Post

Ciasteczka migdałowe z żurawiną w ciemnej czekoladzie

Przejdź do przepisu

Te ciasteczka migdałowe z żurawiną w ciemnej czekoladzie są masywnie grube, miękkie jak masło i doprawione ciepłym cynamonem. Pełne żurawiny, migdałów i roztopionej gorzkiej czekolady - miłośnicy tekstury będą zachwyceni ich dekadencją.

Te migdałowe ciasteczka z żurawiną w ciemnej czekoladzie są naprawdę jednym z naszych najlepszych przepisów na ciasteczka. Naprawdę nie ma porównania do ciemnej czekolady, a te ciasteczka aż kipią od niej! Opracowując dzisiejszy przepis, inspirowaliśmy się tymi miękkimi ciasteczkami z kawałkami czekolady. Są one zawsze hitem i my wiemy, że wielu z Was ma podobne odczucia co do ich niezrównanej konsystencji.


Opowiedz mi o tych ciasteczkach migdałowych z żurawiną w ciemnej czekoladzie

  • Tekstura: Będziesz się cieszyć wyjątkowo miękkimi i grubymi środkami ciasteczek z nieodparcie chrupiącymi brzegami.
  • Smak: Tak wiele smaków! Ciasteczka wypełnione są ciemną czekoladą, doprawione ciepłym cynamonem, a migdały i żurawina dodają im orzechowego i cierpkiego smaku.
  • Czas:
Możesz przygotować ciasto na ciasteczka w ciągu kilku minut, ale będziesz potrzebował 2 godzin, aby schłodzić je przed pieczeniem. Jest to dość lepkie ciasto i bez czasu w lodówce, ciasto na ciasteczka rozpuści się w płaskie tłuste kałuże na całej blasze.

Testowanie Przepisów: Co się sprawdza, a co nie

To ciasto na ciasteczka jest trochę eksperymentem, opartym na naszych miękkich ciasteczkach czekoladowych.

  1. Mąka: Dodajemy odrobinę mąki, aby zwiększyć objętość ciasta, ale nie za dużo, aby wysuszyć upieczone ciasteczka - tylko 2 dodatkowe łyżki stołowe.
  2. Skrobia kukurydziana: Ciasteczka są nadal super miękkie, nawet po tym, jak zmniejszyliśmyilość skrobi kukurydzianej do 1 łyżeczki.
  3. Cynamon: Tylko odrobina cynamonu nadaje tym ciasteczkom ciepły, przytulny smak.
  4. Wzmacniacze tekstury: Dodajemy mnóstwo prawdziwej ciemnej czekolady, hojną garść suszonej żurawiny i kilka pokrojonych migdałów dla jeszcze bardziej chrupiącej tekstury.
  5. Jedna rzecz, której nie zmieniliśmy:
W tym przepisie nadal używamy więcej brązowego cukru niż białego cukru granulowanego. Pamiętaj, że brązowy cukier jest tym, co pomaga stworzyć super miękkie i delikatne ciasto.

Najlepsza czekolada do użycia

  • Tabliczki ciemnej czekolady. Zalecamy użycie tabliczek ciemnej czekolady wysokiej jakości. Zazwyczaj używamy tabliczek marki Baker's, ale Ghirardelli, Lindt lub Nestlé również świetnie się sprawdzą. Najbardziej lubimy używać tabliczek prawdziwej czekolady (w przeciwieństwie do wiórków czekoladowych, które zawierają stabilizatory), ponieważ prawdziwa czekolada się rozpuszcza. Roztopiona czekolada oznacza kałuże roztopionej czekolady wewnątrz każdego ciepłego ciasteczka. Czy to wystarczy, żeby Cię przekonać?
  • Wiórki czekoladowe. Choć my wolimy tabliczki, możesz również użyć wiórków z ciemnej czekolady - Ghirardelli produkuje 60% wiórki z gorzkiej czekolady, które będą fantastyczne w tych ciasteczkach.
  • Inne rodzaje czekolady.
Oczywiście, jeśli ciemna czekolada nie jest w Twoim guście, nie martw się. Półsłodka, mleczna, a nawet biała czekolada też się nada.

Więcej przepisów na ciasteczka, które pokochasz

  • Ciasteczka z białej czekolady z orzechami makadamia
  • Czekoladowe ciasteczka z karbowaną skórką
  • Ciasteczka owsiane z lukrem
  • Snickerdoodles
  • Ciasteczka z brązowego cukru klonowego
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka migdałowe z żurawiną w ciemnej czekoladzie

★★★★★ 4.9 z 9recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 2 godziny, 15 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 35 minut
  • Plon: 24 ciasteczka
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te ciasteczka migdałowe z żurawiną w ciemnej czekoladzie są bardzo grube, miękkie jak masło, przyprawione cynamonem, pełne żurawiny, migdałów i

roztopionej gorzkiej czekolady.

Składniki

  • 2 szklanki + 2 łyżki stołowe (265g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyże czka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyże czki mielonego cynamonu
  • 1/2łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (1,5 laski lub 170g) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 filiżanki (150g) pakowanego jasnego brązowego cukru
  • 1/4 filiżanki (50g) cukru granulowanego
  • 1 duże jajko
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 6 uncji (170g) gorzkiej czekolady
  • , grubo posiekanej*.
  • 3/4 fil iżanki (105g) suszonej żurawiny
  • 1/2 filiżanki (55g) pokrojonych w plasterki lub posiekanych migdałów (użyłam bliżej 2/3 filiżanki
)*.

Instrukcje

  1. W średniej misce wymieszamy mąkę, sodę, skrobię, cynamon i sól. Odłożymy na bok.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub miksera z łopatką, ubijemy masło i oba cukry na średnich obrotach, aż będą gładkie i kremowe, około 2 minut. Dodaj jajko i wanilię i ubijaj na wysokich obrotach, aż do połączenia, około 1 minuty. Zeskrobać boki i dno miski i ponownie ubić, jeśli trzeba, do połączenia.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych składników i mieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Na niskich obrotach miksera, wmieszaj czekoladę, suszoną żurawinę i migdały, aż do połączenia. Przykryj i schładzaj ciasto przez co najmniej 2 godziny w lodówce (i do 4 dni). W przypadku chłodzenia dłuższego niż kilka godzin, pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed wałkowaniem i pieczeniem, ponieważ ciasto będzie dość twarde.
  4. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłóż na bok.
  5. Uformuj z ciasta kulki, około 1,5 łyżki na jedno ciasteczko i ułóż je w odległości 3 cali od siebie na blasze. Piecz przez 11-13 minut lub do lekkiego zrumienienia po bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na stojak do drucianego ciasta, aby całkowicie ostygły. Kiedy ciasteczka są jeszcze ciepłe, lubię wcisnąć na wierzch jeszcze kilka kawałków czekolady/suszonej żurawiny lub migdałów - to tylko dla wyglądu!

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia. Możesz zrobić ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 4 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie kontynuować krok 4. Upieczone ciasteczka można zamrozić do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Oto jak zamrozić ciasto na ciasteczka!
  3. Narzędzia specjalne
  4. (linki partnerskie): Mikser stojący KitchenAid, mata do pieczenia Silpat, blacha do pieczenia i stojak do studzenia.
  5. Czekolada:
  6. Użyłam 1 i 1/2 4 uncji czekolady Baker's bittersweet, aby uzyskać 6 uncji. Można również użyć półsłodki bar czekolady, bar czekolady mlecznej, lub białej czekolady bar. 1 filiżanka wiórków czekoladowych działa zbyt!
  7. Migdały:
Anywhere około 1/2 - 2/3 filiżanki pokrojone migdały jest idealny.

Keywords:

dark chocolate cranberry almond cookies

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka owsiane z kawałkami ciemnej czekolady
  • Ciasteczka owsiane z wiśniami i białą czekoladą
  • Delikatne ciasteczka czekoladowe
  • Ciasteczka czekoladowe z precli z mascarpone