Post

Domowe bajgle Przepis

Przejdź do przepisu

Ten łatwy przepis na domowe baj

gle udowadnia, że możesz przygotować pyszne, ciągnące się bajgle we własnej kuchni, używając tylko kilku podstawowych składników i narzędzi do pieczenia!

Dziś nauczę Cię, jak zrobić domowe bajgle, używając tylko kilku podstawowych składników i narzędzi kuchennych. Dziś pokonasz wszelkie obawy przed drożdżami i pieczeniem chleba - a ja jestem tu po to, by Cię poprowadzić!

Bajgle, crème brûlée, miękkie precle i gorące kieszonki z szynką i serem. Co te potrawy mają ze sobą wspólnego? Każda z nich wydaje się skomplikowana do zrobienia w domu, ale potajemnie nie może być łatwiejsza. Domowe bajgle smakują bardziej świeżo, są tańsze, a ty zyskasz prawo do chwalenia się wypiekami z własnej piekarni. (PS:

Do każdego z tych przepisów dołączony jest film instruktażowy)!

Wideo: Jak zrobić domowe bajgle

Oto filmik, który poprowadzi Cię przez cały proces.

Bajgle wymagają chudego ciasta

Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta na bajgle. To jest to samo ciasto, którego używasz do wszystkich bajgli, przepis już opublikowany na moim blogu. Jest tylko 5 składników.

  • Ciepła woda: Płyn do ciasta.
  • Drożdże: Pozwalają na wyrośnięcie ciasta. Polecam drożdże instant lub aktywne drożdże suche.
  • Mąka chlebowa: Mąka o wysokiej zawartości białka jest niezbędna do bajgli. Chcemy gęsty i żucia tekstury, nie miękkie i zwiewne jak bułki cynamonowe. Mąka chlebowa jest jedynym rozwiązaniem!
  • Brązowy cukier: Piekarnie używają syropu jęczmiennego do słodzenia ciasta na bajgle - może być trochę trudno go znaleźć, ale brązowy cukier jest dobrym zamiennikiem.
  • Sól: Smak.

Zauważ, że nie ma w nim tłuszczu? Jest to tak zwane chude

ciasto. Chude ciasto jest idealne do takich przepisów jak focaccia, ciasto na pizzę, chleb rzemieślniczy i chleb bez wyrabiania. Słodkie pieczywo, takie jak bułeczki cynamonowe, zawiera tłuszcz, który wzbogaca smak i aromat. Przewodnik po

wypiekach z

drożdżamiOdnoś się do tego przewodnika za

każdym razem, gdy pracujesz z drożdżami piekarskimi. Zawarłem w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.

Ciasto możesz przygotować za pomocą miksera lub ręcznie. Ręczne wyrabianie ciasta jest niezbędne. Ciasto na bajgle jest bardzo ciężkie i gęste, przez co może za bardzo grzechotać w Twoim mikserze. Będziesz wyrabiać ciasto tylko przez kilka minut i możesz zobaczyć, jak ja to robię na powyższym filmie. Po wyrobieniu ciasta, pozostaw je do wyrośnięcia na 60-90 minut. Rozwałkuj je, a następnie podziel na 8 części i uformuj z nich bajgle.

Jak uformować bajgle

Kształtowanie bajgli jest łatwiejsze niż się wydaje. Nakłuj palcem przez środek kulki ciasta, a następnie użyj dwóch palców, aby poszerzyć otwór do około 1,5 - 2 cali. To jest to! Nie robię nic wymyślnego, a bajgle nie muszą być idealne. Moje nigdy nie są!

Kąpiel wodna bajgli

Bajgle muszą się gotować przez 1 minutę z każdej strony w garnku z wrzącą wodą. Jest to właściwie najważniejszy krok w całym przepisie. Dlaczego?

  1. Gotowanie bajgli daje bajgiel swój piękny połysk. Ale wygląd to nie wszystko - ten połysk jest w rzeczywistości wynikiem żelatynizacji skrobi ciasta, która tworzy chrupiącą, błyszczącą powłokę. Dowiedziałam się tego z Cooks Illustrated.
  2. Gotowanie bajgli gotuje zewnętrzną warstwę ciasta, co gwarantuje, że utrzymają one swój kształt w piekarniku.

Do kąpieli wodnej dodaj miód lub syrop słodowy jęczmienny. Dlaczego? Cukier powoduje dodatkową karmelizację i chrupkość

. Podobnie działa posmarowanie ugotowanych bajgli płynem do mycia jajek. Nie pomijaj żadnego z nich!

Domowe odmiany bajgli

  1. Zwykłe bajgle: Postępuj zgodnie z poniższym przepisem.
  2. Cynamon Raisin Bagels: Postępuj zgodnie z moim przepisem na bajgle z cynamonowymi rodzynkami.
  3. Wszystko Bagels: Postępuj zgodnie z moim wszystko bajgle przepis.
  4. Sezam Bagels Seed: Użyj 1/3 filiżanki nasion sezamu. Po szczotkowanie z mycia jaj w kroku 9, wierzch z lub zanurzyć każdy bajgiel do polewy. Użyj więcej w razie potrzeby.
  5. Mak Bagels Seed: Użyj 1/3 filiżanki nasion maku. Po szczotkowanie z mycia jaj w kroku 9, wierzch z lub zanurzyć każdy bajgiel do polewy. Użyj więcej w razie potrzeby.
  6. Bagels Salt: Użyj 1/3 filiżanki grubej soli. Po szczotkowanie z mycia jaj w kroku 9, top z lub zanurzyć każdy bajgiel do polewy. Są to dość słony, więc nie krępuj się iść lżej na soli.
  7. Bajgle serowe (Asiago, Cheddar, itp.): Dodaj 1/2 szklanki rozdrobnionego sera do ciasta po dodaniu mąki. Po szczotkowanie z mycia jaj w kroku 9, posypać dodatkowym serem.
  8. Cynamon Crunch Bagels: Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu do poniższego przepisu na ciasto po dodaniu soli. Podwójną cynamonową chrupiącą polewę z cynamonowego chleba crunch. Po posmarowaniu bajgli rozmąconym jajkiem w kroku 9 poniżej, nałóż na każdy z nich łyżkę cynamonowej chrupiącej polewy.

Niektórzy czytelnicy użyli tego przepisu na bajgle do zrobienia bajgli pełnoziarnistych, zastępując połowę mąki chlebowej mąką pełnoziarnistą. Nie próbowałam tego, ale daj mi znać, jeśli to zrobisz!

Kolejna podstawowa rzecz?

Bochenek chleba do kanapek. Nie ma nic lepszego na ziemi niż domowy chleb! Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe bajgle Przepis

4,9 z 342 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 2 godziny, 10 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 8 bajgli
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Przygotuj świeże bajgle w domu, korzystając z tego sprawdzonego przepisu na ciasto. Nie pomiń kąpieli wodnej i mycia jajek - obie te czynności zapewnią wyjątkowo chrupiącą i złocistobrązową skórkę.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) ciepłej wody (pomiędzy 100-110°F, 38-43°C)
  • 2 i 3/4 łyżeczki drożdży instant lub aktywnych drożdży suchych*.
  • 4 szklanki (520g) mąki chlebowej (łyżka i wyrównana), plus więcej na powierzchnię roboczą i ręce*
  • 1 łyżka stołowa cukru granulowanego lub pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru (lub syropu słodowego)*.
  • 2 łyżeczki sól
  • powlekanie miski: spray zapobiegający przywieraniu lub 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • płukanie jajek: 1 białko jaj ka ubite z 1 łyżką wody

Dla Gotowanie

  • 2 kwarty wody
  • 1/4 szklanki (60g) miodu (lub syropu jęczmiennego)*.

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasto: Ubij ciepłą wodę i drożdże razem w misce miksera wyposażonego w przystawkę do wyrabiania ciasta. Przykryjemy i pozostawimy na 5 minut.
  2. Dodać mąkę, brązowy cukier i sól. Ubijać na niskich obrotach przez 2 minuty. Ciasto jest bardzo sztywne i będzie wyglądało na nieco suche.
  3. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Lekko oprószonymi mąką rękoma, wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut. Ciasto jest zbyt ciężkie, aby zagnieść je mikserem!
  4. Lekko natłuść dużą miskę olejem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu. Umieść ciasto w misce, obracając je, aby pokryć wszystkie strony olejem. Przykryj miskę folią aluminiową, folią plastikową lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 60-90 minut lub do podwojenia rozmiaru.
  5. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia.
  6. Uformuj bajgle: Kiedy ciasto jest gotowe, uderz je w dół, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Podzielić ciasto na 8 równych kawałków. (Wystarczy oko - nie musi być idealnie!) Uformuj każdy kawałek w kulkę. Naciśnij palcem wskazującym przez środek każdej kulki, aby zrobić dziurę o średnicy około 1,5 - 2 cali. Obejrzyj filmik powyżej, aby zobaczyć jak to zrobić. Uformowane bajgle przykryć luźno ręcznikiem kuchennym i pozostawić na kilka minut, przygotowując kąpiel wodną.
  7. Rozgrzać piekarnik do 425°F (218°C).
  8. Kąpiel wodna: Napełnij duży, szeroki garnek 2 kwartami wody. Wmieszaj miód. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średnio-wysokiej. Wrzuć bajgle, 2-4 na raz, upewniając się, że mają wystarczająco dużo miejsca, aby pływać wokół. Smaż bajgle przez 1 minutę z każdej strony.
  9. Używając pędzelka do ciasta, posmaruj jajkiem wierzch i boki każdego bajgla. Umieść 4 bajgle na każdej wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec przez 20-25 minut, obracając blachę w połowie czasu. Bajgle mają mieć ciemnozłoty kolor. Wyjmij z piekarnika i pozwól bajglom ostygnąć na blasze przez 20 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę, aby całkowicie ostygły.
  10. Pokrój w plastry, tosty, wierzch, co tylko chcesz! Resztki bajgli szczelnie przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania z dnia na dzień: Przygotuj ciasto zgodnie z punktem 4, ale pozwól mu wyrosnąć przez noc w lodówce zamiast w temperaturze pokojowej przez 60-90 minut. Powolne wyrastanie nadaje bajglom wspaniały smak! Rano wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu rosnąć przez 45 minut w temperaturze pokojowej. Kontynuuj od kroku 5. Nie polecam formowania bajgli poprzedniego wieczoru, ponieważ mogą zbytnio napuszyć się przez noc.
  2. Mrożenie Instrukcja przygotowania: Upieczone bajgle wspaniale się mrożą! Zamrażać je do 3 miesięcy, rozmrażać przez noc w lodówce lub w temperaturze pokojowej, a następnie ogrzać do swoich upodobań. Można również zamrozić ciasto bajgiel. Po wykrojeniu ciasta w kroku 6, zawiń je szczelnie w folię plastikową, a następnie w folię aluminiową. Zamrażaj przez okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie ponownie nakłuj ciasto, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Kontynuuj z pozostałymi częściami kroku 6.
  3. Narzędzia specjalne: mikser wyposażony w hak do ciasta, duże blachy do pieczenia (kocham te), duży garnek (używam mojego 5.5 quart dutch oven), pędzel do ciasta.
  4. Drożdże: Użyj drożdży instant lub aktywnych drożdży suchych. Jeśli używasz aktywnych drożdży suchych, czas wyrastania może wynieść do 2 godzin. 1 standardowa paczka to około 2 i 1/4 łyżeczki, więc będziesz potrzebował trochę więcej niż 1 paczkę drożdży. Odnieś się do mojego Pieczenie z drożdżami Przewodnik dla odpowiedzi na wspólne drożdże FAQs.
  5. MąkaChleb: Bajgle wymagają wysokiej mąki białka. Mąka chlebowa jest koniecznością. Tutaj są wszystkie moje przepisy z wykorzystaniem mąki chlebowej, jeśli chcesz więcej przepisów, aby go używać! All-purpose mąka może być używany w szczyptę, ale bajgle będzie smakować flimsy i nie będzie prawie tak chewy.
  6. Jęczmienny syrop słodowy: Ten składnik może być trochę trudne do znalezienia, ale naprawdę daje bajgle, że tradycyjny słodowy smak wszyscy wiemy i kochamy. Większość naturalnych sklepów spożywczych nosić go. Oferuję alternatywy, takie jak brązowy cukier w cieście i miód w kąpieli wodnej; Zrobiłem bajgle z tych alternatyw ORAZ z syropu jęczmiennego słodu i szczerze kocham obie wersje.
  7. Maszyna do chleba: Umieść składniki na ciasto w misce maszyny. Zaprogramuj maszynę na ciasto lub ręczne, a następnie uruchom. Po 9-10 minutach, ciasto będzie dość sztywne. Pozwól, aby maszyna zakończyć swój cykl, a następnie kontynuować z przepisu.
  8. Ręcznie: Jeśli nie masz miksera, możesz wymieszać ciasto razem w dużej misce, a następnie wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut.
  9. Bagel Varieties: Zobacz post na blogu powyżej dla różnych dodatków i polew. Należy pamiętać, że dodatki są dodawane po umyciu jajka w kroku 9. Niektórzy czytelnicy użyli tego przepisu na bajgle, aby zrobić pełnoziarniste bajgle, zastępując połowę mąki chlebowej mąką pełnoziarnistą. Nie próbowałam tego, ale daj mi znać, jeśli to zrobisz!
  10. Na pół lub dwa razy: Możesz zmniejszyć ten przepis na ciasto o połowę, po prostu zmniejszając o połowę wszystkie składniki ciasta (nie zmniejszaj o połowę ilości wody lub miodu do gotowania). Nie ma zmian w instrukcji przepisu. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję ciasta oraz nie obciążać miksera nadmiarem ciężkiego ciasta, nie polecam podwajania przepisu na to ciasto. Zamiast tego, zrób osobne partie ciasta.

Przepis zaadaptowany z wielu przepisów, które wypróbowałam: King Arthur Flour, Cook's Illustrated i Complete Book of Breads.

Przepisy powiązane

  • Domowe bajgle z cynamonowymi rodzynkami
  • Wszystko domowej roboty
  • Wszystko Bagel Chleb bez dodatków
  • Focaccia czosnkowo-rozmarynowa