Post

Jak można jeść w sposób bardziej zrównoważony

Żywność, którą spożywamy wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na zdrowie planety. Dane liczbowe wskazują, że aż 30% globalnej emisji gazów cieplarnianych jest związanych z przemysłem spożywczym. Przypisuje się to rosnącym wymaganiom przemysłu mięsnego i wylesianiu rolnictwa , a także przyczynia się do utraty różnorodności biologicznej i rolniczej.

Jak to, co jemy, wpływa na planetę?

- Szacuje się, że jedna trzecia produkowanej przez nas żywności jest marnowana.

- Do wyprodukowania jednego burgera wołowego potrzeba około 1700 l wody.

- 80 % gruntów rolnych przeznacza się na zwierzęta hodowlane, czyli grunty, które mogą być ponownie wykorzystane i bardziej efektywnie wykorzystywane do uprawy.

- Produkcja białka mięsnego ma względny wpływ na środowisko do 17 razy większy w przypadku użytkowania gruntów, do 26 razy większe zapotrzebowanie na wodę i do 20 razy więcej paliw kopalnych niż produkcja białka sojowego.

Co to jest zrównoważona dieta?

Zrównoważona dieta została zdefiniowana jako dieta, która ma ograniczony wpływ na środowisko naturalne, jednocześnie przyczyniając się do zaspokojenia wszystkich potrzeb żywieniowych i bezpieczeństwa żywnościowego ludzi dzisiaj i w przyszłości. Obejmuje ona bezpieczeństwo środowiskowe, społeczne, zdrowotne i gospodarcze.  

Jak możemy się zaangażować?

- Kampania BDA's Blue Dot Campaign. Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne uważa, że dietetycy powinni brać pod uwagę zarówno żywienie, jak i środowisko naturalne podczas udzielania porad, co prowadzi do uniwersalnych przekazów w celu utrzymania zrównoważonej diety. Kampania One Blue Dot Campaign oferuje wiele zasobów oferujących dalsze wyjaśnienia na temat zrównoważonej diety i potrzeby ich stosowania, odpowiedzi na wiele powszechnie zadawanych pytań, pomoc w zdefiniowaniu kluczowych terminów i oferuje zasoby, jak zamienić nasze posiłki, aby stały się bardziej zrównoważone.

- Kampania CIWF "Rethink Fish Campaign". W 2019 r. organizacja Compassion in World Farming uruchomiła kampanię "Rethink Fish", świadczącą o konieczności wprowadzenia nowych przepisów dotyczących dobrostanu ryb w UE. Istotą tej kampanii jest to, że znamy ryby znacznie bardziej skomplikowane niż zakładaliśmy w przeszłości , a obecna hodowla ryb jest nieuregulowana i niehumanitarna. W badaniach szacuje się, że 90 % dużych ryb pochodzi ze źródeł niezrównoważonych, a jeśli sytuacja ta utrzyma się do 2050 r., w naszych oceanach nie będzie praktycznie żadnego życia morskiego i będzie ono nieodwracalne. Zalecenie CIWF "Jedz mniej". And Better".

- "Wyzwania żywnościowe ONZ #ACTNOW". The #ACTNOW Food Challenges "mają na celu zainspirowanie jeszcze większej liczby ludzi do rozkoszowania się zrównoważonym, świadomym klimatu i pysznym jedzeniem" , poprzez zmniejszenie spożycia mięsa, skupienie się na zwiększaniu różnorodności roślin i tworzeniu pysznych posiłków.

Co możemy zrobić, aby gotować i jeść w sposób bardziej zrównoważony?

Pamiętaj, że bardziej zrównoważone odżywianie się to także zbilansowana dieta. Nie musimy robić wszystkiego i być "eko-doskonałymi", ale dobrze jest pamiętać, że każdy drobiazg pomaga.

1. Zmniejszenie marnotrawstwa żywności

Z żywności przynoszonej przez przeciętne gospodarstwo domowe 30 % jest marnowane , więc jak możemy to ograniczyć?

- Gotować i mieszać. Ugotuj warzywa po ich najlepszym, ale nadal bezpieczne do jedzenia, lub wymieszać owoce do smoothie.

- Użyj zamrażarki. Blanszuj warzywa i owoce i włóż je do zamrażarki. Alternatywnie, gotuj do ulubionego dania, od makaronowego do curry, lub chilli i zamrażaj na porcje.

- Wyhoduj swój własny. Od ziół na parapecie do worka ziemniaków na progu do łaty warzywnej, a następnie wybierz to, co jest potrzebne.

- Skup się na produktach lokalnych. Pomaga to wspierać lokalną społeczność, oznacza mniej odpadów żywnościowych i mniej kilometrów lotniczych.

2. Zmniejszyć spożycie naszego mięsa

Wpływ diety roślinnej na środowisko jest znacznie mniejszy niż diety mięsnej. Ponadto zwiększone spożycie żywności na bazie roślin zwiększa bioróżnorodność mikrobów jelitowych, co ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Porozmawiajmy o roślinnych alternatywach, które możemy zamienić. Kompletne źródła roślinnego białka, które dostarczają nam wszystkich niezbędnych aminokwasów, które musimy spożywać, w tym produkty sojowe i komosa ryżowa. Innymi źródłami białka pochodzenia roślinnego są rośliny strączkowe. BDA definiuje część białek roślinnych, która ma zawierać:

- 1tbsp/ 150g upieczonej fasoli

- 4tbsp/ 150g fasoli (fasola nerkowa, fasola maślana lub fasola czarnodzioba)

- 4 łyżki/ 150 g nasion roślin strączkowych (soczewica lub ciecierzyca)

- 4tbsp/ 100g soi/ tofu, alternatywy dla mięsa na bazie warzyw

- 1tbsp/ garść/ 30g orzechów lub masła orzechowego

3. Stwórz plan posiłków

Pamiętajmy, że zrównoważona dieta to taka, która zapewnia nam zrównoważoną dietę i zaspokaja nasze potrzeby społeczne i ekonomiczne, a także zmniejsza jej wpływ na środowisko naturalne.

- Zrób listę zakupów. Planowanie pysznych posiłków i przekąsek na następny tydzień i korzystanie z listy zakupów pomoże nam uniknąć zakupu nadmiaru jedzenia, które nie jest nam potrzebne i może zginąć zanim będziemy mieli szansę je zjeść.

- Potrzebujesz pomocy? Spójrzcie na zdrowe odżywianie BDA: Food Fact Sheet24.

4. Zwróć uwagę na certyfikowane etykiety żywności

Etykiety te obejmują:

- Fairtrade. Oznacza to produkty, które pochodzą od rolników i pracowników zatrudnionych w krajach rozwijających się, promuje uczciwsze warunki handlu i wzmacnia pozycję rolników i pracowników.

- RSPCA zapewnione. Pewna etykieta, która pokazuje, że zwierzęta miały lepsze.

- ASC-MSC Seaweed Standard. Certyfikat ten wskazuje, że ryby zostały pozyskane w sposób zrównoważony.

- RSPO. Ten certyfikat jest światowym standardem pokazującym zrównoważony olej palmowy. 

5. Pomyśl: ponowne użycie i ponowne napełnienie; ponowne wykorzystanie lub recykling

Jest to coś, co może mieć zastosowanie do każdego aspektu życia, gdy myślimy o zrównoważonym życiu.

- Powtórzyć i uzupełnić. Na przykład kubki wielokrotnego użytku i pudełka na lunch świetnie nadają się do zmniejszenia ilości jednorazowego użytku tworzyw sztucznych. Jeśli masz plastikową butelkę na wodę lub plastikowe torby, kontynuuj ich ponowne użycie!

- Zutylizować lub poddać recyklingowi. Dotyczy to wszelkich opakowań artykułów spożywczych (należy zwrócić uwagę na czytelność etykiet).