Post

Miękkie ciasteczka-potworki

Przejdź do przepisu

Ciasteczkapotworki

to ciasteczka z masłem orzechowym, płatkami owsianymi, wiórkami czekoladowymi i M&Msami. Mój łatwy przepis na ciasteczka potwora daje wyjątkowo miękkie i grube ciasteczka i nie musisz schładzać ciasta!

Tak bardzo jak uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi, tak nigdy wcześniej nie opublikowałam na blogu przepisu na monster cookies. Szczerze mówiąc, powodem, dla którego nigdy nie opublikowałam żadnego przepisu jest to, że zajęło mi prawie 3 miesiące, aby opracować jeden, z którego jestem wystarczająco dumna, aby go opublikować. Zbyt płaskie, zbyt puszyste, rozpadające się, twarde jak skała, zbyt suche i zbyt słodkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym - wszystkie one trafiły ostatnio do mojej kuchni. Ale w końcu znalazłam te "idealne" i jestem tak podekscytowana, że mogę Wam je pokazać!

Co sprawia, że te Potworne Ciasteczka są inne?

Mój przepis na ciasteczka potwora jest inny niż większość tradycyjnych przepisów. Jest to raczej ciasteczko z masłem orzechowym i płatkami owsianymi, a nie ciasteczko z płatków owsianych i masła orzechowego. Inne aspekty wyróżniające te potworne ciasteczka od reszty:

  1. Mega miękka konsystencja pieczywa
  2. Wyjątkowo grube, spójrzcie tylko na zdjęcie!
  3. Nie wymaga schładzania ciasta

Ten przepis nie robi 5-6 tuzinów ciasteczek, jak większość przepisów na ciasteczka potwory, wymagających ogromnego ładunku składników. Raczej, mój przepis wykorzystuje niewielką ilość składników i daje 2,5 tuzina średniej wielkości ciasteczek. Nie są one w rzeczywistości "potworne" w rozmiarze, ale nie krępuj się rozwałkować je większe.

Szybkie płatki owsiane są kluczowe

Użyj szybkich płatków owsianych. Dlaczego? Szybkie płatki owsiane to drobniej posiekany cały owies, dzięki czemu ciasteczka potworki będą miały bardziej jednolitą konsystencję. Ponadto, szybkie płatki owsiane będą pełnić rolę lepiszcza, ponieważ ich konsystencja jest bardziej proszkowata. Jeśli nie masz szybkich płatków owsianych, zmiel kilka razy całe płatki w robocie kuchennym, aby je rozdrobnić.

Pomocna wskazówka:

Ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozsypują, więc po wyjęciu z piekarnika dociśnij je łyżką. To właśnie nadaje ciasteczkom ich karbowany wierzch.

Szybkie Ciasteczka Potworki: Bez chłodzenia ciasta!

Jak już wspomniałam, jest to przepis na szybkie ciasteczka. Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta na te potworne ciasteczka! Ciasto jest wystarczająco gęste i wytrzymałe, aby upiec je od razu. Jeśli jednak upieczesz monster cookies z cieńszym masłem orzechowym lub w szczególnie wilgotny dzień, schłodź je w lodówce przez maksymalnie 30 minut. Ciasto na ciasteczka może być wybredne. Kieruj się tym, jakie wrażenie sprawia na Tobie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, schłodź je przez 30 minut. Jeśli nie, po prostu upiecz.

Więcej przepisów na ciasteczka bez schładzania ciasta. Mam ich mnóstwo!

Te ciasteczka pozostają wyjątkowo miękkie przez kilka dni... jeśli w ogóle wytrzymają tak długo. Zauważyłam też, że smak masła orzechowego intensyfikuje się po pierwszym dniu. Poczekajcie tylko na pierwszy kęs!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Potworne ciasteczka pieczone na miękko

5 z 19 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 40 minut
  • Plon: 2,5 tuzina
  • Kategoria: Deser
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To najlepsze ciasteczka potworki jakie kiedykolwiek powstały! Przepysznie wypełnione masłem orzechowym, płatkami owsianymi, M&Msami i wiórkami czekoladowymi. Żaden kęs nie jest nudny! Ciasteczka są miękkie i wyjątkowo grube. Nie wymagają chłodzenia ciasta, więc ten przepis na ciasteczka jest prosty i szybki!


Składniki

  • 1/2 szklanki (1 kostka lub 115g) solonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej*.
  • 1/2szklanki (100g) jasnego brązowego cukru
  • 1/4 filiżanki (50g) cukru granulowanego
  • 3/4 filiżanki (185g) kremowego masła orzechowego
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej*
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 i 1/4 szklanki (156g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 fil iżanki (40g) szybkich płatków owsianych*
  • 3/4 filiżanki (150g) M&Msów (dowolny rozmiar lub odmiana)
  • 1/2 filiżanki (90g) półsłodkich wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia.
  2. W dużej misce, za pomocą ręcznego miksera lub miksera z łopatkami, ubijemy masło z cukrem na średnich obrotach, około 3 minut. Wmieszaj masło orzechowe, jajko i wanilię (w tej kolejności). W razie potrzeby zeskrobać boki miski. Powoli wmieszaj sodę oczyszczoną i mąkę. Nie przesadzaj z mieszaniem. Na niskich obrotach, wmieszaj płatki owsiane, M&Ms i wiórki czekoladowe, aż do połączenia. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie i nie daje się wyrabiać ręcznie, schłodź je przez 30 minut przed wałkowaniem.
  3. Uformuj z ciasta kulki, około 2 łyżki stołowe na kulkę, na przygotowanej blasze do pieczenia. Wciśnij kilka dodatkowych M&Msów na wierzch dla wyglądu, jeśli wolisz. Piecz przez 11-13 minut - ciasteczka będą jeszcze trochę miękkie, co jest zalecane. Lekko dociśnij upieczone ciasteczka grzbietem łyżki, ponieważ w piekarniku ciasteczka tylko lekko się rozpływają. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 10 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę. Ciasteczka będą twardnieć w miarę stygnięcia.
  4. Przechowywać ciasteczka przykryte w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Upieczone i ostudzone ciasteczka zamrażać do 3 miesięcy. Nieupieczone kulki z ciasta zamrażać również do 3 miesięcy. Piec zamrożone kulki ciasta na ciasteczka przez dodatkową minutę, nie trzeba rozmrażać. Kliknij tutaj, aby poznać moje wskazówki i sztuczki dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Możesz użyć niesolonego masła w tym przepisie. Jeśli tak, dodaj 1/4 łyżeczki soli z mąką.
  3. Masło orzechowe: Chociaż jest świetny do gotowania i jedzenia, naturalny styl masło orzechowe nie jest idealny do tych ciasteczek. Okażą się one zbyt suche i kruche. Nie polecam chrupiącego masła orzechowego z tego samego powodu. Polecam przetworzone, kremowe masło orzechowe, takie jak Jif lub Skippy.
  4. W tym przepisie użyj szybkich płatków owsianych. Szybkoziarnisty owies to drobniej pokrojony cały owies, który nada ciasteczkom-potworom bardziej jednolitą teksturę. Ponadto, szybkie płatki owsiane działają bardziej jak spoiwo, ponieważ ich konsystencja jest bardziej proszkowata. Jeśli nie masz szybkich płatków owsianych, zmiel kilka razy całe płatki w robocie kuchennym, aby je rozdrobnić.
  5. Szukasz przepisu bez masła orzechowego? Oto moje Ciasteczka Owsiane M&M.
  6. Dlaczego wszystko jest w temperaturze pokojowej? Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.
  7. Koniecznie sprawdź też moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek i 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Słowa kluczowe: ciasteczka, ciasteczka owsiane, ciasteczka potwory

Przepisy powiązane

  • Miękkie ciasteczka dla miłośników masła orzechowego
  • Delikatne ciasteczka dla miłośników masła orzechowego
  • Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
  • Ciasteczka potworki z masłem orzechowym z niespodzianką