Post

Kruche ciasto z cukinii

Przejdź do przepisu

Zaadaptowane z mojego wielokrotnie nagradzanego przepisu na chleb z cukinii, to kruche ciasto z cukinii

jest wilgotne, doprawione cynamonem i ukryte w środku ulubionego zielonego warzywa lata. Podane z maślaną posypką z brązowego cukru i słodkim lukrem waniliowym - wegetariańskie śniadanie jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze!

Jeśli masz ochotę na słodkie, nie ma nic lepszego niż ciasto z okruchami brązowego cukru z cynamonem i waniliowym lukrem. Chyba, że ciasto zawiera zielone warzywo, które nie tylko dodaje wartości odżywczych, ale również zapewnia najbardziej wilgotną konsystencję. (Proszę, nie dajcie się zwieść pożywnej cukinii. To nie jest zdrowe śniadanie!) Uwielbiam piec z ulubionym składnikiem lata - dodaje bezsmakowej wilgoci, więc jest pyszna w wielu różnych przepisach, od czekoladowego ciasta z cukinii i chleba z cukinii do cukiniowych owsianych ciasteczek czekoladowych i dzisiejszego kruchego ciasta z cukinii.

Przedstawione na zdjęciu ciasto zrobiłam kilka tygodni temu i gdybym nie wykorzystała ostatniej cukinii na frytki z cukinii, to ciasto do kawy również znalazłoby się w weekendowym planie dnia. Zróbmy to!

Dlaczego warto piec z cukinią?

Uwielbiam piec z cukinią, ponieważ:

  1. Jest tylko tyle dań z cukinii, które można przyrządzić. Cukinia jest obfita w miesiącach letnich i fajnie jest włączyć to warzywo do pieczenia.
  2. Cukinia dodaje bezsmakowej wilgoci - czystej wilgoci z zerowym smakiem warzyw. Nie upiekłabym ciasta z zielonym warzywem, gdybym mogła go posmakować. Pieczesz ciasto marchewkowe, prawda? Jest pyszne, prawda? Cóż, cukinia jest jeszcze lepsza. To naprawdę magiczny składnik w Twoich wypiekach! A tak przy okazji, czy próbowaliście już moich kremowych muffinek z cukinią?

Skoro kruche ciasto z cukinii nie smakuje jak warzywa, to jak smakuje? Maślane ciasto cynamonowo-korzenne z delikatną/chrupiącą/słodką kruszonką. Pomyśl o zwykłym kruchym cieście, ale z większą teksturą. Wchłonęliśmy je. Rezerwowanie go tylko na godziny poranne to fatalny pomysł. Kruche ciasto z cukinii powinno być ciastem na każdą porę i za każdym razem!

Więc oto prawdziwe pytanie: dlaczego nie piec z cukinią?

Za przepisem

Do przygotowania dzisiejszego kruchego ciasta z cukinią wykorzystałam moje kruche ciasto jako inspirację, a mój chleb z cukinią jako punkt wyjścia do przepisu. Robimy ten chleb kilka razy każdego lata, ponieważ nie tylko jest to najlepszy chleb z cukinii, ale także szybki i świetnie się zamraża.

Do dzisiejszej wersji kruchego ciasta wprowadziłam kilka zmian w oryginalnym przepisie na chleb:

  • Zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ ciasto polewamy kruszonką i waniliowym lukrem.
  • Zwiększyłam ilość proszku do pieczenia, aby ciasto było bardziej wyraziste.
  • Zmniejszyliśmy ilość cynamonu, ponieważ w kruszonce jest go pod dostatkiem.
  • Zamieniłam olej na roztopione masło, bo nie wyobrażam sobie kruchego ciasta bez masła!!!

Wszystko inne pozostaje bez zmian: szybkie przygotowanie, proste składniki, bez miksera. Będziesz potrzebować podstawowych składników do pieczenia, takich jak mąka, masło, cynamon, cukier, jajko i rozdrobniona cukinia.

Składniki na kruche ciasto z cukinii

Użyjemy tych samych składników do ciasta i do kruchej polewy, więc jest to niezwykle wygodny przepis. Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić kruche ciasto z cukinii:

Ciasto

  • Mąka: Solidna mąka uniwersalna jest podstawą tego kruchego ciasta.
  • Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: Oba zakwaszacze pomagają ciastu urosnąć.
  • Cynamon i gałka muszkatołowa: Cynamon dodaje ciepłego, przytulnego smaku, podczas gdy gałka muszkatołowa dodaje tradycyjnego, piekarskiego aromatu.
  • Masło: Masło tworzy cudownie wilgotny miękisz.
  • Cukier: Użyj kombinacji brązowego cukru i cukru granulowanego, aby uzyskać więcej wilgoci i najlepszy smak i teksturę.
  • Jajko: 1 jajko wiąże wszystko razem.
  • Sól i ekstrakt waniliowy: Sól i czysty ekstrakt waniliowy dodać smak. Spróbuj użyć domowej roboty ekstraktu waniliowego.
  • Cukinia: Będziemy używać 1 filiżankę rozdrobnionej cukinii - około 1 średnia. Polecam pudełko tarka do rozdrabniania cukinii.

Crumb Topping

  • Mąka: Mąka dodaje substancji i pomaga związać polewę razem.
  • Brązowy cukier: Br ązowy cukier obiecuje miękką, wilgotną, słodką i aromatyczną kruchą warstwę polewy.
  • Cynamon: Nie możemy mieć kruchą polewę bez cynamonu! Ponieważ używamy cynamonu zarówno w warstwie ciasta jak i polewy, to kruche ciasto jest idealnie cynamonowe.
  • Masło: Masło spaja wszystko razem i dodaje smaku.

Opcjonalnie lukier

Kruche ciasto z cukinii jest pyszne samo w sobie, ale nigdy nie odmawiamy sobie czegoś ekstra! Lubię dodać mżawkę słodkiego lukru waniliowego, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, aby wniknął we wszystkie zakamarki. Możesz również użyć lukru klonowego z moich klonowych ciasteczek z brązowym cukrem, lukru z brązowego masła z moich jabłkowych blondies z brązowym masłem lub po prostu zostawić go bez dodatków.

Wydrukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Kruche ciasto z cukinii

5 z 39 opinii
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 35 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 5 minut
  • Wydajność: służy 9-12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Zaadaptowane z mojego wielokrotnie nagradzanego przepisu na chleb z cukinii, to kruche ciasto z cukinii jest wilgotne, doprawione cynamonem i ukryte w środku ulubionego zielonego warzywa lata. Podane z maślaną posypką z brązowego cukru i słodkim waniliowym lukrem - wege śniadanie jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze!


Składniki

Polewa krucha

  • 1/2 szklanki(63g) mąki uniwersalnej
  • 1/2szklanki(100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1/4 szkl anki (60g) niesolonego masła, roztopionego

Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cynamon mielony
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, roztopionego i lekko ostudzonego
  • 1/3 szkl anki (65g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/3szklanki (65g) cukru granulowanego
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 filiżanka poszatkowanej cukinii (około 1 średniej cukinii, nie trzeba osuszać)
  • opcjonalnie: lukier waniliowy

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Natłuścić kwadratową lub okrągłą formę do pieczenia o średnicy 8 lub 9 cali, formę sprężynową, naczynie do pieczenia lub wyłożyć papierem pergaminowym. Odłóż na bok.
  2. Przygotuj kruchą polewę: Widelcem wymieszaj mąkę, brązowy cukier i cynamon razem w małej misce. Wmieszaj roztopione masło. Nie przesadzaj z mieszaniem, chcesz uzyskać mączne okruchy!
  3. Przygotuj ciasto: Ubij mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową razem w dużej misce. Ubij masło, brązowy cukier, cukier kryształ, jajko i ekstrakt waniliowy razem w średniej misce, a następnie wrzuć rozdrobnioną cukinię. Wlej mokre składniki do suchych składników i wymieszaj, aż do połączenia. Ciasto będzie gęste. Wlej/rozłóż do przygotowanej formy do pieczenia, a następnie równomiernie posyp polewą kruszonkową.
  4. Piec przez 35-38 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie w większości czysta, bez mokrego ciasta. (Kilka wilgotnych okruchów jest w porządku!) Jeśli zauważysz, że wierzch ciasta zbyt szybko brązowieje w piekarniku, luźno przykryj go folią aluminiową.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i ustaw na drucianym stojaku. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia przez kilka minut przed pokrojeniem. Sugeruję polanie lukrem waniliowym, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe!
  6. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Upieczone i ostudzone ciasto zamrozić na okres do 3 miesięcy. Doprowadzić do temperatury pokojowej i posypać lukrem waniliowym, jeśli jest taka potrzeba, przed podaniem.
  2. Specjalne narzędzia: Szklana miseczka do mieszania, tarka, trzepaczka i szklana forma do pieczenia 8×8.
  3. 9×13-calowe Kruche Ciasto: Podwojenie przepisu będzie zbyt dużo ciasta dla 9×13-calowej tortownicy. Polecam podwojenie przepisu, napełniając patelnię do połowy, a następnie używając dodatkowego ciasta na muffiny. Czas pieczenia dla 9×13-calowego kruchego ciasta wyniesie około 45-50 minut, ale użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Instrukcja pieczenia muffinek z cukinii znajduje się poniżej.
  4. Muffinki z kruchym ciastem z cukinii: Przygotować kruchą polewę i ciasto jak napisano. Smarować 12-kontrastową patelnię do muffinów lub linii z liners. Łyżka ciasta równomiernie do każdej wkładki, wypełniając każdą drogę do góry. Do każdej wcisnąć kruszonkę. Piec muffiny przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 13-16 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 18-21 minut, mniej więcej. Pozostaw muffiny do ostygnięcia przez 5 minut w formie, a następnie przenieś na stojak do dalszego chłodzenia. Wydajność: około 12-14 muffinów.

Słowa kluczowe: kruche ciasto z cukinii

Przepisy powiązane

  • Chleb z cukinii
  • Kruche ciasto jabłkowe
  • Donuts z kruchego ciasta
  • Kruche ciasto z malinami i migdałami