Post

Cynamonowy chleb chrupiący

Przejdź do przepisu

Zrolowane i skręcone, to proste, 8-składnikowe ciasto chlebowe zmienia się w absolutnie nieodparty, cynamonowy chlebek chrupiący

. Zroluj ciasto z nadzieniem z masła, cynamonu i brązowego cukru, a następnie z tych samych składników przygotuj chrupiącą polewę. Każdy kęs jest maślany, miękki i płatkowaty, a na wierzchu znajduje się niewiarygodna, cynamonowa, chrupiąca skórka.

Kiedy upiekłam swój pierwszy udany bochenek domowego chleba serowego, wiedziałam, że ten przepis będzie natychmiastowym hitem wśród czytelników. Po opublikowaniu go jako przepisu na Sally's Baking Challenge kilka lat temu, niezmiennie jest on najpopularniejszym przepisem na chleb na tej stronie - obok naszego ukochanego chleba kanapkowego. Bo co może być lepszego od sera i domowego chleba?

No cóż...

Czytelnicy pytali, czy mogą użyć tego samego ciasta do zrobienia słodkiej wersji, więc zmodyfikowałam przepis i zamieniłam ser na cynamon. Następnie posypałam całość cynamonową chrupiącą polewą. (Czy kiedykolwiek jadłeś bajgla Panera Bread cinnamon crunch? Tak!).

I wtedy zastanawiałam się, dlaczego tak długo robiłam go z serem. TALK ABOUT AN UPGRADE!


Opowiedz mi o tym chlebie cynamonowym

  • Smak: Miękisz chleba jest cudownie maślany i słodki - zdecydowanie chleb śniadaniowy lub deserowy. Jest bardzo podobny do chleba cynamonowego, ale używamy brązowego cukru i jest dodatkowo skręcony, dzięki czemu w każdej kromce znajduje się więcej cynamonowych kawałków.
  • Tekstura: Ponieważ mamy tłuszcz w cieście, chleb jest wyjątkowo miękki i płatkowaty. A użycie mąki chlebowej zapewnia dodatkową gryzienie. Te tekstury są idealnym kontrastem do chrupiącej cynamonowej kruszonki na wierzchu. Każdy kęs ma w sobie coś innego - wiem, że Wam się to spodoba. Wygląda jak babka, ale nie jest prawie tak bogata jak, powiedzmy, nasza jabłkowo-cynamonowa babka.
  • Łatwość: Nie ma się co spierać, że domowy chleb wymaga trochę wysiłku. Ale potraktuj to jako przyjemny weekendowy lub popołudniowy projekt pieczenia. Ciasto jest dość proste i używasz tych samych składników zarówno do nadzienia cynamonowego, jak i cynamonowej chrupiącej polewy. Jeśli jesteś początkujący w pieczeniu z drożdżami, przejrzyj mój Przewodnik po pieczeniu z drożdżami. Znajdziesz tam wiele pomocnych informacji!
  • Czas: To ciasto wymaga 1 długiego wyrastania, a następnie krótszego drugiego wyrastania. Kiedy już zrozumiesz proces składania, przepis przebiega dość szybko. Odłóż co najmniej 4 godziny od początku do końca, ale pamiętaj, że większość tego czasu to czas bezczynności, kiedy ciasto rośnie.

Film instruktażowy


Przegląd: Jak zrobić chleb chrupiący z cynamonem?

Poniższy film jest przeglądem, który pomoże Ci zrozumieć cały proces, zanim zaczniesz. Pełny przepis do wydrukowania znajdziesz poniżej.

  1. Przygotuj i zagnieć ciasto. Potrzebujesz 8 składników na ciasto i nie polecam żadnych zamienników. Aby uzyskać miękkie, aromatyczne i chrupiące chleby cynamonowe, użyj kombinacji maślanki i wody. Bezmleczne, pełnotłuste lub niskotłuszczowe mleko również się sprawdzi, ale maślanka daje fenomenalny smak i teksturę. Ciasto jest delikatne i trudno się je formuje, jeśli używasz CAŁEGO mleka, dlatego używamy trochę mleka i trochę wody. Potrzebujesz również drożdży, cukru, masła, jajka, soli i mąki chlebowej.
  2. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Zajmuje to około 1,5-2 godzin.
  3. Złóż chleb. Jeśli jesteś wzrokowcem, zobacz, jak składam chleb na powyższym filmie. Dokładnie w ten sam sposób formujemy babkę z Nutellą i domowy chleb serowy.
  4. Pozwól uformowanemu chlebkowi odpocząć przez około 30 minut, kiedy będziesz przygotowywać cynamonową chrupiącą polewę i rozgrzewać piekarnik. W tym czasie chlebek lekko urośnie. Aby przygotować cynamonową chrupiącą polewę, ubij razem brązowy cukier, cynamon, roztopione masło i odrobinę mąki.
  5. Nałóż cynamonową chrupiącą polewę na cały chleb, a następnie upiecz. W przepisie poniżej polecam umieszczenie blachy do pieczenia na dolnej półce piekarnika, aby wyłapać cukier cynamonowy, który może skapywać podczas pieczenia chleba.

Zdjęcia krok po kroku

Wyrób i zagnieć ciasto, a następnie pozostaw do wyrośnięcia:

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj wierzch bardzo miękkim masłem, a następnie posyp mieszanką brązowego cukru i cynamonu. Zwiń ciasno w roladę cynamonową. Ułóż rulon na szwie, a następnie przetnij go na pół wzdłuż za pomocą ostrego noża.

Skrzyżuj jedną połówkę na drugiej, tworząc literę X. Mocno skręć obie razem. Ściśnij zewnętrzne krawędzie, aby jak najlepiej uszczelnić, a następnie umieść w natłuszczonej brytfannie o wymiarach 9×5 cali.

Pozwól ciastu odpocząć i przygotuj cynamonową chrupiącą polewę:

Czy mogę użyć tej cynamonowej chrupiącej polewy do bajgli?

Tak, tak i tak! Ta cynamonowa chrupiąca polewa byłaby wspaniała na domowych bajglach. Podwójną cynamonową chrupiącą polewę, aby zapewnić, że masz wystarczająco dużo dla całej partii bajgli. Po posmarowaniu bajgli rozmąconym jajkiem w kroku 9 tego przepisu, nałóż cynamonową chrupiącą polewę na każdy z nich przed pieczeniem.

Testowanie granicy "jak dużo cynamonu jest zbyt dużo cynamon swirl?" Nie rezygnuj z wypróbowania tego przepisu, ponieważ jest jeszcze bardziej absurdalnie dobry niż na to wygląda!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca

Chleb cynamonowy chrupiący

5 z 45 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 3 godz.
  • Czas gotowania: 50 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Jest to podstawowe, miękkie ciasto chlebowe, które jest wałkowane, skręcane, nadziewane i polewane masłem, cynamonem i brązowym cukrem. Wygląda to na wiele składników, ale składniki nadzienia i polewy są w większości takie same. Przeczytaj przepis przed rozpoczęciem, abyś był przygotowany na etap wałkowania i skręcania.


Składniki

  • 1/2 szklanki (120ml) maślanka, podgrzana do temperatury około 110°F
  • 1/3 filiżanki (80ml) woda, podgrzana do temperatury około 110°F
  • 2 i 1/4 łyżeczki (7g) drożdży instant lub aktywnych drożdży suchych(1 standardowa paczka)
  • 1/4 filiżanki(50 g) granulowanego cukru, podzielonego
  • 5 łyżek stołowych(72g) niesolone masło, roztopione i lekko ostudzone
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sól
  • 3 filiżanki(390g) mąka chlebowa (łyżka i wyrównana), plus więcej jak potrzeba dla rąk/powierzchni roboczej

Nadzienie

  • 3 łyżki stołowe (45g) niesolonego masła, bardzo miękkiego
  • 1/3 szklanki (67g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Cynamonowa chrupiąca polewa

  • 2 łyżki stołowe (30g) niesolonego masła, roztopione
  • 1/3 szklanki (67g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki uniwersalnej lub mąki chlebowej

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasto: Ciepłą maślankę, ciepłą wodę, drożdże i 2 łyżki cukru ubijemy razem w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta lub łopatkę. Przykryj i pozostaw na 5 minut lub do uzyskania piany na wierzchu.
  2. Dodaj pozostały cukier, masło, jajko, sól i 1 szklankę mąki. Ubijać na niskich obrotach przez 30 sekund, zeskrobać boki miski gumową łopatką, a następnie dodać pozostałą mąkę. Ubijać na niskich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek miski, około 2 minuty. Jeśli nie posiadasz miksera, możesz wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką lub gumową szpatułką. Będzie to wymagało odrobiny siły ramion.*
  3. Zagnieść ciasto: Trzymaj ciasto w mikserze i ubijaj na niskich obrotach przez dodatkowe 2 minuty lub ugniataj ręcznie na lekko oprószonej mąką powierzchni przez 2 minuty.
  4. Pierwsze rośnięcie: Lekko natłuść dużą miskę olejem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu. Umieść ciasto w misce, obracając je, aby pokryć wszystkie strony olejem. Przykryj miskę folią aluminiową, folią plastikową lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w stosunkowo ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. (Ja zawsze pozwalam mu rosnąć na blacie. Zajmuje to około 2 godzin. Aby skrócić czas wyrastania, zobacz moją odpowiedź na pytanie "Gdzie ciasto powinno rosnąć?" w Poradniku Pieczenia z Drożdżami).
  5. Natłuść formę do bochenka o wymiarach 9×5 cali.
  6. Rozwałkować ciasto: Ponakłuwać ciasto, aby uwolnić powietrze. Umieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i za pomocą posypanego mąką wałka rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 9×15 cali (mniej więcej).
  7. Dla nadzienia: Rozprowadź zmiękczone masło na całym wierzchu ciasta, pozostawiając 1/2 calową granicę bez przykrycia. Im bardziej miękkie jest masło, tym łatwiej jest je rozprowadzić w tym kroku. (Wymieszaj brązowy cukier i cynamon razem, a następnie posyp równomiernie całe masło.
  8. Zwińi skręć ciasto: Jeśli potrzebujesz wizualizacji, obejrzyj powyższy film, aby zobaczyć dokładnie, jak robię ten krok. Ciasno zwiń ciasto w 15-calowy dziennik. Umieść dziennik na jego szwie. Używając ostrego noża, przetnij kłodę na pół wzdłuż. Najlepiej sprawdza się ząbkowany nóż. Skrzyżuj jedną połówkę na drugiej - tworząc literę X. Mocno skręć obie połówki razem. Ściśnij zewnętrzne krawędzie, aby uszczelnić je najlepiej jak potrafisz. Umieść w przygotowanej brytfannie i przykryj folią aluminiową, folią plastikową lub czystym ręcznikiem kuchennym. (Ten krok może być trochę niechlujny!) Pozwól przykrytemu bochenkowi odpocząć przez 30 minut. W tym czasie lekko urośnie.
  9. Ustawić stojak w piekarniku na dolną, trzecią pozycję. Umieść blachę do pieczenia na dolnej półce, aby złapać cynamon/cukier, który może skapywać. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C).
  10. Na cynamonową chrupiącą polewę: Ubij razem roztopione masło, brązowy cukier, cynamon i mąkę. Nałóż łyżką na bochenek tuż przed pieczeniem.
  11. Piecz: Piecz aż bochenek nabierze złotobrązowego koloru, a po delikatnym stuknięciu w jego wierzch będzie wydawał pusty dźwięk, około 45-55 minut. Góra brązowieje szybko, jak to piecze, więc namiot cały bochenek z folii aluminiowej. (Zazwyczaj kładę folię na wierzchu po około 20 minutach). Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i umieść na drucianej podstawce. Studzić przez 10 minut w foremce, następnie wyjąć z foremki i ostudzić bochenek na drucianym stojaku.
  12. Pokroić i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Przykryj i przechowuj resztki w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia. Resztki smakują wyśmienicie, jeśli podgrzejesz je w mikrofalówce przez 10 sekund. Polewa ma tendencję do tracenia chrupkości po dniu lub dwóch.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania - na noc: Przygotować ciasto do kroku 3. Umieścić w natłuszczonej misce zgodnie z instrukcją w kroku 4. Przykryć ciasto szczelnie i wstawić do lodówki na 15 godzin. Wyjmij z lodówki i pozwól ciastu rosnąć jeszcze przez 1-2 godziny. Kontynuuj krok 5. Nie polecam formowania chleba na noc przed pieczeniem, ponieważ przez noc za bardzo się napuszy.
  2. Make Ahead Instructions - Zamrażanie: Upieczony chleb zamraża się wspaniale. Zawiń ostudzony bochenek w folię plastikową, a następnie warstwę folii aluminiowej. Zamrażać do 3 miesięcy. Rozmrażać owinięte chleb przez noc w lodówce lub w temperaturze pokojowej, a następnie ogrzać do swoich upodobań. Możesz również zamrozić ciasto chlebowe. Po nakłuciu ciasta w kroku 6, zawiń je szczelnie w folię plastikową, a następnie w folię aluminiową. Zamrażaj przez okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie ponownie nakłuj ciasto, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Kontynuuj z resztą kroku 6.
  3. Maślanka: Maślanka zapewnia najbardziej miękką teksturę i niezrównany smak. W szczyptę, można użyć pełnego mleka zamiast. Niższej zawartości tłuszczu lub mleka bezmlecznego może pracować zbyt, ale chleb nie będzie smakować tak wilgotne lub bogate. Oto inne przepisy z użyciem maślanki, jeśli kupiłeś karton i musisz go zużyć.
  4. Drożdże: Zwykle używam drożdży instant w tym cieście, ale możesz użyć aktywnych suchych drożdży zamiast tego, jeśli jest taka potrzeba. Nie ma zmian w przepisie, z wyjątkiem czasu wyrastania będzie co najmniej 2 godziny w kroku 4, jeśli używasz aktywnych drożdży suchych. Odnieś się do mojego Przewodnika Pieczenia z Drożdżami, aby uzyskać odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
  5. Mąka chlebowa: Mąka o wyższej zawartości białka jak mąka chlebowa jest najlepsza dla tego przepisu na chleb z powodu silnego tworzenia glutenu i wysokiego wzrostu. Możesz użyć mąki uniwersalnej zamiast niej, ale dla absolutnie najlepszego smaku i tekstury, polecam mąkę chlebową.

Słowa kluczowe: cynamon, chleb, cynamonowy chleb chrupiący

Przepisy powiązane

  • Domowy chleb z cynamonowymi wiśniami
  • Domowe bajgle z cynamonowymi rodzynkami
  • Babka jabłkowo-cynamonowa
  • Domowy chleb serowy - bardzo miękki