Post

Czy soja jest dobra czy zła dla twojego zdrowia?

Soja jest rodzajem roślin strączkowych, pochodzącym z Azji i spożywanym na różne sposoby, najbardziej znanym w postaci mleka sojowego i tofu. Najczęściej można je znaleźć w: jogurtach, soi, serach, substytutach mięsa, takich jak kawałki kurczaka i wyżej wymienionych.

Czy należy je uwzględnić w przypadku stosowania diety roślinnej?

Soja jest niezwykle gęsta odżywczo, więc jest wspaniałym składnikiem diety roślinnej, dostarczającym dobrej jakości białko, co może być czasami trudne do zrozumienia, jeśli jest się nowym użytkownikiem tego sposobu odżywiania. Ma oczywiście wiele innych składników odżywczych, na przykład jedna filiżanka edamamamu (155 g) zawiera: 189 kalorii 11,5 grama węglowodanów, 16,9 grama białka, 8,1 grama tłuszczów (z tego, co nazywamy zdrowymi tłuszczami), 8,1 grama błonnika, witaminę C, witaminę K, tiaminę, ryboflawinę, folię, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, mangan, miedź.

Ile soi powinniśmy jeść?

Nie ma dokładnego limitu, a wszelkie błędne informacje wydają się wynikać ze słabych badań przeprowadzonych na zwierzętach, które dostarczają bardzo słabych dowodów, podczas gdy wiele badań przeprowadzonych na ludziach dowiodło, że soja może być korzystna dla menopauzy, cholesterolu i płodności. Ostatecznie, bądź rozsądny i używaj soi jako źródła białka podczas posiłku i trzymaj się zalecanych rozmiarów porcji na opakowaniach lub używaj wyciągniętej dłoni.

Czy powinniśmy unikać przetworzonych fast foodów, w których jest soja?

Słowo przetworzone odnosi się do każdej żywności, która została poddana transformacji i procesowi, tofu jest zatem technicznie również przetwarzane, można cieszyć się różnymi formami żywności sojowej w diecie w umiarkowanym stopniu tylko trzymać się rozsądnej różnorodności i sugestie dotyczące podawania.

Czy soja jest dla ciebie dobra czy zła?

To może być skomplikowane, a internet jest pełen wprowadzających w błąd informacji. Obecnie istnieje naukowa zgoda co do tego, że kontrowersje wokół możliwości wywoływania przez izoflawony złych skutków ubocznych u ludzi napędzane są jedynie wynikami badań laboratoryjnych lub badań na zwierzętach z wykorzystaniem czystych izoflawonów lub wysokich dawek. Powszechnie wiadomo, że metabolizm izoflawonów u zwierząt przebiega w inny i znacznie bardziej efektywny sposób niż u ludzi, a wyniki takich badań nie mogą być porównywane z żadnymi wynikami badań na ludziach. Ponadto, stosowanie wysokich dawek czystych izoflawonów nie może być porównywane ze spożywaniem izoflawonów z całych produktów sojowych, ponieważ dostarczają one mniejsze ilości i stanowią połączenie wielu biologicznie aktywnych cząsteczek. Kompleksowe przeglądy przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Światową Organizację Zdrowia wskazują, że żywność sojowa jako część zdrowej, zrównoważonej diety jest bezpieczna.

W rzeczywistości, soja jest głównym źródłem izoflawonów w diecie. Duża szklanka napoju sojowego (250ml) dostarczy około 25mg izoflawonów, ale nie wszystkie produkty sojowe zawierają izoflawony, przy czym niektóre metody przetwarzania usuwają 80-90% izoflawonów, jak w przypadku izolowanego białka sojowego. Izoflawony są często określane jako fitoestrogeny, ponieważ mają budowę chemiczną podobną do ludzkiego hormonu estrogenowego. Jednak obecnie jest dobrze ugruntowane, że w ludzkim organizmie izoflawony nie zachowują się jak ludzki hormon estrogen: są one słabsze, mają wpływ tylko na niektóre tkanki ciała i w niektórych sytuacjach mogą mieć efekt przeciwny do estrogenu. Izoflawony mogą pomóc zmniejszyć objawy menopauzy.

Czy jedzenie żywności sojowej przyczynia się do wylesiania?

Nowe zalecenia dietetyczne rządu, Eatwell Guide (2016), wyraźnie zaleca znaczącą zmianę w kierunku bardziej roślinne jedzenie zarówno dla zdrowia narodu, jak i bardziej zrównoważonej planety. Ponad 75% przewodnika Eatwell Guide jest zdominowane przez pokarmy roślinne, z najbardziej znaczącą zmianą na część białkową, gdzie białka roślinne są zalecane zamiast białek zwierzęcych. Ponieważ soja stanowi źródło wysokiej jakości białka, jest to idealna opcja dla narodu. (BDA Fact Sheet, 2017)

Czy jedzenie soi może wpływać na poziom męskich hormonów i testosteronu?

Ponieważ soja zawiera fitoestrogeny, mężczyźni mogą martwić się o włączenie jej do swojej diety. Badania [1] nie wskazują jednak, aby soja miała negatywny wpływ na produkcję testosteronu u mężczyzn. W przeglądzie 15 badań przeprowadzonych u mężczyzn, spożycie pokarmów sojowych, białek w proszku lub suplementów izoflawonowych do 70 g białka sojowego i 240 mg izoflawonów sojowych dziennie nie wpłynęło na poziom wolnego testosteronu lub testosteronu całkowitego. Co więcej, soja może zmniejszać ryzyko [2]raka gruczołu krokowego u mężczyzn. W przeglądzie [3]z 30 badań stwierdzono, że wysokie spożycie soi wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju tej choroby. 

Czy soja może zakłócać naszą funkcję tarczycy?

Przegląd 14 badań potwierdził, że nie ma szkodliwego wpływu spożycia żywności sojowej u zdrowych ludzi z prawidłowo funkcjonującą tarczycą. Pokarmy sojowe nie zakłócają funkcji tarczycy, ale mogą zakłócać wchłanianie leków lewotyroksynowych, jak wiele ziół, leków, włókien i suplementów wapnia. Z tego powodu leki na tyroksynę powinny być zawsze przyjmowane na pusty żołądek, a soja nie powinna być wykluczona przez osoby z aktywną tarczycą, ponieważ ich dawki leków mogą być łatwo modyfikowane.