Post

Chude Muffinki Bananowe z Krówką Czekoladową

Przejdź do przepisu

Nazywam te Chude Czekoladowe Muffiny Krówkowe z Bananami moimi cudownymi muffinkami. Bez masła, bez oleju, pełnoziarniste, z mnóstwem bogatego smaku krówek. Nie będziesz tęsknić za tymi wszystkimi kaloriami i tłuszczem!

Najwyższy czas, żebym upiekła czekoladowe muffiny. Biorąc pod uwagę, że moje śniadania w ciągu tygodnia były niczym innym jak płatkami z otrębów i plasterkami jabłka. Sigh. Szczerze mówiąc, nie mogę sobie wyobrazić nudniejszego sposobu na rozpoczęcie dnia.

Nie trzeba dodawać, że w ten weekend potrzebowałam trochę urozmaicenia, aby połączyć je z moją poranną kawą. To może nie być zaskoczeniem dla Ciebie, że wybrałem czekoladę i banany jako moje nie-nudne śniadanie z wyboru w sobotę rano. Widzicie, mam coś do tej pary. Zobaczcie tutaj, tutaj, i zdecydowanie TUTAJ. (<- wiąże się z posypką!)

Lubię te dwie pary razem prawie tak samo, jak kocham czekoladę i masło orzechowe razem.

Dość o mnie. Kiedy zapytałam kilku znajomych, czego chcieliby widzieć więcej na blogu, ich pierwszą odpowiedzią były zdrowe przepisy! Zdrowe *słodkie rzeczy* oczywiście - to JEST blog o pieczeniu, wiecie.

Piekę wiele zdrowszych rzeczy, które nigdy nie trafiają na bloga w obawie, że mogę Was zanudzić. Tak więc, moją misją było upieczenie czegoś na śniadanie, czym mogłabym się podzielić na blogu, zadowalając wszystkich moich czytelników - tych świadomych zdrowia i tych chocoholików. Te muffiny są niesamowicie lekkie - mówimy tu o braku masła, oleju i pełnoziarnistej mące. Czy to możliwe dla tak pięknych krówkowych muffinów? W rzeczy samej, jest.

Zacznij od smutno wyglądających bananów. Brązowe w plamki i praktycznie czarne. Banany są połączone z sosem jabłkowym, aby zastąpić olej lub masło w przepisie. Często zastąpienie tłuszczu w przepisie produktem o niższej zawartości tłuszczu, takim jak sos jabłkowy, znacząco wpłynie na konsystencję i smak gotowego wypieku. Jeśli nie zrobisz tego prawidłowo, Twoje muffiny mogą upiec się suche i smakować jak tektura.

Dzisiaj szukamy miękkich, wilgotnych muffinek, dlatego tak ważne jest użycie super dojrzałych i super miękkich

bananów. Zaufaj mi, im brzydszy banan, tym lepszy smak i konsystencję będą miały Twoje muffiny.

W cieście użyłam połowę mąki pełnoziarnistej i połowę mąki uniwersalnej. Szukałam lżejszych muffinów na początek dnia - nie czegoś gęstego i ciężkiego. Chociaż mąka pełnoziarnista jest zdrowsza od białej, ma tendencję do obciążania wypieku. Lubię używać mąki pełnoziarnistej w przepisach na batoniki owsiane - kiedy szukam gęstej konsystencji. Używając kombinacji mąki uniwersalnej i cięższej mąki pełnoziarnistej, uzyskasz to, co najlepsze z obu światów - lekką konsystencję, pełnowartościową dobroć. Gotowe i gotowe.

Porozmawiajmy o czekoladzie. Podwójna dawka tego, co dobre. Przesiałam niesłodzone kakao

w proszku razem z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ja użyłam Hershey's Special Dark, ale nie krępuj się użyć swojego ulubionego rodzaju. Uwielbiam używać niesłodzonego kakao w proszku w zdrowych przepisach - dostajesz czekoladowy smak za prawie zero kalorii! Niesłodzone kakao w proszku to siła napędowa mojego Skinny Peanut Butter Swirl Brownies. ????

Następnie wrzuć do ciasta kilka półsłodkich wiórków czekoladowych, zanim przełożysz je do foremek na muffinki. Na wierzchu więcej czekoladowych wiórków. Czekolada, czekolada, i jeszcze więcej czekolady. Smak czekolady przeważa nad smakiem banana, więc spodziewaj się raczej eksplozji czekolady

niż przeciążenia bananem. Poczekaj, aż spróbujesz jednego ciepłego i rozpływającego się z piekarnika. (!!!)

I jakby tego wszystkiego było mało... NAJLEPSZĄ częścią tego przepisu jest to, jak ŁATWY jest on w przygotowaniu! Twoje ciasto połączy się w jednej misce w około 5 minut. Muffiny zajmują około 20 minut w piekarniku, który był 20x czas zajęło mi umyć 1 naczynie z ciasta. ????

Nigdy, przenigdy nie zgadniesz, że nie są robione na maśle czy oleju! Niski w tłuszczu, wysoki w smaku, łatwe, i łączy fudgy czekolady i bananów. Polewa z masłem orzechowym... opcjonalna, ale zalecana. Czy naprawdę istnieje lepsze śniadanie?!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Muffinki bananowe z krówką czekoladową

5 z 2 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 18 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Plon: 12 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Nazywam te chude czekoladowe muffiny z bananową masą krówkową moimi cudownymi muffinami. Bez masła, bez oleju, pełnoziarniste, z mnóstwem bogatego, krówkowego smaku. Nie będziesz tęsknić za tymi wszystkimi kaloriami i tłuszczem!


Składniki

  • 3 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 2/3 szklanki (135g) granulowanego cukru (zmniejszyć do 1/2 szklanki dla mniej słodkich muffinów)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki (79g) niesłodzonego sosu jabłkowego
  • 1/2 szkl anki (65g) mąki pełnoziarnistej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2szklanki (63g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównanie)
  • 1/2filiżanki (41g) niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 filiżanka(180g) półsłodkich wiórków czekoladowych, plus więcej na polewę

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzejemy do 375°F (191°C). Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Odłożyć na bok. W dużej misce rozgnieść widelcem banany. Rozetrzeć je bardzo dokładnie, bez większych grudek. Powinno być około 1 i 1/2 szklanki. Wymieszaj z cukrem, jajkiem i sosem jabłkowym.
  2. Przesiać* mąkę, kakao w proszku, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia do mokrych składników. Lekko wymieszać, aby się połączyły. Wsypać wiórki czekoladowe. Ciasto będzie trochę grudkowate. Nie przesadzić z mieszaniem.
  3. Rozdzielić ciasto pomiędzy 12 foremek do muffinów - wypełnić je po same brzegi. Piec przez 18-20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Pozwól muffinom ostygnąć przez 3 minuty, a następnie przełóż je na drucianą półkę, aby całkowicie ostygły.
  4. Muffiny zachowują świeżość w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Muffiny zamrażać dobrze do 3 miesięcy, rozmrozić w lodówce i podgrzać do własnych upodobań.
  2. Przesiać suche składniki: Upewnij się, że przesiewasz suche składniki razem, aby uniknąć kieszeni z grudkami kakao w proszku.
  3. Przepis zaadaptowany z Hot Polka Dot.

Słowa kluczowe: czekoladowe muffiny bananowe z masą krówkową

Przepisy powiązane

  • Chude muffinki bananowe z malinami i czekoladą
  • Chude Muffiny z podwójną czekoladą
  • Muffinki bananowe w polewie czekoladowej
  • Beztłuszczowe muffiny bananowe z truskawkami