Post

Ciasto brzoskwiniowe z plecionym ciastem

Przejdź do przepisu

Od maślanej kruszonki po soczyste brzoskwiniowe nadzienie - to ciasto

z brzoskwiniami jest najlepszym ciastem z brzoskwiniami, jakie kiedykolwiek zjesz. Imbir jest tym składnikiem, o którego braku w nadzieniu brzoskwiniowym nie miałeś pojęcia. Ze świeżymi, słodkimi brzoskwiniami smakuje niewiarygodnie!

Gdyby lato było ciastem, z pewnością byłoby to dzisiejsze ciasto imbirowe z brzoskwiniami. Korzystamy z obfitości sezonu na soczyste brzoskwinie - i łączymy je ze świeżym imbirem i ciepłą przyprawą cynamonową. Po jednym spróbowaniu zapomnisz, że istnieją inne ciasta z brzoskwiniami.

Całkiem śmiałe stwierdzenie, prawda? Spójrzcie na to brzoskwiniowe piękno!

Brakujący składnik ciasta brzoskwiniowego

Założę się, że nie zdawałeś sobie sprawy, że w twoim ulubionym placku z brzoskwiniami brakuje jakiegoś składnika. ????

Jeden składnik zmienia dobre ciasto z brzoskwiniami w NAJLEPSZE ciasto z brzoskwiniami. Dodanie kilku łyżeczek mielonego świeżego im

biru dodaje zupełnie nowy smak. Dzięki świeżemu imbirowi i dużym soczystym kawałkom brzoskwiń, to maślane ciasto z brzoskwiniami wygrywa wszystkie nagrody za najlepsze ciasto z brzoskwiniami. Już nigdy nie zrobisz zwykłego ciasta z brzoskwiniami!

Dzisiaj jest dużo do omówienia, zaczynając od nadzienia brzoskwiniowego. Następnie omówimy domowej roboty ciasto i technikę zaplatania, której użyłam na tych zdjęciach. Zanurzmy się.

Najlepsze brzoskwinie na ciasto brzoskwiniowe

Świeże brzoskwinie są najlepsze do ciasta brzoskwiniowego, choć można uciec od niesłodzonych mrożonych brzoskwiń. Jeśli używasz mrożonych brzoskwiń, rozmroź je, posiekaj i osusz przed użyciem. Brzoskwinie z puszki nie są idealne, ponieważ są już zbyt miękkie i mięsiste.

Najlepsze świeże brzoskwinie do ciasta brzoskwiniowego są takie same, jakie polecam do chleba brzoskwiniowego. Chcesz lekko jędrne (nie twarde) brzoskwinie z zerową ilością siniaków lub miękkich miejsc. Najlepiej jest kupić lub zebrać około 9-10 jędrnych brzoskwiń, a następnie pozostawić je w papierowej torbie na 1-2 dni, aby dojrzały. Niektóre z nich mogą mieć miękkie plamy po tym czasie, dlatego sugeruję kupno kilku sztuk więcej, niż faktycznie będzie potrzebne. Pozostałe zjedz lub dodaj do smoothie.

Moja rada dotycząca krojenia brzoskwiń: Pokrójcie brzoskwinie na kawałki, nie na plasterki. Plasterki upieką się na grzyby, podczas gdy kawałki zachowają swoją pyszną, miękką konsystencję. Chcemy pyszne miękkie tekstury!


Obieranie świeżych brzoskwiń

Aby łatwo obrać brzoskwinie, umieść je w garnku z wrzącą wodą na kilka sekund, aby poluzować skórkę. Użyj łyżki cedzakowej, aby wyjąć brzoskwinie i umieść je na talerzu lub w misce. Skórka powinna łatwo zejść. Nauczyłam się tego triku z Taste of Home, więc czytaj dalej tam!

Składniki prostego nadzienia do ciasta brzoskwiniowego

Każdy składnik w domowej roboty brzoskwiniowym nadzieniu jest prosty i służy wyraźnemu celowi.

  • Brzoskwinie: Konieczność w cieście brzoskwiniowym! Pokrój brzoskwinie na kawałki zamiast plasterków, aby uzyskać najlepsze wyniki.
  • Cukier: Cukier granulowany słodzi nadzienie.
  • Mąka: Mąka zagęszcza nadzienie.
  • Sok z cytryny: Wyciśnięcie soku z cytryny rozjaśnia wszystkie smaki i pary wspaniale z świeżego imbiru.
  • Świeży imbir: Gorąco polecam używać świeżego imbiru. Jest ostry, ciepły i aromatyczny z przyjemną przyprawą.
  • Cynamon: Ciepła przyprawa cynamonowa i ciasto idą w parze. Ten dodatek na pewno Ci się spodoba.
  • Masło: Masło tworzy ekstra bogate nadzienie. Będziesz potrzebował 2 łyżki masła, co jest wygodne, ponieważ używasz 6 łyżek w cieście. Więc po prostu weź 8 łyżek stołowych / 1 laska masła dla przepisu!

Domowa kruszonka

Używamy mojego ulubionego domowego ciasta na dzisiejszy placek z brzoskwiniami od podstaw. Jest to mój zaufany przepis na ciasto od lat, który wielokrotnie pojawiał się w programie Sally's Baking Addiction. Mówimy o mega płatkach, mega maśle i mega pyszności. To jest jedyny przepis na ciasto, którego używam. Był przekazywany przez pokolenia i przetrwał próbę czasu. Oto mój przepis na maślane ciasto na pierogi, jeśli jesteś zainteresowany.

Pisałam już obszernie o moim przepisie na ciasto, więc nie będę się dziś wdawać w szczegóły. Tak długo, jak (1) używasz mieszanki masła i skrzepu i (2) zaczynasz od bardzo zimnych składników - będziesz na dobrej drodze.

Filmowy tutorial zaplatania warkocza na cieście

Ta dekoracyjna technika zaplatania jest opcjonalna, ale jeśli tak jak ja uwielbiasz próbować nowych rzeczy w kuchni, będziesz się świetnie bawić! Plecionka i kratka na cieście nie jest trudna, ale zajmuje kilka dodatkowych minut, aby ją złożyć. Koniecznie zapoznaj się z moim pełnym tutorialem na temat plecenia ciasta, który zawiera instrukcje i wskazówki, jak to zrobić.

Weź zimne ciasto, nóż do pizzy i patrz jak zaplatam warkocz:

Więcej przepisów na domowe placki

  • Ciasto truskawkowe z rabarbarem
  • Ciasto jabłkowe z głębokim dnem
  • Ciasto z jagodami
  • Babka jagodowa lub babka brzoskwiniowa
  • Ciasto bananowe
  • Ciasto wiśniowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych ikona

Ciasto brzoskwiniowe z plecionką na cieście

4.8 z 8 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 3 godz.
  • Czas gotowania: 1 godzina
  • Całkowity czas: 7 godzin
  • Plon: 8-10 porcji
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Od maślanej kruszonki po soczyste brzoskwiniowe nadzienie - to imbirowe ciasto z brzoskwiniami jest najlepszym ciastem z brzoskwiniami, jakie kiedykolwiek zjesz. Imbir jest tym składnikiem, o którego braku w nadzieniu brzoskwiniowym nie miałeś pojęcia. Ze świeżymi, słodkimi brzoskwiniami smakuje niewiarygodnie!


Składniki

  • Domowej roboty ciasto (mój przepis robi 2 ciasta; 1 na spód 1 na górę)
  • 8-9średnich brzoskwiń (około 7-8filiżanek kawałków brzoskwiń)
  • 2/3 fil iżanki (130g) granulowanego cukru
  • 1/2 filiżanki(63g) uniwersalnej mąki LUB 1/4 filiżanki błyskawicznej tapioki
  • 1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki obranego + zmielonego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki stołowe niesolonego masła, pokrojonego w drobną kostkę
  • polewa jajeczna: 1 duże jajko ubite z 1 łyżką (15ml) mleka
  • opcjonalnie: gruby cukier do posypania skórki

Instrukcje

  1. Ciasto: Przygotuj mój przepis na kruszonkę do kroku 5.
  2. Zrobić nadzienie: Obierz brzoskwinie, a następnie pokrój na 1-calowe kawałki. Potrzebujesz 7-8 filiżanek. W dużej misce, wymieszać kawałki brzoskwiń, cukier kryształ, mąka, sok z cytryny, mielony imbir i cynamon razem, aż dokładnie połączone. Umieść nadzienie w lodówce, podczas gdy Ty będziesz rozwałkowywać ciasto. Nie musisz go przykrywać.
  3. Ustaw stojak piekarnika w dolnej trzeciej pozycji i rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C).
  4. Rozwałkuj schłodzone ciasto: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jeden z dysków schłodzonego ciasta (drugi przechowuj w lodówce). Obracaj ciasto o ćwierć obrotu co kilka wałków, aż uzyskasz okrąg o średnicy 12 cali. Ostrożnie umieść ciasto w naczyniu do pieczenia o wymiarach 9×2 cale. Wsuń ciasto palcami, upewniając się, że jest gładkie.
  5. Łyżeczką nałóż nadzienie na ciasto, pozostawiając nadmiar płynu w misce (nie chcesz go w nadzieniu - wyrzuć go). Pokrop kostki masła na wierzchu. Włóż ciasto do lodówki (bez przykrycia), gdy będziesz pracował nad górną skórką.
  6. Ułóż kratę (patrz uwagi dotyczące techniki plecionejkraty ): Wyjmij drugi krążek schłodzonego ciasta z lodówki. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 12 cali. Używając ostrego noża lub noża do pizzy, pokrój 10-12 1-calowych pasków. Wyjmij ciasto z lodówki i ostrożnie nawlecz paski ciasta na siebie i pod siebie, ciągnąc paski do tyłu, jeśli to konieczne do splotu. Wciśnij krawędzie pasków do dolnej krawędzi ciasta, aby je uszczelnić. Zwiń brzegi lub zaciśnij widelcem.(Alternatywnie, możesz po prostu przykryć nadzienie 12-calowym kołem z ciasta. Wytnij nacięcia na górze, aby stworzyć otwory do odprowadzania pary. Uszczelnij i zaciśnij krawędzie).
  7. Wierzch ciasta posmaruj lekko mieszanką do mycia jaj i posyp grubym cukrem, jeśli chcesz.
  8. Przełożyć ciasto na dużą blachę do pieczenia lub umieścić dużą blachę na stojaku pod ciastem. Piec przez 20 minut. Pozostaw ciasto w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 177°C (350°F) i piecz przez kolejne 35-40 minut, aż skórka będzie złotobrązowa, a soki z nadzienia będą bulgotać. Po pierwszych 20 minutach pieczenia, kładę na wierzchu ciasta osłonę, aby zapobiec zbyt szybkiemu zrumienieniu się brzegów.
  9. Przed podaniem pozwól ciastu ostygnąć przez 3 pełne godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie nadzienie zdąży zastygnąć.
  10. Resztki przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Kilka sposobów, aby zrobić z wyprzedzeniem! Zrób ciasto 1 dzień wcześniej. Po schłodzeniu, przykryć szczelnie i przechowywać w temperaturze pokojowej. Ciasto kruche może być również przygotowany z wyprzedzeniem i przechowywane w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Upieczone ciasto można również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażamy przez noc w lodówce i przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej. Przygotowane nadzienie może być również zamrożone do 3 miesięcy, rozmrażaj przez noc w lodówce przed użyciem.
  2. Specjalne narzędzia: Krajacz do ciasta, obieraczka, szklana miseczka do mieszania, wałek do ciasta, nóż do pizzy, naczynie do pieczenia, pędzel do ciasta, tarcza do pieczenia i cukier musujący
  3. Brzoskwinie: Świeże brzoskwinie są najlepsze do ciasta brzoskwiniowego, chociaż można uciec z niesłodzonych mrożonych brzoskwiń. Jeśli używasz mrożonych, rozmrozić, posiekać i osuszyć je przed użyciem. Brzoskwinie z puszki nie są idealne, ponieważ są one już zbyt miękkie i mięsiste.
  4. Imbir: Dla najlepszego smaku, świeży mielony imbir jest idealny, chociaż można użyć 1/2 łyżeczki mielonego imbiru zamiast.
  5. Kruszonka: Chcesz pominąć górną skorupę? Użyj kruszonkę z mojego brązowego cukru brzoskwini kruszonka ciasto na wierzchu imbir brzoskwini nadzienia zamiast!
  6. Warkocz Pie Crust: Aby uzyskać taki sam wygląd jak na zdjęciu, będziesz potrzebował 3 kruszonki. 1 dla dolnej skorupy i 2 dla pasków / splatanie. (Będziesz miał resztki, po prostu uformuj w dysk, zawiń w folię i zamroź dla innego ciasta). Jak widać na tych zdjęciach, zrobiłam kratkę z 6 warkoczy i 7 pasków. Paski miały grubość około 1 cala. Warkocze zostały złożone z 3 1/2-calowych pasków. Obejrzyj mój film instruktażowy o tym, jak zaplatać warkocze na cieście!

Słowa kluczowe: ciasto imbirowe z brzoskwiniami, ciasto z brzoskwiniami

Przepisy powiązane

  • Ciasto brzoskwiniowe z jagodami
  • Kruszonka brzoskwiniowa z brązowym cukrem
  • Jak zaplatać ciasto na placki
  • Domowa, maślana babka z płatkami