Post

Pieczone paluszki z kurczaka w panierce z orzechów pekanowych

Przejdź do przepisu

Delikatne, soczyste paluszki z kurczaka obtoczone w chrupiących tostowanych orzechach pekan. Smak jest niesamowity, a do tego są one smażone w piekarniku!

Paluszki z kurczaka, chicken tenders, chicken strips, jakkolwiek je nazwiecie, jest dla mnie w porządku tak długo, jak przynajmniej RAZ spróbujecie ich panierowanych w kruszonych pekanach.

Od dnia, w którym zrobiłam te zdjęcia dwa tygodnie temu, zrobiłam paluszki z kurczaka panierowane w orzechach pekan na kolację 3 razy. Po części to moje lenistwo, bo są tak proste, a po części to dlatego, że są tak cholernie dobre! Podane z odrobiną miodowej musztardy, to danie jest zdecydowanie naszym ulubionym sposobem na cieszenie się delikatnymi paskami paluszków z kurczaka.

Bonus:

są pieczone, a nie smażone. Yay.

Ponieważ te pekanowe paluszki z kurczaka nie są smażone, ważne jest, aby przed włożeniem do piekarnika obtoczyć je w dużej ilości aromatu. W ten sposób nie poczujesz, że coś tracisz, jedząc zdrowszą wersję. Zacznij od naprawdę, naprawdę dobrych pekanów. Moją ulubioną marką, i to już od lat, jest Diamond of California. Moja mama przyzwyczaiła mnie do tej marki. Zamiast w dziale z przekąskami, te wysokiej jakości orzechy są sprzedawane w dziale z produktami do pieczenia. Jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie, są one po prostu najlepsze.

Gdyby orzechy Northshore były tygodnikiem US Weekly, zawsze byłyby na okładce. (<- wymień ten cytat!)

Pekany wysokiej jakości... √

Grubo posiekaj pekany - to będzie Twoja skórka. Oczywiście. Pekany nie tylko posłużą za skórkę, ale będą też jej "spoiwem". Jeśli chodzi o smażenie w piekarniku, zazwyczaj musisz obtoczyć jedzenie w odrobinie mąki, następnie w jajku, a potem w skórce, której używasz, np. Panko lub pokruszonych precelkach. Mąka pomaga jajku się przykleić, jajko pomaga skórce się przykleić. Proste, prawda? Zamiast używać zwykłej mąki (nudna! bez smaku!), użyjesz dziś zmielonych pekanów wymieszanych z mąką i przyprawami. Nie chcesz zbytnio mielić/przetwarzać pekanów, bo skończysz z tłustym masłem orzechowym.

Tak więc, wystarczy kilka pulsów, aż będą wyglądać tak jak poniżej:

Obtocz kurczaka w przyprawionej mieszance mąki i pekanów, następnie w ubitych jajkach, a potem w grubo posiekanych pekanach. Moja najlepsza rada dotycząca panierowania to użycie trzech oddzielnych misek i obu rąk. 1 sucha ręka, 1 mokra ręka. Innymi słowy - użyj jednej ręki do zanurzenia w mące. Użyj drugiej ręki do zanurzenia w ubitym jajku. Użyj pierwszej ręki do obtoczenia w pokruszonych orzechach pekan. To pozwoli Ci uniknąć utraty rozumu/mycia rąk pomiędzy każdym palcem kurczaka. FYI: nadal może być trochę bałaganu!

Teraz nadszedł czas na pieczenie. Pieczenie jest moim preferowanym sposobem gotowania dla pekan crusted chicken tenders. Nie ma po prostu potrzeby nadmiaru oleju, aby zabrać z bajecznego smaku opiekanych orzechów pekan. Plus, zdrowe-ish.

Tak wiele pekan dobroci!

Posiekaj je i wrzuć do sałatki, zjedz prosto, z sosem BBQ lub miodową musztardą, zjedz resztki na lunch, itp. Mam wielkie plany, aby zrobić je ponownie na wielki mecz w następny weekend. Może pokroić kurczaka na małe kawałki wielkości kęsa i służyć z małymi wykałaczkami? Przyłożenie.

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Pieczone paluszki kurczaka w panierce z orzechów pekan

5 z 2 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Wydajność: służy 3-4
  • Kategoria: Kolacja
  • Metody: Gotowanie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Delikatne, soczyste paluszki z kurczaka obtoczone w chrupiących tostowanych pekanach. Smak jest niesamowity, a do tego smaży się je w piekarniku!


Składniki

  • 1 i 1/2 funta bez skóry, bez kości, piersi z kurczaka lub kotlety
  • 2 filiżanki połówki orzechów pekan
  • 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównane)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyżeczki mielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki*.
  • 2 duże jajka
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji, opcjonalnie

Instrukcje

  1. Przygotować 3 średniej wielkości miski. Odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do 400°F (204°C). Dużą blachę wyłożyć silikonową matą do pieczenia lub papierem ściernym, albo mocno spryskać sprayem antyadhezyjnym. Odstawić na bok.
  2. Jeśli używasz piersi z kurczaka, rozbij je i pokrój w paski. Jeśli używasz bezkostnych, pozbawionych skóry filetów z kurczaka (filety z kurczaka to chude paski mięsa przyczepione do spodniej części piersi z kurczaka - można je również kupić oddzielnie). - przekroić wzdłuż na pół. Odstawić na bok.
  3. Zmiel 1/2 szklanki połówek orzechów pekan w robocie kuchennym lub blenderze, aż powstaną drobne okruchy. Uważaj, żeby nie zamienić ich w masło orzechowe, wystarczy kilka pulsów, aż się zmielą. Zobacz zdjęcie powyżej w tym poście dla zobrazowania. W jednej z średnich misek z kroku 1, wymieszaj okruchy orzechów pekan z mąką, solą, pieprzem i papryką. Odłóż na bok.
  4. Zmiel pozostałe połówki orzechów pekan na grube okruchy - większe niż w przypadku orzechów pekan z kroku 3. Wsyp je do innej średniej miski. Na koniec, ubij 2 jajka do uzyskania jednolitej masy w trzeciej średniej misce.
  5. Obtoczyć każdy pasek kurczaka w mieszance mąki i zmielonych pekanów, strząsając nadmiar. Następnie, zanurzyć w jajku i pozwolić, aby nadmiar ściekł. Następnie, obtoczyć w grubo posiekanych orzechach pekan, strząsając nadmiar. Umieść paski kurczaka na przygotowanej blasze do pieczenia.
  6. Piec przez 10 minut. Odwróć każdy kawałek na drugą stronę i kontynuuj pieczenie, aż kurczak z zewnątrz będzie chrupiący, a środek upieczony, jeszcze około 10 minut. Czas pieczenia może się różnić, po prostu upewnij się, że twoje są upieczone do końca. Jeśli lubisz, gdy są bardziej brązowe, piecz dłużej. Ostrożnie, nie chcesz spalić orzechów.
  7. Podawaj paluszki z kurczaka z natką pietruszki, odrobiną musztardy miodowej i/lub ulubioną przyprawą. Resztki przechowuj w lodówce do 2 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Paluszki z kurczaka dobrze się mrożą, do 2 miesięcy. Piec zamrożone przez około 18 minut (odwracając raz) w temperaturze 350°F (177°C).
  2. Przyprawy: Uwielbiam używać wędzonej papryki dla dodania smaku - użyj swoich ulubionych przypraw, jeśli nie masz ich pod ręką.

Słowa kluczowe: pieczone paluszki z kurczaka, pieczone paluszki z kurczaka z orzechami pekan

Przepisy powiązane

  • Pieczone paluszki z kurczaka BBQ w miodzie
  • Chrupiące pieczone paluszki z kurczaka buffalo
  • Pieczony kurczak teriyaki z ananasem
  • Niewiarygodny kurczak w orzechowej panierce