Post

Frytki z cukinii z sosem czosnkowo-ziołowo-jogurtowym

Przejdź do przepisu

Idealnie złotobrązowe, chrupiące i lekkie placuszki z cukinii. Trzymaj się tego przepisu!

Czy mogę tu i teraz powiedzieć, jak bardzo uwielbiam dzielić się z Wami przepisami na obiad? Jestem zdumiona tym, jak bardzo uwielbiacie ten szalenie prosty kurczak i mój ulubiony sposób na łososia. Więc mam nadzieję, że te frytki pokochacie tak samo mocno.

Cukinia jest najbardziej mokrym warzywem w okolicy. A przynajmniej blisko tego, prawda? Cóż, wilgoć jest świetna do pieczenia cukiniowego chleba i muffinów. Nie tak dobrze sprawdza się we frytkach. Wilgoć pozbawia te frytki ich chrupiącej tekstury. Będą mokre, lepkie i miękkie. Więc, rozwiązanie? Pozbądź się jak najwięcej wilgoci z cukinii. To samo z ziemniakiem, ponieważ dodajemy rozdrobnionego słodkiego ziemniaka dla smaku i substancji. Spodoba ci się to.

To, ile wilgoci usuniesz z warzyw sprawi, że twoje frytki będą lepsze lub gorsze. Poświęć trochę czasu, aby wyciągnąć tyle wilgoci, ile tylko możesz.

Użyj tarki o dużych otworach, aby poszatkować cukinię i ziemniaki. Umieść je w sitku i przyciśnij rękoma, aby zacząć odcedzać wodę. Następnie, zawiń wszystko w miskę wyłożoną papierowym ręcznikiem (lub czystym ręcznikiem do naczyń) i po prostu dociskaj. Pozostawić na 45 minut, a następnie ponownie odcisnąć.

Więcej składników na frytki: ubite jajka, zioła, mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana. Te dwa ostatnie składniki mogą być dla Ciebie nieco dziwne, ale zaufaj mi! Mąka kukurydziana dodaje wspaniałego, prawie niespodziewanego, chrupania. Skrobia kukurydziana pomaga zagęścić mieszankę, jednocześnie wchłaniając trochę płynu. Te dwa składniki sprawiają, że moje frytki z cukinii są bezglutenowe.

Płyn będzie gromadził się na dnie miski, gdy będziesz nabierać masę z cukinii. Upewnij się, że używasz widelca podczas nabierania małych stosów, aby uformować frytki. Nie chcesz, aby ten płyn znalazł się na patelni.

Inny sposób na zachowanie chrupkości frytek?

Smaż na patelni na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą złocisto-brązowe z obu stron. Potrzebujesz tylko tyle oliwy, aby przykryć dno patelni. To wystarczy. Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Frytki z cukinii z sosem czosnkowo-ziołowo-jogurtowym

4,6 z 7 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godz.
  • Czas gotowania: 6 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 30 minut
  • Wydajność: 10-12 frytek
  • Kategoria: Przystawki
  • Sposób przyrządzania: Gotowanie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Idealnie złoto-brązowe, chrupiące i lekkie frytki z cukinii.


Składniki

Sos czosnkowo-ziołowo-jogurtowy

  • 1/2 szklanki zwykłego mleka greckiego lub zwykłego jogurt
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 1łyżka stoł owa posiekanej świeżej mięty
  • 2łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1łyżka stołowa oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka miód
  • 1 czubata łyżeczka mielonego czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Frytki

  • 2 filiżanki poszatkowanej cukinii (2 małe lub 1 duża cukinia)
  • 1 filiżanka rozdrobnionego słodkiego ziemniaka (1 mały, obrany)
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 czubatałyżeczka mielonego czosnku
  • 2 łyżkistołowe posiekane pietruszka
  • 2łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 filiżanka mąka kukurydziana
  • 1 łyżka skrobia kukurydziana
  • 1/3 filiżanka oliwa z oliwek

Instrukcje

  1. Przygotujemy sos jogurtowy, mieszając wszystkie składniki sosu jogurtowego razem, oprócz soli i pieprzu. Posmakujemy, a następnie dodamy sól/pieprz do smaku. Przykryć i odstawić do lodówki, aż będzie gotowy do podania.
  2. Przygotować frytki: Umieść rozdrobnioną cukinię, słodkiego ziemniaka i cebulę w dużym sitku. Dodaj 1 łyżeczkę soli i wymieszaj dużą drewnianą łyżką. Naciśnij rękoma, aby zacząć odsączać wodę z warzyw. Pozostaw na kilka minut w zlewie. Tymczasem, wyłóż dużą miskę ręcznikami papierowymi lub czystym ręcznikiem do naczyń (łatwiej użyć ręcznika!). Umieścić mieszankę warzyw w misce i przykryć większą ilością ręczników papierowych lub złożyć ręcznik do naczyń. Zacznij dociskać; musisz wydobyć jak najwięcej płynu. W razie potrzeby użyj więcej ręczników papierowych lub nowego ręcznika do naczyń. Uwaga: można również po prostu wykręcić warzywa w ręczniku do naczyń nad zlewem. Po prostu nie przestawaj wyżymać! Pozostawić warzywa w ręcznikach na 45 minut, a następnie ponownie odcisnąć. Celem jest usunięcie jak największej ilości wilgoci. W przeciwnym razie frytki będą wilgotne. Zdziwisz się, jak dużo wody uda Ci się wycisnąć!
  3. Ubij jajka razem w dużej misce. Po ubiciu, wrzuć czosnek, pietruszkę, miętę, pozostałe 1/2 łyżeczki soli i pieprz. Dodaj warzywa, a następnie mąkę kukurydzianą i skrobię kukurydzianą, aż wszystko się połączy.
  4. Rozgrzej olej na patelni na średnio-wysokim ogniu. Kiedy będzie już gorący, nabierz widelcem około 2 łyżki mieszanki z cukinii (ja zawsze robię to na oko). Na dnie miski może zbierać się płyn, więc upewnij się, że używasz widelca, aby nadmiar płynu nie znalazł się we frytkach. Przełóż masę na gorącą patelnię i spłaszcz łopatką. Powtórz czynność z kilkoma kolejnymi, uważając, aby nie przepełnić patelni. Smaż do uzyskania złotego koloru, około 3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aż będą gotowe.
  5. Podawać ciepłe frytki z sosem jogurtowym.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Te frytki są najlepiej ugotowane i zjedzone od razu. Robią wielkie resztki przechowywane w lodówce przez okres do 1 tygodnia. Ponownie podgrzać przez umieszczenie na wyłożonej blachy do pieczenia pod brojlerem na kilka minut. Zamroź frytki na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i odgrzewać zgodnie z instrukcją.
  2. Zaadaptowane z magazynu Bon Appétit.

Słowa kluczowe: frytki z cukinii

Nawet nie wiem jakim cudem zostały mi resztki, ale dziś nie narzekam! Zdecydowanie zrobię kolejną porcję w tym tygodniu. Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz!

Przepisy powiązane

  • Chleb z cukinii z jogurtem greckim
  • Jak upiec czosnek
  • Kurczak i warzywa na patelni z lekkim sosem czosnkowym
  • Chleb z cukinii