Post

Jaka jest zbyt duża ilość soli i jakie są skutki uboczne?

Więc, czym właściwie jest sól i czy to wszystko jest złe?

Sól (chlorek sodu), dobrze dyskutowany składnik odżywczy, jest niezbędny w wielu funkcjach organizmu, w tym w równowadze płynów i elektrolitów, funkcji mięśni i aktywności neuronów. Sód odgrywa centralną rolę w potencjale błonowym większości komórek oraz w potencjale czynnościowym skurczów mięśni . 

Sód może naturalnie występować w środkach spożywczych takich jak buraki, grzyby i mleko, ale jest on również dodawany do środków spożywczych w celu zachowania i smaku. Niestety, dieta z nadmiernym spożyciem soli jest przyczyną wysokiego ciśnienia krwi, które następnie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (CVD). Dlatego w Wielkiej Brytanii zaleca się, aby osoby dorosłe miały mniej niż 6g/dobę soli, co stanowi równowartość jednej łyżeczki . Celem zdrowia publicznego jest również zmniejszenie spożycia soli do 3g/dzień do 2025 r. jako metody zapobiegania chorobom układu krążenia; jest to główna przyczyna zgonów na świecie. Średnie spożycie soli w Wielkiej Brytanii wynosi około 8 g/dzień, co przekracza zalecenie. Potrawy bogate w sól mogą obejmować gotowe posiłki, zupy, sery i pikantne przekąski. Mimo że przemysł spożywczy w Wielkiej Brytanii odniósł sukces, zmniejszając o 20-30% ilość soli w swoich produktach, 80% naszego spożycia soli pochodzi z tych przetworzonych produktów spożywczych. 

Sól, ciśnienie krwi, choroby układu krążenia i zdrowie mózgu

Przeprowadzono szereg badań klinicznych, które potwierdziły związek między spożyciem soli a wzrostem ciśnienia krwi (nadciśnienie). Zasadniczo, spożycie soli zwiększa obecność sodu we krwi, który wciąga wodę do tętnic, tworząc dodatkowy płyn, który nerki z trudem usuwają, co prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi. Jest to bardzo podobne do tego, kiedy jemy słone przekąski i szybko potrzebujemy dużego łyka wody (kiedykolwiek zastanawialiśmy się, dlaczego dają ci słone orzeszki ziemne w pubie - więc kupujesz więcej drinków!). 

Długotrwała dieta bogata w sól może prowadzić do powstawania sztywniejszych i grubszych tętnic, aby poradzić sobie z dodatkowym płynem. Może to brzmieć dobrze, jednak grubsze tętnice zawężają przestrzeń, w której znajduje się krew i tlen, co dodatkowo zwiększa ciśnienie krwi. Uszkodzone tętnice mogą prowadzić do zmniejszenia ilości tlenu i krwi docierającej do serca i mózgu, poważnie naruszając te ważne dla życia organy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), wysokie ciśnienie krwi jest odpowiedzialne za 62% udarów i 49% choroby wieńcowej serca.  Uważa się, że wysokie spożycie soli może mieć bezpośredni i niezależny wpływ na ryzyko udaru mózgu, niezależnie od ciśnienia krwi. Aby jeszcze bardziej potwierdzić ten związek, wiele badań kontrolowanych wykazało, że zmniejszenie spożycia soli w diecie może zmniejszyć CVD. 

W odniesieniu do zdrowia mózgu, badanie przeprowadzone na szczurach wykazało, że dieta o wysokiej zawartości soli spowodowała upośledzenie funkcji poznawczych wywołane nadciśnieniem. Obejmowało to również spadek pamięci i objawy podobne do demencji u szczurów, dlatego sól może przyczynić się do chorób neurologicznych u ludzi. 

Czy różowa sól himalajska jest dla ciebie dobra?

Różowa sól himalajska stała się popularnym składnikiem ze względu na swój fantastyczny różowy kolor. Ten różowy kolor pochodzi w rzeczywistości ze śladowych minerałów, takich jak potas, magnez i wapń, które stanowią około 2% zawartości soli (98% to chlorek sodu). Pomimo tego, że ludzie twierdzą, że jest to zdrowsza sól, ze względu na bardzo małą zawartość tych śladowych minerałów, osoby, które zdecydują się na sól różową, prawdopodobnie nie odniosą żadnych znaczących korzyści ze względu na niewielkie ilości spożywanych substancji.

W niektórych krajach sól kuchenna jest jodowana w celu spełnienia wymagań dotyczących jodu. Jod jest minerałem ważnym dla produkcji hormonów tarczycy, potrzebnym do różnych funkcji w organizmie, takich jak rozwój mózgu, wzrost i zdrowy metabolizm. Jednak Wielka Brytania nie wprowadziła obowiązku stosowania soli jodowanej. Alternatywą dla soli stołowej byłoby zapobieganie sprzecznym poradom dotyczącym spożycia soli i utrzymanie głównego priorytetu zdrowotnego skoncentrowanego na ograniczeniu spożycia soli w celu zapobiegania nadciśnieniu tarczycy i chorobie niebieskiego języka.

Czy potas może osłabić działanie sodu? 

Co ciekawe, wysokie spożycie owoców i warzyw może mieć ochronny wpływ na nadciśnienie i przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia CVD. To właśnie zawartość potasu w owocach i warzywach ma odwrotny wpływ od sodu. 

Sól czy sód?

Na niektórych etykietach produktów spożywczych widać tylko zawartość sodu, a nie soli, co może być mylące! Aby przeliczyć sód na sól, należy pomnożyć ilość sodu przez 2,5, np. 1g sodu na 100g to 2,5g soli na 100g. Zalecane 6g soli na dzień odpowiada 2,4g sodu na dzień.