Post

Kremowy lukier Cookie Dough

Przejdź do przepisu

Ciasteczkowy lukier

łączy w sobie prawdziwe, bezpieczne do spożycia ciasto ciasteczkowe z pysznym, kremowym, domowym kremem maślanym. Najpierw przygotuj ciasto ciasteczkowe, a następnie przełóż je do kremu maślanego. Nic dziwnego, że nie można się oprzeć temu lukrowi na ulubionym cieście lub babeczkach.

Zobacz moje przepisy na lukry, aby poznać więcej pomysłów na lukry i smaków.

Hurra dla Ciasteczkowego Ciasta

Ten przepis na lukrowanie ciasteczkowe pochodzi prosto od właścicielki DŌ Cookie Dough Confections, Kristen Tomlan. Kristen jest geniuszem stojącym za pierwszą jadalną piekarnią z ciasteczkami i, na szczęście, jest jedną z moich najdroższych przyjaciółek. Dzięki jej wspaniałomyślności mogę podzielić się z Wami jej ulubionym kremem z ciasteczek - przepisem z jej książki kucharskiej!

Książka kucharska Hello, Cookie Dough autorstwa Kristen Tomlan to spełnienie marzeń miłośników deserów. Książka ta zawiera zbiór 110 przepisów na pyszne desery dla piekarzy na każdym poziomie zaawansowania. Jest wypełniona dziesiątkami przepisów na bezpieczne do spożycia ciasteczka i smaki, a także niekończącymi się rozdziałami słodkich przysmaków, w tym brownies, ciast, ciasteczek, krówek i słodyczy śniadaniowych, a wszystko to skupione wokół naszego ulubionego smaku: ciasta ciasteczkowego! (Link do pięknej książki Kristen jest linkiem afiliacyjnym).

Opublikowałam jej babeczki z ciasteczkami na moim blogu i postanowiłam poświęcić kremowi z ciasta ciasteczkowego osobną stronę, na wypadek gdybyście chcieli użyć go do innych przepisów. W przeciwieństwie do innych lukrów z ciasta ciasteczkowego, ten przepis łączy w sobie krem i ciasto ciasteczkowe - nie jest po prostu "aromatyzowany" ciasteczkami. W każdym kęsie znajdują się prawdziwe kawałki ciasta.

Dlaczego pokochasz ten lukier z ciasteczkowego ciasta

  • od najpopularniejszej na świecie cukierni z ciasteczkami
  • łączy w sobie krem maślany i ciasto ciasteczkowe
  • całkowicie bezpieczny do spożycia
  • wykorzystuje podstawowe składniki
  • posypane brązowym cukrem i wypełnione mini wiórkami czekoladowymi

Ponadto, z tego przepisu można uzyskać dodatkowe

kawałki ciasta ciasteczkowego do dekoracji lub na przekąskę!

Bezpieczne do jedzenia Ciasto Ciasteczkowe

Ten lukier jest całkowicie bezpieczny do jedzenia, ponieważ używamy mąki poddanej obróbce termicznej i pasteryzowanych białek jaj. Więcej informacji o każdym z nich:

  1. Mąka: Surowa mąka może być nośnikiem bakterii E. coli, o ile nie zostanie poddana procesowi obróbki termicznej w celu zabicia bakterii. (Możesz kupić mąkę poddaną obróbce termicznej lub zapoznać się z moją instrukcją obróbki termicznej poniżej. Łatwo jest to zrobić w domu.
  2. Jaja: Kristen używa i zaleca używanie wyłącznie białek jaj w swoich przepisach na ciasto na ciasteczka. (Jako twórczyni oryginalnego jadalnego ciasta na ciasteczka, ufamy jej słowom!). Pasteryzowane białka jaj można kupić w kartonie w większości dużych sklepów spożywczych. Ja lubię markę AllWhites. Nie kupuj produktów, w których białka i żółtka są połączone, ponieważ nie są one zalecane do przepisów na ciasto ciasteczkowe. Możesz też samodzielnie pasteryzować białka - w sieci znajdziesz wiele łatwych poradników, jeśli dobrze poszukasz! Jeśli wolisz nie używać białek, zobacz moją uwagę poniżej.

Podoba mi się, że ten krem jest lekko słony, więc nie jest przesadnie słodki. Sam w sobie przypomina prawdziwe ciasto na ciasteczka. Użyj łyżki, aby połamać małe kawałki ciasta ciasteczkowego, a następnie ubij je w lukrze na niskich obrotach. Nie szkodzi, jeśli kawałki ciasta ciasteczkowego nie zostaną całkowicie połączone z kremem. (Bo dlaczego nie chciałbyś mieć w lukrze kawałków ciasta z niespodzianką?!).

Możesz rozprowadzić lukier na babeczkach za pomocą noża/ szpatułki do lukru lub za pomocą dużej okrągłej końcówki do dekoracji. Kawałki ciasta ciasteczkowego utkną w mniejszej końcówce. Ułóż je na dużej powierzchni!

Ciasteczkowy lukier najlepiej smakuje z:

  • Babeczki z ciasteczkowego ciasta
  • Babeczki waniliowe
  • Babeczki czekoladowe
  • Konfetti Cupcakes
  • Babeczki z masłem orzechowym
  • Ciasto białe
  • Ciasto czekoladowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczkowy lukier maślany (Cookie Dough Buttercream Frosting)

5 z 6 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas gotowania: 0 minut
  • Całkowity czas: 15 minut
  • Wydajność: 4-5 filiżanek
  • Kategoria: Desery
  • Metody: Mieszanie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ciasteczkowy lukier łączy w sobie prawdziwe, bezpieczne do spożycia ciasto ciasteczkowe z pysznym, kremowym, domowym kremem maślanym. Najpierw przygotuj ciasto ciasteczkowe, a następnie przełóż je do kremu maślanego. Przed rozpoczęciem pracy należy zapoznać się z uwagami do przepisu.


Składniki

Ciasto ciasteczkowe

  • 2 i 1/4 szklanki(281 g) mąki uniwersalnej poddanej obróbce termicznej*(łyżka i wyrównana)
  • 2 i 1/4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki sól
  • 3/4 szklanki(12 łyżek; 170 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 1/3 szklanki (80 ml) pasteryzowanych białek jaj, w temperaturze pokojowej*.
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 fil iżanka (180g) małych, półsłodkich wiórków czekoladowych

Krem maślany

  • 1 fil iżanka (2 laski; 230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka stołowa śmietany lub mleka
  • 1 łyżeczka sól
  • 3 filiżanki(360g) cukru pudru, przesianego

Instrukcje

  1. Ciasto: W średniej misce wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą i sól. Odstawić. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego z łopatkami, ubij masło na średnich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe (około 2 minuty). Dodać brązowy cukier i miksować na średnich obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy, przez około 3 minuty. Używając gumowej łopatki, zeskrobać boki i dno miski, jeśli to konieczne. Dodaj pianę z białek i ekstrakt z wanilii i miksuj do całkowitego połączenia, około 2 minut.
  2. Dodaj połowę mieszanki mąki i mieszaj na małym ogniu, aż zniknie proszkowata konsystencja mąki, około 15 sekund. Natychmiast dodaj resztę mąki i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij miskę z miksera i użyj gumowej szpatułki, aby wmieszać wiórki czekoladowe.
  3. Zamroź lub włóż do lodówki ciasto na ciasteczka, gdy będziesz przygotowywać część przepisu dotyczącą kremu maślanego.
  4. Przygotować krem maślany: Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w końcówkę z łopatkami, ubijaj masło w dużej misce na średnich obrotach przez 3 minuty lub do uzyskania jasnej, puszystej i całkowicie gładkiej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy, mleko i sól, a następnie ubijaj do połączenia składników. Używając gumowej łopatki, zeskrobać boki i dno miski, jeśli to konieczne. Dodaj cukier puder, a następnie ubijaj na niskiej prędkości przez 15 sekund. Przełącz na średnio-wysoką prędkość i ubijaj lukier, aż będzie bardzo lekki i puszysty, około 4-5 minut. W miarę ubijania powietrza lukier będzie nabierał coraz jaśniejszego koloru.
  5. Podziel ciasto ciasteczkowe na ćwiartki (jeśli chcesz, zachowaj wystarczająco dużo ciasta, aby zrobić małe kulki ciasta ciasteczkowego do dekoracji wierzchu tortu/ciasteczek - lub zachowaj trochę na przekąskę, ciasta ciasteczkowego jest dużo). Gdy mikser pracuje na średnich obrotach, dodaj kawałki ciasta ciasteczkowego. Mieszaj tylko do momentu połączenia - niektóre kawałki mogą pozostać.
  6. Frosting można rozprowadzić na cieście lub babeczkach za pomocą noża lub szpatułki do lukru, albo nałożyć go za pomocą dużej okrągłej końcówki do dekoracji. (Kawałki ciasta ciasteczkowego utkną w mniejszej końcówce).
  7. Użyj natychmiast lub przykryj szczelnie i przechowuj do 1 tygodnia w lodówce lub do 3 miesięcy w zamrażarce. Po zamrożeniu rozmrozić w lodówce, a następnie ubić lukier na średnich obrotach przez kilka sekund, aby znów był kremowy. W razie potrzeby dodanie odrobiny śmietany lub mleka pomoże ponownie rozrzedzić rozmrożony lub przechowywany w lodówce lukier.

Uwagi

  1. Mąka poddana obróbce termicznej: patrz uwagi/instrukcje pod przepisem lub kup ją w Internecie.
  2. Pasteryzowane białkajaj: Pasteryzowane białka jaj można kupić w kartonie w większości dużych sklepów spożywczych. Ja lubię markę AllWhites. Nie kupuj produktów, w których białka i żółtka są połączone, ponieważ nie są one zalecane do ciasteczek. Możesz też samodzielnie pasteryzować białka - w sieci znajdziesz wiele łatwych poradników, jeśli dobrze poszukasz! Jeśli wolisz nie używać białek, możesz zastąpić je 2 łyżkami skrobi kukurydzianej ubitej z 1/3 szklanki mleka o temperaturze pokojowej. Najlepsze jest pełne mleko, ale 2% lub nawet mleko bez dodatków mlecznych też się nadaje.
  3. Ilość: Ten przepis wystarczy na 14-16 babeczek, placek o wymiarach 9×13 cali lub dwuwarstwowy tort. W przypadku tortu 3-warstwowego zalecam 1,5-krotne wykorzystanie przepisu, aby mieć pewność, że wystarczy na każdą warstwę.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Hello, Cookie Dough autorstwa Kristen Tomlan.

Słowa kluczowe: ciasto na ciasteczka z kawałkami czekolady

Jak podgrzać mąkę

Opcja 1 - mikrofalówka

  1. Możesz poddać obróbce termicznej cały worek mąki lub tylko ilość potrzebną do przygotowania jednego przepisu. Jeśli podgrzewasz tylko tyle, ile potrzeba do przepisu, dodaj dodatkowe 1/2 - 1 filiżankę, aby mieć pewność, że jest jej wystarczająco dużo.
  2. Umieść mąkę w misce nadającej się do mikrofalówki i podgrzewaj na wysokim ogniu przez 30 sekund, zatrzymując się i mieszając po każdej z nich. Dobrze wymieszaj, aby upewnić się, że żadna część mąki się nie przypaliła. Za pomocą termometru z odczytem bezpośrednim sprawdź mąkę w kilku miejscach, aby upewnić się, że osiągnęła temperaturę 165°F (74°C). Jeśli w jednym miejscu odczyt będzie niższy, wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 30 sekund, aż mąka będzie gotowa.
  3. Odmierz potrzebną ilość mąki i użyj jej w przepisie, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Opcja 2 - Piekarnik

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 300°F (149°C). Rozsyp więcej mąki, niż wymaga tego przepis, na natłuszczonej blasze z obręczą, takiej jak forma do pieczenia o wymiarach 9×13 cali lub 9×9 cali. Następnie postępuj podobnie jak w przypadku metody mikrofalowej, mieszając i sprawdzając temperaturę w 2-minutowych odstępach. Pamiętaj, aby sprawdzić wiele miejsc mąki, aby upewnić się, że cała osiągnęła temperaturę 165°F (74°C).
  2. Jeśli część mąki przywiera do dna lub boków patelni, nie przejmuj się, po prostu ją tam zostaw. I tak użyłeś więcej mąki, niż było potrzebne w przepisie. Nie zeskrobuj jej, ponieważ spowoduje to dodanie małych grudek do ciasta.
  3. Jeśli mąka jest bardzo zbita, być może Twój piekarnik jest zbyt gorący. Rozdrobnij ją palcami lub wsyp całą mąkę do miski i ubij ją. W razie potrzeby odrzuć kawałki.
  4. Odmierz potrzebną ilość mąki i wykorzystaj ją w przepisie, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Przepisy pokrewne

  • Babeczki z ciasteczkowego ciasta
  • Ciasteczkowe precelki
  • Ulubiony krem czekoladowy
  • Ulubiony krem maślany waniliowy (American Buttercream)