Post

Klopsiki BBQ z indyka w wolnowarze

Przejdź do przepisu

Łatwe klopsiki przyrządzone w wolnowarze i polane aromatycznym sosem BBQ. Godne polecenia na kolację lub przystawkę!

Szczęśliwego tygodnia dla Ciebie! Jaka jest Twoja historia w tym tygodniu. Czy pracujesz? Czy masz wolne? Czy podróżujesz? Ja byłam w Baltimore przez ostatnie kilka dni i jutro wracam do kuchni. Myślę o świątecznych ciasteczkach na Sylwestra. Na pewno z posypką. I na pewno będzie konfetti, brokat, imprezowe czapki i kilka dzbanków szampańskiej sangrii. Zazwyczaj nie jestem entuzjastycznie nastawiona do Sylwestra, ale w tym roku bardzo mi się podoba. To pewnie przez moją sangrię.

Po niedorzecznej ilości świątecznych ciasteczek i bułeczek cynamonowych wywołujących śpiączkę, mam ochotę na warzywa gotowane na parze. Cóż, po prostu wszystko poza świątecznymi ciasteczkami i cynamonowymi bułeczkami. Pomyślałam, że też tak macie? Jeśli tak, to masz szczęście. Dziś podzielę się z Wami przyjazną rodzinie, super prostą i smaczną potrawą z wolnowaru (powiedzcie, że 5x szybciej!), która nie tylko nie wymaga wiele wysiłku, ale jest też idealna do zabawiania gości. Albo po prostu na weekendowy wieczór z rodziną. Uwielbiam je!

Zrobiłem te wolnowar BBQ klopsiki z indyka, kiedy miałem całą rodzinę w okolicach Święta Dziękczynienia. Uwielbiali je. I my również! Od tamtej pory zrobiłam je już 3 razy tylko dla Kevina i dla mnie. Kiedy jesteśmy tylko my dwoje, z przepisu zostaje mnóstwo resztek, które doskonale nadają się na lunch w ciągu tygodnia. Pomyśl: kanapki z klopsikami na pełnoziarnistej bułce lub po prostu z sałatką. Są fantastycznie uniwersalne.

Pierwszą rzeczą na twojej liście jest zrumienienie klopsików z indyka. Miłośnicy wołowiny: możesz zamiast nich użyć mielonej wołowiny. Ja zawsze wybieram chudego mielonego indyka. Wymieszaj wszystkie składniki klopsików, takie jak mielony indyk, bułka tarta, jajko i przyprawy. Jeśli chodzi o przyprawy, zmieniam je w zależności od tego, co mam, ale zasugeruję moje ulubione. Zdecydowanie czosnek, sól, pieprz, oregano i odrobina wędzonej papryki. Wędzona papryka to moja tajna broń na przyprawy. Musicie spróbować jej w tych klopsach BBQ!

Nie używam zbyt dużo lepiszcza do moich klopsików, ponieważ uważam, że odbiera im to rozpływającą się w ustach teksturę i smak. Wystarczy tyle, żeby się związało.

Zwinąć klopsiki i zrumienić je na patelni przed umieszczeniem w wolnowarze. Istnieją dwa kluczowe powody, dla których je przyrumieniasz. Po pierwsze, dodaje to niezrównanego smaku. Po drugie, pomaga to "ustawić" klopsiki tak, aby nie rozpadły się w wolnowarze. Nie mam zbyt dużej patelni, która pomieściłaby 25 lub więcej klopsików, więc przyrumieniam je partiami i dodaję do wolnowaru, każdą partię na raz. Zrumienienie ich wszystkich zajmuje około 15 minut. Nieźle. Całkowicie warte wysiłku!

Składniki wolnowaru:

Sos BBQ, włoski dressing, cebula. To jest to!!! Cebula jest niezbędna dla smaku, a dodatkowo staje się miękka i wchłania całą dobroć BBQ. Użyj swojego ulubionego sosu BBQ*, użyj swojego ulubionego sosu włoskiego.

6-8 godzin na wolnym ogniu i jesteś złoty! Jeśli masz mniej czasu, 4 godziny na najwyższym poziomie to perfekcja. Klopsiki są ciepłe, delikatne, pieprzne, soczyste i pokryte mieszanką sosu BBQ.

Możesz podawać te klopsiki z indyka z puree ziemniaczanym i warzywami, pieczonymi frytkami ze słodkich ziemniaków i sałatką, z bułeczkami i roztopioną mozzarellą na kanapki, a nawet z wykałaczkami jako przystawkę na mecz piłki nożnej, Sylwestra, imprezę, cokolwiek. Możliwości są nieskończone.

Bez względu na to, co robisz, upewnij się, że podajesz z całym tym dodatkowym, pysznym sosem BBQ. I cebulą! To może być moja ulubiona część.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Klopsiki BBQ z indyka w wolnowarze

4 z 2 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 35 minut
  • Czas gotowania: 7 godzin
  • Całkowity czas: 8 godzin
  • Plon: 25 klopsików
  • Kategoria: Przystawka
  • Metody: Wolnowar
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te wolno gotowane klopsiki z indyka BBQ są łatwe i pełne smaku! Przepis na przystawkę lub kolację na chłodne dni.


Składniki

  • 1 duże jajko
  • 2 funty 92-97% chudego mielonego indyka*.
  • 2/3 szklanki zwykłego lub bezglutenowego Panko*(szybkie lub całe płatki owsiane też działają!)
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane (lub około 1 łyżka stołowa mielonego)
  • 2 łyżeczki suszone oregano
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 duża słodka cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 i 3/4 szklanki sosu BBQ*
  • 1/2 szklanki kupionego w sklepie lub domowej roboty sosu włoskiego*
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek

Instrukcje

  1. Ubijemy jajko w dużej misce do mieszania. Dodamy mielonego indyka, Panko, czosnek, oregano, sól, paprykę i pieprz. Wszystko wymieszamy, aby składniki się połączyły - nie przesadzimy z mieszaniem. Uformuj kulki o pożądanej wielkości - moje były nieco większe niż piłka golfowa. Umieść wszystkie zwinięte klopsiki na dużej blasze do pieczenia.
  2. Umieścić plastry cebuli na dnie wolnowaru, następnie dodać połowę sosu BBQ i połowę sosu włoskiego (reszta pójdzie na wierzch).
  3. Na dużą patelnię wlać oliwę z oliwek i rozgrzać na średnim ogniu. Lekko zrumienić klopsiki partiami przez około 1 minutę z każdej strony. (Nie pomijaj tego kroku! Jest to bardzo aromatyczne i pomaga w przygotowaniu klopsików, aby się nie rozpadły). Układać klopsiki w wolnowarze warstwami w miarę przyrumieniania każdej partii. Gdy wszystkie zrumienione klopsiki zostaną dodane do wolnowaru, wlej pozostały sos BBQ i włoski dressing na wierzch.
  4. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 6-8 godzin lub na dużym ogniu przez 4 godziny. Podawać na ciepło z sosem i cebulą. Możesz cieszyć się sam lub z tłuczonymi ziemniakami i warzywami, sałatką, frytkami ze słodkich ziemniaków, krążkami cebulowymi, bułeczkami i roztopioną mozzarellą na kanapki, a nawet z wykałaczkami jako przystawka na imprezę. Resztki przechowuj przykryte szczelnie w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Przygotować klopsiki do zrumienienia, przykryć i przechowywać w lodówce do 1 dnia lub zamrozić do 2 miesięcy. Dodać do wolnowaru i gotować zgodnie z instrukcją. LUB można w pełni przygotować 1 dzień wcześniej, w lodówce, a następnie gotować w wolnowarze na małym ogniu przez 45 minut lub do podgrzania. Zamrozić ugotowane klopsiki w sosie na okres do 2 miesięcy. Rozmrażać przed ponownym ogrzewaniem, jak chcesz.
  2. Mięso: Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, które preferujesz; ja zawsze używam indyka.
  3. Panko: Panko jest sprzedawany we wszystkich większych sklepach spożywczych. Można użyć zwykłego (nie gluten free) zamiast. Wolę Panko dla tekstury, ale można użyć pełnego pszenicy lub domowej roboty suchej bułki tartej zamiast. Albo nawet owsa, jak sugeruję. Aby zrobić własną bułkę tartą do tego przepisu, możesz usunąć skórkę z 2 kromek czerstwego, pełnoziarnistego chleba. Pokrój chleb na kawałki i zmiel w robocie kuchennym, aż powstaną grube okruchy. Rozsyp bułkę tartą na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 250°F, aż będzie sucha, około 12-14 minut. W ten sposób powstaje około 2/3 filiżanki.
  4. Sos BBQ i Dressing Włoski: Użyj swojego ulubionego sosu BBQ i włoskiego dressingu. Te składają się na sos, więc upewnij się, że lubisz ich smak!
  5. Slow Cooker: Będziesz potrzebował 4 quart lub większy wolnowar. Tutaj jest jeden posiadam!
  6. Nie Slow Cooker? Nie ma problemu! Dodaj uformowane klopsiki do dużej patelni pokrytej 1 łyżką oliwy z oliwek i smażyć aż zrumienione ze wszystkich stron, około 5 minut. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Powtórz czynność z wszystkimi klopsikami, ponieważ nie zmieszczą się wszystkie na patelni naraz. Wyłączyć ogień. Odlać nadmiar oleju. W bardzo dużym garnku dodać pokrojoną cebulę, połowę sosu BBQ i włoskiego dressingu. Dodaj klopsiki i polej je pozostałym sosem BBQ i sosem włoskim. Skręć ogień na niski-średni i gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, smaki się połączą, a klopsiki będą ugotowane w całości, 25-35 minut.

Słowa kluczowe: klopsiki z indyka bbq, klopsiki z indyka w wolnowarze

Więcej przepisów na rozrywkę:

Fiesta salsa z kukurydzy i awokado to zawsze ulubieniec tłumów.

I ten super prosty (i rozjaśniony!) przepis na dip do pizzy. Przemycam do tego grecki jogurt!

I jedyne w swoim rodzaju serowe jalapeños owinięte bekonem! Miłość.

Zobacz więcej przystawek i przekąsek.

Zobacz też więcej pomysłów na przepisy na kolację!

Przepisy powiązane

  • Crockpot Klopsiki z indyka
  • Wolnowar Taco Przyprawa Chili
  • Kurczak w miodzie teriyaki w wolnowarze
  • Dekadencka czekolada na gorąco w wolnowarze