Post

Ciasto dyniowe z kremowym serem

Przejdź do przepisu

Ciasto dyniowe zkremowym serem

to wszystko, co kochasz w cieście dyniowym z dekadencką warstwą kremowego sera ukrytą w środku. Proste w przygotowaniu i doskonale przyprawione, to jesienne ciasto zawsze zachwyca tłumy. Obu warstwom po prostu nie sposób się oprzeć!

Jeśli lubicie moje dyniowe ciasto bundt cake, pokochacie dzisiejsze dyniowe ciasto bundt cake z kremowym serem. Używamy tego samego przepisu bazowego, pozbywamy się wiórków czekoladowych i dodajemy warstwę kremowego sera. Witaj, jesień!

Dlaczego pokochasz to dyniowe ciasto z kremowym serem:

  • Łatwy do wykonania
  • Wilgotne i gęste
  • Przyprawione cynamonem, imbirem, goździkami, gałką muszkatołową i zielem angielskim
  • Wypełnione pikantnym kremowym nadzieniem serowym
  • Idealne na jesienne uroczystości

Moim ulubionym powodem, a to tylko ja jestem totalnym nerdem, jest to, że ciasto wykorzystuje całą standardową puszkę dyni

. Zawsze doceniam przepisy wzywające do całej puszki, ponieważ nie utknął z przypadkowym 1/4 filiżanki resztki.

Jak zrobić dyniowe ciasto biszkoptowe z kremowym serem?

To ciasto nie jest tak lekkie jak moje ulubione ciasto dyniowe, ale nie tak gęste jak ciasto francuskie. Leży gdzieś pośrodku z tymi samymi wspaniałymi smakami, co chleb dyniowy. I nie mogłoby być łatwiejsze do zrobienia. Prześledźmy poszczególne kroki:

  1. Przygotuj ciasto. To ciasto dyniowe łączy w sobie kilka podstawowych składników kuchennych, takich jak dynia z puszki, jajka, olej, cynamon, przyprawy, mąka i brązowy cukier. Olej, brązowy cukier i dynia sprawiają, że jest to jedno z najbardziej wilgotnych ciast, jakie wyjdzie z Twojego piekarnika. Jest ono niewiarygodnie bogate w smaku dzięki przyprawom, dyni i brązowemu cukrowi.
  2. Przygotuj kremowe nadzienie serowe. Do tej warstwy potrzebujesz tylko 4 składników.
  3. Ułóż obie warstwy. Podobną metodę układania warstw stosujemy podczas robienia mojego sernika z zawijanym ciastem marchewkowym i sernika z dyni.
  4. Upiecz. Zalecam użycie 10-calowej brytfanny, która pomieści całe ciasto. Jest to ogromne, grube ciasto bundtowe, więc potrzeba trochę czasu, aby całkowicie się upiekło.

Ułóżmy warstwę:

Najlepsze kremowe nadzienie serowe

To dyniowe ciasto jest tak wspaniałe, że nie potrzebuje nawet lukru, polewy, ganache, lukru itp. I nie mogę uwierzyć, że to mówię! Kremowa warstwa serowa w środku niejako wypełnia tę "pustkę".

Potrzebujesz tylko 4 podstawowych składników: serek śmietankowy, jajko, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Połącz je wszystkie razem i ostrożnie ułóż warstwę na wierzchu ciasta dyniowego. Jest ono dość gęste, więc postaraj się. Ja lubię rozprowadzać ją tak blisko brzegów tortownicy, jak to tylko możliwe, aby nadzienie było na każdym kęsie.

To nadzienie nie jest przesadnie słodkie, co uwielbiam i myślę, że Ty też to docenisz. Prawdziwe smaki błyszczą dzisiaj!

Więcej ulubionych przepisów z dynią

  • Ciasto z dyni i placek z dyni
  • Babeczki dyniowe
  • Ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady
  • Dyniowe batoniki
  • Chleb z dyni
  • Dyniowe batoniki z kremowym serem
  • Muffinki z dyniowym sernikiem (Pumpkin Cheesecake Muffins)
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto dyniowe z kremowym serem

5 z 4 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 65 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 30 minut
  • Wydajność: służy 10
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ciasto dyniowe z kremem serowym to idealnie doprawione ciasto dyniowe z pysznym kremowym nadzieniem serowym.


Składniki

  • 2 i 3/4 szklanki (344g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki cynamon mielony
  • 1/2 łyżeczki mielony imbir
  • 1/2 łyżeczki goździki mielone
  • 1/2 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki ziele angielskie
  • 1 (15 uncji) puszka puree dyniowego (nie nadzienia do placuszków dyniowych)*.
  • 1 filiżanka (200g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru (ja wolę ciemny)
  • 3/4 szklanki (150g) cukru granulowanego
  • 1filiżanka (240ml) olejuroślinnego lub rzepakowego
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy

Kremowe nadzienie serowe

  • 12 uncji(336g) pełnotłustego sera śmietankowego w bloku, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki (50g) cukru granulowanego
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Instrukcje

  1. Rozgrzejemy piekarnik do 350°F (177°C) i natłuścimy 10-calową formę do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Odstaw na bok. Ubij dynię, brązowy cukier, cukier kryształ, olej, jajka i ekstrakt waniliowy razem, aż do połączenia. Wlać mokre składniki do suchych składników i ubijać aż do całkowitego połączenia. Ciasto będzie gęste.
  3. Przygotuj kremowe nadzienie serowe: Używając ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij serek śmietankowy na wysokich obrotach, aż nie pozostaną grudki. Wbij pozostałe składniki na średnio-wysokiej prędkości, aż do połączenia.
  4. Rozprowadź połowę ciasta dyniowego w przygotowanej bundt pan. Rozłóż równomiernie na wierzchu całe nadzienie serowe. Na wierzchu rozprowadź pozostałe ciasto dyniowe.
  5. Piec przez 55-65 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta, z kilkoma lekko wilgotnymi okruchami. To jest duże, ciężkie ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w twoim piekarniku zajmie to trochę więcej czasu.
  6. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę w naczyniu. Następnie, odwróć lekko ostudzony bundt cake na druciany stojak ustawiony na dużym talerzu lub naczyniu do serwowania. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia przed podaniem. Resztki ciasta dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Upieczone ciasto może być zamrożone do 3 miesięcy. Pozostawić na noc w lodówce, aby rozmrozić przed podaniem.
  2. Specjalne narzędzia: Szklane miski do mieszania, trzepaczka, mikser ręczny KitchenAid, i Bundt Pan
  3. Dynia: Będziesz potrzebował nieco mniej niż 2 filiżanki puree z dyni, co jest standardem 15 uncji puszki. Wolę puszkę dyni w tym bundt ciasto w przeciwieństwie do świeżego puree.

Słowa kluczowe: dyniowe ciasto bundt z kremowym serem, dyniowe ciasto bundt

Przepisy powiązane

  • Czekoladowe ciasto bundt z kremowym serem
  • Sernik z ciasta dyniowego
  • Ciasto marchewkowe z zawijanym sernikiem
  • Ciasto dyniowe Bundt