Post

Czekoladowo-marmurkowe ciasto bananowe

Przejdź do przepisu

To czekoladowe ciasto bananowe

oparte jest na przepisie na ciasto bananowe. Jest to ulubiony i uwielbiany przepis czytelników, ponieważ ciasto jest zawsze wilgotne, maślane i pełne bananowego smaku. Tutaj pieczemy je w brytfannie i oblewamy prawdziwym czekoladowym ganache, aby każdy kęs miał pyszną, przypominającą krówkę falę. Będziemy mieć też dodatkowy czekoladowy ganache na polewę!

Czekoladowo-marmurkowe ciasto bananowe Bundt Szczegóły

  • Smak: To czekoladowo-marmurkowe bananowe ciasto zaczyna się od 1 i 1/2 szklanki puree bananowego, więc od razu wiadomo, że ma wspaniały smak. Jest to również maślane z nutą cynamonu, brązowego cukru i wanilii też. A ja nauczę Cię, jak obracać ganache w taki sposób, aby dosłownie każdy kęs miał w sobie ciemną czekoladę!
  • Tekstura: Ponieważ są one tak grube i zasadniczo ważą się w dół, ciasta Bundt są zawsze gęstsze niż warstwy lub ciasta arkusz. To ciasto jest z pewnością cięższe, ale nie jest tak gęste jak ciasto francuskie. Jest cudownie wilgotne i miękkie jak chlebek bananowy, zwłaszcza jeśli unikniesz zbyt długiego pieczenia.
  • Łatwość: Przygotowanie składa się z dwóch głównych elementów: przygotowanie ciasta na tort i zrobienie ganache. Oba są bardzo proste, ale sukces tego przepisu zależy od czasu. Ganache używany do zawirowań musi schłodzić się przez około 30 minut przed użyciem, w przeciwnym razie będzie zbyt cienki. Polecam najpierw zrobić ganache, ponieważ zanim skończysz ciasto na tort i rozgrzejesz piekarnik, ganache będzie już gotowe. Połowę ganache zużyjesz do środka tortu, a resztę zachowasz na polewę.

Najbardziej w tym czekoladowo-marmurkowym bananowym torcie Bundt spodoba Ci się to, że jest on przełożony prawdziwym czekoladowym ganache, a nie ciastem o smaku czekoladowym. Chciałam, aby czekoladowa część ciasta przypominała bardziej czekoladowe lody krówkowe, a mniej ciasto czekoladowe. Czy to ma sens? Najlepsze jest to, że jeśli podgrzejesz swój kawałek w mikrofalówce, czekolada w środku rozpuści się jak gorący sos krówkowy.

Pokryte czekoladowym ganache

Czy pamiętasz jak zrobić czekoladowy ganache? Mam całą stronę z tutorialem robienia ganache czekoladowego, jeśli nie jesteś pewien. Potrzebujesz tylko 2 składników: prawdziwej czekolady i gęstej śmietany. Polecam Bakers lub Ghirardelli marki pieczenia półsłodkie tabliczki czekolady, który jest sprzedawany w alei do pieczenia w pobliżu chipsy czekoladowe.

***Potrzeba było kilku próbnych wariacji, aby dowiedzieć się, że konsystencja ganache

(i sposób jego zawirowania) zadecyduje o powodzeniu lub porażce dzisiejszego przepisu na ciasto. Jeśli ganache będzie zbyt rzadki i ciepły, zamieni się w cienkie ciasto czekoladowo-bananowe. Jeśli będzie zbyt gęsty, uniemożliwi pieczenie otaczających go porcji ciasta, więc będziesz mieć to nieprzyjemne i dziwne połączenie upieczonego i nieupieczonego ciasta.***

Jak tego uniknąć:

Pozwól ganache ostygnąć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut, aż będzie miał konsystencję sosu.

Doskonalenie ciasta na babkę bananową

Gdy ganache stygnie i gęstnieje, przygotuj ciasto na tort. Ciasto bananowe było moim punktem wyjścia, ale dodałam trochę więcej proszku do pieczenia, aby je podnieść i zmniejszyłam nieco ilość maślanki. Oryginalne ciasto było dziwnie mokre od czekoladowego ganache, ale kiedy zmniejszyłam ilość maślanki, upiekło się idealnie i miało piękną konsystencję. Jeśli szukasz zwykłego ciasta bananowego,

możesz postępować zgodnie z poniższym przepisem i po prostu pominąć czekoladowy ganache.

Ułóż warstwę ciasta i ganache, a następnie obficie wymieszaj.

Przygotuj wystarczającą ilość ganache na polewę

Wszystko jest kompletne z odrobiną dodatków, więc wykończmy ten bundt jeszcze większą ilością ganache. Poniższy przepis nakazuje Ci zrobienie całego ganache na raz, a następnie zachowanie połowy na polewę po upieczeniu i wystudzeniu ciasta. Musisz go podgrzać, aby był wystarczająco rzadki, aby można było nim polać ciasto. Możesz zmniejszyć ilość ganache o połowę, a następnie udekorować ciasto solonym karmelem lub użyć czekoladowej polewy z masłem orzechowym z tego ciasta czekoladowego. (Czytelnicy uwielbiają tę polewę!).

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Czekoladowo-marmurkowe ciasto bananowe

5 z 15 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 65 minut
  • Całkowity czas: 6 godzin (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Jest to maślane, wilgotne ciasto bananowe przełożone ganache z prawdziwej czekolady. Możesz zmniejszyć ilość ganache o połowę i użyć go tylko do zawirowania. Patrz krok 1 poniżej. Aby uzyskać inne dekoracje, użyj solonego karmelu lub polewy z masła orzechowego z tego ciasta czekoladowego.


Składniki

Zawirowania i polewa z ganache

  • dwie 4 uncje wysokiej jakości tabliczki półsłodkiej czekolady(113g każda), drobno posiekane
  • 1 filiżanka (8 uncji; 240ml) ciężka śmietana lub ciężka bita śmietana

Ciasto

  • 3 duże dojrzałe banany (około 1 i 1/2 szklanki puree)
  • 3 filiżanki(375g) all-purpose mąka (łyżka & wyrównany)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki cynamon mielony
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 3/4 filiżanki(170g) niesolone masło, zmiękczone do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200g) cukier granulowany
  • 1/2 filiżanki (100g) cukierjasny lub ciemnobrązowy
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 i 1/3 szklanki (320ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.

Instrukcje

  1. Uwaga wstępna: To ciasto jest zawirowane i zwieńczone czekoladowym ganache. Jeśli nie będziesz polewać tortu ganache, zmniejsz przepis na ganache o połowę, aby zrobić tylko tyle, ile potrzeba na zawirowanie. (Użyj jednej tabliczki czekolady o wadze 4 uncji i 1/2 szklanki (120ml) ciężkiej śmietany).
  2. Przygotuj ganache: Umieść posiekaną czekoladę w średniej żaroodpornej misce. Podgrzej śmietankę w małym rondelku na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie gotować się na wolnym ogniu. (Nie dopuścić do szybkiego wrzenia - to zbyt gorące!) Wlać na czekoladę, następnie odstawić na 2-3 minuty, aby czekolada delikatnie zmiękła. Bardzo powoli mieszaj, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia czekolady. Im drobniej posiekasz czekoladę, tym szybciej stopi się ona z kremem. Powinieneś mieć około 1 i 1/2 szklanki ganache. Odstaw połowę (3/4 szklanki lub 180ml) w temperaturze pokojowej, bez przykrycia, aż zgęstnieje do konsystencji przypominającej sos, około 30 minut. Użyj tego w kroku 7. Przykryj i schowaj do lodówki resztę ganache, aby użyć go jako polewy w kroku 10. Polewa ganache może być przechowywana w lodówce do 5 dni przed użyciem.
  3. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C) i obficie natłuścić 10-calową formę do pieczenia. Aby mieć pewność, że ciasto bez problemu wypłynie, zalecam użycie silnej warstwy sprayu zapobiegającego przywieraniu. Nasze ulubione patelnie to między innymi ta i ta.
  4. Przygotuj ciasto: Utrzyj banany, aż nie będzie prawie żadnych grudek. Zazwyczaj używam do tego miksera! Odłóż puree bananowe na bok.
  5. Ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odłóż na bok.
  6. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe, około 1 minuty. Dodaj oba cukry i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodaj jajka i wanilię. Ubijaj na średnio-wysokiej prędkości aż do połączenia, następnie wlej puree bananowe. Mieszanina będzie zbita i będzie wyglądała na zsiadłą - to jest ok. W razie potrzeby zeskrob boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodaj suche składniki w trzech porcjach na przemian z maślanką i mieszając każdą porcję, aż do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Ciasto będzie gęste z kilkoma grudkami. Otrzymasz około 6 filiżanek ciasta.
  7. W tym kroku użyjesz lekko zgęstniałego ganache zarezerwowanego do zawirowań. Wlej około 1/3 ciasta (około 2 filiżanki) równomiernie do przygotowanej tortownicy. Skrop połowę ganache na wierzchu (około 6 łyżek stołowych). Zawirować nożem lub wykałaczką. Wylać równomiernie kolejną 1/3 ciasta na wierzch, następnie resztę ganache (około 6 łyżek), a potem resztę ciasta. Wymieszaj wszystko razem nożem lub wykałaczką. Zobacz zdjęcie powyżej, aby zobaczyć jak to wygląda.
  8. Piec przez 60-75 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta, z kilkoma lekko wilgotnymi okruchami. To jest duże, ciężkie ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w Twoim piekarniku zajmie to trochę więcej czasu. Jeśli ciasto szybko brązowieje w piekarniku, przykryj je folią aluminiową, aby upiekło się bardziej równomiernie.
  9. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny w naczyniu. Następnie, odwróć lekko ostudzone ciasto na drucianą półkę lub talerz do serwowania. Ostudź całkowicie przed nałożeniem polewy, pokrojeniem i podaniem.
  10. Polewa ganache będzie już bardzo gęsta. Podgrzewaj ją na małym ogniu na kuchence, ciągle mieszając, aż się rozrzedzi i osiągnie konsystencję nadającą się do picia. Nie przegrzewaj go. Możesz też podgrzewać w mikrofalówce w odstępach 10 sekundowych, mieszając po każdym z nich, aż do uzyskania rzadkiej konsystencji. Polej mżawką ciasto, następnie pokrój w plastry i podawaj.
  11. Resztki ciasta szczelnie przykryj i przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 5 dni. Ciasto smakuje wyśmienicie podgrzane w mikrofalówce przez kilka sekund i podane z lodami waniliowymi.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Możesz przygotować ganache używany do zawijania i polewy do 5 dni wcześniej. Upewnij się, że oba są podgrzane/rozcieńczone przed użyciem. Ganache używany do zawirowań powinien mieć konsystencję podobną do sosu, a polewa może być dość cienka. Aby podgrzać/rozrzedzić, zobacz krok 10 powyżej lub krok 5 w poście o ganache czekoladowym. Ciasto z polewą lub bez zamraża się dobrze do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie doprowadź do temperatury pokojowej przed podaniem.
  2. Czekolada: W razie potrzeby możesz użyć wysokiej jakości wiórków czekoladowych (ja preferuję półsłodkie wiórki czekoladowe Ghirardelli), ale polecam użycie prawdziwych czekoladowych batonów do pieczenia. Można je znaleźć tuż obok wiórków czekoladowych w alei do pieczenia. Sprzedawane są w tabliczkach o wadze 4 uncji. Ja lubię marki Bakers lub Ghirardelli. Możesz też użyć innych odmian czekolady, takich jak mleczna (vel niemiecka) lub ciemna. Nie używaj białej czekolady.
  3. Maślanka: Maślanka jest wymagana do tego przepisu. Można zrobić własną wersję DIY maślanki w razie potrzeby. Dodaj 1 łyżkę stołową białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj wystarczającą ilość pełnotłustego mleka o temperaturze pokojowej do tej samej miarki, aż do uzyskania 1 i 1/2 szklanki. (W razie potrzeby, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału może zastąpić zakwaszone mleko, ale ciasto nie będzie smakować tak wilgotno i bogato). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.

Słowa kluczowe: czekoladowe ciasto bananowe z marmurem

Więcej ciast bundt, które pokochasz

  • Ciasto dyniowe
  • Ciasto Bundt z brzoskwiniami
  • Ciasto jogurtowe z jagodami i cytryną
  • Ciasto Apple Bundt
  • Chai Cinnamon Swirl Bundt Cake

Powiązane przepisy

  • Ciasto czekoladowe z kremowym serem
  • Jak zrobić czekoladowy ganache
  • Ciasto bananowe z kremowym lukrem z brązowego masła
  • Najlepsze ciasto bananowe, jakie kiedykolwiek jadłam