Post

Czy możemy wzmocnić nasz system odpornościowy, aby uniknąć koronawirusa?

Czy niektóre pokarmy mogą wzmocnić naszą odporność?

W tym niejednoznacznym i nerwowym czasie, rozprzestrzenianie się koronaawirusa powoduje, że szukamy sposobów, aby się chronić. Ludzie chcą odpowiedzi, zwłaszcza tych, które wydają się "proste" do wdrożenia, takich jak to, co jemy lub pijemy. W związku z tym, odżywianie stało się głównym tematem wielu postów w mediach społecznościowych, blogów i artykułów prasowych, chwalących się środkami "podnoszącymi odporność". Picie soku z selera, picie octu jabłkowego i trzymanie wody w ustach przez określoną liczbę sekund to tylko niektóre z błędnych przekonań, które widzieliśmy, jak lataliśmy w kółko.

Prawda jest jednak taka, że nie ma jednego cudownego jedzenia lub napoju, który mógłby "zwiększyć" odporność. Zamiast tego, odporność opiera się na wielu złożonych procesach i czynnikach, z których wiele znajduje się poza naszą bezpośrednią kontrolą. Oczywiście odżywianie odgrywa pewną rolę w naszym zdrowiu, ale zamiast dodawać lub wycinać określone pokarmy, grupy żywności lub napoje, lepszym podejściem jest rozważenie, czy nasza dieta dostarcza nam wszystkich właściwych składników odżywczych, których potrzebujemy dla ogólnego optymalnego zdrowia.

Jak zbudować zrównoważony posiłek w domu?

Przy mniejszym uzależnieniu od restauracji i gotowych posiłków (w zależności od tego, co zostanie w naszych lokalnych supermarketach!), wiele osób może potrzebować gotować częściej niż są przyzwyczajone. Zrównoważona dieta to na ogół taka, która zawiera następujące elementy, dlatego staraj się w miarę możliwości zawierać te potrawy w każdym posiłku, który wykonujesz:

- Skrobia pełnoziarnista i węglowodany włókniste

-Mleczne formy białka w postaci mięsa, ryb oleistych, jaj i opcji roślinnych, takich jak fasola, rośliny strączkowe, orzechy, itp.

-Mnóstwo owoców i warzyw

-Umiarkowane ilości mleczarskich i wzbogaconych roślinnych produktów mleczarskich alternatywnych

-Niewielkie ilości tłuszczów nienasyconych, takich jak oliwa z oliwek

-Dobrym pomysłem jest również przyjmowanie codziennych 10 mikrogramów (µg) suplementów witaminy D w miesiącach jesiennych i zimowych (a zwłaszcza teraz, gdy wiele osób jest samowystarczalnych), ponieważ w tym przypadku polegamy głównie na słońcu i nie zawsze możemy uzyskać wystarczającą ilość.

Nawet z tą radą, proszę jednak pamiętać, że każdy jest wyjątkowy, a doskonałość nie istnieje; teraz na pewno nie jest to czas na dodawanie sobie dodatkowego stresu, martwiąc się, że nie robimy tego dokładnie!

Jak możemy zmniejszyć presję na nasz system żywnościowy?

Biorąc pod uwagę niedobór żywności w niektórych supermarketach i rosnącą panikę wokół dostaw żywności, teraz jest okazja, aby zastanowić się, jak możemy zmniejszyć marnotrawstwo żywności. Tony żywności marnuje się co roku, a większość pochodzi bezpośrednio z gospodarstw domowych, więc zróbmy co w naszej mocy, aby zużywać jak najwięcej żywności, którą mamy w domu! Takie rzeczy jak mrożone torby z owocami i warzywami, fasola w puszce, warzywa i owoce oraz suszone produkty, takie jak ryż i makaron, to podstawowe, uniwersalne produkty, które przetrwają wieki i dlatego są świetnymi produktami do kupienia w czasach, gdy zakupy żywności mogą stać się rzadsze.

Oto kilka kolejnych wskazówek, jak najlepiej wykorzystać jedzenie w domu:

-Przejdź przez daty na twoich łatwo psujących się towarach (mięso, nabiał, jajka, owoce, warzywa itp.) i zwróć uwagę na to, kiedy one wygasają. Jeśli planujesz na pewno używać ich przed upływem terminu ważności, świetnie. Jeśli nie, upewnij się, że je zamrozisz, aby się nie zmarnowały. Do rzeczy, które są w wielu, na przykład piersi kurczaka, spróbuj przechowywać je pojedynczo, a nie w dużych opakowaniach, tak aby można po prostu rozmrozić każdy z nich, jak i kiedy trzeba.

-Zrób plan posiłków na następny tydzień i trzymaj się go. W ten sposób będziesz miał pewność, że wykorzystasz to, co masz do dyspozycji, w przeciwieństwie do podejmowania impulsywnych decyzji, które mogą nie być najbardziej efektywnym sposobem na zachowanie żywności.

-Trzymajcie wszystkie resztki, nieważne jak małe. Resztki zawsze można wrzucić do czegoś! Resztki z zaledwie dwóch lub trzech posiłków często składają się na jeden cały posiłek, trzeba tylko być kreatywnym i elastycznym, jeśli chodzi o wyczarowywanie posiłków i przekąsek.