Post

Pełnoziarniste Muffiny Jabłkowo-Cynamonowe

Przejdź do przepisu

Obfite, zdrowe i sycące pełnoziarniste muffiny wypełnione słodkimi jabłkami i dużą ilością cynamonowej przyprawy!

A tak przy okazji, bez

dodatku cukru rafinowanego. (!!!)

Tak, poszłam tam. Passa zdrowej dobroci trwa. I zgadnijcie co? Kevin uwielbiał te muffiny. Ani przez chwilę nie zdawał sobie sprawy, że hello... są (1) pełnoziarniste, (2) wypełnione owocami i (3) nie zawierają cukru.

Ale zanim przejdę do muffinek: czy tylko mi się wydaje, czy ten tydzień przeleciał mi w żółwim tempie? Skrobnij. Bardziej jak ślimak. Niezależnie od tempa, bądźmy wszyscy wdzięczni, że weekend już jest i czas się rozgrzać i wylegiwać ze zdrowymi jabłkowo-cynamonowymi muffinkami na talerzach.

Zimny niezbędnik pogodowy właśnie tutaj! ↓

Jak już pewnie wiecie, nie przepadam za muffinami. Zwłaszcza jeśli chodzi o muffiny zdrowej odmiany. Czekoladowo-bananowe przypominające brownies (serio, próbowaliście ich?), truskawkowo-czekoladowe z szokująco niską liczbą kalorii i te chude bananowo-borówkowe muffiny, które o tej porze roku zyskują coraz więcej zwolenników. Rozświetlone muffiny są jak masło orzechowe do mojej galaretki. Posypka do mojego tortu urodzinowego. Maratony Netflixa do moich weekendów. Krótko mówiąc: nie mogę bez nich żyć.

Pozwólcie więc, że pokażę Wam nowy sposób na ich przygotowanie, w stylu jabłkowo-cynamonowym.

Dzisiejsze muffiny zostały zaadaptowane z moich prostych porannych muffinów chałwowych, które mają w sobie mnóstwo smakołyków, takich jak starte jabłka, starta marchewka, rodzynki, orzechy itp. Gęste: ciasto marchewkowe, ale rozjaśnione. W dzisiejszej wersji jabłkowo-cynamonowej pomijamy tartą marchewkę i zmieniamy kilka innych składników. Aby utrzymać je na lżejszej stronie, używam mieszanki sosu jabłkowego i oleju. W ten sposób muffiny zachowują swoją wilgotną, bogatą konsystencję, ale nie są obciążone tłuszczem. Czasami zauważam, że zastąpienie całego

tłuszczu w przepisach na muffiny skutkuje gumowatą konsystencją. Używam w nich roztopionego oleju kokosowego, ale możesz użyć oleju rzepakowego lub roślinnego.

Inne zdrowe supergwiazdy: mąka pełnoziarnista (tak dla tego!) i jabłka. Muffinki zyskują dużo smaku i słodyczy dzięki startym jabłkom, więc sugeruję użyć słodszej odmiany. I, oczywiście, odmiany, którą uwielbiasz, ponieważ będziesz czuć dużo jabłek. Ja używam Pink Lady lub Fuji.

Również w środku: czysty syrop klonowy. Żaden z tych syropów śniadaniowych! Prawdziwy, dla skoncentrowanego smaku. Syrop klonowy w muffinach to moja nowa rzecz. Zastępuje potrzebę rafinowanego cukru. Nie są to super słodkie

muffiny, więc jeśli uwielbiasz wysokocukrowe rzeczy, tutaj będziesz za nimi tęsknić. Dużo słodyczy pochodzi z jabłek, więc ponownie - dlatego namawiam Was do użycia słodszej odmiany.

Mamy też dużo cynamonu, trochę ziela angielskiego i posiekane pekany, które dodają pysznych przypraw i dobroci.

Wiecie, że pełnoziarniste muffiny smakują zupełnie nieciekawie? Nie chcesz nawet tracić czasu. Albo kalorii. W tym przypadku tak nie jest. Z tymi wszystkimi słodkimi kawałkami jabłek przepełniającymi każdy kęs, magicznym syropem klonowym, mocnym zielem angielskim, wirującym cynamonem i redukującym tłuszcz sosem jabłkowym... jest tak wiele do kochania. W każdym pojedynczym ciepłym, przytulnym, zdrowym, nierafinowanym cukrem, pełnoziarnistym kęsie. Właśnie opisałam je jako przytulne .

I jest mi z tym dobrze.

Więcej ulubionych przepisów na muffiny

  • Muffiny jagodowe z polewą Streusel
  • Muffiny bananowe
  • Muffiny czekoladowe
  • Muffiny czekoladowo-bananowe pełnoziarniste
  • Muffiny z kruchego ciasta dyniowego
  • Muffiny Morning Glory
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Muffinki pełnoziarniste jabłkowo-cynamonowe

4.8 z 34 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 24 minuty
  • Całkowity czas: 40 minut
  • Plon: 15 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te zdrowe, proste i niesamowite pełnoziarniste jabłkowo-cynamonowe muffiny są zrobione bez rafinowanego cukru.


Składniki

  • 2 szklanki(245g) mąki pełnoziarnistej*(łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamon mielony
  • 1/2 łyżeczki ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/2 filiżanki(64g) posiekanych pekanów*
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki (160ml) czystego syropu klonowego (nie syropu śniadaniowego, prawdziwego)*.
  • 1/3 szkl anki (80ml) oleju roślinnego, rzepakowego lub roztopionego olejukokosowego
  • 1/3 szklanki (60g) gładkiego niesłodzonego sosu jabłkowego*
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 2 filiżanki (240g) rozdrobnionego/ startego jabłka (około 2 jabłek)*.

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 425°F (218°C)6. Spryskaj formę do muffinów z 12 otworami sprayem zapobiegającym przywieraniu lub użyj foremek do babeczek. Z tego przepisu wyjdzie 15 muffinów, więc przygotuj drugą formę do muffinów z 3 foremkami.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie, sól i orzechy pekan razem, aż do połączenia. Odłóż na bok. W średniej misce, ubij jajka, syrop klonowy, olej, applesauce i wanilię razem, aż do połączenia. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać kilka razy, a następnie dodać starte jabłko. Wszystko razem delikatnie złożyć, aż do połączenia i nie pozostaną kieszenie z mąki.
  3. Łyżeczką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je aż do samej góry. Piec przez 5 minut w temperaturze 425, a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 18 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 23-24 minuty, mniej więcej. (W przypadku mini muffinek, piecz 11-14 minut w temperaturze 350°F (177°C)). Pozwól muffinom ostygnąć przez 5 minut w formie, a następnie przenieś je na druciany stojak, aby kontynuować chłodzenie.
  4. Muffiny zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a następnie można je przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Dla dłuższego przechowywania, zamrozić muffiny na okres do 3 miesięcy. Pozostawić do rozmrożenia na noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, jeśli chcesz.
  2. Mąka: 2 filiżanki białej mąki pszennej, mąki pszennej pełnoziarnistej lub uniwersalnej mąki również.
  3. Pekany: Zamiast pekanów, spróbuj posiekane orzechy włoskie lub nawet nasiona słonecznika. Lub pominąć całkowicie. Jeśli używasz orzechów, to opiekaj je przez 10 minut w temperaturze 300°F (148°C).
  4. Substancja słodząca: Możesz użyć miodu zamiast syropu klonowego, ale smak będzie inny. Klon świetnie współgra z jabłkowym cynamonem!
  5. Sos jabłkowy: Zamiast sosu jabłkowego użyj dodatkowo 1/3 szklanki oleju.
  6. Jabłka: Użyj słodszej odmiany jabłek, które kochasz. Używałem Pink Lady i Fuji. Oba fantastyczne w tych.
  7. Dlaczego początkowa wysoka temperatura? Gorący wybuch powietrza będzie wiosna górę muffin szybko, a następnie wewnątrz muffin może piec przez resztę czasu. Dzięki temu muffinki urosną ładne i wysokie.
  8. Informacje żywieniowe: Używając kalkulatora SparkRecipes, te muffiny wychodzą na 184 kalorii, 8g tłuszczu, 25g węglowodanów każdy.
  9. Zaadaptowane z Prostych muffinów Morning Glory.

Słowa kluczowe: jabłkowo-cynamonowe muffiny, pełnoziarniste muffiny jabłkowe

Przepisy powiązane

  • Pełnoziarniste muffiny bananowo-orzechowe
  • Pełnoziarniste mini muffiny dyniowe
  • Wegańska granola jabłkowo-cynamonowa
  • Pełnoziarniste Muffiny Bananowe z Podwójną Czekoladą