Post

Czy powinniśmy jeść jajka?

Od lat 90. ubiegłego wieku jaja wielokrotnie pojawiały się w mediach z twierdzeniem, że zawierają duże ilości cholesterolu i są potencjalnym źródłem salmonelli. Jednak jestem tu po to, by powiedzieć wam, że całe jaja są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie!

Korzyści dla zdrowia
W naszej diecie jest tak wiele mitów otaczających jajka. Na przykład mówi się o tym, że jaja mogą zwiększać ryzyko choroby serca. Jednak wiele badań to zbadało i nie znalazło żadnego związku między tymi dwoma zjawiskami. Wcześniej były one również demonizowane ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednak obecnie powszechnie przyjmuje się w badaniach, że zawarty w nich cholesterol w diecie jest w rzeczywistości korzystny, a nie szkodliwy. NHS teraz stwierdza, że chociaż jajka zawierają niektóre cholesterol, ilość nasyconego tłuszczu, który jemy ma więcej wpływu na ilość cholesterolu w naszej krwi niż cholesterol, który dostajemy od jedzenia jaj. W rzeczywistości jaja wiążą się z większymi korzyściami dla zdrowia niż zagrożeniami dla zdrowia.

Białka jaj są bogate w białko, dzięki czemu będziesz czuł się pełen i zadowolony. Zawierają one pełny profil aminokwasowy, co oznacza, że posiadają wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie może wytworzyć. Żółtka jaj zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, D, B2, B12, foliany i jod. Są one również bogate w antyoksydanty, które mogą chronić nasze oczy, a także składnik odżywczy dla mózgu zwany Choliną, którego aż 90% ludzi nie ma dość! Żółtko jest tam, gdzie znajdują się prawie wszystkie składniki odżywcze, w tym witaminę D, której większość populacji Wielkiej Brytanii nie ma dość.

Nie obawiaj się jaj
Media czasami stosują taktykę przerażania, sugerując, że jaja narażają nas na wysokie ryzyko występowania salmonelli. Jednakże, ponad 90% brytyjskich jaj jest obecnie produkowanych w ramach programu "British Lion", a od czasu jego uruchomienia w 1998 roku sprzedano ponad 130 miliardów jaj lwa brytyjskiego.

Program "British Lion" przyczynił się do drastycznego ograniczenia występowania salmonelli w brytyjskich jajach, a Food Standards Agency niedawno potwierdziła, że są to jedyne jaja, które można bezpiecznie spożywać w stanie ciekłym lub nawet surowym. Zgodnie z NHS, jaja "British Lion" są uważane za bezpieczne dla kobiet w ciąży do jedzenia na surowo lub częściowo ugotowane. Jeśli jaja nie są produkowane zgodnie z Kodeksem Lwa, zaleca się ich dokładne ugotowanie do momentu, gdy staną się stałe.

Jaja mogą odgrywać kluczową rolę w zrównoważonej diecie
Badania potwierdzają, że jaja są w rzeczywistości bardzo pożywne, coraz więcej osób korzysta z jaj w ramach zrównoważonej diety. Jaja mogą być efektywnym kosztowo sposobem na wprowadzenie większej ilości składników odżywczych do naszych czasów. Co więcej, są one niezwykle wszechstronne! Można je stosować zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań, a także spożywać na śniadanie, obiad lub kolację.