Post

Szybka i zdrowa kolacja: 20-minutowe krewetki w miodowym czosnku

Przejdź do przepisu

To 20 minut miodowo-czosnkowe krewetki to ulubiony przepis czytelników. Jest wyjątkowo szybki, bardzo prosty i zapewnia duży smak. Podawane z brązowym ryżem i warzywami lub z sałatką, to zdrowe danie z pewnością dołączy do Twojej regularnej rotacji obiadowej.

Szukasz superszybkiej, ale aromatycznej kolacji na ten tydzień? Mamy go właśnie dla Ciebie. Krewetki zawdzięczają wiele ze swojego smaku odważnej marynacie z miodu, sosu sojowego i czosnku, która jest muzyką dla każdego kubka smakowego. Dla uzyskania dodatkowego smaku, dodajemy trochę zmielonego świeżego imbiru, ale jest to całkowicie opcjonalne.


Film instruktażowy


Opowiedz mi o tych miodowo-czosnkowych krewetkach

  • Smak: Marynata jest pełna smaku, ale naszą ulubioną częścią tego dania są piękne karmelizowane kawałki miodu i czosnku przyklejone do patelni i brzegów krewetek. Zeskrobać to wszystko, aby służyć, bo nie chcesz przegapić tych smakowitych kęsów.
  • Łatwość: Niezależnie od poziomu umiejętności, jest to bardzo łatwy przepis na obiad. Przygotuj marynatę, użyj połowy do marynowania krewetek, a następnie użyj reszty jako sos do gotowania krewetek. Wygodne jest to, że marynata jest również sosem - robimy tak również w przypadku naszego klonowo-sezamowego łososia. również.
  • Czas: Gotowanie krewetek na kuchence zajmuje 5 minut, a marynowanie kolejne 15. Będziesz miał ten niewiarygodnie smaczny i prosty posiłek na stole w około 20 minut.

Wybór odpowiednich składników do Miodowo-Czosnkowych Krewetek

  1. Krewetki. Możesz użyć świeżych lub mrożonych surowych krewetek. Przed rozpoczęciem rozmroź krewetki całkowicie. Pamiętaj, aby najpierw obrać krewetki i pozbawić je skórek. Ogonki możesz zostawić lub usunąć, jeśli chcesz. Jeśli używasz już ugotowanych krewetek, patrz uwaga do przepisu poniżej.
  2. Miód + czosnek + soja. Ta marynata/sos jest pełna wspaniałego smaku i jest inspirowana wspaniałymi smakami często używanymi w kuchni azjatyckiej. (My również uwielbiamy tego łososia glazurowanego miodowym sosem sojowym z Omnivore's Kitchen).
  3. Zielona cebulka. Ta opcjonalna dekoracja dodaje świeżości i ładnego kontrastu kolorystycznego.

Przegląd: Jak zrobić 20-minutowe krewetki w miodzie z czosnkiem

Pełny przepis do wydrukowania znajduje się poniżej, ale zanim zaczniesz, przejdźmy przez niego, abyś zrozumiał każdy krok.

  1. Przygotuj marynatę.
  2. Zamarynuj krewetki. Połącz marynatę z krewetkami i marynuj je przez co najmniej 15 minut lub do 8-12 godzin. My zazwyczaj marynujemy je tylko przez około 15 minut i w tym czasie możesz przygotować dania dodatkowe, takie jak warzywa gotowane na parze i błyskawiczny brązowy ryż.
  3. Ugotuj krewetki. Ugotuj krewetki na odrobinie oliwy z oliwek, następnie odwróć i polej pozostałym sosem, aż będą ugotowane.
  4. Udekorować. Udekorować zieloną cebulką i podawać.

Więcej ulubionych przepisów na kolację

  • Krewetki z pesto
  • Papryki nadziewane kiełbasą
  • Placki krabowe
  • Kurczak z kolendrą limonkową
  • Łosoś cytrynowy
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflaga ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce ikona serce ikona serce ikona serce ikona

Krewetki w 20 minut z miodowym czosnkiem

4,8 z 155 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 5 minut
  • Całkowity czas: 20 minut
  • Wydajność: służy 4
  • Kategoria: Kolacja
  • Metody: Gotowanie
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To 20-minutowe krewetki miodowo-czosnkowe to ulubiony przepis czytelników. Jest wyjątkowo szybki, bardzo prosty, a przy tym bardzo smaczny. Podawane z brązowym ryżem i warzywami lub z sałatką, to zdrowe danie z pewnością dołączy do regularnej rotacji obiadowej.


Składniki

  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szkl anki sosu sojowego (zwykle używamy o obniżonej zawartości sodu)
  • 2 ząbki czosnku, mielone (lub 1 łyżka stołowa mielonego czosnku w słoiku)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 1 lb średnich, niegotowanych krewetek, obranych i pozbawionych skórek
  • 2 łyżeczki oliwa z oliwek
  • opcjonalniedo przybrania: posiekana zielona cebulka

Instrukcje

  1. Miód, sos sojowy, czosnek i imbir (jeśli używasz) ubij razem w średniej misce. Połowę użyjesz do marynaty w kroku 2, a połowę do gotowania krewetek w kroku 3.
  2. Umieścić krewetki w dużym zamykanym pojemniku lub zapinanej na zamek torbie. Wlej 1/2 mieszanki marynaty/sosu na wierzch, potrząśnij lub zamieszaj, a następnie pozostaw krewetki do zamarynowania w lodówce przez 15 minut lub do 8-12 godzin. Przykryj i schowaj do lodówki resztę marynaty do kroku 3. (Wskazówka dotycząca oszczędności czasu: podczas gdy krewetki się marynują, my zazwyczaj gotujemy brokuły na parze i mikrofalujemy szybki brązowy ryż).
  3. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni na średnio-wysokim ogniu. Umieścić krewetki na patelni. (Wyrzucić zużytą marynatę.) Smażyć krewetki z jednej strony aż będą różowe, około 45 sekund, następnie odwrócić krewetki na drugą stronę. Wlać pozostałą marynatę/sos i smażyć całość, aż krewetki będą ugotowane w całości, jeszcze około 1-2 minuty.
  4. Podawać krewetki z ugotowanym sosem z marynaty i przybrane zieloną cebulką. Sos jest doskonały z brązowym ryżem i warzywami gotowanymi na parze na boku.

Uwagi

  1. Zagęścić sos? Niektórzy czytelnicy dodają 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej do drugiej połowy sosu, który będzie użyty do gotowania w kroku 3. Zagęszcza to sos, dzięki czemu nie jest on tak wodnisty. Aby to zrobić, użyj widelca, aby wymieszać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy skrobia kukurydziana się rozpuści, wymieszaj ją z sosem przed użyciem w kroku 3.
  2. Czosnek: Jeśli używasz świeżego czosnku, który sam mielisz, użyj 2 ząbków, co stanowi około 2 łyżeczki mielonego. Jeśli używasz lodówki słoik czosnku mielonego, użyj 1 łyżka stołowa.
  3. Krewetki: Możesz usunąć ogon lub pozostawić go na miejscu. Zalecamy użycie świeżych krewetek, ale możesz użyć mrożonych. Rozmroź przed marynowaniem i gotowaniem. Jeśli używasz mrożonych gotowanych krewetek, rozmrozić, marynować i gotować zgodnie z instrukcją. Tak naprawdę będziesz tylko podgrzewać krewetki w sosie.
  4. Spożywanie resztek marynaty to temat dyskusyjny. Możesz ją zagotować, aby pozbyć się zanieczyszczeń, jednak jej smak może ulec zmianie. Róbcie, co chcecie. W tym przepisie używamy tylko połowy sosu do marynaty, więc mamy więcej do gotowania. (Wyrzucamy zużytą marynatę w kroku 3).
  5. Adaptacja z Pop Culture

Słowa kluczowe: krewetki, obiad

Przepisy powiązane

  • Łosoś w glazurze miodowo-czosnkowej
  • Łosoś w miodowej glazurze czosnkowej
  • Kurczak Teriyaki z pieczonym ananasem
  • Miodowe bułki pełnoziarniste