Post

Odżywianie i płodność: Czy istnieje korelacja?

Płodność, czyli zdolność do wytwarzania zdrowego potomstwa, jest źródłem niepokoju od początku istnienia człowieka. Od najwcześniejszego czasu istniało pewne zrozumienie, że spożywane pokarmy mogą wpływać na ten tajemniczy proces. W wielu tradycyjnych kulturach na całym świecie kobiety zaczęły jeść specjalne potrawy, gdy chciały zajść w ciążę. Szczególnie cenione były bogate w składniki odżywcze organy zwierzęce, takie jak wątroba, szpik kostny, nadnercza i krew. W Szkocji żony rybaków z Galicji przygotowywały krakersy (głowy ryb wypchane owsikiem i siekaną wątrobę), aby zapewnić sobie gotową płodność. Niektóre pokarmy roślinne były również uznawane za przynoszące korzyści. Na przykład w Peru amerykańskie kobiety z Indii jadły makaka z warzyw korzeniowych, gdy chciały począć.

Początki medycyny zachodniej sięgają Greków. Próbując trochę współczującej magii, wierzyli, że moje ulubione świeże figi owocowe zwiększą płodność, ponieważ kształt dojrzałego owocu reprezentował kobiecość. Z pewnością ich najbardziej znany lekarz, Hipokrates, znał problem kobiecej niepłodności. Do poczęcia opowiadał się za specjalną dietą składającą się z: gotowanych gałązek sosny i białego wina, z selerem naciowym, nasionami kminku i kadzidłem, w towarzystwie gotowanego szczeniaka i ośmiornicy. Co więcej, leczenie nie było tylko dla kobiety. Przed próbą dla dziecka, mężczyzna został poproszony, aby być: trzeźwy i dobrze odżywione z odpowiednich pokarmów.

Teraz mogę wymienić tutaj niekończące się badania i mityczne wybory żywieniowe, ale pozwólcie mi przejść do tego, co możecie dzisiaj zrobić. W mojej klinice i online prawdopodobnie słyszałem, że każdy produkt spożywczy jest wymieniony jako dobry lub zły dla płodności, są setki stron online z sugestiami, ale co jest naprawdę oparte na dowodach i może rzeczywiście pomóc?

Kwestie związane z wagą

Chcę natychmiast poruszyć tę kwestię, ponieważ jest ona dobrze zbadana i udokumentowana, że waga odgrywa rolę w przypadku hormonów. Nadmiar zapasów tłuszczu może hamować poczęcie, wyzwalać wyższe męskie hormony i wpływać na proces owulacji. To samo dotyczy mężczyzn, proszę nie zapominać, że przy próbie poczęcia jest to kwestia 50/50! Kobiety o zdrowej wadze mają wyższe wskaźniki płodności niż te, które mają niedowagę lub nadwagę. Znaczna utrata wagi może zakłócić cykl menstruacyjny, podczas gdy nadwaga może wpływać na hormony regulujące owulację i ciążę. Dlatego też zaleca się, aby kobiety osiągnęły zdrową wagę przed zajściem w ciążę.

Dieta wysokoenergetyczna wiąże się również z obniżeniem płodności mężczyzn poprzez niekorzystny wpływ na fizjologię jąder. Jakość diety będzie miała wpływ na jaja samicy i spermę samca, więc jest to naprawdę wysiłek zespołowy. Jeśli pomyślisz o tym, że kobieta rodzi się ze wszystkimi jajami, jakie kiedykolwiek będzie miała, a męska sperma ma cykl 74 dni, więc jest to duża szansa na dobre życie i stworzenie silnych i zdrowych pływaków.

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health i Harvard Medical School opublikowali przegląd dotychczasowych badań, w których badano wpływ diety na płodność. Stwierdzili oni, że w przypadku kobiet próbujących zajść w ciążę w sposób naturalny (bez "wspomagających technologii rozrodczych", takich jak zapłodnienie in vitro), następujące witaminy i składniki odżywcze były związane z pozytywnym wpływem na płodność (1):

- kwas foliowy

- witamina B12

- kwasy tłuszczowe omega-3

- zdrowa dieta (np. dieta śródziemnomorska)

Badania wykazały również, że antyoksydanty, witamina D, produkty mleczne, soja, kofeina i alkohol okazały się mieć niewielki wpływ na płodność lub nie mieć go wcale. Teraz musimy pamiętać, że każdy jest wyjątkowy, jeśli chodzi o odżywianie, ale wydaje się, że żaden pojedynczy składnik odżywczy nie może tworzyć lub utrudniać cud. Trans tłuszczu i "niezdrowe diety" (te "bogate w czerwone i przetworzone mięsa, ziemniaki, słodycze i słodzone napoje") okazały się mieć negatywne skutki. Ponownie, nie oznacza to, że jest to rozstrzygające i dlatego proszę nie skupiać się tylko na powyższym. Istnieje całe mnóstwo sprzecznych dowodów na poparcie powyższego, ale także literatura, która to obala.

Sprzeczne dowody

Dużo o tym mówię na stronach Rhitrition i podcaście Food For Thought, ale jeśli spojrzysz wystarczająco mocno, to naprawdę znajdziesz badania za i przeciw wszystkiemu. Na przykład, napoje słodzone cukrem były związane z niższą płodnością u mężczyzn i kobiet, podczas gdy napoje dietetyczne lub soki owocowe miały niewielki wpływ (2). Inne badania wykazały nawet związki ze wspieraniem wysokiego spożycia fast foodów, a małe ilości owoców mogą powodować dłuższe zajście w ciążę niż osoby stosujące zdrowszą dietę! (3)

SKŁADNIKI ODŻYWCZE DLA PŁODNOŚCI 

Tłuszcze i węglowodany

Badanie Zdrowia Pielęgniarek II, które zostało przeprowadzone po ponad 116 000 kobiet (4), wykazało, że wyższe wskaźniki płodności u kobiet były związane z dietą bogatą w tłuszcze jednonienasycone (a nie tłuszcze trans) białka roślinnego (a nie zwierzęcego) i opartą na bogatych w błonnik węglowodanach o niskim IG.

U mężczyzn spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu (występujących w tłustych rybach) jest szczególnie ważne dla jakości i ilości spermy. Produkcja plemników poprawia się dzięki dietom bogatym w omega-3, ale zmniejsza się dzięki dietom bogatym w tłuszcze nasycone i trans. Orzechy są również uważane za korzystne dla jakości spermy (5)

Żelazo i Selen

Kobiety w wieku rozrodczym są często narażone na niedobór żelaza jeszcze przed poczęciem z powodu utraty krwi z powodu menstruacji, złej diety lub wielu wcześniejszych ciąż. Żelazo można znaleźć w chudym mięsie i drobiu. Dane z Badania Zdrowia Pielęgniarek II wskazują, że kobiety, które spożywały większe ilości żelaza niezjedzonego (żelazo ze źródeł roślinnych) z pokarmów takich jak orzechy, fasola i warzywa, są narażone na mniejsze ryzyko niepłodności owulacyjnej.

Niedobór lub nawet nadmiar żelaza lub miedzi może prowadzić do wadliwej spermatogenezy, zmniejszenia libido i uszkodzeń oksydacyjnych plemników z zaburzeniami płodności.

Selen jest jeszcze jednym pierwiastkiem śladowym, który wpływa na niepłodność zarówno męską, jak i żeńską. Niedobór selenu może być szczególnym problemem w niektórych obszarach geograficznych, które mają bardzo niski poziom selenu w glebie. Pokarmy bogate w selen obejmują orzechy brazylijskie, ostrygi, tuńczyk i kiełki pszenicy.

Trochę pola minowego? Nie mógłbym się bardziej zgodzić, pozwólcie mi podzielić to na kilka łatwych do strawienia porad opartych na dowodach i skorzystać z domowych wskazówek żywieniowych.

Kwas foliowy

U kobiet dieta prekoncepcyjna bogata w foliany wydaje się być również ważna dla jakości oocytów i ich dojrzewania, na które wpływ ma foliany w ograniczaniu całkowitego poziomu homocysteiny i zmniejszaniu ilości reaktywnych form tlenu. Foliany znajdują się w ciemnozielonych warzywach liściastych, takich jak brokuły i szpinak oraz w wielu różnych rodzajach roślin strączkowych.

Witamina D

W ostatnich latach zgromadzono również dowody na temat znaczenia wielu mikroelementów w płodności i poczęciu. Jednym z przykładów jest witamina D, rozpuszczalna w lipidach witamina, która może mieć znaczący wpływ na płodność.

U kobiet po raz pierwszy zwrócono uwagę na jej znaczenie w momencie wykrycia receptorów na tę witaminę w jajnikach, łożysku i endometrium. Kolejne badania sugerują, że główny wpływ na płodność może być przenoszony przez endometrium, a nie przez pęcherzyk lub oocyt.

U mężczyzn receptor witaminy D jest obecny w jądrach i plemnikach, a witamina D może być zaangażowana w działania akrozyny, które są krytyczne dla zapłodnienia. Witamina D jest w dużej mierze uzyskiwana w wyniku ekspozycji na słońce, ale można również znaleźć w niektórych produktach spożywczych, w tym sardynek, wątroby wołowej i żółtek jaj.