Post

Wszystkie ciastka

Przejdź do przepisu

Miękkie w środku, z wyjątkowo chrupiącymi brzegami, te ciasteczka

są nie tylko pełne smaku, ale i konsystencji. Do ciasta używamy mieszanki serka śmietankowego i masła oraz dodajemy dużo przyprawy do bajgli. Aby uzyskać jak najbardziej płaskie warstwy, spłaszcz ciasto i złóż je trzykrotnie.

Szukasz szybkiego i węglowodanowego dania dodatkowego do zupy, chili, zapiekanki lub na stół w Święto Dziękczynienia? A może by tak dodać herbatniki do kanapki śniadaniowej? Spróbuj herbatników. Wprowadzają one nieoczekiwany smak na stół obiadowy, smakują fenomenalnie w kanapce z jajkiem i bekonem (lub wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym), a także są niezwykłe zanurzone w dużej misce zupy pomidorowej. Wszyscy uwielbiamy domowe bułeczki, ale chleb, który nie wymaga drożdży, jest zawsze doceniany!

Opowiedz mi o tych wszystkich ciasteczkach

  • Tekstura: Serek śmietankowy nadaje ciastkom niemal kremową konsystencję, która rozpływa się w ustach. W środku są cudownie płatkowate i miękkie, a jeśli upieczesz je na żeliwnej patelni, będziesz mógł cieszyć się wyjątkowo chrupiącymi brzegami ciastek.
  • Smak: Jeśli lubisz bajgle z czosnkiem i cebulą posmarowane serkiem śmietankowym, pokochasz te herbatniki. W cieście biszkoptowym jest też dodatkowy aromat czosnku.
  • Łatwość: Mamy dziś do czynienia z przepisem bezproblemowym. Wygląda to na wiele składników, ale każdy z nich jest dość podstawowe. Aby uzyskać ciastka o delikatnych płatkach, chcesz uzyskać kruche ciasto - więc im mniej pracy, tym lepiej będą smakować ciastka. Ponadto wkrótce po rozpoczęciu pieczenia herbatniki trafią już do piekarnika. To szybki i bezproblemowy proces!
  • Pieczenie: Ciastka potrzebują około 20 minut. Po 10 minutach wyjmij je z piekarnika i posmaruj pędzelkiem maślanką i przyprawą do obwarzanków. Nie chcemy, aby przyprawa się przypaliła, dlatego dodajemy ją w połowie pieczenia.
  • Czas: Założę się, że od początku do końca pieczenia zajmie Ci to tylko 40 minut.

Przyprawa do bajgli

Czuję potrzebę, by to wykrzyczeć:

UWIELBIAM "WSZYSTKO BAJGLE". Lubię przygotowywać domowe bajgle, ten boski chlebek "wszystko bajgiel", a zapiekanka śniadaniowa z bajglem była ulubionym daniem zeszłorocznych wakacji. Do przygotowania potraw inspirowanych bajglami potrzebna jest przyprawa do bajgli. Przyprawę do wszystkiego można kupić w niektórych sklepach, ale naprawdę łatwo jest ją zrobić w domu. Potrzebujesz maku, sezamu, suszonej mielonej cebuli, suszonych płatków czosnku i grubej soli.

Przyprawę do pieczywa dodajemy do ciasta i na wierzch herbatników.


Dodatek serka śmietankowego

W moim standardowym przepisie na herbatniki do ciasta używa się wyłącznie masła. Tutaj zamieniamy połowę masła na serek śmietankowy. Testowałam ten przepis z różnymi ilościami i ostatecznie zdecydowałam się na 1/4 szklanki (1/2 kostki) masła i 4 uncje serka śmietankowego. Użycie całego bloku serka śmietankowego (8 uncji) oraz dodatkowej mąki spowodowało, że ciasto było naprawdę ciężkie i miało gęsty smak.

Jak wspomniałam powyżej, serek śmietankowy nadaje ciastkom kremową i miękką konsystencję. Nie są one tak kruche jak moje zwykłe herbatniki czy herbatniki cheddar (w obu przypadkach używam tego samego ciasta maślanego), ale i tak każdy kęs będzie zawierał mnóstwo warstw.


Co jeszcze się różni?

W moim oryginalnym przepisie na ciastka oprócz masła użyłem miodu dla smaku i proszku do pieczenia dla podniesienia ciasta. Tutaj używamy bardzo małej ilości cukru (tylko 2 łyżeczki), aby zrównoważyć sól. Cukier sprawia też, że herbatniki są wilgotne i miękkie. Zmniejszamy też ilość proszku do pieczenia i dodajemy sodę oczyszczoną. Niektórzy czytelnicy zgłaszali, że w oryginalnym przepisie wyczuwalny jest chemiczny posmak, dlatego ważne jest, aby używać proszku do pieczenia niezawierającego aluminium. W tym przepisie używamy o połowę mniej proszku do pieczenia, więc każdy proszek do pieczenia jest w porządku.

Zdjęcia krok po kroku

Trzymaj się mocno, mam dla Ciebie mnóstwo zdjęć krok po kroku.

Choć przepis ten nie jest zaawansowany, ważne jest, aby wyobrazić sobie, jak pracuje się z ciastem biszkoptowym.

Użyj zimnego, pokrojonego w kostkę masła i serka śmietankowego. Pokrój je na suche składniki za pomocą noża do ciasta lub robota kuchennego. Chcesz uzyskać gruboziarniste okruchy:

Po dodaniu maślanki ciasto będzie lepkie i kudłate. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i miej w pobliżu dodatkową mąkę na ręce:

Teraz przystąpimy do metody spłaszczania i składania

ciasta. Spłaszczanie i składanie ciasta biszkoptowego tworzy wiele płatkowych warstw. Pamiętasz domowe croissanty? Dokładnie tak samo. Ale w przeciwieństwie do pracochłonnych rogalików, ten krok zajmie Ci nie więcej niż 2 minuty. Najpierw spłaszcz ciasto na prostokąt o grubości 3/4 cala. Możesz użyć do tego rąk lub wałka:

Następnie złóż jeden bok do środka, a potem drugi. Tak jak przy składaniu listu:

Obróć złożone ciasto w poziomie:

Ponownie rozpłaszcz.

I powtórz tę czynność jeszcze 2 razy. Następnie pokrój na kółka i ułóż na wysezonowanej 10-calowej żeliwnej patelni. Zalecam użycie 3-calowej foremki do wycinania ciastek.

***Przy okazji, kiedy byłem początkującym użytkownikiem patelni żeliwnej, nie wiedziałem, jak wygląda proces sezonowania. Firma Lodge opublikowała artykuł na temat sezonowania patelni żeliwnych, który zawsze uważałam za bardzo przydatny. (To nie jest sponsorowane - szczerze uwielbiam moje żeliwne produkty Lodge. Świetna jakość za tę cenę).

Nie wychodź jeszcze z kuchni. Po około 10 minutach wyjmij herbatniki z piekarnika i posmaruj je maślanką i przyprawą do bajgli. Dodajemy przyprawę do bajgli w połowie pieczenia, ponieważ nie chcemy, aby się przypaliła. Następnie wróć do piekarnika, aby dokończyć pieczenie.

Gotowe! Otwórz i rozkoszuj się wszystkimi warstwami herbatników inspirowanymi "bajglami".

Więcej przepisów na szybki chleb

  • Chleb bez drożdży
  • Herbatniki cheddar
  • Cornbread
  • Miodowy chlebek kukurydziany

Coś mi mówi, że spodoba Ci się również ta zapiekanka śniadaniowa z herbatnikami.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Wszystkie ciastka

5 z 8 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 40 minut
  • Wydajność: 8 ciastek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

W tych delikatnych ciasteczkach inspirowanych obwarzankami wykorzystano mieszankę serka śmietankowego i masła oraz przyprawę do obwarzanków. Można użyć zarówno kupionej w sklepie przyprawy do wszystkiego, jak i poniższej domowej wersji.


Składniki

Przyprawa do wszystkiego do bajgli

  • 1 łyżka stołowa ziarna maku*
  • 1 łyżka stołowa ziarna sezamu*
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonej cebuli mielonej*
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych płatków czosnku*
  • 1 łyżeczki sól gruboziarnista

Herbatniki

  • 2 i 1/4 szklanki (281 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus nadmiar na ręce i powierzchnię roboczą
  • 2 ły żki stołowe przyprawy do obwarzanków (przepis powyżej)
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia (tak, łyżka stołowa)
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 2 łyżeczki cukier granulowany
  • 1 łyżeczka czosnek w proszku
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 4 łyżki stołowe(1/4 szklanki; 60 g) niesolonego masła, zimnego i pokrojonego w kostkę*.
  • 4 uncje(114 g) serek śmietankowy, zimny i pokrojony w kostkę*.
  • 1 filiżanka (240 ml) zimnej maślanki*.

Polewa

  • 2 ły żki stołowe (30 ml) maślanki, podzielone
  • 1 czubata łyżka stołowa przyprawy do bajgli (przepis powyżej)

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 425°F (218°C).
  2. Przygotować przyprawę: Wymieszać razem wszystkie składniki przyprawy do bajgli.
  3. Przygotować herbatniki: W dużej misce lub w dużym robocie kuchennym umieść razem mąkę, 2 łyżki przyprawy do pieczywa, proszek do pieczenia, sodę, cukier kryształ, czosnek w proszku i sól. Ubijać trzepaczką lub pulsacyjnie, aż do połączenia składników. Dodać pokrojone w kostkę masło i serek śmietankowy, a następnie dodać je do suchych składników za pomocą noża do ciasta lub kilkakrotnie pulsacyjnie w robocie kuchennym. Siekaj/pulsacyjnie, aż powstaną grube okruchy. Aby zobaczyć, jak to zrobić, zobacz zdjęcie powyżej. Jeśli używałeś robota kuchennego, przelej masę do dużej miski.
  4. Zrób wgłębienie na środku mieszanki. Wlać na wierzch 1 szklankę (240 ml) maślanki. Złożyć wszystko razem dużą łyżką lub gumową szpatułką, aż zacznie się łączyć. Nie przesadzaj z wyrabianiem ciasta. Ciasto będzie kudłate i kruche, z kilkoma mokrymi miejscami. Zobacz zdjęcie powyżej, aby zobaczyć, jak to wygląda.
  5. Wylać ciasto wraz z okruchami na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i delikatnie połączyć obficie oprószonymi mąką dłońmi. W trakcie łączenia ciasto będzie się kleić. Miej w pobliżu dodatkową mąkę i używaj jej często do oprószenia rąk i powierzchni roboczej w tym kroku. Używając oprószonych mąką rąk lub oprószonego mąką wałka, spłaszcz ciasto na prostokąt o grubości 3/4 cala, najlepiej jak potrafisz. Złóż jeden bok do środka, a następnie drugi. Obróć ciasto w poziomie. Ponownie delikatnie spłaszcz na prostokąt o grubości 3/4 cala. Ponownie powtórz składanie. Jeszcze raz obróć ciasto poziomo. Delikatnie spłaszcz na prostokąt o grubości 3/4 cala. Powtórz składanie po raz ostatni. Spłaszcz na ostatni prostokąt o grubości 3/4 cala.
  6. Wytnij 3-calowe kółka za pomocą foremki do wycinania ciastek. (Wskazówka: Nie przekręcaj noża do wycinania ciastek podczas wciskania go w ciasto - w ten sposób zakleisz brzegi ciastek, co uniemożliwi ich pełne wyrośnięcie). Ponownie rozwałkuj resztki, aż do wykorzystania całego ciasta. Powinno powstać około 8 herbatników. Ułożyć w 10-calowej żeliwnej patelni (patrz uwaga) lub blisko siebie na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Upewnij się, że ciastka dotykają się.
  7. Posmaruj wierzchy 1 łyżką maślanki. Piecz przez 10 minut. Wyjmij częściowo upieczone biszkopty z piekarnika, posmaruj je pozostałą łyżką maślanki i posyp pozostałą przyprawą do bajgli. Wstawić z powrotem do piekarnika, aż ciastka staną się złotobrązowe na wierzchu, jeszcze około 10-15 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło.
  9. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Upieczone ciastka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać w temperaturze pokojowej lub w lodówce, a następnie przed podaniem podgrzać do własnych upodobań. Możesz również zamrozić ciasto na herbatniki. Przygotować ciasto według kroków od 2 do 5. Zawinąć szczelnie w folię (folia plastikowa jest najlepsza dla zachowania świeżości) i zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie przejdź do kroku 6. Po wykonaniu kroku 5, możesz również zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce do 2 dni, a następnie przejść do kroku 6.
  2. Przyprawa do wszystkich bajgli: Jeśli nie odpowiada Ci jedna z przypraw do bajgli, możesz ją zamienić na inną, którą lubisz. Jeśli używasz kupionej w sklepie przyprawy do bajgli, potrzebujesz 3 czubate łyżki stołowe.
  3. Masło i serek śmietankowy: Pokrój każde z nich w kostkę o boku 1/2 cala. Przechowuj je tak zimne, jak to możliwe, aż będą potrzebne. Zalecam umieszczenie pokrojonego w kostkę masła i serka śmietankowego w zamrażarce, gdy mieszasz przyprawę do wszystkiego i suche składniki.
  4. Maślanka: Maślanka, składnik kwaśny, jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ w cieście używamy sody oczyszczonej. Soda oczyszczona wymaga kwasu. Jeśli nie masz maślanki, możesz przygotować własny substytut kwaśnego mleka. Dodaj 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny lub białego octu do kubka do odmierzania płynów. Dodaj tyle mleka, aby powstała 1 filiżanka (w przepisie potrzebna jest 1 filiżanka, plus 2 łyżki do pędzlowania - możesz użyć zwykłego mleka do posmarowania wierzchu). Ubij razem, a następnie odstaw na 5 minut przed użyciem w przepisie. Najlepszym substytutem kwaśnego mleka DIY jest pełne mleko, choć w razie potrzeby można użyć także mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka niemlecznego. (Podczas moich testów ciastka nie smakują tak bogato i nie rosną tak wysoko, gdy używam mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka innego niż mleczne).
  5. Patelnia żeliwna: Jeśli twoja żeliwna patelnia nie jest dobrze przyprawiona, polecam posmarować ją odrobiną oleju roślinnego lub roztopionego masła. Posmaruj cienką warstwą jednego z nich dno i boki. Nie ma potrzeby podgrzewania patelni żeliwnej przed użyciem, choć oczywiście można to zrobić. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut przed ułożeniem w nim uformowanych ciasteczek.
  6. Narzędzia specjalne (linki partnerskie): Krajalnica do ciasta lub robot kuchenny | 3-calowa wycinarka do herbatników | 10-calowa patelnia żeliwna | pędzelek do ciasta

Słowa kluczowe: herbatniki, bajgle

Przepisy powiązane

  • Domowe herbatniki maślane
  • Wszystko z bajgla - chleb na wynos
  • Domowe bajgle
  • Zapiekanka śniadaniowa "Wszystko z bajgli