub 1 jajko. Bary nie będzie już wegańskie, jeśli przy użyciu jajka.
  • Syrop klonowy: Możesz użyć miodu zamiast syropu klonowego, pamiętając o tym, że batony nie będą już wegańskie.
  • Olej kokosowy: Zamiast niego możesz użyć roztopionego niesolonego lub solonego masła. Potrzebujesz tłuszczu, który jest stały w temperaturze pokojowej, więc nie zastępować olejem, który jest płynny w temperaturze pokojowej.
  • Nadzienie jagodowe: Potrzebujesz 2 filiżanki świeżych lub mrożonych jagód. Możesz użyć mieszanki mieszanych jagód lub tylko jagody, jeżyny, a nawet posiekane wiśnie. Bardzo soczyste jagody, takie jak truskawki lub maliny będzie plon flimsier barów.

Czy to zdrowe?

Mówię to często przy okazji publikowanych przeze mnie rozjaśnionych przepisów, ale "zdrowe" to pojęcie względne. W moich oczach, są to całkowicie zdrowe bary deserowe. Są zrobione z pełnowartościowych produktów, takich jak masło migdałowe i pełne błonnika płatki owsiane, a dodatkowo nie ma w nich białej mąki ani rafinowanego cukru. Jednak mogą być zbyt słodkie dla kogoś, kto musi uważać na spożycie cukru i oczywiście nie są idealne dla osób uczulonych na orzechy.

Gdy ja przychodzi etykietować przepisy jako zdrowy, używa najlepszy osądzenie dla ciebie.

  • Nie jestem pewna wartości odżywczych tych batonów, ale nie krępuj się obliczyć ich samodzielnie przy użyciu kalkulatora online i dokładnych produktów/marek, których używasz.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Zdrowe jagodowe batoniki Streusel

5 z 10 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godzina (obejmuje chłodzenie jagód)
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: 12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te łatwe, zdrowe batoniki z jagodowym streusel to połączenie dwóch warstw migdałowego streusel i jednej grubej warstwy jagodowego nadzienia. Te deserowe batoniki są wegańskie. Jeśli użyjemy certyfikowanego bezglutenowego owsa, są one również bezglutenowe!


Składniki

Nadzienie jagodowe

  • 1 i 1/2 łyżki stołowej(12g) skrobi kukurydzianej
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej (23ml) wody
  • 2 filiżanki (około 300g) świeżych lub mrożonych mieszanych jagód (nie rozmrażać i patrz uwaga)
  • 1/4 filiżanki (60ml) czystego syropu klonowego
  • 1 łyżka stoł owa (11g) cukru kokosowego, brązowego cukru lub cukru kryształu

Ciasto + Streusel

  • 2 i 1/2 szklanki (200g) pełnoziarnistych, staromodnych płatków owsianych lub szybkich płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 1 filiżanka (255g) masła migdałowego
  • 1/4 fil iżanki (60ml) czystego syropu klonowego
  • 1/4szklanki (60g) niesłodzonego sosu jabłkowego
  • 1/4 filiżanki (60ml) roztopionego oleju kokosowego
  • na polewę: 1/2 filiżanki (64g) pokrojonych lub posiekanych migdałów i 1 dodatkowa łyżka stołowa płatków owsianych

Instrukcje

  1. Nadzienie jagodowe: Ubij skrobię kukurydzianą i wodę razem, aż cała skrobia kukurydziana się rozpuści. (Ja po prostu użyć widelca do mieszania - bardzo proste.) Umieść mieszaninę skrobi kukurydzianej, jagody, syrop klonowy i cukier kokosowy w średnim rondlu na średnim ogniu. Używając gumowej łopatki, mieszaj mieszankę w trakcie gotowania. Rozbij część jagód o dno/boki rondla podczas mieszania, delikatnie je rozbijając. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając. Po 2 minutach, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mieszanka zgęstnieje w miarę stygnięcia. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, możesz przykryć i wstawić do lodówki po lekkim ostudzeniu na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej. Zalecam wcześniejsze przygotowanie nadzienia jagodowego, aby mogło całkowicie ostygnąć. Nadzienie jagodowe może być zimne lub mieć temperaturę pokojową, kiedy będziesz składać batoniki - nie chcesz, aby było gorące lub ciepłe.
  2. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dno i boki 8- lub 9-calowej kwadratowej formy do pieczenia papierem pergaminowym, zostawiając po bokach zwis, aby można było wyjąć batoniki (ułatwia to krojenie!). Odłóż na bok.
  3. Przygotuj kruszonkę: Zmiksuj płatki owsiane w robocie kuchennym lub blenderze, aż będą lekko rozbite. (Wsyp do miski i wymieszaj z cynamonem, masłem migdałowym, syropem klonowym, sosem jabłkowym i roztopionym olejem kokosowym. Mieszanka będzie gęsta i mokra.
  4. Używając grzbietu płaskiej szpatułki lub łyżki, wciśnij około 3/4 mieszanki kruchego ciasta na patelnię mocno i mocno w dół. Upewnij się, że ciasto jest płaskie i bardzo zwarte, co gwarantuje, że batoniki zachowają swój kształt. Rozłóż równomiernie na wierzchu schłodzone nadzienie jagodowe.
  5. Na polewę: Wymieszaj pokrojone migdały z pozostałą mieszanką crust/streusel. Posyp całość na wierzchu jagodowego nadzienia. Posyp 1 łyżkę płatków owsianych równomiernie na wierzchu. (Pomoże wchłonąć trochę wilgoci).
  6. Piec przez 27-31 minut lub do momentu, aż polewa lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i umieścić blachę na stojaku do chłodzenia. Pozostawić batoniki do całkowitego ostygnięcia. Po około 1 godzinie chłodzenia w temperaturze pokojowej, możesz umieścić blachę w lodówce, aby przyspieszyć chłodzenie. Schłodzone batoniki wyjąć, wykorzystując papier pergaminowy, który wystaje po bokach. Pokrój na kwadraty.
  7. Przykryć i przechowywać resztki batoników w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Schłodzone i pokrojone batony ułożyć między arkuszami pergaminu w torbie lub pojemniku nadającym się do zamrażania. Zamrażać przez okres do 3 miesięcy. Rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
  2. Owoce: Potrzebujesz 2 filiżanki świeżych lub mrożonych jagód. Zazwyczaj używam 1 filiżankę jagód, 1/2 filiżanki pokrojonych truskawek i 1/2 filiżanki malin. Możesz użyć mieszanki mieszanych jagód lub tylko borówki, jeżyny, a nawet posiekane wiśnie. Bardzo soczyste jagody, takie jak truskawki lub maliny, dadzą bardziej puszyste batoniki. Nie testowałam tego przepisu z innymi owocami, ale daj mi znać, jeśli spróbujesz.
  3. Masło orzechowe: Polecam użycie kremowego masła migdałowego, ale możesz użyć chrupiącego zamiast niego, jeśli jest taka potrzeba. Można również zastąpić z masłem orzechowym (naturalne lub nienaturalne), masło nerkowca, lub innego masła orzechowego z wyboru. Masło z nasion słonecznika jest świetną alternatywą bez orzechów.
  4. Pytania o składniki: Robiłam te batony niezliczoną ilość razy z różnymi zamiennikami składników. Zobacz wszystkie udane substytucje składników w poście na blogu powyżej.
  5. Polewa: Ja mieszam pokrojone migdały w polewie, ale możesz użyć dowolnych posiekanych orzechów (lub nasion słonecznika/pepitów) zamiast nich. Nie polecam pomijania tego dodatku, ponieważ pomaga wypełnić polewę. Jeśli nie masz orzechów, dodaj 1/4 szklanki (20g) pełnych lub szybkich płatków owsianych do polewy w kroku 5. Nie musisz ich najpierw mielić i nie potrzebujesz dodatkowej 1 łyżki płatków owsianych.

Słowa kluczowe: jagodowe batoniki streusel, zdrowe batoniki, wegańskie

Przepisy powiązane

  • Batoniki Trail Mix z masłem orzechowym
  • Ciasteczka śniadaniowe
  • Ciasteczka śniadaniowe Good Morning Sunshine
  • Jagodowo-migdałowe muffinki mocy