Post

Makarony czekoladowe z masłem orzechowym

Przejdź do przepisu

Najlepsza kombinacja smakowa na świecie.

Można śmiało powiedzieć, że te czekoladowe makaroniki zostały zjedzone w 1/2 czasu potrzebnego na ich zrobienie.

Z ich delikatną teksturą, chrupiącą zewnętrzną stroną, nugatową jak żucie, francuskie macarons są czystym płótnem dla różnych smaków. Jednym z moich pierwszych smaków było czekoladowe masło orzechowe.

Zacznij od dobrej jakości kakao w proszku. Możesz użyć naturalnego lub holenderskiego niesłodzonego kakao w proszku. Im lepsza jakość, tym bogatszy będzie smak czekolady. Ghirardelli jest moją ulubioną marką.

Kakao w proszku jest bardzo kłopotliwym składnikiem. Zauważyłam, że jego dodanie spowodowało, że muszle makaronowe były nieco cieńsze; rozeszły się nieco bardziej. Nie stanowi to problemu ani dla moich oczu, ani dla moich kubków smakowych.

Włożone pomiędzy dwie muszle makaronowe? Lukier z masła orzechowego, oczywiście. Kremowe, orzechowe, luksusowe masło orzechowe.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Makarony czekoladowe z masłem orzechowym

1 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 2 godz.
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 45 minut
  • Wydajność: 40 skorupek / 20 nadziewanych macarons
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Francuska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Pamiętaj, aby przeczytać wszystkie instrukcje dotyczące przepisu przed rozpoczęciem pieczenia, jak również moje szybkie wskazówki poniżej tego przepisu. Ważne jest, aby użyć wagi kuchennej do zważenia składników muszli makaronu. Składniki nadzienia z masła orzechowego nie są tak szczegółowe, więc podaję je najpierw w amerykańskich miarach kubkowych.


Składniki

Muszle do makaronów

  • 10g dobrej jakości niesłodzonego kakao w proszku, z procesu holenderskiego lub naturalnego(2 znikome łyżki stołowe)*.
  • 200g cukru pud ru (blisko 2 filiżanki)
  • 100g mąki migdałowej (blisko 1 filiżanki)
  • 120 g białek jaj o temperaturze pokojowej (około3-4 dużych białek)*.
  • 1/8 łyżeczki sól
  • 40g przesianego cukru ziarnistego lub cukru pud ru(3 łyżki stołowe)

Nadzienie z masła orzechowego

  • 1/2 szklanki(125g) kremowego masła orzechowego
  • 2 łyżki stołowe (30g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2szklanki (60g) cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/8 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki mleka, w razie potrzeby do rozcieńczenia

Instrukcje

  1. Umieść kakao w proszku, cukier puder i mąkę migdałową w robocie kuchennym lub blenderze i pulsuj lub mieszaj przez 30 sekund, aż do dokładnego połączenia i uzyskania delikatnej konsystencji. Odstawić na bok.
  2. W całkowicie suchej i wolnej od tłuszczu misce, ubij białka i sól na średniej prędkości przez 1 minutę. Przełączyć na wysokie obroty i ubijać *tylko* do uzyskania sztywnej piany, około 3 minut. Nie ubijać zbyt mocno. Delikatnie wsypać przesiany cukier kryształ, po 1 łyżce na raz.
  3. Używając metalowej łyżki lub gumowej szpatułki, wmieszaj cukier puder/mąkę migdałową, aż do połączenia. Rób to bardzo delikatnie i lekką ręką. Po całkowitym połączeniu, masa będzie gładka, lepka i błyszcząca.
  4. Pozostaw ciasto bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 10-30 minut. W międzyczasie, wyposaż swój worek do dekoracji w końcówkę do dekoracji. Wyłóż 2-3 blachy silikonowymi matami do pieczenia - uważam, że zwykłe blachy nieprzywierające i papier pergaminowy są trudne do pracy; muszle makaronowe rozprzestrzeniają się bardziej i trudniej je zdjąć z blachy.
  5. Napełnij worek do pipetowania ciastem i uformuj równej wielkości okręgi na blachach - upewnij się, że trzymasz worek pionowo i blisko blachy. Podczas pipetowania, ciasto będzie się lekko rozlewać, więc miej to na uwadze. Chcesz uzyskać około 2-calowe kółka. Delikatnie stuknij dnem blachy o blat, aby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza. Możesz lekko posypać mokre okrągłe skorupki kilkoma posypkami, odrobiną cynamonu lub innymi jadalnymi dekoracjami.
  6. Pozostaw wypestkowane okrągłe skorupki na co najmniej 45 minut, a nawet do 1 godziny. Jest to bardzo ważne przy robieniu macarons! Powietrze pomoże im zastygnąć i utworzyć suchą skorupkę. Wchodząc do piekarnika nie powinny być klejące.
  7. Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C). Piecz macarons przez 10 minut, po jednej blasze na raz. Po upływie 5 minut obróć blachę. Wierzchy powinny być chrupiące, a makaroniki powinny mieć charakterystyczne karbowane "nóżki". Pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blasze do pieczenia przed nadzieniem.
  8. Przygotuj nadzienie: Używając ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło orzechowe i masło razem na średniej prędkości, aż do uzyskania gładkiej masy. Na niskich obrotach wmieszaj cukier puder, wanilię i sól. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Dodaj 1-2 łyżki mleka, aby rozrzedzić masę, jeśli chcesz.
  9. Wypełnij i złóż dwie skorupki razem, aby uformować ciasteczko macaron. Resztki macarons przechowuj pod przykryciem w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 1 tygodnia. Zostały resztki nadzienia? Przykryj szczelnie i przechowuj w lodówce do 5 dni. Świetnie nadaje się do babeczek.

Uwagi

  1. Kakao w proszku: Użyj dobrej jakości kakao w proszku. Uwielbiam markę Ghirardelli; to jest to, czego zwykle używam we wszystkich moich przepisach na wypieki. Inną wspaniałą opcją jest Scharffen Berger marki.
  2. Białka jajek: Postarz swoje białka jaj. To jest bardzo ważne! Najpierw je oddziel. Następnie, pozwól im siedzieć w temperaturze pokojowej przez kilka godzin; preferowana jest noc.
  3. Specjalne narzędzia: Waga kuchenna (świetne opcje tutaj, tutaj i tutaj), robot kuchenny lub blender, pipeta, końcówka 1/2 cala (ja używam końcówki Ateco 806 (rozmiar 6))

Słowa kluczowe: czekoladowe macarons z masłem orzechowym, czekoladowe macarons

Podzieliłam się tymi wskazówkami dotyczącymi makaronów na moim blogu na początku tego tygodnia, ale jeśli jesteś nowy w SBA - dodaję je również tutaj.

Szybkie wskazówki dla sukcesu

  • Jeśli Twoje makarony nie wyglądają idealnie, to nic nie szkodzi! Nie poddawaj się jeszcze. Praktyka czyni mistrza. Mi też zajęło to trochę czasu.
  • Upewnij się, że zważyłeś wszystkie składniki przed rozpoczęciem pracy. Może Ci się wydawać, że to niepotrzebne, ale jeśli przeczytałeś cokolwiek w dzisiejszym poście, wiesz, że to kluczowe.
  • Zbyt mocne ubicie białek wprowadzi więcej powietrza i stworzy zwiewne, puste w środku ciasteczka. Unikaj nadmiernego ubijania. Ubijaj *tylko* do momentu uzyskania sztywnej piany. Tutaj znajdziesz świetny wpis od Ms. Humble na temat unikania pustych miejsc w środku.
  • Zawsze obchodzić się z ciastem makaronowym z finezją i ostrożnością. Za dużo mieszania i składania? Wszystko będzie stracone!
  • Unikaj robienia swoich makaronów w szczególnie wilgotny dzień. Właśnie teraz, latem, szukaj dnia tygodnia o najmniejszej wilgotności. Najlepsza jest chłodna, sucha pogoda.
  • Makaroniki powinny być suche w momencie wkładania do piekarnika. Dlatego nieodzowne jest pozostawienie ich w temperaturze pokojowej na co najmniej 45 minut (im dłużej, tym lepiej).
  • Rób notatki na bieżąco. Sugeruję to, ponieważ jeśli napotkasz jakieś problemy, możesz odnieść się do swoich notatek, aby wprowadzić poprawki, takie jak, pozwalając białkom dłużej się starzeć, zwiększając lub zmniejszając temperaturę w piekarniku, używając innej blachy do pieczenia, itp.

Powiązane przepisy

  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym
  • Ciasteczka Snickers z masłem orzechowym
  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym
  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym