Post

Lukrowane czekoladowe Donut Holes

Przejdź do przepisu

Wilgotne czekoladowe pączki, pieczone, a nie smażone, pokryte grubą warstwą słodkiej polewy.

Wszystkiego najlepszego w piątek! Śniadanie serwowane.

W pączkach (pączkach, donutach cokolwiek) kocham wszystko. Puszyste, lekkie, cukrowe, zwiewne, ciastowate, słodkie, GLAZE

. Tak dużo lukru. Podczas gdy pączki z galaretką były i zawsze będą moją ulubioną odmianą, mam ogromną słabość do glazurowanej czekolady. Zwłaszcza czekoladowe dziurki w pączkach - aka munchkins.

Pączki były na mojej głowie przez ostatnie kilka tygodni. Odkąd poszłam na kawę i pączki z przyjaciółką w Philly. Poszłyśmy do tej uroczej małej pączkarni sprzedającej najbardziej unikalne smaki. Każda z nas nie mogła zdecydować się na jeden, więc dostałyśmy trzy do podziału: ciasto jagodowe, masło orzechowe i krem bananowy (!!!), i Samoas. Chciałabym odtworzyć je wszystkie w domu. Ale na dziś? Prosta, ale niezwykła czekolada + polewa.

Zanim przejdziemy do przepisu, muszę ujawnić ten fakt: będziecie chcieli robić te urocze małe pączki przez cały czas. Są one śmiesznie proste i gotowe w mniej niż 45 minut. Kevin już zapytał, kiedy będę je znowu robić. A może w każdą sobotę rano?

Nie mów, że cię nie ostrzegałam...

Do wykonania dzisiejszego przepisu nie potrzebujecie żadnych szalonych składników ani gadżetów. Wystarczy kilka prostych rzeczy zmieszanych razem i upieczonych w mini foremce do muffinek. Tak jest - dzisiejsze pączki są pieczone, a nie smażone. Pozwól, aby Twój piekarnik wykonał całą pracę.

Ponieważ pączki są pieczone, nie będą smakować *dokładnie* jak smażone pączki, do których jesteś przyzwyczajony. Ale hej - to czekolada i polewa. Wiesz, że to będzie dobre. ????

Suche składniki w przepisie nie są niczym nadzwyczajnym. Mąka, cukier, kakao w proszku, zaczyn, sól. Upewnij się, że przesiejesz razem mąkę, cukier i kakao. W przeciwnym razie w cieście pozostaną ogromne grudki kakao. Będziesz również potrzebować przesiewacza do cukru pudru w polewie. Dojdziemy do tego później.

Kiedy robię te mini pączki, używam białej, pełnoziarnistej mąki. Możesz też użyć zwykłej. Ja preferuję białą mąkę pszenną, ponieważ jest ona (bardzo) lekko gęstsza. Używam białej mąki pszennej pełnoziarnistej w tym przepisie na pączki z dziurką i wydaje się, że kochacie ją tak samo jak ja. Happy dance dla pełnych ziaren!

Mokre składniki w cieście są wszystkie prawdopodobnie w twojej kuchni właśnie teraz. Jajka, mleko, jogurt, masło, wanilia. Każdy przepis, w którym nie muszę robić dodatkowej wycieczki do sklepu spożywczego sprawia, że jestem szczęśliwa. Wstydliwyfakt: chodzę do sklepu spożywczego co najmniej raz dziennie. Mój drugi dom, najwyraźniej. Wstydliwy fakt :

czasami proszę Kevina, żeby poszedł do sklepu spożywczego zamiast mnie, bo częstotliwość moich wizyt wymyka się spod kontroli.

Więc. Wracając do pączków.

Ubij mokre składniki i suche składniki razem. Uważaj, żeby nie przesadzić z mieszaniem. Wszyscy wiemy, jak gęsta i ciężka masa sprawi, że Twój wypiek będzie zbyt gęsty. Unikaj tego za wszelką cenę! Ubijaj *tylko* do momentu, aż wszystko będzie nawilżone i połączone. Porcjuj ciasto i upiecz swoje pączki w mini foremkach do muffinek. Z ciasta wychodzi około 36 mini pączków z dziurkami.

Ponieważ zawsze jest zapotrzebowanie na 36 pączków, prawda?

Po upieczeniu, pozwól pączkom ostygnąć przez około 10 minut. Lubię polewać je lukrem, kiedy są jeszcze trochę ciepłe. Potrójne lub poczwórne zanurzenie w polewie jest konieczne. Lubię odrobinę pączka z moją polewą, thankyouverymuch.

Cukier puder, śmietana, wanilia i odrobina soku z cytryny. Tak dla ciężkiej śmietany.

Chcesz mieć bardzo gęstą polewę? Użyj gęstego płynu jak śmietana. Mleko, woda lub pół na pół nie da ci tego samego koloru lub bogactwa, które daje ciężka śmietana. Choć nie jest to konieczne, polecam śmietanę do glazury. Jeśli uznasz, że polewa jest *zbyt* gęsta, po prostu dodaj więcej śmietany. Sok z cytryny nadaje BARDZO lekko cierpki smak, aby przeciąć całą słodycz; nie pomijaj go.

Wlej glazurę do dużej miski. Zanurzaj otwory w pączkach, jeden po drugim, używając palców lub widelca. Ja użyłam palców, tak było łatwiej. Umieść na drucianym stojaku i pozwól glazurze ocieknąć. Powtarzaj czynność tyle razy, ile chcesz, aż polewa zniknie. Ja polewałem moje pączki trzy razy. Całkowicie warto.

Więcej glazury = lepsze dziurki w pączkach.

Te mini donut holes mogą być również pieczone jako zwykłe pączki w donut pan przez mniej więcej tyle samo czasu. Można je również piec jako zwykłe muffiny przez około 5 minut dłużej. Użyj metody testowania wykałaczką, aby sprawdzić czy są gotowe.

Jestem całkowicie zakochana w tych małych facetach. Przechowywałam je na talerzu, przykryte przezroczystą folią i kiedy tylko przechodziłam obok, musiałam chwycić jedną. Nie można im się oprzeć. Lepkie, lepkie, miękkie, wilgotne, czekoladowe i słodkie. A najlepsza (niebezpieczna) część? Są tak cholernie łatwe do zrobienia.

Następnym razem, gdy będą robione, całkowicie pokryję je posypką. Tak, robię to.

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Donuty czekoladowe w polewie

5 z 3 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 45 minut
  • Wydajność: 36 pączków
  • Kategoria: Pączki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Wilgotne czekoladowe pączki, pieczone, a nie smażone, pokryte gęstą, słodką polewą.


Składniki

Donut Holes

  • 2 szklanki (250 gramów) białej, pełnoziarnistej mąki (łyżka i wyrównana), lub połowa uniwersalnej + połowa pełnoziarnistej, lub uniwersalnej
  • 1 fil iżanka (200 gramów) granulowanego cukru
  • 1/2 szkl anki (41 gramów) niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 duże jajka, ubite + temperatura pokojowa*.
  • 3/4 szklanki(180 ml) mleka, temperatura pokojowa*.
  • 1/4 szklanki (60 gramów) jogurtu greckiego (lub zwykłego, beztłuszczowego lub waniliowego)
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki stołowe (45 gramów) niesolonego masła, roztopionego

Glazura

  • 1 i 3/4 szklanki (225 gramów) cukru pudru
  • 1/4 szkl anki (60 ml) gęstej śmietany (zobacz powyżej opis zamienników)
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka sok z cytryny

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Spryskać sprayem nieprzywierającym 24 foremki do mini muffinek. Odstawić na bok.
  2. Zrobić pączki. W dużej misce przesiać mąkę, cukier i kakao w proszku. Przesiewanie jest ważne; chcesz usunąć wszelkie grudki kakao. Wmieszaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok.
  3. W średniej misce, ubij jajka, mleko, jogurt i wanilię, aż będą całkowicie gładkie. Wmieszaj roztopione masło, aż do połączenia. Powoli wmieszać mokre składniki do suchych. Uważaj, aby nie przesadzić z mieszaniem. Mieszaj je razem tylko do momentu, aż nie pozostaną kieszenie z mąki. Zbyt długie mieszanie ciasta sprawi, że Twoje pączki będą gęste i twarde.
  4. Łyżeczką nakładaj ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je tylko do 3/4 wysokości. Piec przez 10 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Nie przesadzaj z pieczeniem, pączki łatwo się przypalają. Pozwól pączkom ostygnąć przez 5 minut w foremce, a następnie przenieś je na stojak do studzenia, aby ostygły jeszcze przez 5 minut przed polaniem lukrem.
  5. Przygotuj polewę. Podczas gdy pączki lekko stygną, zrób glazurę przesiewając cukier puder do średniej miski. Wymieszaj z mlekiem, wanilią i sokiem z cytryny, aż będzie gładka i połączona. Dodaj więcej cukru pudru, aby uzyskać gęstszą polewę, jeśli chcesz; dodaj więcej śmietany, aby uzyskać rzadszą polewę, jeśli chcesz. Zanurz każdy lekko ciepły pączek w polewie za pomocą widelca lub palców. Umieścić na drucianym stojaku na dużej blasze do pieczenia, aby polewa ściekła. Powtórz zanurzanie jeszcze dwa do trzech razy, jeśli chcesz uzyskać grubą warstwę glazury. Ja swoje oblałam trzy razy. Jeśli zabraknie ci glazury, aby zanurzyć każdy z nich trzykrotnie, po prostu zrób jej więcej.
  6. Pączkowe dziurki najlepiej smakują podawane tego samego dnia. Ten przepis można łatwo zmniejszyć o połowę. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Uwagi

  1. Składniki w temperaturze pokojowej: Jajka i mleko w temperaturze pokojowej są preferowane. Jogurt może być w temperaturze pokojowej, jak również. Dobra zasada - jeśli używasz roztopionego lub ciepłego masła, upewnij się, że zimne składniki również mają temperaturę pokojową.

Słowa kluczowe: czekoladowe pączki, czekoladowe pączki w polewie, czekoladowe pączki w polewie

Przepisy powiązane

  • Przyprawione jabłkowym cydrem Donut Holes
  • Pieczone pączki bananowe z polewą czekoladową
  • Babeczki z białą czekoladą
  • Muffinki bananowe w polewie czekoladowej