Post

Muffinki bananowe w polewie czekoladowej

Przejdź do przepisu

Te super wilgotne muffiny smakują jak chlebek bananowy. Pokryj je polewą i posypkami!

Posypki na śniadanie są naprawdę niedoceniane.

Jasne, posypki mogą nie dorównywać pod względem wartości odżywczych misce otrębów pszennych, ale to, czego im brakuje w błonniku, całkowicie nadrabiają pięknymi kolorami.

Prawda?!

Pewnego dnia trochę się rozmyśliłam i zrobiłam burzę mózgów, jak włączyć moje ulubione

, maleńkie, słodkie słodycze do leniwego śniadania.

Kawa i papierkowa robota zazwyczaj rozpoczynają moje poranki, więc każde śniadanie, które jest lekko ekscytujące, sprawia, że budzenie się jest o wiele łatwiejsze. Z braku cierpliwości i czasu w ciągu tygodnia, lubię upiec dużą porcję granoli, batonów owsianych lub muffinek w weekendy, aby przetrwać cały tydzień. Punkty bonusowe, jeśli przepis zawiera czekoladę.

A w ten miniony weekend? Chciałam, aby moje śniadania zawierały najszczęśliwszy składnik na ziemi

. ????

To, co mamy dzisiaj, to niezliczona ilość zdrowych składników, takich jak mąka pełnoziarnista i puree bananowe wymieszane z odrobiną cukru, zatopione w polewie z ciemnej czekolady i ozdobione piękną tęczą.

Muffiny nie są zapchane masłem - raczej uzyskują wilgoć z puree bananowego i oleju kokosowego. Przysięgam na olej kokosowy! Przeczytaj o korzyściach zdrowotnych oleju kokosowego tutaj. Jest to o wiele zdrowszy tłuszcz niż masło i nie pozostawia posmaku kokosa.

W dzisiejszym przepisie zamiast oleju kokosowego możesz użyć oleju rzepakowego lub roślinnego, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Gęste i zwarte, każda muffinka smakuje jak solidna kromka chleba bananowego. Nie są ani zwiewne, ani delikatne - tak właśnie wolę mój chlebek bananowy.

Każdy kęs jest nieskazitelnie wilgotny - to kolejny sposób, w jaki wolę mój chlebek bananowy. Dzisiejsze ciasto na muffinki wymaga 2 rozgniecionych bananów, 1/2 szklanki oleju kokosowego i dwóch jajek. Podziel to przez 10 i nadal masz dość dużo wilgoci, aby każda muffinka była dość delikatna.

W zależności od Twoich preferencji lub potrzeb dietetycznych, w dzisiejszym przepisie możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, pszennej białej lub uniwersalnej - lub ich kombinacji. Ja użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej po prostu dlatego, że chciałam uzyskać muffiny o dużej zawartości tłuszczu. W większości przepisów na szybkie pieczywo i muffiny skłaniam się ku mące pszennej (lub pszennej pełnoziarnistej), ale uniwersalna mąka sprawdzi się równie dobrze. W rezultacie muffiny będą miały nieco lżejszy smak.

Same muffinki nie są przesadnie słodkie - w samym cieście jest tylko 1/2 szklanki cukru, więc zostawiłam dużo miejsca na polewę czekoladową i posypki, które dodadzą słodyczy. Nie krępujcie się pominąć polewy czekoladowej iposypek

, jeśli wolicie, aby muffiny były zdrowsze i nudne.

Polewa czekoladowa jest bardzo prosta - wiórki czekoladowe, odrobina syropu kukurydzianego i masła oraz odrobina wody. Jest gęsta, a jej wymieszanie zajmuje dosłownie 60 sekund. Działając jako idealny klej dla tęczowych posypek, polewa nie pozostawiła żadnego zakątka na wierzchu muffinów.

Polewa twardnieje, dzięki czemu muffinki można łatwo zapakować na śniadanie lub przekąskę. Upewnij się, że każdy blat muffinkowy został ładnie polukrowany!

Jeden kęs ciepłej, polukrowanej muffinki i będziesz wdzięczny, że dałeś każdej muffince solidne zanurzenie w czekoladowej kąpieli. Zaufaj mi.

Te muffinki z chlebem bananowym są zdrowe, pełne smaku i zawierają każdy kolor tęczy posypek. Myślę, że mała posypka z moich porannych maili sprawi, że poniedziałkowa mania będzie o wiele bardziej znośna.

Tak naprawdę, chcę je jeść na każde śniadanie do końca życia - w dzień pracy czy nie! ????

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Muffinki bananowe w polewie czekoladowej

  • Autorka: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 16 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina
  • Plon: 10-11 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te super wilgotne muffiny smakują jak chlebek bananowy. Polej je polewą i posypką!


Składniki

Muffiny

  • 1/2 szklanki cukier granulowany
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek stołowych oleju kokosowego, roztopionego (lub oleju rzepakowego/warzywnego)
  • 1 filiżanka puree z dojrzałego banana(2 banany)
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub uniwersalnej (łyżka i wyrównana)

Łatwa polewa czekoladowa

  • 1/2 szklanki półsłodkich wiórków czekoladowych
  • 2 łyżeczki lekki syrop kukurydziany
  • 2 łyżki stołowe niesolone masło
  • 2 łyżeczki woda
  • tęczowa posypka

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 425°F (218°C). Wyłóż 12-sto klatkową formę do muffinów 10-11 foremkami do babeczek i odstaw na bok.
  2. Przygotować muffiny: Ubijaj razem jajko i cukier przez około 4 minuty, aż do uzyskania jasnego koloru. Wymieszaj olej, banana i ekstrakt waniliowy.
  3. W osobnej misce wymieszaj sól, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mąkę. Powoli wsypać suchą mieszankę do mokrej. Wymieszaj aż do połączenia (nie przesadzaj z ilością). Łyżeczką nałożyć ciasto do każdej foremki - około 3/4 objętości. Niewykorzystane miejsca na muffiny wypełnić 2-3 łyżkami wody, aby muffiny upiekły się równomiernie.
  4. Piec muffiny przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C). Zmniejsz temperaturę do 350°F (177°C) i piecz jeszcze przez około 11 minut, aż muffiny będą zwarte i lekko przyrumienione. Pozostawić do ostygnięcia na 5 minut w foremkach, a następnie przełożyć na stojak druciany do całkowitego ostygnięcia przed polaniem polewą.
  5. Przygotuj polewę: Rozpuść chipsy czekoladowe, syrop kukurydziany, masło i wodę razem w małej misce w mikrofalówce (około 30 sekund). Gdy muffiny ostygną, zanurz wierzchy w polewie czekoladowej i posyp tęczą. Przechowywać muffiny w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 5 dni.

Uwagi

  1. Dlaczego początkowy czas pieczenia wynosi 218°C (425°F)? Zobacz tutaj.

Słowa kluczowe: muffiny z chlebem bananowym, muffiny z chlebem bananowym w polewie czekoladowej

Przepisy powiązane

  • Chude muffinki bananowe z malinami i czekoladą
  • Chleb bananowy z białą czekoladą i mango
  • Chleb bananowy z ciemną czekoladą i malinami
  • Chleb bananowy z białą czekoladą i mango