Post

Berry Cobbler

Przejdź do przepisu

Soczyste, słodkie jagody i maślana, bogata polewa biszkoptowa łączą się w tym staromodnym, prostym jagodowym cobblerze. Użyj swoich ulubionych jagód, a jeśli nie ma na nie sezonu, zamień świeże na mrożone. Maślana polewa biszkoptowa jest super miękka z pysznie chrupiącą skórką. Ten łatwy, letni deser jest jeszcze lepszy z gałką lodów waniliowych!

Z bliska i osobiście. ↑ ↑

Te syropowate jagody, złoto-brązowa skórka herbatników, niezbędna polewa z lodów waniliowych. To zabawne, że spośród setek przepisów na mojej stronie internetowej, ogłaszam ten jeden jedyny deser, który powinieneś zrobić tego lata. Zapomnijcie o innych (ale może nie o sobie, key lime pie) i zróbmy cobbler z mieszanych jagód!

Film instruktażowy


Co to do cholery jest Cobbler?

Wyjaśnijmy to sobie! Cobblers, crumble i crisp (jak apple crisp) zaliczają się do tego samego deserowego parasola. Każdy z nich jest jak ciasto, ale bez skórki. Cobblery są zazwyczaj zwieńczone herbatnikiem lub polewą podobną do ciasta, chrupki są zwieńczone owsianą posypką, a kruszonka jest zwieńczona bezowsową kruszonką. Terminy te są synonimem jednego i drugiego, ale cobbler prawie zawsze ma biszkoptową polewę. Jak gigantyczne ciasto truskawkowe. Jeśli lubisz ciasto, na pewno polubisz cobblery, crumble i chrupki. (Spróbuj mój bourbon cherry crisp następny, bo to jest całkowicie z tego świata!)


Oto dlaczego Cobbler jest dosłownie najlepszy

  1. Łatwiejsze niż ciasto: Mieszane ciasto jagodowe to w zasadzie ciasto jagodowe, w którym kruche ciasto zastępujemy łatwym ciastem z herbatnikami. Pomiń chłodzenie ciasta i zostaw wałek do ciasta w swojej szafce.
  2. Krótki czas chłodzenia: Tak bardzo, jak kocham domowej roboty ciasto, to przychodzi z długim czasem chłodzenia. Czasami potrzebujemy czegoś trochę szybszego, ale tak samo sezonowego i imponującego.
  3. Adaptable: Berry cobbler jest całkowicie adaptowalny do dowolnych jagód, które chcesz. Możesz zmienić ten przepis w jeżynowy lub jagodowy cobbler po prostu używając wszystkich tych konkretnych jagód. Nie masz ochoty na jagody? Spróbuj mojego brzoskwiniowego cobblera. Brzoskwinie można też zastąpić jabłkami lub gruszkami.
  4. Podstawowe składniki: Nie trzeba żadnych dziwnych składników. Cobbler nie wymaga wiele, tylko zwykłe podejrzanych jak owoce, mąka, masło, cukier, wanilia i sól.
  5. Naturalnie smaczne: Celebruj najsłodsze naturalne smaki sezonu! Wiele smaku w cobbler pochodzi z soczystych mieszanych jagód.
  6. I to jest pyszne: Cojest lepszego niż soczyste, słodkie jagody i miękkie, przypominające ciasto herbatniki ze złocistą, chrupiącą skórką? Wymień lepszy letni duet.

Uwielbiamy to w okresie letnim i to jest piękne na 4 lipca, BBQ, Dzień Ojca, spotkania rodzinne, i więcej, ale ponieważ można użyć mrożonych owoców, to jest wielki o każdej porze roku!

Najlepsze jagody na jagodowy szewc

Wybierz się natarg lub wyprzedaż w sklepie spożywczym:

potrzebujesz 8 filiżanek jagód. Ja użyłam 3 filiżanki jagód, 2 filiżanki jeżyn, 1 i 1/2 filiżanki pokrojonych truskawek oraz 1 i 1/2 filiżanki malin. Pamiętaj, że im bardziej soczyste owoce (maliny, truskawki), tym bardziej płynna będzie warstwa jagód.

Do tego cobblerka możesz użyć również mrożonych jagód!

Jak zrobić ciasto jagodowe

Potrzebujesz tylko 2 misek!

  1. Wymieszaj razem składniki jagodowej warstwy: Delikatnie wymieszaj razem jagody, odrobinę cukru, skrobię kukurydzianą do zagęszczenia, wyciśnięty sok z cytryny (aby rozjaśnić smaki) i ekstrakt waniliowy. Rozłóż równomiernie w formie do pieczenia o wymiarach 9×13 cali.
  2. Zrób ciasto biszkoptowe: Potrzebujesz mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli, masła i maślanki. Wymieszaj pierwsze 4 składniki razem, a następnie wcinaj zimne masło za pomocą noża do ciasta, aż powstaną okruchy wielkości grochu. Te pokryte mąką okruchy masła stanowią obietnicę miękkiej, ale chrupiącej polewy herbatników. Następnie wmieszamy maślankę. Dzięki maślance powstanie bardzo bogaty biszkopt. Ważne jest, aby zarówno masło, jak i maślanka były bardzo zimne, w przeciwnym razie ciasto całkowicie rozpłynie się w jagodach. Polewa do biszkoptów jest bardzo podobna do moich domowych biszkoptów, ale zawiera odrobinę cukru, ponieważ jest to deser.
  3. Ułóż ciasto na wierzchu jagód: Spłaszcz rękoma fragmenty ciasta biszkoptowego, a następnie ułóż je na wierzchu jagód.
  4. Na wierzchumaślanka i gruby cukier: Ponieważ fajnie jest być ekstra, posmaruj ciasto biszkoptowe maślanką. W ten sposób uzyskasz piękny połysk na wierzchu. Aby uzyskać trochę blasku i dodatkowej chrupkości, posyp grubym cukrem. Możesz również użyć jajka do podmywania, tak jak to robimy w przypadku ciasta z mieszanymi jagodami.
  5. Piecz: Piecz aż ciastka będą złotobrązowe, około 45 minut.
  6. Studzić tylko przez 5 minut: Wystarczająco dużo czasu, abyś mógł wyjąć lody waniliowe. ????

Możesz dodać do ciasta bitą śmietanę. Nie ma żadnych zasad!

Mniej znaczy więcej

Oto część, w której mówię ci, żebyś robił mniej. To coś, czego nie słyszymy często, jeśli chodzi o pieczenie, ale wiem, że wszyscy doceniamy dania bez wysiłku!

Nadmierna praca z ciastem uniemożliwi jego wzrost i rozciąganie się, tworząc nieapetyczną i gęstą konsystencję. Wymieszaj maślankę z ciastem bardzo delikatnie. Gdy ciasto się zbierze, spłaszcz je rękoma i ułóż na jagodach. Nie ma tu żadnej precyzyjnej metody czy magicznej sztuczki - po prostu układaj spłaszczone kawałki ciasta biszkoptowego losowo na wierzchu, przykrywając większość jagód znajdujących się pod spodem.

Dla tego przepisu na jagodowy cobbler, zredukowałam ilość polewy biszkoptowej z mojego brzoskwiniowego cobblera. Chciałam mniej polewy, aby więcej pięknych jagód było wyeksponowanych. W rezultacie ten deser jest wyjątkowo owocowy i soczysty. Świeży domowy comfort food - po prostu najlepszy!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Szewc jagodowy

5 z 34 opinii
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 50 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 5 minut
  • Wydajność: służy 10-12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Użyj swoich ulubionych świeżych lub mrożonych jagód. Jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich. Aby uzyskać dodatkową pomoc, należy przeczytać uwagi do przepisu przed jego rozpoczęciem.


Składniki

  • 8 filiżanek (ok. 800g) mieszanych owoców jag odowych (polecam 3 filiżanki jagód, 2 filiżanki jeżyn, 1 i 1/2 filiżanki malin, 1 i 1/2 filiżanki posiekanych truskawek)*.
  • 1/4 szkl anki (50g) granulowanego cukru
  • 2 łyżki stołowe (15g) skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Polewa herbatnikowa

  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/3 szklanki (65g) cukru granulowanego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 6 łyżek stołowych(85g) niesolonego masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki (120ml) maślanki, zimnej*.
  • 1 łyżka maślanki + gruby cukier

Instrukcje

  1. Rozgrzejemy piekarnik do 350°F (177°C) i natłuścimy blachę o wymiarach 9×13 cali.
  2. Zrobimy nadzienie: W dużej misce delikatnie złożyć jagody, cukier, skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, aż dokładnie się połączą. Rozprowadź nadzienie równomiernie na przygotowanej patelni.
  3. Zrób polewę: Ubij mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem w dużej misce. Używając noża do ciasta lub dwóch widelców, posiekaj masło w mieszaninie, aż będzie przypominać gruboziarnisty posiłek (okruchy wielkości grochu). Wykrawacz do ciasta sprawia, że ten krok jest bardzo łatwy i szybki! Możesz również użyć robota kuchennego. Powoli mieszając, wlewaj 1/2 szklanki maślanki. Mieszaj aż do równomiernego połączenia. Weź garść ciasta i delikatnie spłaszcz. Umieść ciasto na całej powierzchni jagodowego nadzienia. Nie ma na to specjalnej sztuczki - po prostu spłaszcz ciasto w częściach i przykryj większość jagód.
  4. Posmaruj wierzch ciasta 1 łyżką maślanki, a następnie posyp grubym cukrem. Te dwie czynności są opcjonalne, ale obie pomagają uzyskać błyszczącą, chrupiącą, złotobrązową skórkę.
  5. Piec przez 45-55 minut, lub do uzyskania złotobrązowej barwy, a polewa biszkoptowa będzie upieczona. (Wbij wykałaczkę w herbatniki, jeśli wyjdzie czysta - są upieczone i cobbler jest gotowy). Umieść patelnię na stojaku z drutu, a następnie schładzaj przez 5 minut przed podaniem. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
  6. Przykryć i przechowywać resztki w lodówce do 4 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Nie polecam przygotowywania tego przepisu z wyprzedzeniem, polewa biszkoptowa nie urośnie tak bardzo, jeśli nie będzie od razu pieczona. Można jednak zamrozić przygotowane nadzienie jagodowe na okres do 3 miesięcy. Przed użyciem rozmrozić w lodówce. Nadzienie będzie dość soczyste, ale w cobblerze to nic złego! Możesz również zamrozić upieczony cobbler na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i podgrzej w piekarniku przed podaniem.
  2. Jagody: Użyj dowolnych jagód, świeżych lub mrożonych (nie rozmrażaj), które lubisz. Należy pamiętać, że im bardziej soczyste jagody (maliny, truskawki), bardziej płynne-jagody warstwa będzie. Mrożone jagody dadzą bardziej płynną warstwę.
  3. Maślanka: W razie potrzeby możesz zrobić własną wersję DIY maślanki. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj tyle zimnego mleka pełnego do tej samej miarki, aż osiągnie 1/2 szklanki. (W szczyptę, zimne mleko o niższej zawartości tłuszczu lub zimne mleka nondairy pracy dla tego zakwaszonego mleka, ale polewa nie będzie smakować tak wilgotne lub bogate). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.
  4. Więcej polewy biszkoptowej: Dla tego jagodowego cobbler, zmniejszyłem i dostosowałem biszkoptową polewę z mojego przepisu na brzoskwiniowy cobbler tak, że jagody były gwiazdą deseru. Jeśli chcesz więcej polewy biszkoptowej, użyj pomiarów polewy biszkoptowej z brzoskwiniowego cobbler. (Ten jeden zawiera sodę oczyszczoną).
  5. Indywidualne Cobblery: Zamiast pieczenia jako jeden duży deser, możesz zrobić indywidualne cobblery jagodowe, dzieląc warstwy i piekąc w kilku ramekinach nadających się do piekarnika. Czas pieczenia zależy od ilości jedzenia w każdej ramekin. Piecz na dużej blasze, aż jagody zaczną bulgotać, a polewa biszkoptowa stanie się złotobrązowa. Łatwiej jest jednak upiec całość i podawać w pojedynczych kokilkach lub nawet szklankach parfait!

Słowa kluczowe: lato, owoce, jagody

Powiązane przepisy

  • Świeży brzoskwiniowy szewc
  • Cherry Crisp z burbonem
  • Ciasto z mieszanymi jagodami
  • Krucha brzoskwinia z jagodami z brązowym masłem