Post

Poważnie delikatne ciasteczka z melasy

Przejdź do przepisu

Domowe, miękkie ciasteczka z melasy

z pękatym wierzchem są bardzo kruche i doskonale przyprawione. Pozostają miękkie przez wiele dni - jeśli w ogóle wytrzymają - i zawsze są ulubionymi ciasteczkami świątecznymi.

Ciasteczka z melasą zawsze były dla mnie najlepszym wyborem, ponieważ przenoszą mnie do czasów dzieciństwa. Dorastałam pomagając mojej mamie w ich pieczeniu. Po obtoczeniu ciasta w cukrze i obserwowaniu ich pieczenia przez małe okienko piekarnika, moją słodką nagrodą było wgryzienie się w ciepłe ciasteczko świeżo wyjęte z pieca. Oprócz nostalgii, miękka tekstura w połączeniu z przytulną melasą stawia je ponad wszystkie inne ciasteczka.

Wybaczcie ciasteczka z kawałkami czekolady, nie ma nawet porównania.

Porównanie ciasteczek Molasses

Ponieważ są one ulubione, mam mnóstwo przepisów na ciasteczka gingersnap/molasses na mojej stronie internetowej i w moich książkach kucharskich. Większość z nich pochodzi z tego samego przepisu, z wyjątkiem odmiany chrupiącej. Sprawdźmy, co sprawia, że każde z nich jest niezaprzeczalnie pyszne:

  • Miękkie ciasteczka z białej czekolady z kawałkami melasy: Ciasteczka te, nafaszerowane wiórkami białej czekolady, są soczyście miękkie i mega kruche. Pokochasz połączenie przytulnych przypraw korzennych i białej czekolady.
  • Ciasteczka Karmelowe z Melasy: Łączymy melasę i karmel w tym marszczonym ciasteczku.
  • Miękkie ciasteczka Gingersnap Molasses Cookies: Te wyjątkowo miękkie ciasteczka są tłuste i puszyste!
  • Ginger Pistachio Cookies: Dodaję słone pistacje do klasycznego przepisu mojej mamy. Te imbirowe ciasteczka z melasy są miękkie, słone, słodkie i przyprawione. Znajdź ten przepis w książce kucharskiej Sally's Cookie Addiction.
  • Kruche ciasteczka z melasą: Kolejny ulubiony! Te są bardzo chrupiące. Jeśli szukasz chrupiących ciasteczek z melasy, to ten jest dla Ciebie - one rzeczywiście pstryknąć kiedy je złamać!

Gdybym miała wybierać, zawsze sięgnęłabym po przepis mojej mamy, który znajduje się w książce kucharskiej Sally's Baking Addiction. Nic nie może się równać z przepisem mamy.

Co sprawia, że te ciasteczka z melasy są inne?

Kolejny przepis na ciasteczka z melasą? Tak! Te ciasteczka różnią się od moich innych odmian, a oto dlaczego - są miękkie, pęknięty, i chewier niż wszystkie pozostałe

. Jako punkt wyjścia wykorzystałam mój tradycyjny przepis na miękkie ciasteczka z melasy (te słodkie, puchate!). Moim celem było uzyskanie bardziej płaskiego, kruchego ciasteczka przy zachowaniu tej samej miękkości. Aby to osiągnąć, użyłam tych samych składników, ale nieco zmieniłam proporcje:
  • Mąka: Zmniejszyłam znacznie ilość mąki, aby uzyskać bardziej płaskie ciasteczka.
  • Soda oczyszczona: Aby uniknąć super płaskiego i zbyt tłustego ciasteczka, zwiększyłam ilość sody oczyszczonej. Potrzebujemy tego uniesienia!
  • Przyprawy: Taka sama ilość. Ta staranna mieszanka imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków jest dokładnie tym, czego potrzebuje każde ciasteczko z melasą!
  • Masło, brązowy cukier, jajko, + wanilia: Te same ilości. Brązowy cukier jest to, co pomaga produkować najbardziej miękkie ciasteczka melasy kiedykolwiek. (W rzeczywistości, jest to pierwsza rzecz, którą zmieniłem przy tworzeniu moje kruche ciasteczka melasy).
  • Melasa: Zbyt dużo płynu w cieście ciasteczkowym spowoduje nadmierne rozprzestrzenianie się ciasteczek. Zmniejszyłam melasę o 1 łyżkę stołową, aby temu zapobiec. 1/4 szklanki melasy nadal zapewnia ciasteczkom cały pyszny melasowy smak, którego pragniesz w świątecznych ciasteczkach.

Misja zakończona. Te ciasteczka są mega kruche, mega miękkie i mega pękate!

Jakiej melasy mam użyć?

Na sklepowych półkach znajdziesz melasę o różnym stopniu intensywności, od jasnej melasy po blackstrap melasses. Idź na ciemną melasę, sprzedawaną również jako "solidna" melasa. Blackstrap melasses może być dość intensywna - nie piekę z nią zbyt często.

Nie pracuję z żadną z tych firm, ale wolę albo markę babci, Brer Rabbit marki, lub Wholesome! marki. Organiczna melasa Wholesome's jest super ciemna, więc sprawi, że Twoje ciasteczka będą nieco ciemniejsze. Zobaczcie, jak ciemny jest dzięki niej mój korzenny pierniczek. W przeciwieństwie do tego samego przepisu na ciasto (wilgotne piernikowe ciasto z przekąskami) zrobionego z marką Babci. Co za różnica w kolorze!

Jak zrobić miękkie ciasteczka z melasy

  1. Ubij suche składniki razem.
  2. Połącz mokre składniki razem.
  3. Wymieszaj mokre i suche składniki razem.
  4. Schłodź ciasto na ciasteczka. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  5. Uformuj ciasteczka w kulki. Użyj około 1 łyżki ciasta na jedno ciasteczko.
  6. Obtocz każdą kulkę w cukrze kryształowym. Oczywiście, aby się błyszczały!
  7. Upiecz. W trakcie pieczenia ciasteczka będą się nadymać, a następnie delikatnie opadać. To właśnie powoduje, że ciasteczka są tak znane i uwielbiane. Jeśli Twoje ciasteczka nie pękają, delikatnie uderzaj blachą z ciasteczkami o blat 2-3 razy, co pomoże tym ciepłym ciasteczkom rozprzestrzenić się i popękać na wierzchu. Zobacz przepis w kierunku #5.

Jest to wspaniały przepis, ponieważ ciasteczka pozostają naprawdę miękkie przez kilka dni (jeśli wytrzymają tak długo!).

Więcej przepisów na świąteczne ciasteczka

  • Christmas Cookie Sparkles
  • Czekoladowe ciasteczka z posypką
  • Ciasteczka owsiane z lukrem
  • Ciasteczka piernikowe
  • Ciasteczka cukrowe z brązowym masłem
  • Ciasteczka z miętą pieprzową
  • Ciasteczka neapolitańskie
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflaga ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona stałe serce stałe ikona

Poważnie delikatne ciasteczka z melasy

4,7 z 129 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godzina, 45 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny
  • Wydajność: 30-32 ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te bardzo miękkie ciasteczka z melasy są najbardziej delikatne i kruche od ciasteczek gingersnap!


Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki(281g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielony imbir
  • 1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździki mielone
  • 1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 3/4 szklanki(170g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2 szkl anki(100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki (50g) cukru granulowanego
  • 1/4 filiżanki (60ml) niesiarczanej lub ciemnej melasy
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

Wałkowanie

  • 1/3 fil iżanki(67g) granulowanego lub grubego cukru do posypania

Instrukcje

  1. Mąkę, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól wymieszamy razem do połączenia. Odłożymy na bok.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatką, ubijemy masło i oba cukry na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. Dodać melasę i ubijać aż do połączenia. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy i ubijać do połączenia, około 1 minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski.
  3. Na niskich obrotach, powoli wmieszaj suche składniki do mokrych, aż do ich połączenia. Ciasto będzie się lekko kleić. Przykryj ciasto szczelnie folią aluminiową lub plastikową i schładzaj przez 1 godzinę lub do 2-3 dni.
  4. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek.) Odłóż na bok.
  5. Wyjmij ciasto na ciasteczka z lodówki. Jeśli ciasto schładzało się dłużej niż 2 godziny, pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut. Ciasteczka mogą się nie rozłożyć w piekarniku, jeśli ciasto jest tak zimne. Z ciasta uformuj kulki, każda po 1 łyżce stołowej. Obtocz każdą z nich w cukrze pudrze i ułóż w odległości 3 cali od siebie na blasze do pieczenia. Piec przez 11-12 minut lub do momentu, aż krawędzie będą zwarte. Jeśli wierzchołki nie są popękane jak na zdjęciu, wyjmij blachę z piekarnika i delikatnie uderzaj nią o blat 2-3 razy. Pomoże to ciepłym ciasteczkom rozłożyć się i popękać na wierzchu. Wstawić z powrotem do piekarnika na 1 dodatkową minutę.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na stojak do całkowitego ostygnięcia.
  7. Ciasteczka pozostaną świeże przykryte w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasto na ciasteczka można przygotować i schłodzić w lodówce do 2-3 dni. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej, jeśli chcesz, przed podaniem. Nieupieczone kulki ciasta (przed obtoczeniem w cukrze) zamraża się dobrze do 3 miesięcy. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, rozgrzać piekarnik, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze. Piec zgodnie z instrukcją. Kliknij tutaj po moje wskazówki i sztuczki dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid, melasa, mata do pieczenia Silpat, blacha do pieczenia ciasteczek i stojak do studzenia.
  3. Koniecznie sprawdź moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek i moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Słowa kluczowe: miękkie ciasteczka z melasą, ciasteczka z melasą

Przepisy powiązane

  • Kruche ciasteczka z melasy
  • Miękkie ciasteczka Gingersnap Molasses Cookies: 4 sposoby
  • Karmelowe ciasteczka z melasą
  • Delikatne ciasteczka z białej czekolady z kawałkami melasy