Post

Cynamonowe ciasteczka stemplowane z brązowym cukrem

Przejdź do przepisu

Ciasteczka

te, słodzone głównie brązowym cukrem i przyprawione cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i kardamonem, są równie smaczne, co piękne. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś stempli, zapoznaj się z wszystkimi moimi wskazówkami dotyczącymi sukcesu w stemplowaniu ciasteczek.

Oto wspaniałe ciasteczka, które nie wymagają żadnych umiejętności dekoratorskich. Zawsze się na to piszę!

Opowiedz mi o tych cynamonowych ciasteczkach z brązowym cukrem:

  • Tekstura: Środek jest nieco miękki, ale brzegi mają chrupiącą, kruchą teksturę, którą nie zawsze można uzyskać w przypadku miękko wypieczonych ciasteczek. Przypominają mi te kruche ciasteczka z melasą, ale nie są aż tak chrupiące.
  • Smak: Rażący jest brak czekolady, posypek i cukierków, ale nie nazwałabym tych wytłaczanych ciasteczek zwykłymi. Słodzone są głównie brązowym cukrem i obficie przyprawione cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i kardamonem. Odrobina melasy, miodu lub syropu klonowego (do wyboru) również dodaje im smaku. Przypominają mi ciasteczka Biscoff (belgijskie Speculoos). Czasami proste ciasteczka bez zbędnego puchu są tym, co naprawdę trafia w punkt. Są fantastyczne zanurzone w gorącym kakao lub kawie!
  • Łatwość: To całkiem standardowy przepis na ciasteczka - bez szalonych składników czy metod mieszania. Jedyną rzeczą, którą robimy inaczej, jest stemplowanie kulek ciasta przed pieczeniem. Z pewnością docenisz fakt, że nie jest wymagana żadna dodatkowa dekoracja. Stempel zrobi wszystko.
  • Czas: Odłóż wystarczająco dużo czasu, aby schłodzić ciasto na ciasteczka. Wiem, że to trudne, ale 2 godziny w lodówce utrwalają ciasto. Jeśli to pominiesz, ciasteczka będą się nadmiernie rozlewać, a piękny stemplowy wzór zostanie zniszczony - zmarnujesz cały swój wysiłek i składniki.

Czy można je zrobić bez stempla do ciasteczek?

Tak.

Postępuj według przepisu dokładnie tak, jak jest napisane, ale pomiń etap stemplowania. Po prostu upiecz je w formie okrągłych kulek z ciasta, tak jak każde inne ciasteczka. Przed pieczeniem możesz nawet obtoczyć je w cukrze cynamonowym lub cukrze chai, tak jak robimy to z snickerdoodles i chai snickerdoodles. (W rzeczywistości! Zrobiłam tak z kilkoma z tych ciasteczek ze stemplem, ale stempel po prostu wcisnął cukier cynamonowy w ciasteczko i tak naprawdę nie widać go po upieczeniu.

Nie polecam ich jako ciasteczek do wycinania.

Jeśli chcesz użyć wałka, wybierz ciasteczka cukrowe, czekoladowe ciasteczka z cukrem, klonowo-cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek lub pierniczki.

Przegląd: Jak zrobić ciasteczka z pieczątką

Pełny przepis do wydrukowania znajduje się poniżej, ale ten przegląd powinien pomóc Ci zrozumieć cały proces przed rozpoczęciem pracy.

  1. Przygotuj ciasto na ciasteczka.
  2. Przepis jest dość prosty. Ubij suche składniki razem z przyprawami. Utrzyj masło z obydwoma cukrami, a następnie dodaj 1 łyżkę melasy/miodu/syropu jabłkowego, jajko i ekstrakt waniliowy. Płynny słodzik nieco rozrzedzi ciasto. W przedstawionych na zdjęciu ciasteczkach użyłam melasy, ale miód lub czysty syrop klonowy również się sprawdzą. Połącz ze sobą mokre i suche składniki ciasta.
  3. Schłodź ciasto.
  4. Będę się powtarzać. Nie pomijaj etapu schładzania!
  5. Rozwałkuj ciasto na kulki.
  6. Odmierz 1 łyżkę schłodzonego ciasta na jedno ciasteczko i uformuj z niego kulki. Możesz obtoczyć ciasteczka w cukrze cynamonowym, tak jak robimy to z snickerdoodles, ale wiedz, że polewa cukrowa wbija się w ciasteczko. Ja tak zrobiłam w przypadku niektórych ciasteczek na zdjęciu i nawet tego nie widać!
  7. Stempluj kulki z ciasta.
  8. Weź swoje stemple do ciasteczek. Do wykonania przedstawionych na zdjęciu ciasteczek użyłam stempelków Nordic Ware "gwieździsta noc". Umieść stempel bezpośrednio na każdej kulce ciasta, centrując ją najlepiej jak potrafisz, a następnie mocno dociśnij, aż ciasto będzie sięgać prawie do krawędzi stempla. Podnieś prosto do góry. Większość ciasteczek, w tym i to, jest trochę lepka. To jest oczekiwane. Jeśli Twoje ciasto przykleja się do pieczątki (moje się przykleja!), zanurz lekko pieczątkę w misce z mąką przed stemplowaniem kulki ciasta. Po lekkim zanurzeniu mąka od razu przypieka się do ciasteczka.
  9. Upiecz.
Pamiętasz jedną z moich wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek? Używaj oczu jako stopera, a nie zegara. Ciasteczka są gotowe, gdy ich brzegi są zwarte.

Polewa zawsze dodaje uroczego wykończenia, ale w tym przypadku ją pominęłam. Jeśli chcesz, możesz lekko polukrować każde ostudzone ciasteczko lukrem waniliowym lub nawet lukrem eggnogowym.

Jedna uwaga:

ciasteczka naturalnie puchną i rozchylają się w piekarniku, więc wzór nigdy nie będzie tak wyraźny na upieczonym ciasteczku. Możesz zobaczyć, jak wyraźny jest wzór na zdjęciu powyżej (przed pieczeniem) w porównaniu do zdjęcia poniżej (po upieczeniu).

Wskazówki dotyczące powodzenia w przygotowaniu ciasteczek z wytłoczonymi wzorami

Większość z nich zamieściłam powyżej, ale pozwolę sobie podsumować każdą z nich. Ważne jest, aby pamiętać, że to, jak wyrazisty będzie wytłoczony wzór, zależy od przepisu, twardości ciasta na ciasteczka oraz od użytego stempla. Jak wspomniałam powyżej, ciasteczka naturalnie puchną i rozchodzą się w piekarniku, więc wzór nigdy nie będzie tak wyraźny na upieczonym ciasteczku.

  1. Przepis:
  2. Nie wszystkie ciasta nadają się idealnie do stempli do ciasteczek. Unikaj używania stempli do ciasteczek na ciasteczkach grubych i puszystych, które prawdopodobnie napuszą się w piekarniku, zamiast utrzymać się na stemplowanym wzorze. Postępuj zgodnie z poniższym przepisem, ponieważ daje on stosunkowo płaskie ciasteczka. Ponadto ciemniejsze ciasteczka lepiej pokazują wytłoczony wzór niż jaśniejsze.
  3. Umieść stempel centralnie nad ciastkiem:
  4. Wyśrodkuj stempel najlepiej jak potrafisz na wierzchu kulki ciasta, zanim go dociśniesz.
  5. Oprósz pieczątkę mąką:
  6. Ciasto może przyklejać się do stempla. Zanurz stempel w mące przed stemplowaniem. Jeśli zanurzysz go lekko, mąka od razu przypiecze się do stemplowanych ciasteczek.
  7. Ciasto na ciasteczka:
  8. Nie pomijaj schłodzenia ciasta na ciasteczka. Możesz nawet schłodzić ostemplowane ciasteczka przed pieczeniem. Nie zaszkodzi uformować kulki z ciasta, rozgrzać piekarnik, a następnie schłodzić uformowane ciasteczka w lodówce, gdy piekarnik będzie się nagrzewał.
  9. Stempel:
Naprawdę nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, jak dobrze działa stempel do ciasteczek, dopóki go nie wypróbujesz. To nie jest sponsorowane, ale jestem prawdziwą fanką stempelków do ciasteczek Nordic Ware. Są dobrej jakości, wytrzymałe i świetnie się sprawdzają. Na tych zdjęciach użyłam tych z serii Starry Night. (Można je znaleźć online i w niektórych sklepach, w tym w Target). Wydrukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Stemplowane ciasteczka cynamonowe z brązowym cukrem

★★★★★ 4,6 z 25recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 2 godziny, 30 minut (w tym chłodzenie)
  • Czas gotowania: 13 minut
  • Czas łączny: 3 godziny (w tym chłodzenie)
  • Ilość: 32 ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te wytłaczane ciasteczka, słodzone głównie brązowym cukrem i przyprawione cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i kardamonem, są równie aromatyczne, co piękne. Ciasto na ciasteczka należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Możesz pominąć stempel i upiec je jako okrągłe kulki z ciasta.


Składniki

  • 2 szklanki (250 g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana), plus nadmiar do stemplowania
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki musz
  • katołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 szklanki (1 laska; 115 g) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szkl anki (150 g) jasnego lub ciemnobrązowego cukru
  • w proszku
  • 1/3 szklanki (65 g) cukru granulowanego
  • 1 łyżka stołowa (15 ml) melasy, syropu klonowego lub miodu
  • 1 duże jajko
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kardamon wymieszać w średniej misce. Odstawimy na bok.
  2. Używając miksera ręcznego lub stojącego z łopatkami, ubij na średnich obrotach zmiękczone masło, brązowy cukier i cukier granulowany, aż do uzyskania kremowej konsystencji (około 2 minuty). W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodaj melasę, jajko i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj na wysokich obrotach do połączenia składników (około 1 minuty). W razie potrzeby ponownie zeskrobać boki i dno miski.
  3. Dodaj mąkę do mokrych składników, a następnie wymieszaj na niskich obrotach, aż do ich połączenia. Przykryć i schłodzić ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny (lub do 4 dni). Jeśli ciasto będzie się chłodzić dłużej niż kilka godzin, przed wałkowaniem pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej 15 minut, ponieważ będzie dość twarde.
  4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłożyć blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłóż na bok.
  5. Wałkowanie i stemplowanie:
  6. Odmierz 1 łyżkę schłodzonego ciasta na ciasteczka i uformuj z niego kulki. Ciasto może wydawać się kruche, ale w miarę wałkowania będzie się zlepiać. Ułóż kulki z ciasta w odległości 3 cali od siebie na blachach do pieczenia. Umieść stempel bezpośrednio na każdej kulce ciasta, centrując ją najlepiej jak potrafisz, a następnie mocno dociśnij, aż ciasto będzie sięgać prawie do krawędzi stempla. Podnieś prosto do góry. Jeśli ciasto przykleja się do stempla (u mnie tak jest!), przed przystąpieniem do stemplowania lekko zanurz stempel w mące. Jeśli zanurzysz stempel w mące, mąka od razu odlepi się od ciasteczka.
  7. Piecz ciasteczka, aż brzegi będą zwarte, około 13 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę, aby całkowicie ostygły.
  9. Resztki ciasteczek szczelnie przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania:
  2. Ciasto na ciasteczka można przygotować i schłodzić w lodówce do 4 dni (krok 3). Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta ciasteczkowego zamrażać do 3 miesięcy. Rozmroź całkowicie w temperaturze pokojowej, a następnie wytłocz i upiecz zgodnie z przepisem. Kliknij tutaj, aby poznać moje rady i wskazówki dotyczące mrożenia ciasta na ciasteczka.
  3. Przyprawy:
Pamiętaj, że niektóre przyprawy mają silniejszy smak niż inne. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalecam stosowanie się do podanych przypraw i miar.

Słowa kluczowe:

ciasteczka z pieczątką, ciasteczka z pieczątką, ciasteczka korzenne

Przepisy powiązane

  • Kruche ciasteczka z brązowego cukru
  • Miękkie i grube ciasteczka Snickerdoodles
  • Ciasteczka gwiazdkowe z cynamonem klonowym
  • Kruche ciasteczka z melasy