Post

Ciasto czekoladowe bez mąki (z bitą śmietaną Mocha)

Przejdź do przepisu

To ciemne, bogate i pysznie wilgotne ciasto czekoladowe bez mąki

jest naturalnie bezglutenowe. Przepis na ciasto z 1 miski, bez żadnych specjalnych narzędzi, dekoracji czy montażu - to jest ciasto czekoladowe MADE EASY. Dzięki konsystencji przypominającej krówkę, ciasto to zaspokoi nawet największy głód czekolady. Polej go w dowolny sposób, na przykład moją ulubioną bitą śmietaną mokka.

Czy to jest ciasto czekoladowe, czy krówka udająca ciasto? Możesz się o tym przekonać tylko w jeden sposób. Obiecuję, że będziesz usatysfakcjonowany werdyktem.

Jeśli lubisz czekoladę, na pewno nie chcesz przegapić tego przepisu.

Dlaczego pokochasz to bezkwaśne ciasto czekoladowe?

  • Łatwy przepis na ciasto w 1 misce
  • Gęste jak brownies
  • Niesamowicie bogate i czekoladowe
  • Smakuje jak krówka, którą je się widelcem
  • Wilgotniejsze niż inne ciasta, które próbowałam (użyj mojej sztuczki z piekarnikiem, którą opisałam poniżej)
  • Naturalnie bezglutenowy
  • Nie wymaga szalonego dekorowania, układania warstw ani montażu
  • Można je polać na miliard sposobów
  • Rozczyn jest opcjonalny (bez niego nie ma rozczynu)

Dodatkowo, nauczę Cię, jak zrobić bitą śmietanę mokka

. Weź moją bitą śmietanę i dodaj do niej espresso w proszku/wody i kakao w proszku. Jest lekko słodzona i bardzo prosta w przygotowaniu.

Ciasto czekoladowe bez mąki - film instruktażowy


Składniki ciasta czekoladowego bez mąki

"Gdzie jest mąka?!" - możesz zapytać. Abyś mógł zrozumieć, jak działa ten przepis, pozwól, że wyjaśnię ci każdy składnik, który będzie ci potrzebny.

  • Czekolada i masło: Ten przepis zaczyna się tak samo jak moje czekoladowe ciastka z lawą: roztop masło i czekoladę. Ważne jest, aby użyć czystej czekolady do pieczenia
  • , a nie wiórków czekoladowych. Wiórki czekoladowe zawierają stabilizatory, które uniemożliwiają ich roztopienie do jedwabistej konsystencji, której potrzebujemy. Zamiast tego kup w sklepie z artykułami do pieczenia dwie tabliczki półsłodkiej czekolady o wadze 4 uncji - ja preferuję marki Ghirardelli lub Baker's. Do tego przepisu potrzebujesz 6 uncji. (Pozostałe 2 uncje zachowaj na inny raz).
  • Jajka:
  • W tym przepisie jajka mają trzy główne zadania. Po pierwsze, pomagają zastąpić mąkę. Podobnie jak w domowych ciasteczkach brownies, jajka nadają ciastu wilgotną, krówkową konsystencję. Wreszcie, pomagają też ciastu urosnąć.
  • Cukier, ekstrakt waniliowy i sól:
  • Słodzi i dodaje smaku. Zgodnie z przepisem z King Arthur Flour, zmniejszyłam ilość cukru w cieście. (Ciasto było też trochę za suche, więc zmniejszyłam ilość kakao w proszku, dodałam jeszcze jedno jajko, więcej wanilii i czekoladę do pieczenia).
  • Proszek do espresso:
  • Podobnie jak w moim przepisie na zwykłe ciasto czekoladowe, espresso w proszku pogłębia smak czekolady. To ciasto NIE smakuje jak kawa. Proszek do espresso można znaleźć w sklepie spożywczym w dziale z kawą. Zdziwisz się, jak często będziesz go używać do pieczenia: zobacz wszystkie moje przepisy z użyciem espresso w proszku.
  • Niesłodzone kakao w proszku:
  • Ponieważ nie używamy sody oczyszczonej, w tym przepisie możesz użyć zarówno kakao w proszku, jak i naturalnego kakao w proszku. Kakao w proszku zastępuje również mąkę.
  • Proszek do pieczenia (OPCJONALNIE):
Podczas testowania przepisu stwierdziłam, że odrobina proszku do pieczenia dodała *nieco* więcej smaku do tego zwykle płaskiego ciasta. (Jednak nawet z nim jest ono dość płaskie!) Jeśli chcesz pominąć rozczyn, nie używaj go. Ciasto smakuje tak samo!

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki?

Mimo że jest to prosty przepis na ciasto, jego przygotowanie jest bardzo nietypowe w porównaniu z tradycyjnymi przepisami na ciasto czekoladowe. Aby zapewnić sukces, zachęcam do zapoznania się z poniższym rozdziałem, jak również z przepisem pisemnym poniżej.

  1. Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 8 cali.
  2. (Nasmaruj ją tłuszczem, wyłóż okrągłą formę papierem pergaminowym, a następnie nasmaruj papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomaga w płynnym odchodzeniu ciasta od patelni. Jeśli nie użyjesz natłuszczonego pergaminu, ciasto na pewno będzie przywierać. Niestety, wiem to z doświadczenia.
  3. Rozpuść razem czekoladę i masło.
  4. Wmieszaj cukier, espresso w proszku i wanilię, a następnie wbij jajka.
  5. Wmieszaj suche składniki iwlej ciasto do tortownicy.
  6. Piekarnik powinien być parny.
  7. Jest to ciasto jajeczne i, podobnie jak sernik, wymaga wilgotnego środowiska, aby nie wyschło. (Zaufaj mi w tej kwestii - niewiele przepisów tego wymaga, ale to robi różnicę!). Nie potrzebujemy kąpieli wodnej, zamiast tego umieść dużą metalową brytfannę na dolnej półce piekarnika. Napełnij ją gorącą wodą. Umieścić ciasto na środkowej półce. Szybko zamknąć drzwiczki piekarnika, aby para wodna znalazła się w środku.
  8. Piec w parnym piekarniku.
  9. Piec około 30 minut.
  10. Studzić ciasto tylko przez 10 minut, a następnie odwrócić je na talerz do serwowania.
  11. To jest ważne! Przesuń ostrym nożem po brzegach ciepłego ciasta, aby je uwolnić.
  12. Ostudzić całkowicie.
Włóż go do lodówki na 1-2 godziny. Udekoruj i podawaj!

Ostrzeżenie:

Ciasto może niefortunnie wyrosnąć wokół części brzegów. W pewnym momencie wyglądało na to, że jeden z moich przepisów testowych może się przelewać z jednej strony! Tak się nie stanie, o ile użyjesz odpowiedniej tortownicy i będziesz postępować zgodnie z poniższym przepisem.

Gdy ciasto ostygnie do góry nogami, grudki na wierzchu (który teraz jest spodem!) spłaszczą się.

3 Wskazówki dotyczące sukcesu (nie pomijaj ich)

  1. Aby ciasto czekoladowe bez mąki miało konsystencję krówki, nie przesadzaj z pieczeniem.
  2. Będziesz stąpać po cienkiej granicy między wilgotnym ciastem czekoladowym bez mąki a suchym ciastem czekoladowym bez mąki. Wszystkie moje przepisy testowe wymagały 30 minut. Sprawdź środek za pomocą wykałaczki. Jeśli wyjdzie czysta, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Nawet jeśli wyjdzie tylko kilka wilgotnych (nie mokrych) okruchów, to znaczy, że ciasto jest gotowe.
  3. Zastosuj moją sztuczkę z parującym piekarnikiem.
  4. Ponownie, jest to ciasto z dużą ilością jajek. Aby zapobiec wysychaniu jajek, piecz ciasto w wilgotnym piekarniku, jak opisano w powyższych punktach. Niewiele przepisów tego wymaga, ale jestem pewna, że właśnie dlatego to ciasto jest tak niewiarygodnie krówkowe i wilgotne.
  5. Postępuj zgodnie z przepisem.
Czasami dobrze jest pobawić się przepisem. Ale ten jest bardzo precyzyjny. Bez tradycyjnego ubijania śmietany z masłem i cukrem, mąki, dużej ilości zaczynu czy mleka, pozostałe składniki w tym przepisie mają do udźwignięcia bardzo dużo pracy. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję oraz nie zmarnować czasu (i pieniędzy!), nie zalecam stosowania żadnych zamienników składników.

Dodatki do bezkwaśnego ciasta czekoladowego

Ja zdecydowałam się na domowej roboty bitą śmietanę, świeże maliny i posypkę z cukru pudru. Czyż to nie piękne? Nie musisz robić wszystkiego, tak jak ja. ???? Wystarczy zwykła posypka z cukru pudru lub dowolna z poniższych opcji:

  • pokryć ganache czekoladowym lub nawet moim ganache z czerwonego wina
  • posypać solonym karmelem
  • udekorować świeżymi jagodami
  • podawać z domowym sosem truskawkowym
  • dodać odrobinę zwykłej bitej śmietany
  • posypać roztopionym masłem orzechowym (zrób to!).
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona nadruku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto czekoladowe bez mąki

★★★★★ 4,8 z 77recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30
  • minut
  • Czas łączny: 3 godziny (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: 8
  • porcji
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To naturalnie bezglutenowe, bezmączne ciasto czekoladowe, które można upiec w jednej misce, jest bogate, wilgotne i przypomina krówkę. Aby uzyskać najlepszy smak, konsystencję i nie marnować czasu (i pieniędzy!), nie zalecam zastępowania składników.


Składniki

  • 1/2 szklanki (115g; 1 kostka) niesolonego masła
  • 6 uncji(170g) wysokiej jakości półsłodkiej czekolady
  • , drobno posiekanej*.
  • 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształ
  • u
  • 2 łyżeczki espresso w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • w temperaturze pokojowej
  • 1/3 filiżanki (27 g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao
  • w proszku
  • 1/8 łyże czki soli
  • opcjonalnie:
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*.

Bita śmietana Mocha

  • 1 łyże czka espresso w proszku
  • 1łyżeczka ciepłej wody
  • 1 filiżanka (240ml) zimnej śmietany lub bitej śmietany
  • 3 ły żki stołowe (22 g) cukru pud
  • ru (zob. przypis)
  • 1 łyżka stoł owa (6 g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao
  • w proszku
  • opcjonalnie:
maliny i posypka z cukru pudru

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Upewnić się, że dolna i środkowa półka znajdują się na swoim miejscu do kroku 5. Nasmarować tłuszczem okrągłą tortownicę o średnicy 8 cali, wyłożyć ją papierem pergaminowym, a następnie posmarować papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomaga ciastu płynnie odkleić się od tortownicy. Ciasto będzie się przyklejać, jeśli nie będzie wyłożone i obficie natłuszczone. (Zaufaj mi!)
  2. Pokrój masło na kawałki, aby równomiernie się roztopiło. Umieść w dużej, żaroodpornej misce. Dodaj posiekaną czekoladę. Roztopić w mikrofalówce w odstępach 20-sekundowych, mieszając po każdym kroku, aż do całkowitego roztopienia i uzyskania gładkiej masy. Pozostawić do ostygnięcia na 2-3 minuty. Jeśli chcesz, możesz użyć do tego celu podwójnego kotła.
  3. Do masy czekoladowej wmieszaj cukier, espresso w proszku i ekstrakt waniliowy. Wbij jajka do uzyskania gładkiej masy. Masa będzie ciężka i lepka, jak ciasto brownie. Wmieszaj kakao w proszku, sól i proszek do pieczenia (jeśli używasz).
  4. Wlej i rozprowadź ciasto w przygotowanej tortownicy.
  5. Przygotuj parujący piekarnik:
  6. Umieść dużą metalową brytfannę lub naczynie do pieczenia na dolnej półce piekarnika. Nie używać szkła. Wlej wrzącą wodę na wysokość ok. 2 cali po bokach patelni. (Szybko umieść ciasto na środkowej półce i zamknij drzwiczki piekarnika, aby para wodna znalazła się w środku. Parny piekarnik gwarantuje, że ciasto będzie wyjątkowo wilgotne.
  7. Piec przez 30 minut, aż brzegi będą zwarte. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka ciasta wyjdzie czysta LUB wyjdzie tylko z kilkoma wilgotnymi okruchami. Ważne jest, aby nie przesadzić z pieczeniem, bo wtedy ciasto wysycha. Zacznij sprawdzać je po 25 minutach. Nie przejmuj się, jeśli ciasto podniesie się bardzo wysoko na niektórych brzegach i lekko popęka - to normalne (to rozszerzające się jajka) i spłaszczy się w miarę stygnięcia.
  8. Wyjąć z piekarnika, przełożyć ciasto na stojak do studzenia i studzić tylko przez 10 minut
  9. w tortownicy. Przejechać ostrym nożem po brzegach, aby uwolnić ciepłe ciasto, a następnie szybko odwrócić je na talerz lub podstawkę. (Jeśli ciasto całkowicie ostygnie w tortownicy, bardzo trudno będzie je z niej wyjąć). Ciasto będzie trochę kruche na brzegach. Całkowicie ostudzić. Ja zwykle wkładam je do lodówki na 1-2 godziny.
  10. Gdy ciasto jest już chłodne, polej je wybranymi dodatkami. Moje propozycje znajdują się powyżej tego przepisu. Ja uwielbiam je z bitą śmietaną mokka.
  11. Bita śmietana mokka:
  12. W małej miseczce wymieszaj widelcem espresso w proszku i ciepłą wodę. Schłodzić przez kilka minut. Używając miksera ręcznego lub stojącego z przystawką do ubijania, ubij śmietanę, cukier, kakao w proszku i mieszankę espresso na średnio-wysokich obrotach, aż do uzyskania średniej piany, około 3-4 minut. Średnie piki mają konsystencję pośrednią między miękką/luźną a sztywną i są idealne do polewania i dekorowania deserów. Podawaj ciasto z bitą śmietaną lub wyłóż ją na wierzch. Ja użyłam końcówki Ateco 849. Udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz.
  13. Resztki ciasta przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania:
  2. Przygotować przepis do punktu 4 z wyprzedzeniem do 1 dnia. Przykryć i przechowywać w lodówce do czasu, aż będzie gotowy do pieczenia. Kontynuować od kroku 5. Ponieważ ciasto jest zimne, jego pieczenie zajmie kilka dodatkowych minut. Aby zamrozić - odwrócić i schłodzić ciasto zgodnie z instrukcją. Zawinąć w 2 warstwy folii plastikowej i 1 warstwę folii aluminiowej. Zamrozić na okres do 3 miesięcy. Gdy będzie gotowe, rozmrozić przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej przed dekorowaniem/ podawaniem. Szczegółowe instrukcje dotyczące zamrażania ciast można znaleźć w części Jak zamrażać ciasta.
  3. Czekolada:
  4. Użyj 6 uncji tabliczek "czekolady do pieczenia", które można znaleźć w dziale z artykułami do pieczenia. Są one sprzedawane w tabliczkach po 4 uncje, więc będziesz potrzebować 2. (Zostaną Ci 2 uncje do innego wykorzystania). Ja preferuję marki Bakers lub Ghirardelli. Nie używaj masy cukrowej, wafelków do polewania czekolady ani wiórków czekoladowych - wszystkie zawierają stabilizatory lub dodatki, które uniemożliwiają ich rozpuszczenie do jedwabistej konsystencji potrzebnej do przygotowania podstawy tego ciasta. Możesz użyć gorzkiej czekolady, aby uzyskać ciemniejszy smak czekolady. Nie polecam białej czekolady ani czekolady niesłodzonej.
  5. Espresso w proszku:
  6. Bardzo polecam ten dodatek, aby pogłębić smak czekolady, choć w razie potrzeby można go pominąć. Espresso w proszku jest jak espresso instant, które można znaleźć w dziale z kawą. Można też użyć kawy rozpuszczalnej w granulkach. (Nie kawy mielonej).
  7. Proszek do pieczenia:
  8. Jest to składnik opcjonalny. Podczas testowania przepisu stwierdziłam, że odrobina proszku do pieczenia dodała *nieco* więcej smaku temu zwykle płaskiemu ciastu. (Jednak nawet z nim jest ono dość płaskie!) Jeśli chcesz pominąć rozczyn, pomiń go.
  9. Cukier puder:
  10. Jeśli wolisz słodszą bitą śmietanę, zwiększ ilość cukru pudru do 1/4 szklanki (4 łyżki; 30 g).
  11. Tortownica 8-calowa:
Polecam 8-calową tortownicę. Można użyć również 9-calowej, ale ciasto będzie cieńsze. Czas pieczenia będzie o kilka minut krótszy w przypadku 9-calowej tortownicy.

Dostosowane z King Arthur Flour

Słowa kluczowe:

ciasto czekoladowe bez mąki, ciasto, czekolada, bezglutenowe

Przepisy powiązane

  • Ciasto z musem z ciemnej czekolady
  • Potrójnie czekoladowe ciasto
  • Jak zrobić ciasto czekoladowe z lawą
  • Tort smokingowy