Post

Ciasto karmelowe z jabłkami do góry nogami

Przejdź do przepisu

To ciasto z karmelowymi jabłkami do góry nog

ami to jesienny must-make. Łącząc delikatne ciasto z przyprawami cynamonowymi i karmelizowanymi jabłkami, otrzymujemy dwa desery w jednym. Po odwróceniu, soki z polewy wsiąkają w ciasto i dodają mu niezrównanego smaku i wilgoci. Poza smakiem, najbardziej spodoba ci się to, że nie potrzeba żadnych wymyślnych dekoracji - ta urocza ozdoba jest dosłownie upieczona w cieście!

Jednym z pierwszych przepisów, jakie opublikowałam, było ciasto z karmelowymi jabłkami do góry nog

ami. Jest to mój ulubiony przepis na zawsze i całkowicie zasługuje na tak wczesne miejsce w moich archiwach. Piekę ten przepis przynajmniej raz w każdym sezonie jesiennym i przez lata wprowadziłam do niego kilka drobnych aktualizacji. Ciasto jest lepsze niż kiedykolwiek. Pomyślałam, że docenicie to, co zrobiłam!

To Karmelowe Jabłko do góry nogami jest:

  • rozpływające się w ustach, miękkie i wilgotne
  • ekstra aromatyczne jak nasz ukochany jabłkowy chleb cynamonowy
  • łatwe - bez szalonych składników lub technik wymaganych
  • Idealny rozmiar dla małej rodziny lub zgromadzenia
  • najlepsze miejsce dla twoich świeżo zebranych jabłek ????

Wypróbuj go chociaż raz. Gwarantuję, że będzie to powtarzający się przepis w Twojej kuchni.

Polewa do ciasta z jabłkami do góry nogami

Polewę pieczemy na spodzie ciasta. Po lekkim ostudzeniu ciasta, odwracamy je na talerz do serwowania. Karmelowy smak zawdzięczamy masłu i brązowemu cukrowi. W połączeniu z wanilią i jabłkami, sama polewa sprawia, że jest to przepis warty powtórzenia. To jest po prostu DOBRE.

Wiem, że to docenisz:

Wspomniałam o tym powyżej, ale warto to powtórzyć. Ciasto z jabłkami do góry nogami jest w zasadzie już pokryte lukrem - po odwróceniu ciasta, dekoracja już tam jest!

Kilka wstępnych uwag na temat polewy:

  • Polewa w moim oryginalnym przepisie miała trochę za dużo masła. Zmniejszyłam również ilość cynamonu i dodałam go więcej do samego ciasta.
  • Rozpuść masło i brązowy cukier razem na kuchence, a następnie gotuj przez 1 minutę. Mieszanka lekko zgęstnieje i nabierze karmelowego smaku, który będzie się nasilał w miarę pieczenia ciasta. Niewiele przepisów to robi, ale robi to dużą różnicę w smaku. W moim przepisie na ciasto z ananasem do góry nogami, po prostu dodajemy roztopione masło do tortownicy i posypujemy brązowym cukrem. W rezultacie, nie uzyskasz tego samego karmelowego smaku. W tym przepisie jest to jak najbardziej w porządku, ale dlaczego nie poświęcić dodatkowej minuty tutaj?
  • Ułóż plasterki jabłek na wierzchu mieszanki masła i brązowego cukru. Postaraj się wcisnąć na patelnię tyle plasterków jabłek, ile tylko możesz. Nikt nigdy nie narzekał na nadmiar karmelowych jabłek!

Przygotujmy ciasto na tort

Ciasto na tort jest dość proste i podobne do tego z oryginalnego przepisu. Jak w przypadku większości ciast, podstawą jest krem z masła i cukru. Zwykły cukier rozjaśnia okruchy, podczas gdy brązowy dodaje smaku. W tym cieście użyj obu. Ciasto jest super miękkie i doprawione cynamonem - smaczne samo w sobie, ale jeszcze lepsze z polewą jabłkową.

Ciasto różni się od mojego ciasta z ananasem do góry nogami. Krążki ananasa są cięższe niż plasterki jabłek, dlatego w tamtym przepisie używamy mąki tortowej, białek jaj i kwaśnej śmietany, aby uzyskać lekki miękisz. Tutaj możemy użyć całych jajek i mąki uniwersalnej.

Dwie wskazówki dotyczące pieczenia:

  1. Możesz upiec to ciasto w tortownicy lub naczyniu do pieczenia, ale upewnij się, że ma ono co najmniej 2 cale głębokości. Polecam to naczynie do pieczenia, które ma 1,8 cala głębokości, ale nigdy nie miałam problemu z jego przepełnieniem.
  2. Ze względu na mokrą dolną warstwę (która jest polewą), ciasto trwa znacznie dłużej niż typowe ciasto 1-warstwowe. Jego soki będą bąbelkować po bokach, tworząc te niesamowite karmelizowane krawędzie. (Widzisz te brzegi poniżej? Są takie dobre!) W przypadku ciast odwróconych do góry nogami, zawsze dobrze jest umieścić blachę na niższej półce, aby przechwycić soki, które rozprysną się na brzegach.

Oczekuj gęstego ciasta

Zrobiłam już setki ciast do góry nogami, a przynajmniej tak mi się wydaje, i mogę powiedzieć ze 100% pewnością, że ten styl ciasta zawsze będzie gęstszy. (Chyba, że używasz kupionej w sklepie masy do pieczenia) Ciasto podaje się do góry nogami. Ciężar polewy, która stanowi spód ciasta podczas pieczenia, obciąża okruchy znajdujące się pod nią. Ciasto do góry nogami nigdy nie będzie tak lekkie i zwiewne jak białe ciasto. Gdybyś zrobiła to samo ciasto i podała je prawą stroną do góry, ciasto byłoby o wiele bardziej zwiewne. Czy to ma sens?

Chociaż to ciasto z jabłkami do góry nogami jest mega miękkie i nie tak gęste jak, powiedzmy, ciasto francuskie, nie jest też przesadnie lekkie. Wiem, że spodoba Wam się jego wyjątkowa konsystencja, zwłaszcza w połączeniu z karmelową polewą jabłkową. Daj mi znać, jak Ci smakuje!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto karmelowe z jabłkami do góry nogami

★★★★★ 4.7 z 44recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas gotowania: 45
  • minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 30 minut
  • Wydajność: służy 8-10
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To wspaniałe ciasto z jabłkami do góry nogami łączy w sobie delikatne ciasto z przyprawami cynamonowymi i pyszną, maślaną polewą karmelową. Zapakuj te jabłka na patelnię - to ciasto może pomieścić dużo i nie pożałujesz tych dodatkowych plasterków!


Składniki

Polewa

  • 6 łyżek stołowych (85 g) niesolonego masła
  • 1/2 szklanki (100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 łyże czki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie jabłka, obrane i pokrojone w plastry o grubości 1/4 cala (1,5-2
filiżanki plastrów)*.

Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki musz
  • katołowej
  • 1/2 łyże czki soli
  • 1/2 szklanki (1 laska; 115g) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2filiżanki (100g) granulowanego cukru
  • 1/2filiżanki (100g) pakowany jasny lub ciemny brązowy cukier
  • 2 duże jajka
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżek stołowych (90ml) pełnego mleka
, w temperaturze pokojowej*.

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C).
  2. Najpierw przygotujemy polewę:
  3. Połączyć masło i brązowy cukier w małym rondelku na średnim ogniu. Ubijaj od czasu do czasu, aż masło się rozpuści. Gotuj, ciągle mieszając, przez 1 minutę, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj cynamon oraz ekstrakt waniliowy. Wlej do natłuszczonego naczynia do pieczenia lub okrągłej tortownicy o wymiarach 9×2 cale (upewnij się, że naczynie ma głębokość 2 cali). Polecam to naczynie do pieczenia, które ma 1,8 cala głębokości, ale nigdy nie miałam problemu z przelewaniem). Ułóż plasterki jabłek na wierzchu, zachodząc na siebie tam, gdzie to konieczne. Patrz zdjęcie powyżej. Umieść patelnię w lodówce na kilka minut, gdy będziesz przygotowywać ciasto. Pomoże to utrwalić lub "ustawić" ułożenie polewy.
  4. Przygotuj ciasto:
  5. Ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Odłóż na bok.
  6. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe, około 1 minuty. Dodaj oba cukry i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji, około 1 minuty. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Na wysokich obrotach, wbij jajka i ekstrakt waniliowy, aż do połączenia. Zeskrobać boki i dno miski w razie potrzeby. Wsypać suche składniki do mokrych. Włączyć mikser na niską prędkość i jak tylko mikser zacznie pracować, powoli wlewać mleko. Ubijać na niskich obrotach tylko do momentu połączenia wszystkich składników. Nie przesadzać z mieszaniem. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lekko gęste.
  7. Wyjmij polewę z lodówki. Wylej i rozprowadź równomiernie ciasto na polewę.
  8. Piec przez 40-46 minut, rozkładając folię na wierzchu ciasta w połowie czasu pieczenia, aby zapobiec zarumienieniu się wierzchu, zanim środek będzie miał szansę się w pełni upiec. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie w większości czysta - kilka wilgotnych okruchów jest w porządku. Nie przejmuj się, jeśli Twoje ciasto zajmie więcej czasu lub jeśli ciasto wyrośnie i przyklei się do folii. (My i tak podajemy ciasto do góry nogami!).
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na drucianym stojaku przez zaledwie 15 minut. Odwrócić lekko ostudzone ciasto na podstawkę lub talerz do serwowania. Część soków z polewy wycieknie na boki - to nic nie szkodzi. Możesz kroić i podawać tort na ciepło, ale plasterki będą nieładne. Moim zdaniem najlepiej jest całkowicie ostudzić ciasto w temperaturze pokojowej przed pokrojeniem i podaniem. Nie wkładaj ciasta do lodówki, aby przyspieszyć proces schładzania, ponieważ może być zbyt gęste w smaku.
  10. Resztki ciasta przykryj i przechowuj do 3 dni w lodówce lub 3 miesięcy w zamrażarce. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Nie polecam zamrażania ciasta w całości, ponieważ polewa nie rozmraża się zbyt dobrze. Patrz instrukcja przygotowania poniżej.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Polewę z kroku 2 można przechowywać w lodówce do 1 dnia. W przypadku przechowywania w lodówce dłużej niż 1 godzinę, przykryj ją szczelnie. Poza tym, nie jest to najlepsze ciasto do przygotowania z wyprzedzeniem lub zamrożenia, ponieważ jabłka osadzą się w cieście - choć nadal będzie smaczne, prezentacja nie będzie tak przyjemna. Możesz jednak przygotować mokre składniki ciasta (przykryć i schłodzić) i suche składniki (przykryć w temperaturze pokojowej) oddzielnie do 1 dnia przed czasem, a następnie kontynuować przepis następnego dnia. Pozwól, aby mokre składniki osiągnęły temperaturę pokojową przed wymieszaniem.
  3. Stary przepis:
  4. Obecny przepis na ciasto został zaktualizowany w 2020 roku. Jeśli kochałeś stary przepis na ciasto, pierwotnie opublikowany w 2012 roku, oto on: zwiększyć masło do polewy do 1/2 filiżanki (1 kij; 115g) i dodać 1/4 łyżeczki każdy z mielonych goździków i mielonej gałki muszkatołowej, gdy mieszasz w cynamon. Posyp 1/4 szklanki orzechów włoskich na wierzchu jabłek przed wylaniem/rozlaniem na ciasto. W cieście zmniejsz ilość mleka do 1/4 szklanki (60ml).
  5. Jabłka:
  6. Użyj swojej ulubionej odmiany jabłek. Ja zazwyczaj używam Granny Smith, Fuji, lub Honeycrisp.
  7. Mleko:
  8. Najlepsze jest pełne mleko, ale w razie potrzeby możesz użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka nie zawierającego nabiału.
  9. Dlaczego wszystko jest w temperaturze pokojowej?
Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto mieszało się łatwo i równomiernie. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.

Słowa kluczowe:

jabłka, karmel, ciasto do góry nogami

Przepisy powiązane

  • Ciasto żurawinowe z jabłkami do góry nogami
  • Ciasto z lukrowanymi jabłkami
  • Ciasto ananasowe do góry nogami
  • Ciasto piernikowe z gruszkami do góry nogami