Post

Pekan Shortbread

Przejdź do przepisu

Te kruche ciasteczka pekanowe

łączą w sobie masło, brązowy cukier, cynamon, wanilię i pekany, tworząc jedno niezwykle aromatyczne ciasteczko. Ciasteczka robi się w jednej misce, bez jajek i zaczynu. Są miękkie, ale gęste i mają chrupiące brzegi. Zastosujemy prostą metodę krojenia i pieczenia, która gwarantuje uzyskanie grubych ciasteczek. Nie wymaga użycia wałka!

Witajcie w ósmym dniu Sally's Cookie Palooza, w którym uczę was, jak zrobić maślany piernik z orzechami pekan! Cofnijmy się jednak na chwilę i porozmawiajmy o shortbread.

Opowiedz mi o chlebie z kruchego ciasta!

Tradycyjny

chlebek kruchy robi się z jednej części cukru, dwóch części masła i trzech części mąki. Pieczywo to nie zawiera jajek ani zaczynu, co nadaje mu charakterystyczną, gęstą i kruchą konsystencję. Masło i cukier dodają smaku i sprawiają, że ciasteczka są miękkie. Na mojej stronie internetowej zamieściłam kilka wariantów ciasteczek shortbread, a w książce kucharskiej Sally's Cookie Addiction kilka wariantów ciasteczek shortbread do wykrawania. Jednak ja uwielbiam używać do tego typu ciasteczek metody "slice and bake". Podczas gdy wałkowanie i wycinanie kształtów pozwala na tworzenie różnych wzorów i dekoracji, czasami ciasto łatwiej jest zwinąć w rulon i pokroić w plastry, tak jak robię to w przypadku mojego shortbread z brązowym cukrem. Możesz też upiec kruche ciasteczka w tortownicy i pokroić je w trójkąty, jak w przypadku moich solonych czekoladowych ciasteczek pistacjowych.

Na mojej stronie znajdziesz również kruche ciasteczka z kruchego pieczywa, w tym wiśniowo-migdałowe kruche ciasteczka i ciasteczka pistacjowe. Czasami kruche ciasteczka mogą mieć suchy smak, więc pomijam tradycyjne proporcje składników. Lubię, gdy moje kruche ciasteczka są wyjątkowo miękkie i aromatyczne!


Pecan Shortbread jest:

  • Przepis na ciasteczka z 1 miski
  • Posypane brązowym cukrem i przyprawione cynamonem
  • Wyjątkowo miękkie w środku
  • Nie są suche - bardzo maślane
  • Chrupiące/kruszące się na brzegach
  • Grube, gęste, grube
  • Obtoczone w opiekanych orzechach pekan i grubym cukrze
  • Łatwe do krojenia i pieczenia

Ciasteczka w stylu "pokrój i upiecz

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, nadszedł czas, aby zakochać się w ciasteczkach typu "slice and bake".

Te ciasteczka są w stylu slice-and-bake, który, jak wiecie, jest moim ulubionym. Przygotowujemy ciasto na ciasteczka, wałkujemy je, chłodzimy, kroimy w plastry, a następnie pieczemy pokrojone ciasteczka. Nie jest to nowy pomysł - już wcześniej dzieliłam się kilkoma innymi wariacjami, m.in:

  1. Ciasteczka z posypką, krojone i pieczone
  2. Ciasteczka z wąsami Mikołaja
  3. Pistacjowe ciasteczka z kawałkami czekolady
  4. Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
  5. Ciasteczka z opiekanymi orzechami laskowymi

W książce "Sally's Cookie Addiction" opublikowałam nawet wersję czekoladową, klonowo-orzechową i waniliowo-korzenną. Niektóre z tych smaków zawierają jajko, więc nie mają tak pysznie gęstej/kruchej konsystencji jak dzisiejsza wersja shortbread.


Jak zrobić pekanowe ciasteczka Shortbread

Teraz, gdy już wiesz, jaki rodzaj ciasteczek wybrać, przejdźmy przez cały proces przygotowania.

  1. Przygotuj ciasto na ciasteczka w jednej misce. Ubij masło i cukry do uzyskania bardzo kremowej konsystencji. Wmieszaj wanilię, a następnie dodaj suche składniki. Ciasto będzie gęste.
  2. Rozwałkować na bochenki. Podzielić ciasto na pół na posypanej mąką powierzchni roboczej. Postaraj się zwinąć każdą z nich w kłębek. Dlaczego 2 bale? Na jedną kłodę jest za dużo ciasta. Poza tym dwa mniejsze bochenki szybciej się schłodzą.
  3. Schłodź bochenki. Zawiń każdą z nich w folię, a następnie schładzaj przez 3-4 godziny. Wszystkie dobre ciastka muszą się najpierw schłodzić w lodówce!
  4. Obtocz pączki w posiekanych orzechach pekan. Możesz to zrobić przed lub po schłodzeniu ciastek. Pekany na zewnętrznych krawędziach staną się przyjemne i tostowe. Ja dodaję do mieszanki trochę grubego cukru, aby brzegi były chrupiące i słodkie. TAK!
  5. Pokrój i upiecz. Pokrój ciastka na około 12 kawałków, ułóż na blasze i upiecz.

Oto zdjęcie masła i cukrów w śmietanie oraz zdjęcie drobno posiekanych pekanów. Chcemy, aby w każdym kęsie były kawałki pekanów, dlatego posiekaj je drobno.

Ciasto ciasteczkowe jest gęste i maślane.

Chłodzenie ciasta na ciasteczka

Schłodzenie ciasta jest kluczem do tego pekanowego shortbread. Podziel ciasto na pół, a następnie każdą połówkę rozwałkuj na kształt balika. Schładzaj je przez co najmniej 3-4 godziny. Wydaje się, że to dużo czasu, ale ja wolę schłodzić je przez noc, więc jest to świetny przepis, który można przygotować z wyprzedzeniem. Jeśli pominiesz schładzanie, spodziewaj się wspaniałej masy ciasteczkowej

na swoich blachach. ????

Tylko 8 składników na pekanowy Shortbread

Czy wspominałam już, że potrzebujesz tylko 8 podstawowych składników? I czy to nie niesamowite, jak wiele różnych przepisów na ciasteczka można zrobić z tych samych podstawowych składników, takich jak masło, cukier, wanilia, mąka, cynamon, sól i orzechy?

To kolejny powód, dla którego warto krzyczeć z dachu "KOCHAM PIECZENIE".

Uwielbiam połączenie cynamonu, brązowego cukru, wanilii i orzechów pekan w jednym ciasteczku. To trochę jak moje klonowo-pekanowe sticky buns i klonowe ciasteczka z brązowym cukrem, tylko bez klonu. (Ale wierzcie mi, tym aromatycznym ciasteczkom niczego nie brakuje!) Przypominają mi moje ciasteczka w kształcie kuli śnieżnej.

Takie proste, prawda? A jeśli masz ochotę na coś dekadenckiego, możesz zanurzyć ostudzone ciasteczka w odrobinie roztopionej czekolady, tak jak ja to robię z moimi ciasteczkami z opiekanymi orzechami laskowymi!

Czym jest Sally's Cookie Palooza?

Sally's Cookie Palooza to moja coroczna tradycja odliczania świątecznych ciasteczek. Po raz pierwszy wystartowała w 2013 roku, w grudniu każdego roku odliczamy do Świąt Bożego Narodzenia, podając 10 nowych przepisów na ciasteczka z rzędu. W ciągu najbliższych dwóch tygodni opublikuję 10 nowych przepisów na ciasteczka. To największe i najsmaczniejsze wydarzenie w roku! Zapisz się, aby otrzymywać natychmiastowe aktualizacje, a będziesz otrzymywać bezpłatne powiadomienia e-mail za każdym razem, gdy opublikuję nowy przepis. ????

Kliknij, aby zobaczyć "Ciasteczkową Paloozę Sally" na przestrzeni lat!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Pekan Shortbread

4,5 z 21 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 3 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 14 minut
  • Czas całkowity: 4 godziny
  • Wydajność: 2 tuziny
  • Kategoria: Desery
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ciastko z orzechami pekan jest miękkie, a jednocześnie gęste i ma chrupiące brzegi. Wykorzystamy prostą metodę krojenia i pieczenia, która gwarantuje uzyskanie grubych ciasteczek. Nie potrzeba wałka do ciasta!


Składniki

  • 1 szklanka (2 laski; 230 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2 szkl anki (100 g) jasnego lub ciemnobrązowego cukruw proszku
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru ziarnistego
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 szklanki (281 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 3/4 szkl anki (100 g) drobno posiekanych pekanów

Rolowanie

  • 1/4 szkl anki (50g) grubego cukru (wolę ten)
  • 1/4 filiżanki (32g) drobno posiekanych pekanów

Instrukcje

  1. W dużej misce za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego z łopatką ubijemy masło, brązowy cukier i cukier granulowany na średnich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. Dodać ekstrakt z wanilii, mieszając na wysokich obrotach. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodać mąkę, cynamon i sól, a następnie ubijać na małej prędkości do połączenia składników. Wsyp posiekane orzechy pekan. Ciasto może wydawać się, że nie chce się połączyć, ale nie przestawaj ubijać - obiecuję, że się połączy! Ciasto będzie gęste.
  2. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i oprószonymi mąką dłońmi podziel je lub przekrój na pół. Każdą połówkę uformuj w 8-calowy okrąg o średnicy ok. 2,5 cala. Wymiary nie muszą być dokładne. Zawiń szczelnie bochenki w folię i schładzaj w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny, a nawet do 5 dni. Chłodzenie jest obowiązkowe w przypadku tego ciasta. Ja wolę schłodzić ciasto przez 4 godziny lub nawet przez noc - im zimniejsze ciasto, tym grubsze będą ciasteczka.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłóż na bok.
  4. Do wałkowania: Ciastka można wałkować przed lub po schłodzeniu. Wymieszaj gruby cukier i posiekane orzechy pekan na dużym talerzu. Pojedynczo obtocz bale w mieszance. Przyciśnij, aby orzechy i cukier przykleiły się do wszystkich stron.
  5. Pokrój każdą kłodę na 12 ciasteczek o równej grubości i ułóż je na blasze do pieczenia w odległości ok. 2 cali od siebie.
  6. Piecz ciasteczka przez 12-14 minut lub do momentu, gdy staną się brązowe na brzegach. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę, aby całkowicie ostygły.
  7. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Upieczone ciasteczka można zamrozić do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej, jeśli jest taka potrzeba. Możesz przygotować/składać ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 5 dni (patrz krok 2). Ciasto można również zamrozić, nawet do 3 miesięcy. Pozwól im rozmrozić się przez noc w lodówce, a następnie przejdź do kroku 3.
  2. Pekany: Zawsze używam niesolonych, surowych pekanów. Jeśli uwielbiasz słone, słodkie ciasteczka, możesz użyć solonych/prażonych pekanów. Niezależnie od tego, których użyjesz, posiekaj pekany na bardzo drobne kawałki. Im mniejsze kawałki pekanów, tym więcej można ich wcisnąć w każde ciasteczko i wokół krawędzi. Nie będzie możliwe obtoczenie ciastek w dużych kawałkach pekanów.
  3. Koniecznie sprawdź 5 moich najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a oto 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Słowa kluczowe: shortbread, pekany, bez jajek, ciasteczka świąteczne

Przepisy powiązane

  • Chlebek z brązowym cukrem
  • Pekanowe ciasteczka śnieżki
  • Czekoladowo-pistacjowe kruche ciasteczka
  • Ciasteczka z wąsami Mikołaja