Post

Super Wilgotne Ciasto Marchewkowe

Przejdź do przepisu

To jednowarstwowe ciasto marchewkowe

jest super wilgotne, cudownie przyprawione i idealne na mniejsze spotkania i uroczystości. Polewane słodkim, pikantnym kremowym lukrem serowym i opiekanymi orzechami pekan, to miłość od pierwszego kęsa.

Uwielbiam żółte ciasto, ciasto truskawkowe i ciasto czekoladowe, ale nic nie może się równać z marchewkowym. Jest w nim coś po prostu magicznego - konsystencja! smak! kremowy serowy lukier! Każdy kęs to czysta rozkosz i na zawsze będzie to mój ulubiony rodzaj ciasta.

Na moim blogu zrobiliśmy już kilka wariacji ciasta marchewkowego, w tym ciasto marchewkowe z ananasem, babeczki kokosowe z ciastem marchewkowym, sernik z zawijanym ciastem marchewkowym, klasyczne warstwowe ciasto marchewkowe i dzisiejsze jednowarstwowe ciasto marchewkowe. Zaczynajmy!

Dlaczego pokochasz to jednowarstwowe ciasto marchewkowe

  • Wyjątkowo wilgotne
  • Doskonale przyprawione i aromatyczne
  • Łatwe do przygotowania, nie wymagają miksera
  • Nie za duże - idealne na mniejsze spotkania
  • Bez skomplikowanego montażu i dekorowania
  • Polewane kremowym lukrem serowym

Przegląd: Jak zrobić jednowarstwowe ciasto marchewkowe?

Dzisiejszy przepis jest dość podobny do mojego klasycznego ciasta marchewkowego - ten jest nieco większy (świetny do dzielenia się) i dodaję do niego imbir. Z pewnością możesz dodać imbir do tego przepisu, polecam około 1/2 łyżeczki. Oba są niesamowicie wilgotne i aromatyczne, wszystko, co ciasto marchewkowe powinno mieć!

  1. Wymieszaj razem mokre składniki. Obejmuje to brązowy cukier dla słodyczy, olej dla wilgoci, bardziej miękki miękisz i smak, jogurt dla wilgoci, jajka, aby związać wszystko razem, i ekstrakt waniliowy dla smaku. Podczas testowania przepisu stwierdziłam, że brązowy cukier daje dużo bardziej miękkie i wilgotne ciasto niż w przypadku użycia cukru granulowanego. Dodatkowo, uwielbiam smak, jaki dodaje melasa z brązowego cukru.
  2. Ubij razem suche składniki. Mąka uniwersalna służy jako struktura ciasta, soda oczyszczona pomaga ciastu urosnąć, cynamon i gałka muszkatołowa dodają ciepłego, przytulnego smaku, a sól równoważy słodycz.
  3. Połącz mokre i suche składniki. Mieszaj do momentu, aż się połączą i znikną wszystkie kieszenie z mąki - nie przesadzaj z mieszaniem.
  4. Dodaj marchewki i orzechy pekan. Upewnij się, że marchew jest drobno poszatkowana - nie chcesz, aby w cieście znalazły się wielkie kawałki marchewki. Marchew jest słodszym warzywem i działa bardziej jako słodzik niż środek aromatyzujący. To ciasto nie smakuje jak marchewka! (Tak samo jak moje czekoladowe ciasto z cukinii nie smakuje jak warzywa). Kawałki pekanów są opcjonalne, ale nie wyobrażam sobie ciasta marchewkowego bez nich. Nie pozostają one chrupiące wewnątrz upieczonego ciasta - zamiast tego, miękną, ale nadal zapewniają przyjemną teksturę w stosunku do miękiszu ciasta.
  5. Upiec. Wlej ciasto do okrągłej foremki o średnicy 9 lub 10 cali. Potrzebujemy dużej patelni dla całego tego ciasta. Zwykła 9- lub 10-calowa tortownica nie jest wystarczająco duża i ciasto się przeleje. Tort trwa około 32-38 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
  6. Przygotuj kremowy lukier serowy. Zazwyczaj robię to w czasie, gdy ciasto stygnie.
  7. Oblej całkowicie ostudzone ciasto. Pokrój w plastry i smacznego!

Moja #1 wskazówka dotycząca pieczenia ciasta marchewkowego

Moja #1 wskazówka dotycząca ciasta marchewkowego to rozdrabnianie całych marchewek w domu. Nie używaj wstępnie poszatkowanych marchewek, ponieważ są one twarde i suche. Do tego przepisu potrzebujesz około 3-4 dużych marchewek. A kiedy je zetrzesz na tarce, zauważysz, jak bardzo są wilgotne. To pierwszorzędna wilgoć dla Twojego ciasta i nie chcesz jej pominąć!

Kremowy lukier serowy

Nie byłoby to ciasto marchewkowe bez kremowego lukru serowego na wierzchu! Używamy tego samego kremowego lukru serowego do ciasta red velvet, ciasta dyniowego i bananowego. Jest on tak gładki, pikantny i gładko rozprowadza się po cieście. Nazywam to sernikiem do smarowania i smakuje niewiarygodnie w połączeniu z głębokim korzennym smakiem tego ciasta.

Składniki:

Potrzebujesz serek śmietankowy w kształcie bloku, masło, cukier puder, odrobinę śmietany (lub mleka), ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Sól pomaga zrównoważyć słodycz.

Lukrowanie tego ciasta wymaga minimum czasu i wysiłku. Wystarczy nałożyć łyżkę lukru na środek tortu i zawirować nim dookoła - można polukrować boki, ale ja zdecydowałam się tego nie robić. Lukru jest bardzo dużo, więc nałóż go grubo i ładnie. Do dekoracji użyj opiekanych orzechów pekan, kokosa, rodzynek, a nawet więcej rozdrobnionej marchewki!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Super Wilgotne Ciasto Marchewkowe

4,9 z 21 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 20 minut
  • Czas gotowania: 35 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Wydajność: służy 8-10
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Przygotuj w domu pyszne ciasto marchewkowe według tego łatwego przepisu. Super wilgotne i super aromatyczne!


Składniki

Ciasto marchewkowe

  • 1 filiżanka(200 g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 3/4 filiżanki(180 ml) oleju roślinnego*
  • 1/4 filiżanki (60g) jogurtu greckiego*
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 2 filiżanki (250g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 2 łyżeczki mielony cynamon
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 filiżanki (260g) bardzo drobno startej marchwi
  • 3/4 filiżanki kawałki pekanów

Kremowy lukier serowy

  • 8 uncji(224g) kremowego sera, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2 filiżanki (115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2-2,5 filiżanki (240-300g) cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe(30 ml) śmietany*
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • sól, do smaku

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Spryskać 9 lub 10-calową formę do babki nieprzywierającym sprayem do gotowania. Nie polecam zwykłej okrągłej lub kwadratowej patelni, ponieważ ciasto może wyrosnąć ponad nią. Odłóż na bok.
  2. Przygotuj serek śmietankowy do lukru, aby mógł zmięknąć podczas przygotowywania ciasta.
  3. Przygotuj ciasto marchewkowe: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę łopatkową na średnich obrotach, połącz brązowy cukier i olej. Dodaj jogurt, aż do całkowitego połączenia - około 60 sekund. Mieszanka będzie ziarnista i gęsta. Dodaj jajka, po jednym na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wmieszaj wanilię. Odłóż na bok.
  4. W osobnej misce, połącz mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Za pomocą szpatułki, ręcznie wymieszać suche składniki z mokrymi, aż do połączenia i pozbycia się wszystkich kieszonek z mąki - nie przesadzać z mieszaniem. Dodaj drobno poszatkowaną marchewkę i kawałki orzechów pekan. Wlej lub wyłóż łyżką ciasto do przygotowanej formy.
  5. Piec ciasto przez 32-38 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Nie przesadzaj z pieczeniem, bo ciasto wyschnie. Sprawdź ciasto po 30 minutach, a następnie ponownie po 32. Moje ciasto potrzebowało dokładnie 34 minut. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia przed lukrowaniem.
  6. Przygotuj lukier: ubijaj zmiękczony kremowy ser i masło razem na średnich obrotach przez 2-3 minuty, aż będą miękkie, kremowe i dokładnie połączone. Dodaj 2 szklanki cukru pudru i ubijaj aż do uzyskania gęstej masy i połączenia. Dodaj 2 łyżki ciężkiej śmietany i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ubijaj na średnich obrotach przez kolejne 2 minuty. Dodawaj więcej cukru pudru, aż osiągniesz pożądaną grubość. Dodaj sól do smaku. Ja użyłam 1/8 łyżeczki, aby zmniejszyć słodycz.
  7. Ciasto przechowywać w lodówce, pod przykryciem, do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasto marchewkowe najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się uspokoją i zaprzyjaźnią ze sobą. Jest również bardziej wilgotne w drugim dniu, jak również.
  2. Olej: Można również użyć roztopionego oleju kokosowego lub oleju rzepakowego.
  3. Jogurt: Można również użyć zwykłego jogurtu - zwykły lub waniliowy.
  4. Ciężka śmietana: Zdecydowanie sugeruję użycie ciężkiej śmietany w przepisie na kremowy lukrowany ser. Korzystanie z mleka lub pół na pół będzie produkować mniej kremowy i cieńsze frosting.
  5. Rodzynki: Jeśli chcesz dodać rodzynki do ciasta, proponuję użyć 2/3 filiżanki rodzynek i 2/3 filiżanki posiekanych pekanów. Jeśli chcesz użyć tylko rodzynki, sugeruję 3/4 filiżanki rodzynek.
  6. Babeczki: Ten przepis może być również wykonany na 12 babeczek. Czas pieczenia to 17-18 minut.
  7. Ciasto warstwowe: Wypróbuj mój ulubiony przepis na warstwowe ciasto marchewkowe.

Słowa kluczowe: ciasto marchewkowe, jednowarstwowe ciasto marchewkowe

Przepisy powiązane

  • Babeczki z kokosowym ciastem marchewkowym
  • Ananasowe ciasto marchewkowe z kremowym lukrem serowym
  • Mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe z zawijanym sernikiem