Post

Zdrowe placki owsiane z truskawkami

Przejdź do przepisu

W tym tygodniu korzystam z obfitości świeżych truskawek dostępnych w sprzedaży na moim lokalnym rynku. Przygotowałam kilka nowych przepisów do mojej książki kucharskiej (ciasto! placek!) i uzupełniłam moje zapasy truskawek partią tych zdrowych smakołyków.

Truskawki są odżywczym domem mocy i jednym z moich ulubionych owoców do pieczenia. Soczyste truskawki pasują do wszystkiego, od czekolady, przez banany, po domową bitą śmietanę. Uwielbiam je z jogurtem greckim, uwielbiam je w smoothie lub obok tych bezcukrowych batoników czekoladowych.

Moją ostatnią truskawkową obsesją są te zdrowe owsiano-migdałowe placuszki. Są one bezglutenowe, mają tylko 1 łyżkę cukru rafinowanego, bez masła, bez oleju i są śmiesznie łatwe do rzucenia razem. Są jak truskawkowy batonik Nutrigrain

- ale lepsze. Grubsza owsiana baza, grubsze truskawkowe nadzienie i mnóstwo tekstury na wierzchu.

Truskawkowe nadzienie w środku? 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek ugotowanych z syropem klonowym, skrobią kukurydzianą i 1 łyżką cukru. To jest jak bardzo gęsty domowy dżem truskawkowy.

Owsiana baza tych batoników to praktycznie ten sam przepis, którego używam do moich Ciasteczek Śniadaniowych. Szybkie płatki owsiane (nie pełnoziarniste), masło migdałowe, syrop klonowy, masło jabłkowe i cynamon. Zamiast puree z banana, użyłam jajka, aby to wszystko razem związać. Użycie banana może sprawić, że batoniki będą zbyt kruche. Jeśli jednak stosujesz dietę wegańską, możesz spróbować użyć puree z banana lub nawet jajka lnianego, aby zastąpić jajko.

Ważne jest, aby w tym przepisie użyć szybkich płatków owsianych.

Szybki owies jest bardziej drobno zmielony niż zwykły owies walcowany (aka cały owies). Szybki owies został sprasowany nieco cieńszy niż płatki owsiane i dlatego ma bardziej proszkowatą konsystencję. Możesz nawet nie zauważyć różnicy lub zdać sobie sprawę, że są dwa rodzaje owsa w tych wysokich kanistrach w sklepie! Ale w tym przepisie potrzebujesz płatków owsianych, ponieważ ich delikatna konsystencja będzie się najlepiej trzymać razem.

Baza owsiana jest zrobiona w jednej misce

. Jak to się ma do łatwego sprzątania? Dosłownie wrzuć wszystko do jednej dużej miski i wymieszaj ręcznie, aż płatki owsiane się nawilżą i wszystko się połączy. Aby zrobić polewę, po prostu weźmiesz 1/2 szklanki bazy, którą właśnie wrzuciłeś razem i zmieszasz ją z 1/2 szklanki pokrojonych migdałów. Rozdrobnij to na wierzchu domowego nadzienia truskawkowego.

Bez dodatku migdałów nie będziesz miał wystarczającej ilości polewy, aby przykryć nadzienie truskawkowe. Więc nie pomijaj migdałów! Zamiast migdałów można użyć orzeszków ziemnych, pekan lub orzechów włoskich.

Batoniki potrzebują około 25-30 minut w piekarniku. Najtrudniejszą częścią jest czekanie, aż ostygną, zanim się w nie zagłębisz! Wrzuciłam patelnię do lodówki, aby szybko ostygły. Mam zero cierpliwości - zwłaszcza, gdy efektem końcowym jest zjedzenie truskawkowych batoników.

W każdym kęsie znajduje się mnóstwo soczystego truskawkowego nadzienia. Nienawidzę wgryzać się w wypełnione owocami batoniki tylko po to, by przekonać się, że w środku nie kryje się prawie żaden owoc. Ponieważ zrobiłam je w poniedziałek, z radością donoszę, że nie zostały żadne. Z tej porcji wychodzi tylko około 9-12 batonów, w zależności od tego, jak duże je pokroisz. Wkopaliśmy się w nie od razu i nie było odwrotu! Są one zdrowszą wersją każdego batonika owocowo-struszkowego, a ja nie mogłam się oprzeć ich migdałowemu, owsianemu, truskawkowemu smakowi.

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Więcej truskawkowych słodkości, które pokochasz!

  • Łatwe domowe kruche ciasto truskawkowe
  • Cytrynowe truskawkowe batoniki z kruszonką
  • 5 składników truskawkowy sernik trufle
  • Ciasto truskawkowe z wanilią
  • Truskawkowe ciasto rabarbarowe
  • Roladki truskawkowe z polewą cytrynową
  • Truskawkowe makaroniki kokosowe
  • Babeczki truskawkowe z kremowym truskawkowym kremem maślanym
  • Kruche ciasto z truskawkami i śmietaną
  • Zdrowe jagodowe batoniki streusel
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Zdrowe placki owsiane z truskawkami

5 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 20 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny
  • Plon: 9-12 kwadratów
  • Kategoria: Bary
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te zdrowe przekąski są tak łatwe do zrobienia! Tylko 1 łyżka cukru rafinowanego, bezglutenowe, bez masła, bez oleju i wykonane w 100% z dobrych dla Ciebie składników. Bezglutenowe, jeśli użyjemy certyfikowanych płatków owsianych GF.


Składniki

Nadzienie

  • 2 łyżki stołowe skrobia kukurydziana
  • 2 łyżki stołowe ciepłej wody
  • 2 filiżanki truskawekpokrojonych w drobną kostkę
  • 1/4 szklanki czysty syrop klonowy
  • 1 łyżka stołowa cukier granulowany

Baza z płatków owsianych + polewa

  • 2 i 1/4 szklanki szybkich płatków owsianych (nie całych płatków)
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1 filiżanka niesolonego masła migdałowego (lub masła orzechowego lub słonecznikowego)
  • 1/4 filiżanki czystego syropu klonowego
  • 1/4 szklanki masła jabłkowego*
  • 1 duże jajko, ubite
  • 1/2 szklanki pokrojonych migdałów

Instrukcje

  1. Najpierw przygotujemy nadzienie truskawkowe: Wymieszaj skrobię kukurydzianą z ciepłą wodą, aż cała skrobia się rozpuści i nie będzie już żadnych grudek. Masa powinna przypominać mleko. Odstaw na bok. Połącz truskawki, syrop klonowy i cukier razem w małym rondelku na średnim ogniu. Mieszając od czasu do czasu, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i wmieszaj wymieszaną skrobię kukurydzianą. Ubijać, aż znikną wszystkie grudki i odstawić, aby zgęstniało i ostygło.
  2. Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C). Wyłożyć formę do pieczenia o wymiarach 8×8 folią aluminiową z wystarczającym nawisem po bokach, aby łatwo było ją zdjąć. Odłóż na bok.
  3. Przygotować owsianą kruszonkę/polewę: W dużej misce połącz szybkie płatki owsiane, cynamon, masło migdałowe, syrop klonowy, masło jabłkowe i ubite jajko. Mieszaj, aż wszystkie płatki owsiane zostaną nawilżone i mieszanina jest dokładnie połączona. Zachować 1/2 szklanki mieszanki owsianej. Wciśnij pozostałą mieszankę owsianą do przygotowanej formy do pieczenia. Upewnij się, że jest ona mocno dociśnięta i równa. Na wierzchu rozłożyć nadzienie truskawkowe. Do pozostałej 1/2 szklanki mieszanki owsianej dodać pokrojone migdały. Pokrusz je na nadzienie truskawkowe i za pomocą łopatki mocno dociśnij polewę do truskawkowego nadzienia. Chcesz mieć pewność, że dobrze się przyklei.
  4. Piec przez 25-30 minut. Polewa będzie lekko przyrumieniona. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na kwadraty.
  5. Z podanych składników otrzymasz 9-12 kwadratów, w zależności od tego, jak duże je pokroisz. Kwadraty pozostają świeże przykryte szczelnie w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Batoniki dobrze się mrożą, do 2 miesięcy.
  2. Masło owocowe: Możesz użyć masła dyniowego, masła mango lub innego masła owocowego, aby zastąpić masło jabłkowe. Batoniki nie będą tak wilgotne, jeśli zamiast masła jabłkowego użyjemy sosu jabłkowego.

Słowa kluczowe: truskawkowe placki owsiane, zdrowe batoniki truskawkowe

Przepisy powiązane

  • Beztłuszczowe muffiny truskawkowo-bananowe
  • Smoothie truskawkowo-bananowe
  • Zdrowe Batoniki Owsiane z Masłem Orzechowym (Peanut Butter Chunk Oatmeal Bars)
  • Truskawkowy sernik czekoladowy