Post

Jak zrobić domowe bazyliowe pesto?

Przejdź do przepisu

To domowe pesto bazyliowe

jest zrobione z garści świeżych i aromatycznych składników. Szybkie i uniwersalne, pesto może być użyte w wielu przepisach, takich jak mój kiełbasiano-czosnkowy chlebek z pesto, krewetki z pesto, lub zmieszane z gotowanym makaronem, pieczonymi warzywami, rozsmarowane na kanapkach, chlebie rzemieślniczym i wielu innych. A jako bonus, to pesto z własnej produkcji jest o wiele łatwiejsze niż myślisz i smakuje o niebo lepiej niż kupione w sklepie.

To domowe pesto bazyliowe jest moim absolutnym faworytem. Jest klasyczne, proste, aromatyczne i całkowicie świeże. Docenisz to, jak łatwo się je robi i że smakuje nieskończenie lepiej niż kupione w sklepie. Domowe pesto może być dipem, sosem lub smarowidłem i wspaniale łączy się z tak wieloma smakami. Podsumowując? Pesto to prosty sposób na natychmiastowe podniesienie walorów każdego pikantnego dania.


To Domowe Pesto Bazyliowe jest:

  • Świeże i aromatyczne
  • Niesamowicie wszechstronne
  • Gotowe w kilka minut
  • Zrobione z zaledwie kilku składników
  • Łatwe do dostosowania z tym, co masz pod ręką
  • Wyjątkowo aromatyczne dzięki pieczonemu czosnkowi

Przegląd: Składniki Domowego Pesto Bazyliowego

Dla zamienników składników, zobacz moje uwagi do przepisu.

  • Bazylia: Świeże liście bazylii są podstawą tego przepisu na pesto. Opłucz i osusz przed użyciem.
  • Orzechy piniowe: Orzeszki piniowe dodają strukturę do pesto. Jeśli mam problemy ze znalezieniem orzeszków piniowych, czasami zamieniam je na orzechy włoskie, pistacje lub migdały. Dla wersji bez orzechów, spróbuj gotowane i schłodzone edamame, nasiona dyni, nasiona konopi, lub nasiona słonecznika.
  • Parmezan: Parmezan dodaje trochę słoności i pomaga pesto trzymać się razem. To jest szczerze mówiąc najlepsza część.
  • Czosnek: To rozumie się samo przez się, że czosnek dodaje niesamowitego smaku do domowego pesto. Aby uzyskać jeszcze więcej smaku, spróbuj użyć pieczonego czosnku. (Oto jak prażyć czosnek).
  • Oliwa z oliwek: Oliwa z oliwek nie tylko dodaje smaku, ale także pomaga stworzyć niezrównaną kremową i bogatą konsystencję.
  • Sok z cytryny: 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny rozjaśnia wszystko i naprawdę pomaga inne smaki świecić. Wiele przepisów nie wzywają do niego, ale bardzo polecam. Zaufaj mi na ten jeden!
  • Sól i pieprz: Oba dodają smaku.

Zrób to po swojemu: Dla skrętu, spróbuj dodać swoje ulubione zioła, takie jak kolendra, mięta, lub pietruszka, ulubione przyprawy, takie jak cayenne, mielony imbir, lub papryka, lub dodać szczyptę ulubionego ostrego sosu.


Przegląd: Jak zrobić domowe pesto

Bazyliowe pesto robi się w kilka minut, co - oprócz niesamowitego smaku i wszechstronności - jest kolejnym bonusem. Aby zacząć, potrzebujesz robota kuchennego lub blendera. Składniki mieszają się ze sobą dość łatwo, więc jeśli nie masz wymyślnego robota kuchennego, nie martw się. To nadal będzie smakować jak pesto i nadal będzie niesamowicie dobre. Nie możesz się pomylić. (Pesto jest naprawdę takie proste).

  • Zmiksuj bazylię, orzeszki piniowe, ser i czosnek w robocie kuchennym lub blenderze. Dodaj oliwę z oliwek i pulsacyjnie/procesowo wymieszaj. Zeskrobać boki miski blendera, a następnie dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszać, aż wszystko się połączy i będzie stosunkowo gładkie. Smak i dodać więcej przypraw i wszelkie dodatkowe zioła / przyprawy, jeśli chcesz.

Jak używać pesto domowej roboty

Jeśli potrzebujesz inspiracji, oto sposoby, na które lubię używać bazyliowego pesto:

  • Pesto Tortellini: Użyj jako sos nad ugotowanym tortellini z parmezanem i świeżymi pomidorami pokrojonymi w kostkę.
  • Krewetki: Wypróbuj mój kremowy pesto przepis na krewetki obiad - to jest szybkie!
  • Pizza: Użyj go zamiast sosu do pizzy na chrupiącej pizzy. Spróbuj mój kiełbasa i czosnek pesto flatbread lub mój pieczony czosnek kurczaka pesto pizza.
  • Pesto Bruschetta: Piecz kromki świeżej bagietki w piekarniku 400°F (204°C) aż do uzyskania złotego koloru. Na wierzchu połóż pesto, parmezan i pokrojone w kostkę świeże pomidory.
  • Papryka faszerowana: Użyj pesto w moim przepisie na papryki nadziewane kiełbasą zamiast bulionu z kurczaka. (Ta sama ilość - smakuje fantastycznie).
  • Star Bread: Użyj mojego przepisu na chleb gwiazdkowy i zmniejsz ilość cukru w cieście do 1 łyżki stołowej. Rozłóż 1 czubatą łyżkę pesto na każdym z 3 kółek. (3 łyżki w sumie.) Top każdy z lekką warstwą tartego sera, zioła, i / lub posiekane pepperoni.
  • Kanapka z Pesto: Rozsmaruj pesto na chlebie tostowym, dodaj ulubiony ser, zieleninę i pomidora.
  • Pesto Grilled Cheese: Posmaruj 2 kromki grubo krojonego chleba (np. chleb rzemieślniczy) pesto, dodaj ser provolone lub cheddar, posmaruj masłem zewnętrzną stronę chleba i usmaż obie strony na kratce lub patelni na złoty kolor.
  • Hummus: Wymieszaj 2 łyżki pesto z czosnkowym hummusem.
  • Jako dip: Użyj go jako dipu do chrupiącego chleba.
  • Z mięsem lub krewetkami: Podawać do gotowanych mięs lub krewetek.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe Pesto Bazyliowe

4,9 z 14 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 0 minut
  • Całkowity czas: 10 minut
  • Wydajność: 1 filiżanka
  • Kategoria: Przystawka
  • Sposób przygotowania: Gotowanie
  • Kuchnia: Włoska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Oto jak robię w domu klasyczne pesto bazyliowe. Jest niesamowicie proste i aromatyczne, a do jego przygotowania używam tylko garści świeżych składników.


Składniki

  • 2 filiżanki świeżych liści bazylii*
  • 1/3 filiżanki orzeszków piniowych*
  • 1/3 filiżanki świeżo startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku (pieczone lub świeże)
  • 1/3 filiżanki oliwa z oliwek
  • 1 łyże czka świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Instrukcje

  1. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksujemy bazylię, orzeszki piniowe, ser i czosnek. Następnie dodamy oliwę, sok z cytryny i sól. Dodamy oliwę, sok z cytryny i sól. Zmiksujemy, aż wszystko się połączy i będzie stosunkowo gładkie. Spróbuj i dodaj pieprzu (i/lub więcej soli), jeśli chcesz. Ja zawsze dodaję szczyptę pieprzu.
  2. Resztki pesto przechowywać w słoiku lub szczelnym pojemniku, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Zamrozić pesto na okres do 2-3 miesięcy. Można go zamrozić w nasmarowanych tackach do kostek lodu i rozmrażać małe porcje na raz.
  2. Bazylia lub inne zielenie: Zamiast bazylii, wypróbuj inne zieleniny, takie jak szpinak, jarmuż lub rukola. Bez względu na to, które zielenie wybierzesz, opłucz i osusz przed użyciem.
  3. Orzechy: Jeśli mam problemy ze znalezieniem orzeszków piniowych, czasami zamieniam je na orzechy włoskie, pistacje lub migdały. Dla wersji bez orzechów, spróbuj ugotowane i ostudzone edamame, pestki dyni, nasiona konopi lub słonecznika.
  4. Inne wariacje na temat Pesto: Spróbuj dodać swoje ulubione zioła, takie jak kolendra, mięta lub pietruszka. Dodaj swoje ulubione przyprawy, takie jak cayenne, mielony imbir, lub papryka. Możesz też dodać odrobinę swojego ulubionego ostrego sosu.

Słowa kluczowe: domowej roboty pesto bazyliowe, jak zrobić pesto bazyliowe

Przepisy powiązane

  • Pesto Pizza z kurczakiem z pieczonym czosnkiem
  • Jak piec czosnek
  • Sałatka makaronowa z jarmużem i pesto mozzarellą
  • Kiełbasa i czosnkowe Pesto Flatbread