Post

Ciasto dyniowe Bundt

Przejdź do przepisu

To aromatyczne ciasto dy

niowe jest niewiarygodnie wilgotne, doskonale przyprawione i posypane roztopionymi wiórkami czekoladowymi. Wolisz zwykłe ciasto dyniowe? Nie dodawaj wiórków czekoladowych!

Wilgotne i gęste, to ciasto dyniowe jest naprawdę pyszne. Nie jest tak ciężkie jak ciasto francuskie ani tak lekkie jak moje ulubione ciasto dyniowe. Zamiast tego, znajduje się gdzieś pośrodku i to miejsce nazywamy kalorycznym miastem. Warte każdego kęsa.

Jak zrobić ciasto dyniowe Bundt Cake

Proces nie mógłby być prostszy; to ciasto wymaga tylko 2 misek: 1 do mokrej i 1 do suchej. Wszystkie składniki to kuchenne zszywki, takie jak mąka, przyprawy, wanilia i jajka. Tłuszczem użytym w tym cieście dyniowym jest olej, więc masz gwarancję, że ciasto od początku będzie super wilgotne

. Jeśli kaloryczne miasto nie jest miejscem, w którym chcesz się znaleźć, możesz zastąpić połowę oleju niesłodzonym sosem jabłkowym. Tak samo wilgotne!

Moją ulubioną częścią, i to tylko ja jestem totalnym nerdem, jest to, że do ciasta użyto całej standardowej puszki dyni

. Zawsze doceniam przepisy wzywające do wykorzystania całej puszki, ponieważ nie utkniesz z przypadkową 1/4 filiżanki resztek. (Choć jest tak dobra wmieszana w płatki owsiane z odrobiną czystego syropu klonowego)!

Do tego dyniowego ciasta bundt cake potrzebujesz 9,5 lub 10-calowej patelni. To jest link partnerski, ale cieszę się, że mogę podzielić się z Wami moją ulubioną patelnią. Super jakość, duża wytrzymałość, świetna cena, nigdy się nie odkształca, niesamowite gumowe uchwyty. Używam jej od lat i szczerze mówiąc, jest tak samo trwała jak pierwszego dnia.

Dyniowe dodatki do ciasta Bundt

Jak najlepsze rzeczy w życiu kuchennym, posmarujemy to dyniowe ciasto Bundt solonym karmelem. Nawet jeśli solony karmel jest niesamowity sam w sobie, nie ma on nic wspólnego z pysznym dyniowym ciastem, które się pod nim znajduje. A to już dużo powiedziane!

Inne opcje polewy:

  • Polewa z brązowego masła z mojego Torcika brzoskwiniowego
  • Polewa klonowa z moich Maple Cinnamon Rolls
  • Ganache czekoladowe
  • Bita śmietana domowej roboty
  • Polewa z Brązowego Cukru z mojego Ciasta Jabłkowego
  • Polewa pomarańczowa z mojego ciasta żurawinowo-pomarańczowego

Zamiast wiórków czekoladowych, to dyniowe ciasto byłoby fantastyczne z przyprawą chai.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto dyniowe Bundt

5 z 22 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 65 minut
  • Całkowity czas: 5 godzin, 30 minut
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To aromatyczne ciasto dyniowe jest niewiarygodnie wilgotne, doskonale przyprawione i posypane roztopionymi wiórkami czekoladowymi. Wolisz zwykłe ciasto dyniowe? Nie dodawaj wiórków czekoladowych!


Składniki

  • 2 i 3/4 szklanki(344 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki cynamon mielony
  • 1/2 łyżeczki mielony imbir
  • 1/2 łyżeczki goździki mielone
  • 1/2 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki mielone ziele angielskie
  • 1 i 1/2 szklanki wiórkówz ciemnej lub półsłodkiej czekolady
  • 1 filiżanka (240ml) oleju roślinnego*
  • 4 duże jajka
  • 1 filiżanka(200g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 3/4 filiżanki (150g) cukru granulowanego
  • 1 (15 uncji) puszka puree z dyni (nie nadzienie do ciasta dyniowego)*.
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • opcjonalna polewa: solony karmel, lukier z brązowego masła lub lukier klonowy

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść 9,5 lub 10-calową brytfannę.
  2. W dużej misce wymieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i wiórki czekoladowe. Odłóż na bok. Ubij olej, jajka, brązowy cukier, cukier kryształ, dynię i ekstrakt waniliowy razem, aż do połączenia. Wlej mokre składniki do suchych składników i użyj miksera lub trzepaczki, aż do całkowitego połączenia. Ciasto będzie gęste.
  3. Piec przez 55-70 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta, z kilkoma lekko wilgotnymi okruchami. To jest duże, ciężkie ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w Twoim piekarniku potrwa to trochę dłużej.
  4. Po zakończeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny w naczyniu. Następnie, odwróć lekko ostudzony biszkopt na druciany stojak lub talerz do serwowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed posypaniem solonym karmelem (lub lukrem) i podaniem.
  5. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni i/lub w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Całe ciasto można przygotować wcześniej (przed polaniem solonym karmelem lub lukrem). Schłodzone ciasto przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed lukrowaniem i podaniem. Upieczone ciasto można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Pozostawić na noc w lodówce do rozmrożenia i doprowadzić do temperatury pokojowej (jeśli jest taka potrzeba) przed lukrowaniem i podaniem.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser ręczny KitchenAid | Szklana misa do mieszania | Druciana trzepaczka | Tortownica.
  3. Przyprawy: Zamiast 1/2 łyżeczki imbiru, goździków, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego możesz użyć 2 łyżeczek przyprawy do ciasta dyniowego. (Nadal dodać 2 łyżeczki mielonego cynamonu).
  4. Olej: Zamiast 1 filiżanki oleju, spróbuj 1/2 filiżanki (90g) niesłodzonego sosu jabłkowego i 1/2 (120ml) filiżanki oleju. Ciasto jest tak samo wilgotne.
  5. Dynia: Zdecydowanie polecam użycie puszkowanego puree dyniowego nad domowym w tym przepisie, chociaż 2 filiżanki domowej roboty będą działać równie dobrze. Znalazłem smak lepiej z puszki. Wolę markę Libby's dla tego ciasta.

Przepisy powiązane

  • Ciasto dyniowe z kremowym serem
  • Sernik z ciasta dyniowego
  • Glazurowane ciasto jabłkowe
  • Mrożone ciasto kawowe z dyni