Post

Ciastka budyniowe cytrynowe

Przejdź do przepisu

Z puszystym ciastem cytrynowym na wierzchu i bogatym budyniem cytrynowym na spodzie, te wyjątkowe cytrynowe ciastka budyniowe

to marzenie o konsystencji. Wszystko to powstaje z jednego łatwego ciasta i 8 prostych składników. Pieczone w pojedynczych kokilkach, te małe ciastka są zaskakująco łatwe w przygotowaniu, ale wydają się być niezwykle wyjątkowe.

Ze słońcem, cieplejszymi dniami, Dniem Matki, Dniem Ojca, Dniem Pamięci i latem na horyzoncie, te świeże i pyszne ciastka cytrynowe są ulubionym deserem.

Opowiedz mi o tych cytrynowych ciastkach budyniowych

  • Częściowo ciasto cytrynowe, częściowo budyń cytrynowy (zrobiony z jednego ciasta)
  • Puszysty, kremowy i bogaty - wszystko w jednym
  • Słodki, pikantny i orzeźwiający
  • Proste, a jednak całkowicie wymyślne
  • 8 prostych składników, takich jak masło, jajka i cytryny

Najlepsza część z wszystkich:

Upiecz te cytrynowe ciastka w indywidualnych ramekinach. Podobne do ciastek lawowych zarówno pod względem prezentacji jak i tekstury, cytrynowe ciastka budyniowe są doskonale zapakowane w ich własne, wstępnie porcjowane filiżanki. Uwielbiam to! Taki zabawny i wyjątkowy przepis. W ten sposób podajemy również odwrócone do góry nogami ciasto limonkowe.

Film instruktażowy

Najlepsze składniki dla cytrynowych ciastek budyniowych

Pozwól, że oprowadzę Cię po każdym składniku, abyś zrozumiał jego znaczenie. Substytucje nie są idealne, a pełny przepis znajduje się poniżej.

  • Jajka: Ponieważ w zasadzie robimy budyń i ciasto w jednym, potrzebujemy jajek. (Jajka są głównym składnikiem obu klasycznych deserów, zapewniając większość struktury i tekstury). Rozdziel jajka przed rozpoczęciem pracy. W tym przepisie użyjemy zarówno żółtek jak i białek, co jest niezwykle wygodne. Użyjcie żółtek do podstawy ciasta, a białka ubijcie osobno. Ubite białka pomogą ciastu urosnąć. Jak wiesz z produkcji kremu Swiss Meringue Buttercream, nawet kropla żółtka uniemożliwi ubicie białek. Z tego powodu, zdecydowanie polecam poręczny separator do jajek (link afiliacyjny - uwielbiam go!).
  • Mleko: Mleko jest płynem w tym cieście. Polecam pełne mleko dla najbogatszego smaku i tekstury, ale niższa tłuszczu lub bezmleczne mleko może być używany w szczyptę.
  • Masło: 2 łyżki stołowe roztopionego masła dodają smaku.
  • Cytryny: Użyj świeżych cytryn dla optymalnego smaku. Potrzebujesz skórkę z cytryny i sok z cytryny.
  • Ekstrakt waniliowy: Więcej smaku.
  • All-Purpose Flour: Jeśli jesteś niski na mąkę teraz, świetna wiadomość - ten przepis wymaga tylko 1/3 filiżanki go. Nie należy używać mąki tortowej lub mąki chlebowej. Nie testowałem ten przepis z bezglutenowych alternatyw, ale daj mi znać, jeśli to zrobisz.
  • Sól: Zapewnia równowagę smaku.
  • Cukier granulowany: Słodzi, ale także pomaga ubić białka do sztywnych szczytów.

Przegląd: Jak zrobić cytrynowe ciastka budyniowe

  1. Przygotuj ramekiny. Jak widzisz, te cytrynowe ciastka budyniowe pieczesz w pojedynczych ramekinach lub miseczkach nadających się do piekarnika. Najlepsza jest wielkość 6 uncji. Posmaruj je nieprzywierającym sprayem lub masłem, a następnie umieść w dużym naczyniu do zapiekanek. Podobnie jak crème brûlée, te małe desery muszą być pieczone w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna tworzy wilgotne środowisko, które jest niezbędne dla ich tekstury. Suche ciepło sprawi, że ciastka będą miały gumowaty posmak.
  2. Ubij większość składników razem. Połącz żółtka, mleko, masło, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Następnie wmieszaj mąkę, sól i większość cukru.
  3. Ubij pianę z białek. Ubijać pianę z białek aż do uzyskania delikatnej piany. Dosypać pozostały cukier, a następnie ubijać do uzyskania sztywnych szczytów. Ta zwiewna, pełna objętości masa jest sekretem puszystego ciasta cytrynowego na wierzchu. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia ani sody.
  4. Ostrożnie złóż wszystko razem.
  5. Podziel pomiędzy ramekiny. Podczas wszystkich moich testów, z tej ilości ciasta otrzymałam 6 lub 7 ciastek. (Zależało to od tego, jak bardzo białka się rozmiękły).
  6. Dodaj wodę do kąpieli wodnej. Nie chlapiąc w ramekiny, powoli wlej gorącą wodę do naczynia do zapiekanek wokół ramekin.
  7. Upiec. Piecz, aż ciastka cytrynowe będą puszyste i lekko zrumienione na wierzchu. Czas pieczenia jest KLUCZOWY, więc nie odchodź przez te ostatnie kilka minut. Zbyt długie pieczenie spowoduje ugotowanie budyniu na spodzie ciastek, więc zwykle wyjmuję je po 35 minutach.
  8. Lekko ostudź ciastka poza kąpielą wodną.
  9. Udekoruj i zajrzyj do środka! Posypka z cukru pudru jest strzałem w dziesiątkę.

Zdjęcia krok po kroku

Zazwyczaj najpierw przygotowuję masę z żółtek, ale dla organizacji zdjęć, najpierw pokażę Ci białka. Poniżej po lewej stronie znajdują się pianki z białek. Poniżej po prawej - sztywne piki, po dodaniu cukru.

Tutaj mamy masę żółtkową. Ostrożnie zacznij dodawać puszystą pianę z białek.

Po delikatnym wmieszaniu białek, ciasto prawie potroiło swoją objętość. Powinno być spienione, kremowe i gładkie:

Rozdzielić ciasto pomiędzy ramekiny i piec w kąpieli wodnej. Ciastka budyniowe z cytryną napuszą się w piekarniku, ale po ostygnięciu lekko opadną.

3 Sukces TipsIndywidualne

ramekins
  1. :
  2. Zdecydowanie polecam użycie 6 uncji ramekins. Użyłem tych (link afiliacyjny) piekarnik-safe pyrex miski. Jeśli używasz większe ramekins, czas pieczenia będzie dłuższy. Jeśli używasz mniejszych foremek, czas pieczenia będzie krótszy. Nie jestem pewna jak ten przepis sprawdzi się jako jedno duże ciasto, ale ciasto powinno zmieścić się w 9-calowej kwadratowej formie do pieczenia.
  3. Kąpiel wodna:
  4. Umieść ramekiny w dużym naczyniu do pieczenia/kadzielnicy lub brytfannie, nałóż łyżką ciasto do każdej z nich, a następnie napełnij naczynie gorącą wodą. Jak wspomniałem powyżej, kąpiel wodna tworzy wilgotne i wilgotne środowisko, które jest niezbędne dla ich tekstury. To samo dotyczy sernika, bezmącznego ciasta czekoladowego, pojedynczych ciast limonkowych, chleba rzemieślniczego i crème brûlée.
  5. Czas pieczenia:
Zacznij sprawdzać już po 30 minutach. Brzegi powinny się wyrównać, wierzch powinien być puszysty i lekko przyrumieniony, a spód powinien być budyniowy.

Wydaje się, że to dużo, ale jestem bardzo dokładna w moich wskazówkach. Kiedy już zaczniesz, przekonasz się, jak łatwo jest je przygotować!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterestpinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciastka budyniowe cytrynowe

★★★★★ 4.9 z 38recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 35
  • minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 15 minut
  • Wydajność: 6 lub 7 ciastek
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Z puszystym ciastem cytrynowym na wierzchu i bogatym budyniem cytrynowym na spodzie, te wyjątkowe cytrynowe ciasta budyniowe to marzenie o konsystencji. Aby uzyskać najlepszy efekt, przeczytaj przepis i uwagi do przepisu przed rozpoczęciem pieczenia.


Składniki

  • 3 duże jajka
  • , oddzielone
  • 3/4 szklanki (180ml)mleka pełnego ,w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki stołowe (30g) niesolonego masła
  • , roztopionego i lekko ostudzonego
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki (120ml) świeżego soku z cytryny, w temperaturze pokojowej (około 3
  • duże cytryny)
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki (41g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 fil iżanka (200g) granulowanego cukru
  • , podzielona
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru do posypania i/lub świeże jagody i plasterki cytryny

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). 6-7 sześcio uncjowych foremek wysmarujemy masłem lub sprayem do pieczenia. Włożyć do dużej formy do pieczenia lub naczynia do zapiekanek. Ciasta będą się piec w kąpieli wodnej wewnątrz naczynia do zapiekanek.
  2. W dużej misce ubij żółtka, mleko, roztopione masło, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wsyp mąkę, sól i 3/4 szklanki (150g) cukru, aż do połączenia. Odstaw na bok.
  3. W średniej misce, za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij białka na średnio-wysokiej prędkości do uzyskania delikatnej piany, około 1-2 minut. Posyp pozostałą 1/4 szklanki (50g) cukru na wierzch, a następnie ubij do sztywnych, błyszczących szczytów, około 1-2 minut. (Sztywne piki utrzymują swój kształt po podniesieniu ubijaczki/trzepaczki).
  4. Łyżeczką nabieraj około 1/3 masy z białek na ciasto cytrynowe. Pracując powoli i ostrożnie, aby nie spuścić piany z białek, delikatnie połącz je ze sobą, aż się połączą. Delikatnie wmieszać kolejną 1/3 piany z białek, aż do połączenia, a następnie wmieszać pozostałą pianę z białek. Ciasto będzie gęste i puszyste.
  5. Rozdziel pomiędzy natłuszczone ramekiny, wypełniając je prawie po sam wierzch. Podczas testowania przepisu, z tej ilości ciasta uzyskałam 6 lub 7 ciastek. (Zależało to od tego jak bardzo białka się rozmiękły).
  6. Dodaj wodę do kąpieli wodnej:
  7. Nie chlapiąc w ramekiny, powoli wlej gorącą wodę do naczynia do zapiekanek wokół ramekin, mniej więcej do połowy wysokości boków ramekinów. Jeśli jest to łatwiejsze, można przenieść naczynie do piekarnika najpierw, a następnie ostrożnie wlać gorącą wodę.
  8. Ostrożnie umieść naczynie z zapiekanką/blachę w piekarniku. Piecz, aż ciastka cytrynowe będą puszyste i lekko zrumienione na wierzchu, około 35-40 minut. Przedwczesne pieczenie spowoduje ugotowanie budyniu na spodzie ciastek, więc zwykle wyjmuję je po 35 minutach.
  9. Używając szczypiec lub rękawicy do piekarnika, wyjmij ciastka z naczynia do zapiekania i umieść na drucianym stojaku ustawionym na blasze do pieczenia lub ręczniku kuchennym, aby złapać kapiącą wodę. Studzić ciastka przez 15-20 minut przed podaniem. Możesz podawać ciepłe lub poczekać, aż ostygną do temperatury pokojowej.
  10. Udekoruj cukrem pudrem i/lub świeżymi jagodami lub plasterkami cytryny, jeśli chcesz.
  11. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed podaniem podgrzej w kuchence mikrofalowej, jeśli chcesz.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Nie polecam zamrażania tych cytrynowych ciastek, ponieważ zdeformują się i nie będą dobrze odgrzane. Aby zrobić z wyprzedzeniem, można przygotować ciastka 1 dzień wcześniej. Upiecz i ostudź zgodnie z instrukcją. Gdy osiągną temperaturę pokojową, przykryj szczelnie ciastka i odstaw do lodówki do następnego dnia. Podgrzewaj ciastka na blasze lub w naczyniu do pieczenia (bez kąpieli wodnej) w piekarniku nagrzanym do 350°F (177°C) przez 10-15 minut. Nie zalecam przygotowywania ciasta z wyprzedzeniem - ciasto się zdeformuje.
  3. Ramekins:
  4. Zdecydowanie polecam użycie 6 uncji ramekins. Użyłem tych (link partnerski) piekarnik- bezpieczne miski Pyrex. Jeśli używasz większych ramekin, czas pieczenia będzie dłuższy. Jeśli używasz mniejszych foremek, czas pieczenia będzie krótszy. Nie jestem pewna, jak ten przepis sprawdzi się jako jedno duże ciasto, ale ciasto powinno zmieścić się w kwadratowej formie do pieczenia o boku 9 cali. Nie jestem pewna co do najlepszego czasu pieczenia.
  5. Jajka:
  6. Jajka najłatwiej rozdzielają się, gdy są zimne. Białka jaj będą bić się w puszyste szczyty, jeśli są one w temperaturze pokojowej, więc sugeruję oddzielenie zimnych jaj, a następnie pozostawiając oddzielone żółtka i białka siedzieć przez około 20 minut przed rozpoczęciem przepisu.
  7. Mleko:
  8. Pełne mleko jest najlepsze, ale można użyć niższej zawartości tłuszczu lub mleka nie mlecznego, jeśli jesteś w szczyptę. Ciasta nie będzie smakować tak bogaty. Nie polecam half-and-half lub ciężkiej śmietany.
  9. Temperatura pokojowa:
  10. Upewnij się, że zimne składniki (mleko, sok z cytryny, żółtka jaj) mają temperaturę pokojową. Jeśli są one zimne, będą krzepnąć masło i / lub ewentualnie deflacji białek jaj.
  11. Zaadaptowane z Fine Cooking. Zmniejszona ilość masła, mleka, skórki cytrynowej i soli. Używam więcej soku z cytryny i mąki. Dodaj wanilię. Metoda nieco ułatwiona w 2 miskach.

Słowa kluczowe:

ciasta cytrynowe, ciasto cytrynowe, ciasto budyniowe, budyń

Przepisy powiązane

  • Jogurtowe ciasto cytrynowe z jagodami
  • Lemon Berry Trifle
  • Jak zrobić czekoladowe ciastka z lawą
  • Łatwy Crème Brûlée