Post

Przerwa na kawę!

Ostatni raz zameldowałam się z osobistą aktualizacją prawie rok temu!

We wrześniu zeszłego roku miałam 2-miesięcznego, prawie 3-letniego staruszka, nasz 12-letni pies rodzinny właśnie umarł, a ja dostosowywałam się do życia z dwójką małych dzieci. To było... ciężkie!

A teraz - nagle, jak się wydaje - nasza najmłodsza właśnie skończyła 1 rok życia. Elise raczkuje, ząbkuje, śmieje się, bawi, podciąga się, mówi mama, i wszystkie te cudowne rzeczy, których dzieci i rodziny doświadczają w tym pierwszym roku. To było takie ekscytujące przeżywać te chwile na nowo, ale w nowy sposób, ponieważ obie dziewczynki są tak różne i ponieważ nasza najstarsza jest teraz starszą siostrą.

Wiem, że jesteś tu dla pieczenia, więc pochwalmy się tym tortem z okazji 1 urodzin. ????

Tort na 1. urodziny

Zrobiłam 6-calowy tort bananowy, używając mojego ciasta na muffiny bananowe. Dodałam kolejne 2 łyżki mleka, aby rozrzedzić ciasto, użyłam opcji roztopionego oleju kokosowego i posłodziłam cukrem kokosowym. Jeśli chodzi o desery i wypieki, to jest to nieco zdrowszy przepis. Podzieliłam ciasto pomiędzy 3 6-calowe patelnie. (Zobacz mój post na blogu o ciastach 6-calowych, aby poznać szczegóły).

Do lukru użyłam mojego przepisu na kremowy lukier serowy, ale usunęłam 1/2 szklanki cukru pudru, żeby nie był tak słodki. Dodałam liofilizowane truskawki w proszku do połowy lukru. Pamiętasz ten truskawkowy lukier? Ta sama metoda. Zmiel 1/2 filiżanki liofilizowanych truskawek na 1/4 filiżanki proszku, a następnie dodaj go do połowy kremowego lukru serowego. Użyłam też zwykłego lukru truskawkowego na torcie urodzinowym mojego najstarszego. To zawsze jest hit. Ponownie użyłam tego samego toppera do tortu. Żółty stojak na tort pochodzi z Home Goods!

Do zrobienia lukru użyłam dużej okrągłej końcówki do dekoracji, aby uformować pierścienie z naprzemiennego lukru wokół boków i na górze. Następnie użyłam skrobaczki, aby wszystko wygładzić. Ten wygląd nazywany jest "pasiastym tortem", ale mój nie jest tak schludny jak większość profesjonalnych tortów! Był bardzo prosty, ale zabawny, co było moim celem.

Do dekoracji użyłam tych naturalnie kolorowych posypek. UWIELBIAM JE! Sprawiają, że wszystkie desery są takie zabawne. Mój najstarszy uwielbia gwiazdki. Zrobiliśmy też cukrowe ciasteczka z tą samą posypką. Świętujemy ponownie w ten nadchodzący weekend. Mnóstwo zabawy!

Mówiąc o truskawkach i ciastkach, odkryłam nową piekarnię online o nazwie Blondery. Ta wirtualna piekarnia, będąca w 100% własnością kobiet i mniejszości narodowych, znana jest z wyjątkowych ciasteczek Blondie. Właścicielka i profesjonalna szefowa cukierni, Auzerais Bellamy, skontaktowała się ze mną i poinformowała mnie o najnowszym letnim łakomstwie: 11-warstwowym cieście truskawkowym i odpowiadających mu słoiczkach. Są one bezglutenowe, z truskawkowymi ciasteczkami, kremem chantilly, kremem maślanym i wieloma innymi dodatkami. Otrzymanie jednego z nich było wyjątkowym przeżyciem, a każda łyżeczka smakowała jak czysty luksus. (Nie sponsorowane, szczerze uwielbiam!) Jej menu jest dość popularne, ale pamiętajcie o Blondery, gdy potrzebujecie wyjątkowego i specjalnego przysmaku na jakąś okazję. Możecie również śledzić Blondery na Instagramie!


Poznaj Simona

Kolejna porcja ekscytujących wiadomości! Chciałabym Wam przedstawić naszego nowego szczeniaka rasy owczarek niemiecki, Simona. Przyjęliśmy Simona z ratowania kilka miesięcy temu i jesteśmy tak zakochani w tym słodkim, przytulnym chłopcu. Przyszedł od wspaniałej rodziny zastępczej z małymi dziećmi i innym psem, więc pasował do nas. Ma 6 miesięcy i waży około 50 funtów. Będzie dużym chłopcem! On i Franklin, nasz 5-letni pies, dogadują się cudownie. Franklin był bardzo smutny, kiedy Jude zmarł, ale to z pewnością postawiło go na nogi. Są nierozłączni! A Simon jest już większy od Franka.


Spowolnienie!

Wszystko było zajęte z dwójką małych dzieci i teraz z dwoma dzikimi psami! Nigdy nie byłam świetna w zachowaniu równowagi między pracą a życiem prywatnym, ale w tym roku postanowiłam twardo trzymać się tych granic. Po raz pierwszy od 10 lat, w końcu wzięłam czas, aby zwolnić! (W grudniu tego roku będę blogować od 10 lat. Szaleństwo!)

Innym powodem, dla którego spowolniłem treści i wstrzymałem się z różnymi mediami społecznościowymi jest to, że mój zespół i ja pracujemy nad czymś bardzo ekscytującym. Mamy zupełnie nowy projekt strony internetowej, który ukaże się jeszcze tego lata. Prace nad nią trwały prawie 2 lata, ponieważ od tego czasu przyjmowaliśmy opinie czytelników, aby poprawić funkcjonalność strony i ogólne wrażenia. W końcu wszystko zaczyna się układać i nie mogę się doczekać, aby podzielić się szczegółami już wkrótce! Aktualizujemy wiele starszych postów, odświeżam stare zdjęcia i staram się, aby była to najlepsza strona, jaka może być dla Was.

Jedna nowa funkcja już została wprowadzona: kiedy zapiszesz się na moją listę mailową, będziesz automatycznie otrzymywać najpopularniejsze przepisy i posty!

I niespodzianka! Książka kucharska!

I podczas gdy ja rozsypuję dzisiaj wszystkie fasolki (dzięki za słuchanie/czytanie!), mogę równie dobrze powiedzieć Wam wszystkim, cudownym piekarzom, że pracuję nad propozycją mojej czwartej książki kucharskiej!!!! To jeszcze jeden powód, dla którego byłam tak cicho tutaj!!!! Zwolnienie tempa i wzięcie wolnego czasu było nie tylko tym, czego potrzebowałam na poziomie osobistym, ale również zawodowym. Czasami potrzebujesz czasu i przestrzeni, aby określić plan, ścieżkę lub cel. To właśnie dałam sobie w tym roku i teraz nigdy nie byłam bardziej podekscytowana projektem! A ja nigdy nie czułam się bardziej zainspirowana.

Pamiętajcie, że podróż do książki kucharskiej #4 będzie bardzo długa, ponieważ muszę faktycznie skończyć moją propozycję, zanim będę mogła przejść do następnych kroków. (W tym... przetestowanie wszystkich przepisów i napisanie całej książki kucharskiej.) Bądźcie na bieżąco, ponieważ będę nadal dzielić się aktualizacjami książki kucharskiej, kiedy tylko będę je miała!


Kilka fajnych rzeczy, na które warto czekać, nawet jeśli nie będę publikować postów tak często! Mam nadzieję, że będę kontynuować takie aktualizacje, ale staram się, aby wszystko było tylko o pieczeniu. Dziękuję, że tu jesteście i nie zapomnijcie o lipcowym Sally's Baking Challenge. Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć wszystkie Wasze wypieki!

Przepisy powiązane

  • Przerwa na kawę
  • Przerwa na kawę
  • Tort urodzinowy
  • Ciasteczka cukrowe z posypką