Post

Jelito jest rdzeniem zdrowego umysłu i ciała.

Często kojarzy nam się słowo bakterie z infekcją, ale czy wiesz, że większość w naszym wnętrzu jest dla nas korzystna? Nasza flora bakteryjna w jelitach zawiera biliony różnych bakterii, co oznacza, ż e mamy dziesięć razy więcej komórek bakteryjnych niż ludzkich1 . W rzeczywistości im bardziej zróżnicowane są bakterie, tym większe jest prawdopodobieństwo, ż e będziemy mieli zdrowe jelita.1

Zdrowe jelito może również wskazywać, jak bardzo jesteśmy zdrowi w ogóle. Rozumiemy teraz, że bakterie nie tylko biorą udział w naszym trawieniu,2 ale także są związane z wydajnością naszego systemu odpornościowego, tym jak bardzo jesteśmy głodni, naszym metabolizmem i jak dobrze śpimy w nocy. 2 Jeszcze bardziej interesujące jest to, że zaczynamy odkrywać wpływ, że słabe zdrowie jelit może mieć na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne, z niektórych badań patrząc na to, jak nasz mózg i jelita interakcji, co prowadzi do lęku i depresji, a nie jest również badania patrząc na nasze ryzyko stania się otyłym.3 Podczas gdy obecne badania otaczające zdrowie jelit jest w powijakach, istnieją dowody sugerujące, że może rzeczywiście istnieć związek między bakterie w naszym jelicie, a naszym zdrowiem.

Jedzenie, które spożywamy, jest konsekwentnie związane ze składem naszej mikrobioty jelitowej, a eksperci uważają, że niektóre pokarmy mogą wpływać na naszą mikrobiotę jelitową bardziej niż inne. 4,5 Osoby, które mają dietę wyższą w błonniku6 i żywności na bazie roślin, z mniej przetworzonej żywności i węglowodanów rafinowanych są bardziej prawdopodobne, aby mieć "dobre" bakterii jelitowych, które mogą być wyrzucone z równowagi przez złe diety lub długotrwałe stosowanie antybiotyków5,7. Dodatkowo, dodanie do diety żywych kultur może również pomóc przywrócić "dobre" bakterie, które chcemy. Istnieją szczególne szczepy bakterii występujących w naszym jelicie, w tym Bifidobacteria i Lactobacillus.8

Istnieje żywność, którą możemy spożywać, aby zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego, przykładem może być owies, cebula i czosnek. Dodatkowo, żywność taka jak jogurt i kapusta kiszona zawiera żywe kultury bakterii. 9 Jednak obecnie do supermarketu trafia więcej innowacyjnych produktów. Na przykład GoodBelly opracowało niedawno płatki zbożowe o wysokiej zawartości błonnika owsianego, które przyczyniają się do zwiększenia ilości kału w ramach zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia. Zboże jest również pokryte żywą kulturą Bifidobacterium lactis, która znajduje się w normalnym ludzkim jelicie.

Dopiero zaczynamy odkrywać korzyści, jakie nasza dieta może mieć dla naszego jelita i długotrwałego zdrowia, a ekscytujące będzie zobaczyć, jak rynek żywności może się zmienić, gdy zaczniemy rozumieć więcej. Panuje ogólna zgoda co do tego, że spożywanie zrównoważonej diety pełnej różnorodnych produktów pochodzenia roślinnego jest najlepszym sposobem na odżywianie naszego jelita, a pomocnym dodatkiem do diety mogą być także produkty żywnościowe o żywych kulturach.