Post

Babeczki z truskawkowym ciasteczkiem

Przejdź do przepisu

Ulubiony letni deser w nowej formie, te babeczki z truskawkowym ciasteczkiem wypełnione są domowym nadzieniem truskawkowym i zwieńczone truskawkową bitą śmietaną z prawdziwych truskawek. To tak jakby jeść ciasto truskawkoweale bez widelca!

Opowiedz mi o tych babeczkach z truskawkowym ciasteczkiem

  • Smak: Truskawki są z przodu i w centrum w tym letnim przepisie pieczenia. Zamiast herbatników w prawdziwym ciastku truskawkowymużywamy maślanych babeczek waniliowych jako podstawy. Dla niezrównanego smaku wanilii, użyj czystego ekstraktu waniliowego i nasion zeskrobanych z 1/2 ziaren wanilii. Mój chrupek truskawkowy również łączy w sobie truskawki i wanilię - co za duet smakowy! Jeśli chcesz uzyskać rekomendację dotyczącą ziaren wanilii, używam i uwielbiam te ziarenka wanilii z Madagaskaru.
  • Tekstura: Są to cudownie wilgotne i miękkie babeczki z lekkim i kremowym lukrem z bitej śmietany. Mieszanina nadzienia gęstnieje na piecu i jest porównywalna do słodkiego i gęstego dżemu truskawkowego domowej roboty z kilkoma wspaniałymi kawałkami prawdziwych truskawek. To jest bardzo podobne do naszego domowego sosu truskawkowegotylko bardziej gęsty, ponieważ używamy go w babeczkach.
  • Łatwość: Jest to proste waniliowe ciasto, które nie wymaga użycia miksera. Jeśli myślisz, że babeczki waniliowe są łatwe, poczekaj, aż doświadczysz prostoty zarówno nadzienia, jak i polewy. Plus, część nadzienia jest zarezerwowana dla bitej śmietany, więc nie ma dodatkowego przygotowania do aromatyzowania polewy. Wygodne!

Wypełnianie tych babeczek z ciasta truskawkowego

Wypełnienie babeczek truskawkowych to kawałek (krótkiego) tortu. Po prostu wydrąż ostrym nożem w środku babeczki malutki otwór o głębokości 3/4 cala - nie musisz używać linijki ani niczego innego, upewnij się tylko, że nie trafisz w spód babeczki. Nałóż łyżeczką nadzienie truskawkowe. Na wierzchu babeczki połóż wycięty kawałek. Nie musi to wyglądać ładnie, ponieważ babeczki będziesz polewać bitą śmietaną. Nie używaj pipety do napełniania babeczek, ponieważ nadzienie jest dość gęste i grudkowate.

Jest to ta sama metoda, której używam do napełniania tych czekoladowo-karmelowo-kokosowych babeczek.

Bita śmietana truskawkowa domowej roboty

Pomiędzy babeczkami, nadzieniem i bitą śmietaną, przekonasz się, że bita śmietana jest najłatwiejsza. Jest ona podobna do naszej zwykłej bitej śmietanyale dodasz do niej trochę smaku. Ubij ciężką śmietanę, cukier i wanilię razem, a następnie włóż trochę domowego nadzienia truskawkowego. Zawsze uwielbiam ładne kawałki truskawek ukrywające się w jasnoróżowej bitej śmietanie.

Nałóż truskawkową bitą śmietanę na wierzch za pomocą łyżki lub nałóż ją dużą gałką za pomocą noża. Dla wykończenia, dodaj kilka plasterków truskawek. Możesz je nawet przygotować z okazji 4 lipca i dodać do nich kilka borówek.


Przegląd: Jak zrobić babeczki Truskawkowe Shortcake

Pełny przepis do wydrukowania znajduje się poniżej, ale przejdźmy przez niego szybko, abyś zrozumiał każdy krok zanim zaczniemy.

  1. Przygotuj nadzienie truskawkowe według poniższego przepisu. Jest ono bardzo gorące od razu po upieczeniu, więc pozwól mu ostygnąć, gdy babeczki będą się piec i stygnąć.
  2. Przygotuj się do zrobienia babeczek. Rozgrzej piekarnik i wyłóż foremki do muffinek.
  3. Przygotuj ciasto. To ciasto różni się nieco od naszych tradycyjnych babeczek waniliowych i zauważysz, że smakują one nieco bardziej maślanie i bogato. (Dzięki roztopionemu masłu!)
  4. Połącz składniki mokre i suche. Mieszaj, aż znikną grudki.
  5. Upiecz babeczki, a następnie całkowicie ostudź.
  6. Wypełnij babeczki.
  7. Przygotuj bitą śmietanę i udekoruj babeczki.

Więcej ulubionych przepisów z truskawkami

  • Babeczki truskawkowe z białą czekoladą
  • Ciasto truskawkowe
  • Babeczki pistacjowe z lukrem truskawkowym
  • Babeczka jagodowa
  • Ciasto truskawkowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki truskawkowe Shortcake

★★★★★ 5 z 8opinii
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Czas gotowania: 20
  • minut
  • Całkowity czas: 3 godziny (w tym chłodzenie)
  • Plon: 12 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

W 100% domowe ciasto truskawkowe w formie babeczek.


Składniki

Babeczki

  • 1 i 2/3 szklanki (209g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyże czki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyże czki sody
  • oczyszczonej
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1 filiżanka (200g) granulowanego cukru
  • 1/2szklanki (115g) niesolonego masła
  • , roztopionego i lekko ostudzonego
  • 2 białka jaj*
  • 1/4 fil iżanki (60g) kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu
  • (greckiego lub zwykłego jogurtu)
  • 3/4 szklanki (180ml) mleka*
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie:
nasiona wyskrobane z 1/2 ziarenka wanilii

Nadzienie truskawkowe

  • 2 szklanki truskawek pokrojonych w kostkę (około 10
  • średnich truskawek pokrojonych w drobną kostkę)
  • 1/2 szklanki (100g) granulowanego cukru
  • 2 łyżki stołowe (16g) skrobia kukurydziana
zmieszana z 2 łyżeczkami ciepłej wody, aby pozbyć się grudek

Truskawkowa Bita Śmietana

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) ciężkiej bitej śmietany
  • 3 łyżki stołowe (43g) granulowanego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • zarezerwowane 1/2 filiżanki nadzienia truskawkowego

Instrukcje

  1. Najpierw przygotujemy nadzienie truskawkowe:
  2. Truskawki umieścić w małym rondelku na średnim ogniu. Ciągle mieszać przez około 4 pełne minuty, aż truskawki puszczą sok. Dodaj cukier i płyn skrobi kukurydzianej/wody i kontynuuj mieszanie przez kolejne 2 minuty. Mieszanka będzie znacznie gęstsza. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać babeczki.
  3. Przygotować babeczki:
  4. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż formę do muffinów 12 foremkami do babeczek. Odstaw na bok.
  5. W średniej misce, ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok. W dużej misce ubij razem roztopione masło i cukier - masa będzie ziarnista. Wmieszaj białka, śmietanę/jogurt, mleko, ekstrakt waniliowy i nasiona wanilii (jeśli używasz), aż do połączenia.
  6. Powoli wmieszaj suche składniki do mokrych, aż nie będzie grudek. Ciasto będzie gęste.
  7. Rozdziel ciasto pomiędzy 12 foremek do babeczek i piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed nadzieniem i lukrem.
  8. Wypełnij babeczki:
  9. Używając ostrego noża, wytnij kółko/otwór w środku babeczki, aby stworzyć małą kieszonkę o głębokości około 1/2 cala. Łyżka 1 łyżeczka nadzienia truskawkowego wewnątrz i wierzch z kawałkiem babeczki, którą usunąłeś, aby uszczelnić. Powtórz czynność z wszystkimi babeczkami. Pozostanie Ci resztka nadzienia do wykorzystania w bitej śmietanie.
  10. Przygotuj truskawkową bitą śmietanę:
W dużej misce, ubij śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy razem na wysokich obrotach, aż zaczną się tworzyć sztywne szczyty, około 4 pełne minuty. Dodaj pozostałe nadzienie truskawkowe za pomocą dużej łyżki lub gumowej szpatułki. Polukruj babeczki truskawkową bitą śmietaną. Możesz mieć trochę pozostałej bitej śmietany. Podawaj babeczki schłodzone.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania:
  2. Babeczki można przygotować z wyprzedzeniem 1 dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej. Bita śmietana i nadzienie mogą być również przygotowane z jednodniowym wyprzedzeniem, przykryte i przechowywane w lodówce do czasu, aż będą gotowe do użycia. Resztki babeczek przechowywane są w lodówce przez 3 dni, szczelnie przykryte. Nieprzekrojone babeczki można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce.
  3. Mleko:
  4. Przepis testowany z niesłodzonym mlekiem migdałowym, a także z mlekiem pełnym. Każde mleko, mleczne lub nie, będzie dobrze tutaj.
  5. Pamiętaj, aby sprawdzić moje 10 wskazówek dla pieczenia najlepszych babeczek przed rozpoczęciem.

Słowa kluczowe:

babeczki z kruchego ciasta truskawkowego

Zobacz więcej przepisów na babeczki.

Przepisy powiązane

  • Babeczki truskawkowe z kremem truskawkowym
  • Babeczki truskawkowe z truskawkowym kremem maślanym
  • Babeczki Bananowo-Czekoladowe z Kremowym Lukrem Truskawkowym
  • Babeczki waniliowe dla dwojga