Post

Domowy chleb bez drożdży (chleb sodowy)

Przejdź do przepisu

Ten cudownie łatwy i wygodny chleb bez drożdży

znany jest również jako chleb sodowy. Ten gęsty bochenek, zaadaptowany z mojego Irish Soda Bread, składa się z zaledwie 6 składników i jest gotowy w około 1 godzinę. Nie wymaga skomplikowanego formowania ani wyrabiania ciasta, a ja podaję wiele propozycji smakowych. Uwielbiamy go z płatkami owsianymi i/lub grubą solą posypaną na wierzchu!

Bardzo pożądany i bardzo wygodny, jeśli (1) nie masz drożdży i (2) masz ochotę na chleb, ten chleb bez drożdży pojawia się w idealnym momencie! Przepis zaadaptowałam z mojego Irish Soda Bread, przepisu prosto z kuchni mojej zmarłej babci. W zeszłym tygodniu upiekłam 3 bochenki i jestem zachwycona, że mogę się dziś z Wami podzielić tym prostym procesem.

Ten chleb bez drożdży jest:

  • Gotowe w ciągu 1 godziny
  • Składa się z 6 składników
  • Wygodny, jeśli nie masz lub nie chcesz używać drożdży
  • Gęsty, sycący i chrupiący
  • Pyszny tost lub ciepły z masłem miodowym
  • Zrobiony z maślanką dla dodatkowego smaku i bogactwa
  • Wspaniałe bez dodatków lub z dodatkami smakowymi

Dokładna tekstura, jakiej można się spodziewać:

Mój chleb bez drożdży ma kruchą, złotobrązową skórkę i gęsty, zwarty miękisz w środku. Ponieważ nie ma w nim drożdży, nie spodziewaj się zwiewnego, lekkiego czy sprężystego chleba. Jeśli zależy Ci na przewiewnym chlebie drożdżowym, polecam mój chleb kanapkowy lub chleb rzemieślniczy.


Te składniki są kluczowe

Ten rozdział jest bardzo ważny, jeśli zastanawiasz się nad zamiennikami składników lub dlaczego niektóre składniki są używane.

  1. Mąka uniwersalna: Do tego bochenka najlepsza jest mąka uniwersalna, choć można też użyć tej samej ilości mąki chlebowej bez żadnych zmian w przepisie. Zobacz moje uwagi dotyczące przepisu na mąkę pełnoziarnistą. Nie testowałam tego przepisu z bezglutenowymi odpowiednikami.
  2. Sól: Dla podkreślenia smaku używam 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej, ale testowałam ten przepis także z taką samą ilością zwykłej soli kuchennej. Obie są doskonałe.
  3. Soda oczyszczona: Jest to szybki chleb, a więc wyrasta bez użycia drożdży. Soda oczyszczona jest naszym zaczynem, a jeśli pamiętasz z mojej strony poświęconej sodzie oczyszczonej i proszkowi do pieczenia, soda oczyszczona wymaga kwaśnego składnika. Nie używaj proszku do pieczenia - będziesz potrzebować jego zbyt dużej ilości, aby chleb wyrósł, a taka ilość proszku do pieczenia pozostawi chemiczny posmak.
  4. Masło: Zauważysz, że w tym bochenku używam roztopionego masła, podczas gdy w moim Irish Soda Bread używam zimnego masła, które kroi się na mąkę. Dużo bawiłam się tym ciastem i odkryłam, że mogę z powodzeniem użyć roztopionego masła i pominąć etap krojenia (w połączeniu z pominięciem jajka). Chleb nie jest tak ciężki i bogaty jak według przepisu mojej babci, ale nadal jest bardzo aromatyczny.
  5. Miód lub cukier: Obydwa dodatki nie wymagają żadnych zmian w przepisie.
  6. Maślanka: Maślanka, składnik kwaśny, dodaje bochenkowi bogactwa, smaku i wspomaga jego wyrastanie. Jeśli nie masz maślanki, zapoznaj się z moją uwagą dotyczącą przepisu na wersję DIY.

Posypka z płatków owsianych, przypraw i/lub grubej soli na wierzchu jest opcjonalna!

Film instruktażowy Chleb bez drożdży

Teraz, gdy już rozumiesz, dlaczego każdy składnik jest niezbędny do sukcesu tego przepisu, obejrzyjmy super szybki filmik instruktażowy. Tak, ten proces naprawdę jest tak prosty!


Przegląd: Jak upiec chleb bez drożdży

Poniżej znajduje się pełny przepis, ale teraz szybko przejdziemy przez cały proces, przedstawiając go krok po kroku na zdjęciach. Chcę, abyś był pewny siebie i odniósł natychmiastowy sukces!

  1. Połącz suche składniki.
  2. Wymieszaj miód i roztopione masło, a następnie wmieszaj je do suchych składników.
  3. W 2-3 dodanych porcjach dodaj maślankę, tak aby powstało kudłate i lekko wilgotne ciasto.
  4. Przerzuć ciasto i okruchy mąki na dnie miski na blat roboczy. Używając rąk, zbierz ciasto w kulę, a następnie spłaszcz na krążek o grubości 2 cali i średnicy 7-8 cali. Te wymiary nie muszą być całkowicie dokładne.
  5. Umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub w wybranej formie. (Patrz następna sekcja). Posmaruj jeszcze odrobiną maślanki i, jeśli chcesz, posyp płatkami owsianymi i/lub grubą solą.
  6. Używając bardzo ostrego noża, zrób na wierzchu ciasta znak X o głębokości ok. 3/4 cala. Dzięki temu środek będzie mógł się upiec.
  7. Piec do uzyskania złotobrązowego koloru. W połowie pieczenia przykryj folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przyrumienieniu się skórki, zanim środek się upiecze.

Najlepsza patelnia do pieczenia chleba bez drożdży

  • Zazwyczaj używam połowy blachy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia.
  • Można też użyć wysezonowanej żeliwnej patelni o średnicy 10-12 cali - patelnię można rozgrzać w piekarniku, choć nie jest to konieczne.
  • Natłuszczona tortownica lub naczynie do pieczenia o średnicy 9-10 cali.
  • Odpowiednio duży piekarnik, aby zmieścił się w nim bochenek. Przed włożeniem ciasta do środka wyłóż go papierem pergaminowym. Nie krępuj się piec chleba z założoną pokrywą, co pomaga uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. Zdejmij pokrywę na ostatnie 10 minut pieczenia. Czas pieczenia może być dłuższy, ponieważ chleb przez większość czasu pieczenia znajduje się w zamkniętej patelni.
  • Dowolna kwadratowa lub prostokątna patelnia wystarczająco duża, aby zmieścić 8-calowy okrągły bochenek.

Zobacz wszystkie moje przepisy na szybkie chleby. Cieszę się, że możesz spróbować tego łatwego chleba!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowy chleb bez drożdży (chleb sodowy)

4,9 z 68 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Czas całkowity: 55 minut
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten gęsty, mięsisty i sycący chleb bez drożdży wyrasta dzięki sodzie oczyszczonej i maślance. Przed rozpoczęciem zapoznaj się z powyższym wpisem na blogu, uwagami do przepisu poniżej oraz filmem instruktażowym.


Składniki

  • 4 i 1/4 szklanki (531 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej na ręce i powierzchnię
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki stoł owe(1/4 szklanki; 60 g) niesolonego masła, roztopionego
  • 2 ły żki stołowe miodu (40 g) lub cukru kryształu(25 g)
  • 1 i 3/4 szklanki (420 ml) maślanki, plus 1 łyżka do posmarowania ciasta
  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków owsianych i/lub posypka z grubej soli do posypania ciasta

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C). Istnieje możliwość wyboru formy do pieczenia. Wyłóż blachę papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia, użyj wysezonowanej 10-12-calowej patelni żeliwnej lub natłuść 9-10-calową tortownicę albo naczynie do pieczenia. Odstawić na bok. Możesz też rozgrzać patelnię w piekarniku, choć nie jest to konieczne.
  2. W dużej misce ubij mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Odłóż na bok.
  3. Ubij razem roztopione masło i miód/cukier. Wlej do mieszanki mącznej i wymieszaj do połączenia (mieszanka nie połączy się jeszcze całkowicie, ponieważ jest tak mało mokrych składników, a tak dużo mąki). W 2-3 porcjach wlewać maślankę, mieszając przez 15-20 sekund po każdej porcji. Po dodaniu całej maślanki delikatnie wymieszaj, aby powstało sztywne, lekko wilgotne ciasto. Jeśli użyłeś miodu, w niektórych miejscach mogą pojawić się małe plamki miodu/masła. To nic nie szkodzi! Będą to dodatkowe, aromatyczne drobiny w Twoim chlebie.
  4. Wylej roztrzepane ciasto i wszystkie okruchy mąki, które nie zostały dodane, na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą. Oprószonymi mąką dłońmi uformuj z ciasta kulę i jak najlepiej spłaszcz ją w krążek o średnicy około 7-8 cali (niech będzie wysoki na około 2 cale). Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki.
  5. Przenieś krążek na przygotowaną patelnię. Posmaruj cały bochenek 1 łyżką maślanki. Używając bardzo ostrego noża, narysuj na wierzchu bochenka znak X o głębokości 3/4 cala. (Bez nacięcia chleb nie upiecze się prawidłowo w środku). Posyp wierzch bochenka opcjonalnie płatkami owsianymi i/lub gruboziarnistą solą.
  6. Piecz, aż chleb stanie się złotobrązowy, a środek będzie upieczony, około 45 minut. W połowie czasu pieczenia przykryj chleb luźno folią aluminiową, aby uchronić skórkę przed zarumienieniem, zanim środek zdąży się upiec.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw chleb do ostygnięcia na 5 minut przed pokrojeniem. Aby jednak uzyskać najlepszy smak, pozwól chlebowi ostygnąć przez co najmniej 30 minut przed pokrojeniem i podaniem. Jeśli przygotowałeś zwykły bochenek, kromki są pyszne posmarowane masłem miodowym lub dowolnie wybranym smarowidłem. Kromki świetnie smakują także na tostach!
  8. Przykryć i przechowywać chleb w temperaturze pokojowej przez 3 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Upieczony i ostudzony chleb można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Zamrażaj cały bochenek lub pojedyncze kromki. Rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej, a następnie odgrzewać według uznania.
  2. Maślanka: Najlepiej używać zimnej maślanki. Maślanka jest kluczowa dla smaku, konsystencji i wyrastania chleba. Bez niej chleb nie wyrośnie. Jeśli nie masz pod ręką żadnej maślanki, możesz przygotować domową wersję "DIY". Najlepsze jest mleko pełne lub 2%, ale można też użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka beztłuszczowego. Dodaj 1 łyżkę stołową soku z cytryny lub białego octu do kubka do odmierzania płynów. Dodaj tyle mleka, aby otrzymać 1 i 3/4 szklanki. Ubij razem, a następnie odstaw na 5 minut przed użyciem w przepisie.
  3. Mąki alternatywne: Zamiast mąki uniwersalnej możesz użyć tej samej ilości mąki chlebowej, bez konieczności wprowadzania zmian w przepisie. Jeśli zamiast mąki uniwersalnej użyjesz mąki pełnoziarnistej, spodziewaj się wyjątkowo gęstego i ciężkiego bochenka. Zamiast tego polecam użycie w połowie mąki uniwersalnej i w połowie mąki pszennej. Mimo to, chleb będzie miał dość ciężki smak. Jeśli jesteś zainteresowany, poniżej znajdziesz wszystkie moje przepisy z użyciem mąki pełnoziarnistej. Nie testowałam tego chleba z żadną bezglutenową alternatywą, więc nie jestem pewna, jaki będzie rezultat. Daj mi znać, jeśli to zrobisz! Jeśli jesteś zainteresowany, tutaj znajdziesz wszystkie moje przepisy na chleb bezglutenowy.
  4. Opcjonalne dodatki smakowe: Możesz dodać smak do tego chleba, mieszając z mąką w kroku 2 dowolną z poniższych rzeczy lub ich kombinację: 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego rozmarynu lub innych posiekanych świeżych ziół, 1 filiżanka świeżo startego parmezanu lub innego rozdrobnionego sera, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 pokrojone w kostkę jalapeño, 2 łyżeczki przyprawy włoskiej lub innej przyprawy/ziołu, 2 ząbki mielonego czosnku lub 1 filiżanka suszonej żurawiny, rodzynek lub innych małych suszonych owoców. Czasami dodaję 1 dodatkową łyżkę cukru/miodu, 1 filiżankę rodzynek i 2 łyżeczki mielonego cynamonu.
  5. Najlepsza patelnia do pieczenia: Lubię używać zwykłej blachy, ponieważ jest łatwa, wygodna i uniwersalna w większości kuchni. Nie polecam formy do pieczenia bochenków, ponieważ bochenek może się w niej nie upiec równomiernie. Ciasto najlepiej smakuje jako bardziej płaski bochenek. Zobacz powyższy wpis na blogu, aby dowiedzieć się więcej o różnych patelniach.

Słowa kluczowe: chleb sodowy, chleb bez drożdży, szybki chleb

Przepisy powiązane

  • Irlandzki chleb sodowy babci
  • Domowe herbatniki cheddarowe
  • Miodowy chlebek kukurydziany (z kukurydzą w środku!)
  • Domowej roboty masło miodowe