Post

Domowe bajgle

Przejdź do przepisu

Oto kompletny przepis i film instruktażowy na domowej roboty bajgle na ciepło i świeżo. Zrezygnuj z kupnych, ponieważ przygotowanie bajgli jest prostsze niż myślisz!

Poświęciłam ostatni miesiąc na domowej roboty bajgle. Jest tylko tyle sposobów, aby z powodzeniem zrobić bajgle, więc użyłam mieszanki sprawdzonych w kuchni przepisów jako inspiracji. Przetestowałam kilka przepisów, zanim zdecydowałam się na ten, który najbardziej mi smakuje. Nigdy, nawet za milion lat, nie sądziłam, że uda mi się zrobić bajgle w stylu nowojorskiej piekarni w mojej własnej kuchni. To jest możliwe!

Te wszystkie bajgle są:

  • gorące 'n' świeże
  • ekstra ciągnące się
  • miękkie w środku
  • złotobrązowe
  • ze słoną, chrupiącą skórką.

Niesamowite zwykłe, tostowe, z serkiem śmietankowym, jako kanapka z indykiem, z jajkiem sadzonym, awokado i wiele innych.

Domowej roboty bajgle nie są trudne, jeśli tylko poświęcisz im trochę czasu. Do drugiego razu, kiedy je zrobisz, przebrniesz przez wszystkie etapy. Obiecuję!

Jak zrobić domowej roboty bajgle?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta na bajgle. Jest tylko 5 składników.

  • Ciepła woda: Płyn do ciasta.
  • Drożdże: Pozwalają ciastu urosnąć. Polecam drożdże instant lub aktywne drożdże suche. Red Star Yeast to mój wybór nr 1.
  • Mąka chlebowa: Mąka o wysokiej zawartości białka jest niezbędna do zrobienia bajgli. Chcemy gęsty i żucia tekstury, nie miękkie i przewiewne jak bułki cynamonowe. Mąka chlebowa jest jedynym rozwiązaniem!
  • Brązowy cukier: Piekarnie używają syropu jęczmiennego do słodzenia ciasta na bajgle - może być nieco trudny do znalezienia, ale brązowy cukier jest dobrym zamiennikiem. Przeczytaj więcej w moich uwagach do przepisu poniżej.
  • Sól: Smak.

Ciasto na bajgle jest trochę suche, gęste i kudłate. Jest to całkowicie normalne i dokładnie takie, jakiego szukasz. Ciasto połączy się w miarę wyrabiania. Zalecam zagniatanie ręczne, ponieważ ciasto jest BARDZO ciężkie i może uszkodzić Twój mikser!

Przewodnik Pieczenia z DrożdżamiPrzy

każdej pracy z drożdżami piekarskimi korzystaj z tego przewodnika. Zawarłem w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.

Po wyrośnięciu ciasta, nadszedł czas na uformowanie bajgli. Najpierw podziel kulę ciasta na 8 równych części. Nie muszą być idealne! Niektóre mogą być trochę mniejsze od innych. Wygładzaj je najlepiej jak potrafisz.

Jak uformować bajgle

Kształtowanie bajgli jest łatwiejsze niż się wydaje. Nakłuj palcem przez środek kulki ciasta. Zrób otwór o wielkości około 1,5 - 2 cali. To jest to! Jak widzisz, moje nie wyglądają idealnie. Perfekcja jest przereklamowana, a bajgle smakują tak samo bez względu na to, jak rewelacyjnie wyglądają. ????

Jaki jest cel kąpieli wodnej bajgli?

Kąpiel wodna bajgli jest najważniejszym krokiem w robieniu bajgli. Uformowane bajgle należy gotować przez 1 minutę z każdej strony.

  1. Gotowanie bajgli daje skórkę swój piękny połysk. Ale wygląd to nie wszystko. Ten połysk jest w rzeczywistości wynikiem żelatynizacji skrobi w cieście. Cooks Illustrated uczy nas, że skrobie te gotują się do chrupiącej, błyszczącej powłoki w piekarniku.
  2. Gotowanie bajgli gotuje zewnętrzną warstwę ciasta, co gwarantuje, że utrzymają one swój kształt podczas pieczenia.

Miód:

Dodaj odrobinę miodu do gotującej się wody. Miód zapewnia dodatkową karmelizację na skórce bajgla. Syrop słodowy jęczmienny działa zbyt - patrz uwagi receptury poniżej.

Wszystko Przyprawa do Bajgli

Przed pieczeniem, polej bajgle. Posmaruj je odrobiną białka jajka, a następnie obtocz w Przyprawie do bajgli Everything Bagel. Jest to mieszanka maku, sezamu, suszonej mielonej cebuli, suszonych płatków czosnku i grubej soli. Możesz użyć więcej jednej przyprawy niż drugiej, lub pominąć jedną z nich, jeśli jej nie lubisz. Albo użyj wszystkich ziaren maku, wszystkich ziaren sezamu, całej grubej soli, itd. Możesz zrobić tak wiele odmian bajgli z tego przepisu na domowe bajgle!

Bardzo polecam:

Top domowej roboty miękkie precle z tą przyprawą!!!

Ostatnim krokiem jest pieczenie bajgli aż do uzyskania złoto-brązowej perfekcji.

Po zrobieniu domowej roboty bajgli, zdasz sobie sprawę, jakie to proste! Instrukcje wyglądają na przytłaczające, ale jestem bardzo dokładna, abyś miał jak najlepszy sukces. Zaoszczędź swoje pieniądze i zrób bajgle w domu!

Więcej Przepisów na Domowy Chleb

  • Wszystko z bajgli - chleb na wynos
  • Łatwy chleb cheddar z jalapeño
  • Domowe ciasteczka
  • Domowe bajgle z cynamonowymi rodzynkami
  • Soft Pretzel Bites
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe bajgle

4,9 z 48 opinii
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 2 godziny, 10 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 8 bajgli
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Oto kompletny przepis i tutorial na gorące 'n' świeże domowe bajgle. Pomiń sklepowe i piekarnicze wypieki, bo bajgle są łatwiejsze niż myślisz! Nie pomijaj kąpieli wodnej i mycia jajek - obie te czynności zapewniają wyjątkowo chrupiącą i złocistobrązową skórkę.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) ciepłej wody (pomiędzy 100-110°F, 38-43°C)
  • 2 i 3/4 łyżeczki drożdży Red Star® Quick-rise™*.
  • 4 szklanki(520g) mąki chlebowej*(łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżka stołowa jasnego lub ciemnego brązowego cukru (lub syropu jęczmiennego)*.
  • 2 łyżeczki sól
  • powlekanie miski: spray zapobiegający przywieraniu lub 1 łyżka oliwy z oliwek

Kąpiel wodna

  • 2 ćwiartki wody
  • 1/4 szklanki miodu (lub syropu jęczmiennego)*.

Polewa

  • 2 łyżki stołowe nasiona maku
  • 2 łyżki stołowe nasiona sezamu
  • 1 łyżka stołowa suszona cebula mielona
  • 1 łyżka stołowa suszone płatki czosnku
  • 1 łyżka stołowa sól gruboziarnista
  • płukanie jajek: 1 białko ubite z 1 łyżką wody

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasto: Ciepłą wodę i drożdże ubij razem w misce miksera wyposażonego w przystawkę do wyrabiania ciasta. Przykryjemy i pozostawimy na 5 minut.
  2. Dodamy mąkę, brązowy cukier i sól. Ubijać na niskich obrotach przez 2 minuty. Ciasto jest bardzo sztywne i będzie wyglądało na nieco suche.
  3. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Lekko oprószonymi mąką rękoma, wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut. Ciasto jest zbyt ciężkie, aby zagnieść je mikserem!
  4. Lekko natłuść dużą miskę olejem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu. Umieść ciasto w misce, obracając je, aby pokryć wszystkie strony olejem. Przykryj miskę folią aluminiową, folią plastikową lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 60-90 minut lub do podwojenia rozmiaru.
  5. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia.
  6. Uformuj bajgle: Kiedy ciasto jest gotowe, uderz je w dół, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Podzielić ciasto na 8 równych kawałków. (Wystarczy oko - nie musi być idealnie!) Uformuj każdy kawałek w kulkę. Naciśnij palcem wskazującym przez środek każdej kulki, aby zrobić dziurę o średnicy około 1,5 - 2 cali. Obejrzyj filmik powyżej, aby zobaczyć jak to zrobić. Uformowane bajgle przykryć luźno ręcznikiem kuchennym i pozostawić na kilka minut, przygotowując kąpiel wodną.
  7. Rozgrzać piekarnik do 425°F (218°C).
  8. Kąpiel wodna: Napełnij duży, szeroki garnek 2 kwartami wody. Wmieszaj miód. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średnio-wysokiej. Wrzuć bajgle, 2-4 na raz, upewniając się, że mają wystarczająco dużo miejsca, aby pływać wokół. Gotuj bajgle przez 1 minutę z każdej strony.
  9. Połącz wszystkie składniki przyprawy do bajgli razem. Używając pędzelka do ciasta, posmaruj jajkiem wierzch i boki każdego bajgla. Zanurzyć w przyprawie do bajgli. Umieścić 4 bajgle na każdej wyłożonej papierze do pieczenia. Piec przez 20-25 minut, obracając blachę w połowie czasu. Bajgle mają być ciemnozłote, brązowe. Wyjmij z piekarnika i pozwól bajglom ostygnąć na blasze przez 20 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę, aby całkowicie ostygły.
  10. Pokrój w plastry, tosty, wierzch, co tylko chcesz! Resztki bajgli szczelnie przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcje na noc: Przygotuj ciasto w kroku 4, pozwalając mu rosnąć przez noc w lodówce. Powolne wyrastanie nadaje bajglom wspaniały smak! Rano, wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu rosnąć przez 45 minut w temperaturze pokojowej. Kontynuuj od kroku 5. Nie polecam formowania bajgli poprzedniego wieczoru, ponieważ przez noc mogą zbytnio napuszyć się.
  2. Instrukcja zamrażania: Upieczone bajgle wspaniale się mrożą! Zamrażać je do 3 miesięcy, rozmrażać przez noc w lodówce lub w temperaturze pokojowej, a następnie ogrzać do swoich upodobań. Można również zamrozić ciasto bajgiel. Po wykrojeniu ciasta w kroku 6, zawiń je szczelnie w folię plastikową, a następnie w folię aluminiową. Zamrażaj przez okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie ponownie nakłuj ciasto, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Kontynuuj z pozostałymi częściami kroku 6.
  3. Drożdże: Użyj drożdży instant lub aktywnych drożdży suchych. Jeśli używasz aktywnych drożdży suchych, czas wyrastania może wynieść do 2 godzin. Odnieś moje Pieczenie z drożdży Przewodnik dla odpowiedzi na typowe drożdże FAQs.
  4. MąkaChleb: Bajgle wymagają wysokiej mąki białka. Mąka chlebowa jest koniecznością.
  5. Syrop jęczmienny słodowy: Ten składnik może być trochę trudne do znalezienia, ale naprawdę daje bajgle, że tradycyjny słodowy smak wszyscy wiemy i kochamy. Większość naturalnych sklepów spożywczych nosić go. Oferuję alternatywy, takie jak brązowy cukier w cieście i miód w kąpieli wodnej; Zrobiłem bajgle z tych alternatyw i z syropu jęczmiennego słodu i szczerze kocham obie wersje.
  6. Przyprawa do wszystkiego do bajgli: Użyj kupionego w sklepie wszystko bagel przyprawę, jeśli jest to pożądane. Możesz mieszać i dopasowywać te przyprawy, dodać więcej/mniej któregokolwiek, opuścić 1 z nich, itp. Są to tylko podstawowe pomiary do naśladowania.
  7. Maszyna do chleba: Umieść składniki ciasta w misce maszyny. Zaprogramuj maszynę na ciasto lub ręczne, a następnie uruchom. Po 9-10 minutach, ciasto będzie dość sztywne. Pozwól maszynie dokończyć cykl, a następnie kontynuuj przepis.
  8. Ręcznie: Jeśli nie masz miksera, możesz wymieszać ciasto razem w dużej misce, a następnie wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut.
  9. Specjalne wyposażenie: mikser wyposażony w hak do ciasta, duże blachy do pieczenia (kocham te), duży garnek (używam mojego 5.5 quart dutch oven), pędzel do ciasta.
  10. Zaadaptowane z mieszanki przepisów, które wypróbowałam: King Arthur Flour, Cook's Illustrated i Complete Book of Breads.

Słowa kluczowe: wszystko bajgle, bajgle

Przepisy powiązane

  • Domowe bajgle cynamonowe z rodzynkami
  • Domowe bułeczki z chleba
  • Wszystko z bajgla, chleb na wynos
  • Domowe kieszonki z szynką i serem