Post

Ciasto Bundt z żurawiną i pomarańczą

Przejdź do przepisu

Super wilgotne ciasto żurawinowo-pomarańczowe

jest usiane żurawinami i polane prostą pomarańczową polewą. Każdy kawałek ciasta ma maślaną, pomarańczową kruszonkę z brązowym cukrem - jest to mile widziany dodatek do każdego świątecznego przyjęcia!

Jeśli masz już dość świątecznych ciasteczek, dziś jest twój dzień. A jeśli nie jesteś zmęczony ciasteczkami, trzymaj się, bo to ciasto Bundt jest obowiązkowe w tym sezonie świątecznym!

Robimy sobie przerwę od świątecznych ciasteczek i rzucamy się w wir tego po prostu oszałamiającego, żurawinowo-pomarańczowego ciasta Bundt. Łączymy cierpkie żurawiny, gęste cynamonowe zawijasy i słodką pomarańczową polewę, aby stworzyć deser idealny na każdą świąteczną uroczystość!

Smaki żurawiny i pomarańczy

Mięta pieprzowa i mokka. Dynia i przyprawy. Masło i orzechy pekan. Imbir i melasa. Mięta i czekolada. Nie ma wątpliwości, że ta pora roku jest domem dla jednych z najsmaczniejszych i najbardziej nieodpartych kombinacji smakowych. Jest jednak jeden duet, który jest zupełnie niedoceniany, a który jest w stanie sprostać nawet najbardziej dekadenckim smakołykom z mięty pieprzowej, eggnogu czy piernika. Cierpka żurawina i słodka pomarańcza - ach, co za małżeństwo!

Uwielbiam ten duet smakowy przez cały rok, ale szczególnie podczas świąt, kiedy wszyscy potrzebujemy odrobiny słodkiego/cierpkiego smaku pomiędzy czekoladowymi i bogatymi deserami. Nie zrozumcie mnie źle, ten żurawinowo-pomarańczowy biszkopt jest zdecydowanie dekadencki - i uwielbiam profil smakowy, jaki ten biszkopt dodaje do sezonu wakacyjnego. Kilka innych żurawinowo-pomarańczowych przepisów, które uwielbiam? Chleb z pomarańczową żurawiną, pomarańczowe podpłomyki z żurawiną i pomarańczowe muffiny z żurawiną.

Za przepisem

To super-miękkie, glazurowane ciasto pomarańczowe jest usiane żurawiną, a w środku znajduje się gęste cynamonowe zawijasy. Ciasto Bundt z cynamonowym zawijasem jest punktem wyjścia dla tego przepisu. Jest to szczerze mówiąc jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek upiekłam, nawet bez cynamonowego wiru w środku. Jest obłędnie maślane, wilgotne i gęste, a przy tym nie jest zbyt ciężkie.

Z tak wysokiej jakości przepisem bazowym, możliwości są nieograniczone. (Spróbuj mojego rumowego ciasta!) Wiedziałam, że właśnie od niego chcę zacząć przygotowywanie ciasta inspirowanego świętami.

Składniki Żurawinowo-pomarańczowego ciasta biszkoptowego

Ponieważ są one tak duże, ciasta Bundt mają tendencję do wysychania. Ale nie w tym przypadku! Używamy wielu mocnych składników, aby uzyskać mega smak i konsystencję.

Sprawdźmy:

  • Mąka: Używamy solidnej mąki uniwersalnej jako podstawy tego ciasta Bundt. Jest ona wystarczająco mocna, aby utrzymać żurawinę i wszystkie płynne składniki.
  • Proszek do pieczenia: 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia to więcej niż używamy do typowego ciasta, ale jest to potrzebne, aby pomóc temu grubemu ciastu urosnąć.
  • Sól + ekstrakt waniliowy: Zarówno sól jak i ekstrakt waniliowy dodają smaku.
  • Masło: To jest bardzo maślane ciasto, więc używamy dużo masła. Nigdy nie mówiłam, że to dietetyczne jedzenie! ????
  • Cukry: W połączeniu z pomarańczą, żurawiną i cynamonem, brązowy cukier jest wyraźnie sposób, aby rozpocząć! Używamy brązowy cukier jako główny słodzik, z odrobiną cukru granulowanego.
  • Sok pomarańczowy + skórka: Nie można mieć ciasta żurawinowo-pomarańczowego bez smaku prawdziwych pomarańczy. Używamy zarówno skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy dla dodatkowego smaku i wilgoci. Nie polecam kupionego w sklepie OJ, ponieważ jest zbyt gęsty i znalazłem to uczynił ciasto zbyt mokre.
  • Jajka, śmietana, + mleko: 5 jaj, śmietana i mleko dodać wilgoci. To jest dużo objętości, ale pamiętaj, chcemy mega wilgotne ciasto z maślanym miękiszem.
  • Żurawina: Użyjcie żurawiny świeżej, mrożonej lub suszonej- ja testowałam ciasto zarówno ze świeżą jak i mrożoną. Jeśli używasz mrożonej, nie musisz jej rozmrażać. Suszona żurawina działa tak samo dobrze. Patrz moja uwaga przepis poniżej. Odrobina żurawiny tu, odrobina tam. Nieco poniżej 2 filiżanek to magiczne miejsce.

Nadzienie cynamonowe

Ułóż cynamonowe nadzienie pomiędzy ciastem - połowę ciasta na spód, połowę ciasta na wierzch. Nie ma potrzeby mieszania, piekarnik się tym zajmie. Masa ciasta podnosi się i opada w trakcie pieczenia, przenosząc razem z nią cynamonową zawijaskę.

Łatwy lukier pomarańczowy

Uwielbiam robić lukry i polewy z dodatkiem świeżych soków cytrusowych - odrobina pikanterii z odrobiną słodyczy to zawsze dobry pomysł! Zauważysz, że lukier jest trochę rzadki, ale "zastygnie" na wierzchu ciasta. Jako alternatywę, wypróbuj brązowy lukier maślany użyty do mojego brzoskwiniowego ciasta bundt lub kremowy lukier serowy użyty do mojego czekoladowego piernikowego ciasta bundt.

Zanim zaczniesz piec

  • Tortownica: Zadzwoń do mnie nudne, ale zawsze używam tego samego Bundt ciasto patelni. To jest najlepsze. To jest nonstick, ale nadal zawsze smarować go po prostu być bezpieczne. Ciasto Bundt uwalnia się tak łatwo. Poza tym, jego kształt jest taki ładny!
  • Skrzepnięte składniki: Mokre składniki będą wyglądały na nieco zsiadłe zanim dodasz suche składniki - jest to spowodowane zmieniającymi się temperaturami składników. To jest normalne. Masło może być cieplejsze niż jajka, kwaśna śmietana może być zimniejsza niż masło, itp. Wszystko się połączy po dodaniu suchych składników.

Jeśli czujesz się ambitnie, podaj z iskrzącymi się cukrowymi żurawinami, których użyłam do mojego ciasta dyniowego!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Żurawinowo-pomarańczowe ciasto biszkoptowe

4,5 z 6 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 65 minut
  • Całkowity czas: 5 godzin, 30 minut
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Super wilgotne i pyszne w smaku ciasto żurawinowo-pomarańczowe z gęstym cynamonowym zawijasem w środku!


Składniki

  • 3 szklanki(375g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki (3 laski; 345g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 i 3/4 filiżanki (350g) pakowane jasny lub ciemny brązowy cukier, podzielone
  • 1/2 filiżanki (100g) cukru granulowanego
  • skórka z 1 pomarańczy (około 2 łyżki)
  • 5 dużych jaj, w temperaturze pokojowej
  • 1/2szklanki (120g) pełnotłustej kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej*.
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2szklanki (120ml) mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 filiżanki (60ml) świeżego soku pomarańczowego*.
  • 1 i 3/4 szklanki (220g) świeżych lub mrożonych żurawin (nie rozmrażaj, jeśli są mrożone)*.
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Polewa pomarańczowa

  • 1 i 1/2 szklanki (180g) cukru pudru
  • 3-4 łyżki stołowe (45-60ml) świeżego soku pomarańczowego*.

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść 10-calową formę do pieczenia.
  2. Zrobić ciasto: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło, 1 szklankę (200g) brązowego cukru, cukier granulowany i skórkę pomarańczową, aż powstanie kremowa masa, około 2 minut. Dodaj jajka, śmietanę i wanilię i ubijaj na średniej prędkości do połączenia. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Mieszanka będzie wyglądała na zsiadłą; to dobrze - połączy się, gdy dodasz suche składniki.
  3. Wsyp suche składniki do mokrych składników, dodaj mleko i świeży sok pomarańczowy, i ubijaj na średnich obrotach, aż ciasto będzie całkowicie połączone. Ubij lub wymieszaj z żurawiną. Ciasto jest gęste, ale jedwabiste.
  4. Zrób zawijasy: Wymieszaj pozostały brązowy cukier i cynamon razem w średniej misce.
  5. Wlej połowę ciasta równomiernie do przygotowanej brytfanny. Posyp składniki na zawijasy równomiernie na wierzchu i lekko ugnieć - to będzie gruba warstwa zawijasów! Przykryć równomiernie pozostałym ciastem.
  6. Piec przez 55-70 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta, z kilkoma lekko wilgotnymi okruchami. To jest duże, ciężkie ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w Twoim piekarniku zajmie to trochę więcej czasu.
  7. Po zakończeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny w naczyniu. Następnie, odwróć lekko ostudzone ciasto na druciany stojak lub talerz do serwowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować lukier: Ubij cukier puder i 3 łyżki soku pomarańczowego razem. W razie potrzeby dodaj 1 dodatkową łyżkę soku, aby rozrzedzić lukier. (Ewentualnie dodaj dodatkową łyżkę lub 2 cukru pudru, aby zagęścić, jeśli chcesz). Polej ciasto lukrem przed pokrojeniem i podaniem.
  9. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Całe ciasto można przygotować z wyprzedzeniem (przed polaniem lukrem). Schłodzone ciasto przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed lukrowaniem i podaniem. Upieczone ciasto może być zamrożone do 3 miesięcy. Pozostawić na noc w lodówce do rozmrożenia i doprowadzić do temperatury pokojowej (jeśli jest taka potrzeba) przed lukrowaniem i podaniem.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | szklane miski do mieszania | brytfanna | widelce z wytłoczonym wzorem.
  3. Kwaśna śmietana: Możesz użyć 1/2 szklanki zwykłego jogurtu greckiego zamiast kwaśnej śmietany. Tak samo wilgotne i pyszne!
  4. Sok pomarańczowy: Użyj świeżego soku pomarańczowego. Będziesz potrzebował pomarańczy do skórki i tak, więc wykorzystać ten sok w ciasto i lukier. Ciasto smakuje o wiele lepiej ze świeżym sokiem niż z kupionego w sklepie OJ.
  5. Żurawiny: 1 i 3/4 szklanki świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny działa.
  6. Dekoracja: Użyłam posłodzonej żurawiny z mojego przepisu na ciasto dyniowe!

Powiązane przepisy

  • Ciasto biszkoptowe z lukrowaną pomarańczą
  • Muffiny pomarańczowe z żurawiną
  • Podpłomyki pomarańczowe z żurawiną
  • Chleb z żurawiną w polewie pomarańczowej