Post

Czekoladowe babeczki z miętowym lukrem

Przejdź do przepisu

Domowe babeczki czekoladowe pokryte gęstym i kremowym miętowo-czekoladowym lukrem.

Miętowe lody czekoladowe w formie lukru.

Tak. To smakuje jak LODY. I lukrem. W tym samym czasie. WHAT!

Nie wiem jak Wy, ale ja czuję, że przychodzi taki czas, kiedy masło orzechowe i karmel muszą odejść na bok od całej czekolady. (Czy ja naprawdę to powiedziałam?) Mięta i czekolada są sobie przeznaczone. Jak groszek i marchewka, ketchup i frytki,posypkai lody

. Diamenty i palce serdeczne. ????

Ogromna gałka miętowych lodów czekoladowych w rożku waflowym jest i zawsze będzie jednym z moich ulubionych letnich deserów. A dzisiaj, bawiłam się masłem, cukrem, ekstraktem z mięty pieprzowej, mini wiórkami czekoladowymi, ciężką śmietaną i kroplą barwnika spożywczego. I chłopcze, to jest smaczne.

Podłożem dla mojego miętowo-czekoladowego lukru jest domowa bab

eczka czekoladowa. Przed tym przepisem na czekoladową babeczkę, zrobiłam dziesiątki gęstych babeczek brownie i pół-domowych babeczek czekoladowych z użyciem masy do ciast. Ale do tej pory nie podzieliłam się jeszcze przepisem na babeczkę czekoladową "od podstaw". Próba znalezienia idealnego przepisu do przetestowania, ponownego przetestowania, a nawet rozwinięcia itp. jest przytłaczająca! Masło czy olej? Kakao w proszku czy roztopiona czekolada? Brązowy cukier? Biały cukier? Pełne mleko? Bez mleka? Ahh!

Jednak w mojej cennej książce kucharskiej Joy of Cooking znalazłam przepis, który aż prosił się o wykonanie. A rezultat jest perfekcyjny. Jestem tak zadowolony z mojego wyboru!

Dzisiejsze babeczki są tak wilgotne

, jak tekstura, którą można uzyskać z babeczek zrobionych z wygodnej mieszanki z pudełka. To bardzo prosty przepis na czekoladowe babeczki. Intensywny czekoladowy smak zawdzięczamy "sosowi" czekoladowemu zrobionemu z niesłodzonego kakao w proszku i wrzącej wody. Reszta składników nie jest niczym szczególnym; po prostu proste, znane rzeczy, które już masz w swojej kuchni: śmietana z masłem i cukrem, mąka, proszek do pieczenia, jajka, sól, wanilia i niewiele więcej. Uwielbiam to!

Jedna rzecz, na którą zwrócę uwagę: bądź bardzo ostrożny, aby nie spalić babeczek. Przepieczenie ich spowoduje, że babeczki będą miały suchą konsystencję. Nie ma nic, czego nie lubię bardziej niż suchych, kruchych wypieków! Zwłaszcza, gdy szukam wilgotnych, miękkich i delikatnych babeczek czekoladowych.

Czy zdarzyło Ci się kiedyś wgryźć w suchą, pozbawioną smaku czekoladową babeczkę lub ciasto? Fuj. Nie przesadzajcie z pieczeniem tych babeczek! Ja wyjęłam je z piekarnika po 17 minutach. Wbij wykałaczkę w środek babeczek. Jeśli wyjdzie *prawie* (lub całkowicie) czysta, są gotowe. Nie chcesz mieć zbyt wielu okruchów na wykałaczce i nie chcesz czarnych, spalonych brzegów. Po 16 minutach uważnie obserwuj babeczki i nie piecz ich dłużej niż 19 minut

.

Wieże z babeczek

: Uwielbiam je.

Ten miętowo-czekoladowy lukier

. O mój Boże. To jak wygrana na loterii... gdyby nagrodą na loterii był sam lukier. Czy mogę zagrać na tej loterii?

Lukrowanie jest oparte na przepisie na waniliowy krem maślany, którego użyłam do moich domowych babeczek funfetti. Chciałam jednak, aby ten lukier był gęstszy, tak jak mój przepis na lukier do ciasteczek. Zmniejszyłam ilość ciężkiej śmietany, aby zagęścić całość. Dodałam również mini wiórki czekoladowe, ekstrakt z mięty pieprzowej i 2 krople zielonego barwnika spożywczego.

A co najlepsze? Lukrowanie jest tak proste do zrobienia! Nawet łatwiej niż babeczki. Kiedy zaczniesz robić babeczki, przygotuj dwie dodatkowe kostki masła. Podobnie jak w przypadku większości kremów maślanych, chcesz, aby masło było miękkie i przyjemne w smaku, aby uzyskać kremową bazę lukru. Kiedy babeczki będą już upieczone i ostudzone, masło będzie miało idealną konsystencję.

Lubię używać ręcznego miksera do robienia lukru. Mam o wiele większą kontrolę nad procesem ubijania i mogę naprawdę wyizolować każde miejsce w misce - czasami mój mikser omija masło na samym dnie miski, a ja, w konsekwencji, muszę ręcznie zeskrobywać dno, aby dokładnie je wymieszać.

Elektryczny mikser ręczny znacznie ułatwia mi pracę podczas robienia lukru, dlatego wolę go od miksera stojącego.

W przeciwieństwie do większości, mieszam masło samo w sobie na niskich obrotach przez dobre 20-60 sekund, zanim dodam cokolwiek innego. Tworzy to idealną kremową bazę dla reszty składników lukru. Dodaj 3 filiżanki cukru pudru, następnie 2 łyżki stołowe śmietany, 1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej i 2 krople zielonego barwnika spożywczego.

Więc tutaj jest coś takiego: ten przepis na lukier jest bardzo wybaczający

.

Ilość ciężkiej śmietany i cukru pudru można dostosować do tego, co wolisz. Po dodaniu 3 filiżanek cukru pudru i 2 łyżek ciężkiej śmietany, jeśli stwierdzisz, że lukier nie jest wystarczająco gęsty, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj więcej ciężkiej śmietany. Tak naprawdę, wszystko zależy od tego, co wolisz.

Dodając więcej cukru pudru, pamiętaj, że lukier będzie miał słodszy smak z każdym dodatkiem. Możesz nie widzieć tego w wielu przepisach na lukry, ale ja dodaję 1/8 łyżeczki soli, aby zmniejszyć słodycz, jednocześnie zachowując gęstą konsystencję lukru dzięki cukrowi pudrowemu.

Również wyrozumiały dla tego przepisu na lukier:

Możesz dodać więcej lub mniej ekstraktu z mięty pieprzowej lub zielonego barwnika spożywczego. Jeśli 1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej to za mało, dodaj więcej (ostrożnie... ta substancja jest silna!). Nie jest wystarczająco zielony dla Ciebie? Dodaj więcej zielonego barwnika spożywczego. 2 krople nadały lukrowi ten sam miętowo-zielony kolor, który można zobaczyć w większości miętowych lodów czekoladowych.

Ten lukier nadaje nowe znaczenie słowom "lody i ciasto", prawda?! ????

Kiedy osiągniesz preferowaną konsystencję lukru, kolor i miętowy smak - dodaj mini wiórki czekoladowe. Użyłam mini wiórek czekoladowych, ponieważ dzięki nim lukier jest o wiele łatwiejszy do rozprowadzenia. Możesz też zostawić zwykły lukier i posypać go wiórkami czekoladowymi, ale ja chciałam odtworzyć wygląd miętowych lodów czekoladowych.

Jakikolwiek rodzaj wiórków sprawi, że ten lukier będzie niemożliwy do zrobienia za pomocą rurki, więc poszłam za "rustykalnym"

wyglądem lukru i użyłam po prostu noża.

Więc proszę bardzo. Mięta i czekolada

opanowały moją kuchnię, co jest idealnym momentem na zielony miesiąc marzec. Czekoladowe babeczki są tak miękkie i wilgotne, z dużą ilością czekoladowego smaku. Lukier jest puszysty, super gęsty, miętowy i tak łatwo go dostosować do własnych potrzeb. Dodatkowo, wygląda jak lody. Miętowe lody czekoladowe w formie lukru. Czy mogę po prostu jeść to wszystko łyżką?

Ok, skończyłam. Zrób je TERAZ.

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki czekoladowe z miętowym lukrem czekoladowym

5 z 3 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 18 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 14 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Po prostu domowe babeczki czekoladowe z gęstym i kremowym miętowym lukrem czekoladowym.


Składniki

Babeczki czekoladowe

  • 1 filiżanka (240ml) wody
  • 1/2 filiżanki(41g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku
  • 1 i 1/3 szklanki (166g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki (1 laska lub 115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) granulowanego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Miętowy Czekoladowy Chip Frosting

  • 1 filiżanka (2 laski lub 230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3-4 filiżanki (360-480g) cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe (30ml) gęstej śmietany*.
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej (lub więcej, patrz instrukcje dotyczące przepisu)
  • 2 krople zielonego barwnika spożywczego
  • sól, do smaku
  • 2/3 filiżanki (120g) mini wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Przygotować babeczki: Rozgrzej piekarnik do 375°F (190°C). Wyłożyć 14 foremek do muffinów.
  2. W małym rondelku zagotować wodę na dużym ogniu. Wsypać niesłodzone kakao w proszku do średniej wielkości miski i wymieszać z wrzącą wodą do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, umieszczając w lodówce, gdy będziesz przygotowywać pozostałe składniki.
  3. Ubij razem mąkę, proszek do pieczenia i sól w średniej wielkości misce. Odstaw na bok.
  4. W dużej misce, używając elektrycznego miksera lub miksera stojącego, wymieszaj zmiękczone masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać jajka, po jednym na raz, ubijając do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby zeskrobać boki miski. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Powoli dodać mąkę i ubijać tylko do momentu *jak* połączenia. Stałym strumieniem dodawać ostudzoną mieszankę kakaową i mieszać do uzyskania gładkiej masy.
  5. Wypełnić każdą formę do muffinów ciastem do 3/4 wysokości. Piecz przez 16-19 minut, obserwując je, aby uniknąć nawet najmniejszego przypalenia (co spowoduje, że babeczki będą suche). Moim babeczkom wystarczyło 17 minut, a wykałaczka włożona w środek wyszła czysta. Wyjmij z piekarnika i umieść na drucianym stojaku, aby ostygły przed lukrowaniem.
  6. Zrób lukier: ubij zmiękczone masło na średniej prędkości za pomocą miksera elektrycznego. Ubijaj przez około 30-60 sekund, aż będzie gładkie i kremowe. Dodaj 3 filiżanki cukru pudru, śmietanę, ekstrakt z mięty pieprzowej i barwnik spożywczy. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 minuty. Dodaj więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki (do 4 filiżanek) lub więcej śmietany, jeśli masa jest zbyt gęsta. Dodaj soli, jeśli lukier jest zbyt słodki. Możesz również dodać więcej barwnika spożywczego, jeśli chcesz lub więcej ekstraktu z mięty pieprzowej, jeśli nie jest wystarczająco miętowy. Wymieszaj ręcznie z wiórkami czekoladowymi.
  7. Frost schłodzone babeczki. Może pozostać resztka lukru, w zależności od tego ile go użyjesz na każdej babeczce. Z podanych składników wychodzi 14 babeczek. Babeczki najlepiej smakują na dzień lub 1 dzień po zrobieniu. Przechowywać przykryte w lodówce do 4 dni.

Uwagi

  1. Ciężka śmietana: Zastąpienie ciężkiej śmietany w lukrze mlekiem lub pół na pół spowoduje mniej kremową konsystencję.
  2. Ciasto: Możesz zrobić te babeczki w 9-calowy tort, wypełniając patelnię do połowy, a następnie używając dodatkowego ciasta na babeczki. Nie jestem pewien dokładnego czasu pieczenia dla tego ciasta - to będzie zrobione, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
  3. Koniecznie sprawdź moje 10 wskazówek jak upiec NAJLEPSZE babeczki zanim zaczniesz!

Słowa kluczowe: miętowe babeczki czekoladowe

Przepisy powiązane

  • Czekoladowy lukier serowy
  • Babeczki z białą czekoladą
  • Babeczki Cookies & Cream z czekoladowym lukrem
  • Czekoladowy lukier serowy